Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Κοίτα οί τριάδες Led στά τροφοδοτικά έν λειτουργία τί τάσεις έχουν ανά κανάλι.

MKP1837 τρώγεται γιά coupling. Καθαρός είναι, σέ μοτίβο MKP metalized film από τούς καθαρότερους.

Όλα έτοιμα πριν τη σύνδεση με το ρεύμα (ο Μ/Σ παραλαμβάνεται αύριο ή μεθαύριο).

Μπήκε και η R13 σε απόσταση από την πλακέτα με teflon αποστάτες.

Έτοιμο και το καλώδιο ρεύματος - hose. Ποιοτικό θωρακισμένο καλώδιο LAPP Offlex, IEC Martin Kaiser με επάργυρα pin και ρευματολήπτης από το "συρτάρι". Η θωράκιση συνδέθηκε στη πλευρά ρευματολήπτη. Συνολικό κόστος.... 15 !

Attachments

• DSC_1129.jpg
    DSC_1129.jpg
    134.4 KB · Views: 226
  • DSC_1127.jpg
    DSC_1127.jpg
    109.5 KB · Views: 226
Βλέπω διπλούς 100pF C2Y. Άν δέν είχες LCR meter έκανες τυπικά σωστά. Μήν ξεχάσεις τό σχετικό απόσπασμα τών οδηγιών όταν έρθει ή ώρα:ears: γιατί οί πυκνωτές έχουν ανοχές:

C2Y treble trim. If you got a 0.5% or better LCR meter measure each C2 15nF 1% nominal cap and note its exact value. Measure to find a C2Y trim cap so C2+C2Y=15.2nF.
Gives almost neutral RIAA curve. Use the most tonally balanced input load value for your cartridge in combination.
If you don't have such a meter, install random C2 1% and 200pF up to 5% C2Y.
By listening, if the treble is dull exchange for 100pF. If its bright exchange for 300pF.
You may use 50pF intermediate value piggyback on C2Y if you can hear differences. Its an opportunity to tune your phono preamp to the tonal balance of your TT and speakers. Verify VS listening to other audio sources.

Επίτηδες έβαλα τή θέση C2Y τόσο προσβάσιμη ώστε νά προσθαφερούνται πυκνωτάκια εκεί καί όταν συναρμολογημένο.:coool:

Δέν χρειάζονται αυτά κατά τήν γνώμη μου στό DIY παρά μόνο στά demo room & στούς reviewers. Εκτός άν είναι κανάς συλλέκτης μέ πολυβραχιονικό πικάπ κλπ. Αλλά δύσκολα τέτοιοι τύποι κάνουν DIY. Απλώνει πολύ τό layout στό πιό ευαίσθητο σημείο τού σήματος κιόλας έτσι, ρελέδες επί ρελέδων, κοντρόλ συστήματα εκπέμπουν θορύβους κλπ. Είχε ένας γνωστός μου τό Aesthetix Rhea πάτησε κατά λάθος τό τηλεκοντρόλ, άλλαξε ευαισθησία live μέ τό volume ψηλά, μπάμ! Πήρε τόν τελικό στό χέρι, ευτυχώς τού τόν επισκεύασα. Μία κεφαλή είχε, πανάκριβη, κάθε πότε νά αλλάζει κεφαλή, τί νά τίς κάνει τίς 3 εισόδους & τά μπλιμπλίκια...

Πιστεύω πως ένα trimmer θα ήταν καλύτερα. Ίσως mica

d86717_05f515bee75f305a11a56fa62dd30726.jpg_srz_p_420_210_75_22_0.50_1.20_0.00_jpg_srz

εγώ είμαι στα 270pf πλέον

Να ρωτήσω Νίκο αν το σχεδιάγραμμα για τα δύο κουτιά είναι δικό σου

398146d1391674032-simplistic-njfet-riaa-gnd-connections.jpg

Στο εγχειρίδιο το Gnd του σήματος συνδέεται απ' ευθείας στο κουτί (στο σημείο που συνδέουμε και την γείωση του βραχίονα), το οποίο είναι γειωμένο απ' ευθείας (στο Gnd της τροφοδοσίας παρεμβάλλονται φυσικά τα lift diodes). Όταν έχουμε δύο κουτιά σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα το signal ground συνδέεται μόνο στο κουτί, καθώς η γείωση συνδέεται στο μπλεντάζ μόνο από την μεριά του κουτιού της τροφοδοσίας

Δέν τό έκανα εγώ αυτό τό σχεδιάγραμμα αλλά μού φαίνεται σωστό σύμφωνα μέ τίς οδηγίες μου. Εκεί πού λέει GND στό Raw PSU Board, γιά τήν ακρίβεια είναι καί λέει PE (protective earth) στό Raw PCB πού σχεδίασα (anti-parallel diodes lifted).

IMG_1621.jpg

Last edited:
ΟΚ, αν έχουμε ένα κουτί, το signal ground συνδέεται απευθείας με το κουτί (στο lug που συνδέεται απ' ευθείας με το κουτί) το οποίο είναι είναι συνδεμένο με την γείωση. Τουτέστι
PSU gnd -> lift diodes -> star ground (μαζί με κουτί και γείωση)
Singal gnd -> lug (συνδέεται με κουτί, οπότε και γείωση + γείωση βραχίονα)

Δέν τό έχω κάνει σέ ένα κουτί αλλά αρκετοί τό κάνανε καί δέν είπανε τίποτα γιά βόμβους. Δέν τό έχω ελέγξει καί δέν έχω guide. Κάνετο όπως λές, λογικό φαίνεται, καί βλέπεις. Άν δέν έχει μαγνητική θωράκιση ό Μ/Τ καί είναι καί μεγάλος σέ κοινό κουτί, σκούρα τά πράγματα από πιθανές παρεμβολές πάντως. Καί βόμβος νά μήν βγεί μπορεί νά κόψει ανάλυση.

Ορίστε και το δικό μου μετά από καμιά ώρα κολλήματος των εξαρτημάτων που δεν θέλουν και πολύ σκέψη.

Μόνο τα C2 μάτσαρα στα 15,177nF με 2/10 του πίκο διαφορά. Έχω και κάτι FT-1 Ρώσσους που μετράνε πολύ κοντά, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να χωρέσουν χωρίς μεγάλα σύρματα...
Το C4 είναι Κ73-16 στα 2,2uF

Έχω κανα δυο βδομάδες τώρα μέχρι να έρθουν τα υπόλοιπα εξαρτήματα, οπότε έχω χρόνο να μετρήσω λεντ και φετάκια.

DSCF0811.jpg

Χαζή ερώτηση.

Αν είμαστε με MC και έχουμε καταλήξει στα 100Ω φόρτιση, το R1 στα 47Κ χρειάζεται αν ήδη έχουμε στο RX1 τα 100Ω?

Αν δε βάλεις dip switch και παίζεις πάντα 100 δεν νομίζω ότι χρειάζεται.

Αν όμως βάλεις dip switch και μετάγεις live σε διαφορετική φόρτιση ίσως κάνει κάποιο bump και καταστρέψεις τίποτα.

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Ορίστε και το δικό μου μετά από καμιά ώρα κολλήματος των εξαρτημάτων που δεν θέλουν και πολύ σκέψη.

Βάλε τά παξιμάδια πρός τά μέσα όταν θά βάλεις τά ΜΟΣΦΕΤ γιά νά μπορείς νά τούς βάλεις κατσαβίδι. Θά εμποδίζουν οί ELNA πού γιά ευκολία τούς κολλάμε τελευταίους κανονικά.

Ναι ναι το σκέφτηκα μετά. Απλά μ' έπιασε και ήθελα να κολλήσω πράμα :)

Λογικά θα τα βάλω πρώτα στις ψύκτρες και μετά θα τα κολλήσω

Last edited:
Ναί αλλά όχι σφιχτά, θέλει σχετικά ελεύθερα νά μπορούν νά οδηγηθούν όπως πρέπει πρώτα, κόλλημα οί ψύκτρες, τελικό σφίξιμο-ευθυγράμμιση ΜΟΣΦΕΤ, καί κόλλημα τά ποδαράκια ΜΟΣΦΕΤ τελευταία ώστε νά μήν τούς μείνουν μηχανικές τάσεις.

Ήρθε το τέρας! Φοβερή κατασκευή.

Έχω όμως ένα πρόβλημα: δεν είναι σημειωμένη η φορά των δευτερευόντων τυλιγμάτων (Red-Red, Black-Black)..

Ενδέχεται έτσι να συνδέσω τα δύο τυλίγματα εκτός φάσης. Καμία ιδέα?

Attachments

• DSC_1134.jpg
    DSC_1134.jpg
    101.9 KB · Views: 121