Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Ανέβασε λίγο Raill+ στό Left. Δές άν τό Q1X left έχει μεγαλύτερο VGS από τό Q1X right. Άν ναί είναι μικρότερο τό ρεύμα λόγω ανοχών MOSFET. Διαπίστωσε από πτώση τάσης στίς R1X. Βάλε μιά παράλληλη τιμή πάνω στήν R1X τού πιό κρύου καναλιού υπολογισμένη νά εξισώσεις τά σταθερά πηγαία ρεύματα.

To VR2 όπως ανάφερα παρακάτω είναι στο τέρμα. Θα δω την πτώση της τάσης πάνω R1x

Μήτσο,
αυτό που γράφεις είναι μια απλή αναφορά και ξέροντας ότι είχες phono που έτσι όπως ήταν υλοποιημένο, δεν μπορούσε να είναι σταθερή αναφορά, δεν θα μπορούσα να βγάλω συμπέρασμα. Η απόφασή μου να προχωρήσω στην κατασκευή αυτού του phono ήταν στηριγμένη περισσότερο στην πίστη στην αξία των 369 που τα έχω σε στάδιο εξόδου σε DAC.
Φυσικά το καλύτερο είναι προσωπική ακρόαση, οπότε αν κάποιος στην Θεσσαλονίκη ενδιαφερότανε να κατασκευάσει το εν λόγω phono θα έπρεπε να το ακούσει στο σύστημά του.
Μου διαφεύγει αναλυτική κριτική αυτού του phono, έτσι όπως την εννοώ εγώ και έχω βαρεθεί τις κριτικές DIY, που καταβαραθρώνουν υλοποιήσεις χιλιάδων την μια ημέρα και την άλλη βρίσκονται προς πώληση.

Πολύ σοφό και σεβαστό.

Οι δικές μου επιδιώξεις είναι απλές: να παίξει στα ίδια επίπεδα αν όχι καλύτερα από ένα ASR Mini Basis.

Θα ήμουν ΠΟΛΥ ευτυχισμένος για τους λόγους που θα εξηγήσω όταν ακροαστώ τελικά την κατασκευή (το πολύ σε... 10 μέρες πιστεύω).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Pho

To VR2 όπως ανάφερα παρακάτω είναι στο τέρμα. Θα δω την πτώση της τάσης πάνω R1x
...
Υ.Γ. Γιά νά ανεβαίνει τό Rail+ άνετα είτε λίγο μεγαλύτερη R3X είτε ισχυρότερου IDSS Q3X.

Εγω Σαββα εχω ένα κουσούρι.
Δεν πουλαω ιδιοκατασκευη.
Περαν των αλλων η γνωμη ειναι κατι καθαρα υποκειμενικό. Συνεπώς ....
Γι αυτό λεω οτι δεν έχει μεγαλη σημασια αν θα ακούσετε εντυπωσεις σε 10 μερες σε δυο μηνες η πριν απο πεντε μηνες

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic

Υ.Γ. Γιά νά ανεβαίνει τό Rail+ άνετα είτε λίγο μεγαλύτερη R3X είτε ισχυρότερου IDSS Q3X

Ωπς, το έχασα αυτό.

Εβαλα την μικρότερη (6.2k) γιατί Q3X είχα γύρω στο 5mA (αν θυμάμαι καλά 4.87 και 4.92),
Έπειδή 3 - 3.5 mA δεν έχω και ούτε βρίσκεται εύκολα, οπότε η μεγαλύτερη R3x αποκλείεται

Μέχρι πόσα mA προτείνεις ; Στοχεύω στα 5 ή μπορώ να πάω μέχρι 5.2 ;

Ευχαριστώ Νίκο για τις απαντήσεις. right on spot :a0210:

Για να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση. Δεδομένου ότι έχω τη version MC 57 dB (0.5 mV - 1 mV):

1. Αν στο μέλλον έχω κεφαλή MC 0.2 mV - 0.4 mV, προσθέτω Q2 + R3 (1k2) και απλά αλλάζω R13 σε 1k2 (63 dB).

2. Αν στο μέλλον έχω κεφαλή MC 2 mV - 2.5 mV, απλά αλλάζω R2 σε 68R και R13 σε 5k6 (43 dB).

3. Αν στο μέλλον έχω κεφαλή MΜ >= 5 mV, απλά αλλάζω R2 σε 91R, R4 σε 1k8 και R13 σε 5k6 (40 dB).

Σωστός?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded

Ωπς, το έχασα αυτό.

Εβαλα την μικρότερη (6.2k) γιατί Q3X είχα γύρω στο 5mA (αν θυμάμαι καλά 4.87 και 4.92),
Έπειδή 3 - 3.5 mA δεν έχω και ούτε βρίσκεται εύκολα, οπότε η μεγαλύτερη R3x αποκλείεται

Ευχαριστώ Νίκο για τις απαντήσεις. right on spot :a0210:

Θά έπρεπε νά ανεβαίνει στά 36V έτσι. Έχεις βάλει 2Κ trimmer εκεί;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση. Δεδομένου ότι έχω τη version MC 57 dB (0.5 mV - 1 mV):

1. Αν στο μέλλον έχω κεφαλή MC 0.2 mV - 0.4 mV, προσθέτω Q2 + R3 (1k2) και απλά αλλάζω R13 σε 1k2 (63 dB).

2. Αν στο μέλλον έχω κεφαλή MC 2 mV - 2.5 mV, απλά αλλάζω R2 σε 68R και R13 σε 5k6 (43 dB).

3. Αν στο μέλλον έχω κεφαλή MΜ >= 5 mV, απλά αλλάζω R2 σε 91R, R4 σε 1k8 και R13 σε 5k6 (40 dB).

Σωστός?

Στό 1 καί 0.5mV. 1K2 μόνο ή R13.

5.2 καλύτερα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Fol

Εγω Σαββα εχω ένα κουσούρι.
Δεν πουλαω ιδιοκατασκευη.
Περαν των αλλων η γνωμη ειναι κατι καθαρα υποκειμενικό. Συνεπώς ....
Γι αυτό λεω οτι δεν έχει μεγαλη σημασια αν θα ακούσετε εντυπωσεις σε 10 μερες σε δυο μηνες η πριν απο πεντε μηνες

Δεν σε πιάνω Μήτσο, αν όλα είναι υποκειμενικά, ας το κλείσουμε το μαγαζί.
Το κόστος μιας τέτοιας υλοποίησης σε σχέση με την σημερινή οικονομική κατάσταση νομίζω πως απαιτεί
πιο συγκεκριμένα πράγματα (εμένα προσωπικά και οι αναφορές και σε φόρουμ του εξωτερικού δεν
με ικανοποιούν)
Ούτε και την πώληση της ιδιοκατασκευής δεν την έπιασα, τεσπα.
Η υλοποίησή σου που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για μένα είναι το phono-μετατροπή του Λαζάρου
Το Mini Basis που έχει και ο Σταύρος με το σαφή ηχητικό του χαρακτήρα είναι μια καλή περίπτωση
για να προσδιορίσουμε τον ηχητικό χαρακτήρα αυτού που φτιάξαμε

Θά έπρεπε νά ανεβαίνει στά 36V έτσι. Έχεις βάλει 2Κ trimmer εκεί;/QUOTE]

Το τριμμεράκι ήταν 2k (από το group buy).

Εντάξει τό 2Κ. Βάλε 5.2 IDSS Q3X καί θά ανέβει αρκετά γιά TP1-TP2 σωστό. Στό τσάκ είναι, γύρω από τά 34V θέλεις. Τί ρεύμα τρέχει στό θερμότερο καί χλιαρό βρήκες;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Fol

Δεν σε πιάνω Μήτσο, αν όλα είναι υποκειμενικά, ας το κλείσουμε το μαγαζί.
Το κόστος μιας τέτοιας υλοποίησης σε σχέση με την σημερινή οικονομική κατάσταση νομίζω πως απαιτεί
πιο συγκεκριμένα πράγματα (εμένα προσωπικά και οι αναφορές και σε φόρουμ του εξωτερικού δεν
με ικανοποιούν)
Ούτε και την πώληση της ιδιοκατασκευής δεν την έπιασα, τεσπα.
Η υλοποίησή σου που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναφορά για μένα είναι το phono-μετατροπή του Λαζάρου
Το Mini Basis που έχει και ο Σταύρος με το σαφή ηχητικό του χαρακτήρα είναι μια καλή περίπτωση
για να προσδιορίσουμε τον ηχητικό χαρακτήρα αυτού που φτιάξαμε

Θά έπρεπε νά ανεβαίνει στά 36V έτσι. Έχεις βάλει 2Κ trimmer εκεί;/QUOTE]

Το τριμμεράκι ήταν 2k (από το group buy).
Το υποκειμενικό μου κριτηριο Σαββα εσυ τουλάχιστον το γνωρίζεις καλα ασχετα με το ποια ειναι η αναφορά.
Οπως αντίστοιχα εγω ξέρω αν μου πει ο Σάββας "αυτο ειναι καλο" τι σημαίνει.
Αλλωστε πριν 5 χρόνια οταν ελεγα εδω για υλοποιήσεις με sabre τα ιδια λεγανε πολλοι πχ οτι ακουω με το 50αρι.
Τωρα παραδοξως ολοι αγοραζουν sabre....

Τό diy είναι θέμα ευχαρίστησης ενασχόλησης. Αρκεί νά δίνει καί ένα αποτέλεσμα όχι κάτω από τό κόστος του. Στό καταναλωτικό hi-end audio έχουμε "ομολογκαρισμένα" προϊόντα νά επιλέξουμε μέ περισσότερες πληροφορίες καί ντέμο, εξεζητημένη εμφάνιση, λειτουργίες κλπ, αλλά φυσικά κάτι τέτοιο κοστίζει, πρέπει νά εξασφαλίσει μία αλυσίδα επιβίωσης επαγγελμάτων. Καί είναι θεμιτό. Μιλάμε γιά leisure time προϊόντα μικρού αριθμού παραγωγής γιά χρήση υψηλού γούστου. Ό ίδιος ό ορισμός τού είδους πολυτελείας δηλαδή. Άν μέ κάποιο diy είμαστε πέραν τού δέοντος ευχαριστημένοι ΟΚ, αλλά ό κάθε ένας έχει άλλα πρότυπα καί κουρδίσματα, οπότε δέν υπάρχει σιγουριά από πρίν. Εδώ γιά καθιερωμένα πράγματα όπως κλασσικά μόνιτορ ηχεία, σπουδαίες κεφαλές, κλασσικές σχολές καί μάρκες ενισχυτικών, υπάρχουν τεράστιες διαφωνίες. Δέν τελειώνει ποτέ τό χόμπυ. Χαλαρά.

Καλύτερα δε θα μπορούσα να το θέσω!

Και μόλις θυμήθηκα την πιο "μυστικιστική" μάρκα στον κόσμο της υπερυψηλής πιστότητας, την FM Acoustics! Με φανατικούς οπαδούς αλλά και εχθρούς.

Οπως ειπα πιο πανω (και δεν θα επανέλθω) η λεξη καλα για καποιους σημαινει λιγα για αλλους πολλα.
Το εν λογω phono παίζει καλα.

Ξαναξεκίνησα διάβασμα για ν αρχίσω να το φτιάχνω κι εγώ.

Έχω shelter 501 και σύμφωνα με το pdf για 0,5mV πάμε για μόνο Q1 και ~56dB, αλλά από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, τα ~60dB είναι καλύτερα χωρίς να έχω ανεβασμένο φύσιμα ή θόρυβο επιφανείας. Υπάρχει τρόπος να το τσιμπήσουμε να φτάσει στα 60dB ή απλά να φτιάξω την έκδοση με το Q2 και τα 63dB? Για να πώ και την αλήθεια μου, μάλλον μου αρέσουν και λίγο περισσότερα db... το λίγο φύσημα και η ενίσχυση όλων των μικροήχων μου κάνουν πιο φυσικό background από τη μαύρη μαυρίλα. Από την άλλη, το Q2 θα βάζει κι αυτό το λιθαράκι του στο θόρυβο και την παραμόρφωση αν δεν είναι και τόσο απαραίτητο...

Η γνώμη σας?

369 έχω ματσαρισμένη τετράδα στα 10,67mA

Go for 63. IMO.

Ερώτηση: 48 ώρες "στρώσιμο" μεταφράζονται σε παίξιμο 145 πλευρών (sides) ή 48 ώρες στο ρεύμα??

Κυρίως στήν μπρίζα.

Ξαναξεκίνησα διάβασμα για ν αρχίσω να το φτιάχνω κι εγώ.

Έχω shelter 501 και σύμφωνα με το pdf για 0,5mV πάμε για μόνο Q1 και ~56dB, αλλά από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, τα ~60dB είναι καλύτερα χωρίς να έχω ανεβασμένο φύσιμα ή θόρυβο επιφανείας. Υπάρχει τρόπος να το τσιμπήσουμε να φτάσει στα 60dB ή απλά να φτιάξω την έκδοση με το Q2 και τα 63dB? Για να πώ και την αλήθεια μου, μάλλον μου αρέσουν και λίγο περισσότερα db... το λίγο φύσημα και η ενίσχυση όλων των μικροήχων μου κάνουν πιο φυσικό background από τη μαύρη μαυρίλα. Από την άλλη, το Q2 θα βάζει κι αυτό το λιθαράκι του στο θόρυβο και την παραμόρφωση αν δεν είναι και τόσο απαραίτητο...

Η γνώμη σας?

369 έχω ματσαρισμένη τετράδα στα 10,67mA

Τό 63 γίνεται 60 μέ κάποιες αλλαγές, τό 57 όχι, χρειάζονται δύο Q. Άρα κάνε τό 63 καί βλέπεις.

Άν είναι filter grade Film & foil καί παρομοίως μικρό μέ καλύτερες προδιαγραφές. Όχι απλώς "εξωτικό" γενικώς εκεί στό φίλτρο, καλύτερες χειροπιαστές προδιαγραφές νά 'χει.