Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Υπενθύμιση :operator:

Τό ξέρω, αυτό εννοούσα, ότι σέ ακουστικά είναι πιθανό νά υπάρχει άλλο όπτιμουμ φορτίο κεφαλής από ότι σέ ηχεία.

Ναι αλλά η ακουστική εκτίμηση (200 + 160) αφορά πάντα σε ακρόαση με ακουστικά. :)

Η προηγούμενη εκτίμησή μου (200 Ω) ήταν μάλλον βιαστική...

Είναι κριτική περιοχή 160-200Ω. Άλλο VTA νά έχει κάποιος καί άλλη μάρκα/μοντέλο ακουστικά/ενισχυτή ακουστικών ή ακόμα περισσότερο άν ακούει σέ μεγάλα ηχεία μπορεί νά πάει 180-200. Τό σίγουρο είναι ότι έκανες καλώς καί έβαλες κοντινές επιλογές αντιστάσεων στόν DIP διακόπτη αφού ήξερες τήν καλή περιοχή τής φόρτισης κεφαλής γενικότερα στό σύστημα σου από πρίν. Επίσης πρίν είχες λίγο βόμβο γιατί ήταν στόν αέρα ή κατασκευή πράγμα πού παχαίνει τά μεσοχαμηλά.

Μόλις παρέλαβα και ζυγαριά με ακρίβεια χιλιοστού του γραμμαρίου, οπότε θα παίξω καλύτερα και με το VTF... παράγγειλα και λίγο super eraser να δκιμάσω γιατί το onzo δεν το βλέπω να κάνει και πολλά (έχω καθαρούς δίσκους για να τραβάει γκοτζιλάκια απ τη βελόνα)... Παράγγειλα και μια λούπα x40 να ρίξω μια ματιά και στη βελόνα και να κάνω με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ρύθμιση... άντε να δούμε...

Με τα 150Ω έχω την εντύπωση ότι στενεύει λίγο η εικόνα με την Shelter...

Στά τονικά καί στόν διαχωρισμό πώς τά πάει μέ 150Ω; Μήν απλώνει υπερβολικά καί χάνει αλλού στά 100Ω είναι σκοπός. Βέβαια τί συμπληρώνει καλύτερα ή αλλαγή φορτίου στό εκάστοτε σύστημα-στήσιμο-προτίμηση, μόνο ό χρήστης ξέρει σωστά.

Η χαζομάρα που έκανα είναι ότι στη μία θέση έχω Dale RN55, ενώ στην άλλη prp , οπότε δεν ακούω μόνο την αλλαγή φόρτισης, αλλά και τις αντιστάσεις... οι βιασύνες με φάγανε...

Δέν πειράζει, γιατί καί στρώνει καί φοκάρεις τήν περιοχή φορτίου εντωμεταξύ. Οπότε θά πάρεις VAR μέ νόημα μετά καί όχι στήν τύχη. Γιά κάνε ένα συνδιασμό τά διακοπτακια ΟΝ, βγάζεις τίποτα ενδιάμεσο περίπου 125Ω μέ τίς τιμές πού τώρα έχεις εγκατεστημένες, ώστε νά δεις τί παίζει;

IMG_20151113_190846_a.jpg
Το Phono που περιμένει τροφοδοσία…

Έχω φτάσει κάπου ως εδώ με το τροφοδοτικό
Οι μετασχηματιστές είναι 2χ18 με θωράκιση
Να ζητήσω τις συμβουλές σας για τη σύνδεση?

Α] Γενικά, τι να κάνω με θωρακίσεις // γείωση σασί // PE της πλακέτας ?
Και έχει και έξτρα πίν γείωσης το τετράπινο βύσμα εξώδου, και αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι θέλει σύνδεση.

Β] RDLink , χρειάζεται ?

Γ] Για δοκιμή χωρίς να συνδέσω το phono, χρειάζεται να βάλω ψευδό φορτίο και να πάρω μετρήσεις ?

IMG_20151113_181232_c.jpg

Αργησες 2 χρόνια. Πού να θυμάμαι. ...
Α δες στο πόστ ~410 το δικο μου.
Β ξέχασα τι ειναι.... ;)
Γ ναι

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βασικά θα σου απαντήσει ο Νίκος σύντομα

Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Το Phono που περιμένει τροφοδοσία…

Έχω φτάσει κάπου ως εδώ με το τροφοδοτικό
Οι μετασχηματιστές είναι 2χ18 με θωράκιση
Να ζητήσω τις συμβουλές σας για τη σύνδεση?

Α] Γενικά, τι να κάνω με θωρακίσεις // γείωση σασί // PE της πλακέτας ?
Και έχει και έξτρα πίν γείωσης το τετράπινο βύσμα εξώδου, και αυτό δεν είμαι σίγουρος ότι θέλει σύνδεση.

Β] RDLink , χρειάζεται ?

Γ] Για δοκιμή χωρίς να συνδέσω το phono, χρειάζεται να βάλω ψευδό φορτίο και να πάρω μετρήσεις ?

Γείωση προς φόνο σασί μόνο από τα σημεία που γράφουν GND (κοντά εκεί που λέει RAIL+) των πλακετών FSP. Ένα καλώδιο από την καθεμία στο μπορνάκι γείωσης για το πικάπ που να πιάνει απευθείας στο σασί χωρίς δαχτυλίδι μόνωσης. Τα υπόλοιπα τα σχετίζει κατάλληλα με την γείωση δικτύου η πλακέτα ανόρθωσης και δεν έχεις να προσθέσεις κάτι εσύ

Τις Θωρακίσεις των Μ/Τ να τις συνδέσεις στο πόδι γείωσης του δικτύου του βύσματος IEC μαζί με το σημείο PE της πλακέτας ανόρθωσης (protective earth). Από εκεί και σύνδεση με κοντό καλώδιο της γείωσης δικτύου στο σασί του τροφοδοτικού. Οι Μ/Τ συνδέονται με τα δευτερεύοντα έκαστου σε σειρά ώστε να πάρεις ένα 36V δευτερεύον από τον καθένα

Να βάλεις 20 Ω 5W RD/Link αντί για απλώς υπερπήδηση με σύρμα αν οι Μ/Τ είναι ζωηροί και δίνουν πάνω από 50V ανορθωμένο υπό αναμενόμενο φορτίο. Αλλιώς σύρμα ή απλώς 1Ω για λίγο φίλτρο. Αυτό μπορείς να το εξετάσεις πριν συνδέσεις το αληθινό φορτίο (FSP) κάνοντας χρήση ψευδοφορτίου 470Ω 10W στην κάθε μια έξοδο της πλακέτας ανόρθωσης

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Χαιρετω την παρεα. Ξερετε αν και που μπορω να βρω ενα σετ πλακετες ?

Re: Απάντηση: Re: Το νέο παιχνίδι του Νίκου... Salas Folded Simplistic Phono

Γείωση προς φόνο σασί μόνο από τα σημεία που γράφουν GND (κοντά εκεί που λέει RAIL+) των πλακετών FSP. Ένα καλώδιο από την καθεμία στο μπορνάκι γείωσης για το πικάπ που να πιάνει απευθείας στο σασί χωρίς δαχτυλίδι μόνωσης. Τα υπόλοιπα τα σχετίζει κατάλληλα με την γείωση δικτύου η πλακέτα ανόρθωσης και δεν έχεις να προσθέσεις κάτι εσύ

Τις Θωρακίσεις των Μ/Τ να τις συνδέσεις στο πόδι γείωσης του δικτύου του βύσματος IEC μαζί με το σημείο PE της πλακέτας ανόρθωσης (protective earth). Από εκεί και σύνδεση με κοντό καλώδιο της γείωσης δικτύου στο σασί του τροφοδοτικού. Οι Μ/Τ συνδέονται με τα δευτερεύοντα έκαστου σε σειρά ώστε να πάρεις ένα 36V δευτερεύον από τον καθένα

Να βάλεις 20 Ω 5W RD/Link αντί για απλώς υπερπήδηση με σύρμα αν οι Μ/Τ είναι ζωηροί και δίνουν πάνω από 50V ανορθωμένο υπό αναμενόμενο φορτίο. Αλλιώς σύρμα ή απλώς 1Ω για λίγο φίλτρο. Αυτό μπορείς να το εξετάσεις πριν συνδέσεις το αληθινό φορτίο (FSP) κάνοντας χρήση ψευδοφορτίου 470Ω 10W στην κάθε μια έξοδο της πλακέτας ανόρθωσης
IMG_20151118_152231_a.jpgIMG_20151118_162738_a.jpg
Στα ευχάριστα νέα, κατάφερα να δω όλα τα led ανάμενα, κανένα σοβαρό πρόβλημα ως τώρα.

Μετά το τροφοδοτικό στην είσοδο των πλακετών έχω 46V κ 47V
Δεν κατάφερα να κατεβάσω το Rail κάτω από 35.7V κ 35.4V
Και δεν κατάφερα να ανεβάσω το ΤP1-TP2 πάνω από 2.7V
(Με όλες τις VR όσο αριστερόστροφα πάνε, έπαιξα φυσικά αρκετά μαζί τους)

Είχα βάλει για αρχή ως φίλτρο 1Ω 5W στο τροφοδοτικό RD/Link
Από όσο καταλαβαίνω πρέπει να ανεβάσω την αντίσταση αυτή για να καταφέρω να πέσω πιο χαμηλά στο Rail -> και έτσι θα καταφέρω και τα ΤΡ1-ΤΡ2

(Γενικά, μιας και υπάρχουν παραλλαγές, το έχω στήσει για υψηλοέξοδη ΜΜ)
(Ακόμα δεν έχω συνδέσει το GND_κοντα_στο_rail στο σασί-μπορνα-γειωσης-πικαπ, αλλά δεν φαντάζομαι να είναι πρόβλημα στο τραπέζι των δοκιμών.)

Θα δοκιμάσω μεγαλύτερη RD/Link και επανέρχομαι

Δοκίμασα RDLInk 10Ω αρχικά και 20Ω τώρα.
Vin ~40V , μήπως πρέπει να τη ρίξω περισσότερο την τάση εισόδου ?
Πάλι δεν καταφέρνω να πέσω στα 35V (35.7V και 35.4V ελάχιστα) με όλες τις VR αριστερόστροφα
Και η τάση μεταξύ TP1-TP2 είναι 2.7V και 2.66V

Να έχω λάθος trimer? Βλέπω τα VR1 είναι Υ102 331 C0 Bourns 3296, Και VR2 Y202 332 C0
Για C4 C3 έχω να βάλω και καλύτερους πυκνωτές, αλλά δε νομίζω ούτε αυτό να είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

αυξησα την RD/Link 30Ω
DC Vin 37V
καμία αλλαγή στα rail 35.7V και 35.4V
καμία αλλαγή στα TP1-TP2 2.7V και 2.6V
σταθερότατα :-)

Μην ρίχνεις την DC Vin κάτω από 45V, είναι λάθος να την μειώνεις υπερβολικά, και δεν είναι εκεί το θέμα. Πιθανολογώ ότι έχεις αρκετά δυναμικά Q3x με αποτέλεσμα οι R3x τιμές που έχεις να ανεβάζουν περισσότερη τάση από όση χρειάζεσαι προκειμένου να έχεις αρκετό περιθώριο ρύθμισης του Rail+ από το VR2x και προς τα κάτω. Μείωσε την τιμή των R3x.

Μην ρίχνεις την DC Vin κάτω από 45V, είναι λάθος να την μειώνεις υπερβολικά, και δεν είναι εκεί το θέμα. Πιθανολογώ ότι έχεις αρκετά δυναμικά Q3x με αποτέλεσμα οι R3x τιμές που έχεις να ανεβάζουν περισσότερη τάση από όση χρειάζεσαι προκειμένου να έχεις αρκετό περιθώριο ρύθμισης του Rail+ από το VR2x και προς τα κάτω. Μείωσε την τιμή των R3x.

Σε ευχαριστώ
Ήμουν σε ταξίδι, θα προσπαθήσω μες την εβδομάδα να το δοκιμάσω

Αρχικά έριξα πολύ την R3x – έβαλα 6.2ΚΩ και 33Ω την R6x (κάπου το γραφεί το manual)
Ήταν λάθος – πολύ χαμηλά με βία έφτανα τα 32V rail και δεν ανέβαινα στα 35V

Ξανά 22Ω την R6x και 6.8Κ αντί 6.2K την R3x, ακόμα ήμουν χαμηλά

Τελικά με R3x 8.2ΚΩ τα πάντα ήρθαν υπέροχα και ρύθμισα αρχικά στα 35V rail :-) φαινόταν να έχω εύρος ρύθμισης 32V-37V

Vin ~47 (με 1Ω RD/Link)

Κατεβάζοντας το rail περίπου στα 32.5V
Ήρθαν και τα 3.6V μεταξύ TP1-TP2
Σταθερότητα φαίνεται να υπάρχει στο όλο κύκλωμα, μετά από 30+ λεπτά οι διαφορές μεταξύ και των καναλιών είναι της τάξης .00x Volt δλδ. κάτι τις χιλίοις και στα όρια του εξοπλισμού μέτρησής μου. Σταθερά στα 3.601V