Το Σεπτέμβριο η πλατφόρμα από ΟΤΕ και Hellas Sat

Το άρθρο λέει ότι ο ΟΤΕ θα επενδύσει στην φτηνότερη και πιο γρήγορη επένδυση (το vdsl) και με αυτό τον τρόπο θα δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες. Έτσι οι πελάτες του θα είναι ικανοποιημένοι και θα καθυστερήσει την ακριβή και μακροχρόνια επένδυση του ftth. ΑΝ δεν έχει μεγαλύτερες ταχύτητες με το vdsl, ο ΟΤΕ δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει του πελάτες του με υψηλότερες ταχύτητες και έτσι δεν θα μπορεί να καθυστερήσει το ftth. Το ftth με τα 100mbit είναι πιο καλό από το vdsl. Εγώ σου λέω και το 1gbit είναι πιο καλό από τα 100mbit. Το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να το προσφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα και ούτε σε χωριά. Από την άλλη το vdsl είναι αναβάθμιση που θα μπορεί να καλύψει και χωριά σε πολύ μικρότερο διάστημα.

edit:
Γιατί η DT είναι εταιρία και κοιτάει το κέρδος. Αν το κράτος αναγκάσει τον ΟΤΕ να βάλει ftth, τότε ξεχνάμε το vdsl. Που σημαίνει ότι μετά από 5-6 χρόνια, εκεί που θα έχουμε μέση ταχύτητα 10mbit, ξαφνικά θα έχουμε 100. Αντί για αυτό ο ΟΤΕ λέει να τριπλασιάσουμε τώρα την μέση ταχύτητα και μετά από μερικά χρόνια, αφού αποσβέσουμε την επένδυση, θα την ξανατριπλασιάσουμε. Απλά πράγματα και λογικά. Που ναι μεν κερδίζει ο ΟΤΕ, αλλά κερδίζουμε και εμείς μαζί του. Εγώ προσωπικά δεν θέλω να μείνω στα 12mbit για 5-6 χρόνια. Θέλω 30-50 σε 1-2. Τα 30 είναι ικανοποιητικά για τις ανάγκες σχεδόν όλων των συνδρομητών. Τα 10 όμως όχι.

Εξακολουθείς να λες πως το VDSL θα δώσει αυξημένες ταχύτητες αλλά δε μας εξηγείς πως θα γίνει αυτό, όταν οι περισσότεροι χρήστες σε αστικά κέντρα είναι σε απόσταση μεγαλύτερη των 2km ενώ σε μη αστικά κέντρα είναι στα 5-6 km και έχουν το πολύ 2mbit σήμερα.

Θα εγκαταστήσει ο ΟΤΕ mini dslam σε κάθε ΚΑΦΑΟ; Ή απλώς θα αντικαταστήσει τα ADSL2+ DSLAM με VDSL DSLAM; Οπότε οι μόνοι ευνοημένοι θα είναι οι ίδιοι που σήμερα πετυχαίνουν ταχύτητες 18 και 20 mbit, όταν όλοι οι υπόλοιποι αν πιάσουν τα 9-10 mbit κάνουν πάρτυ. Γιατί να επενδύσουμε 300 εκατομύρια ευρώ για αυτούς τους λίγους;

Σε εταιρεία που συνεργάζομαι στην Πάτρα και απέχει 4 km από το DSLAM της Λεύκας (και με το ζόρι πιάνουμε 4,5mbit), τι θα δώσει παραπάνω το VDSL;

edit: Τι ταχύτητα πιάνεις τώρα και σε τι απόσταση είσαι από το DSLAM; Αν κατάλαβα καλά, πιάνεις 12mbit, άρα είσαι πάνω από 2km. Ε, τα ίδια θα πιάνεις και με VDSL.

edit2: Αν ήθελαν να "πυκνώσουν" τα DSLAM και να δώσουν σε όλους ταχύτητες 18-20mbit, μπορούν να το κάνουν και με την ADSL2+ τεχνολογία. Αλλά δε το κάνουν. Γιατί πιστεύεις ότι θα το κάνουν με το VDSL;

Last edited:
OTE και FTTH ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ! Η κυβέρνηση έχει κάνει σχέδιο για FTTH (μία ιστορική αλλαγή για τα δεδομένα τα δικά μας) και απο την άλλη, ο ΟΤΕ κάνει πόλεμο σε αυτή την τεχνολογία με το VDSL (το οποίο είναι φθηνότερο και πιό εύκολο να γίνει..) και θέλει με αυτό τον τρόπο να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ στην Ελλάδα..

Το θέμα είναι, πως το FTTH έχει ξεκινήσει (απο πλευράς σχεδιασμού) και ΟΤΑΝ θα είναι σε καλύτερο επίπεδο το όλο project ,τότε ΦΥΣΙΚΑ και ο ΟΤΕ θα μπεί κ αυτός στο παιχνίδι..

Το θέμα είναι (ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ) τα λεφτά. Ο ΟΤΕ, πολεμάει να κερδίσει χρόνο (που συνεπάγεται σε χρήμα φυσικά) απο την έλευση του FTTH (που και αυτό συνεπάγεται -για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή ιστορία-ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΙΤΤΑΣ!!!)

Μεγάλα πράγματα θα ζήσουν τα παιδιά μας ! Ελπίζω να λένε ," Τί είναι ΟΤΕ μπαμπάάάά???...."

Εδώ ο ΟΤΕ μέχρι το 2005 προωθούσε τις ISDN συνδέσεις γιατί του είχε μείνει στοκ ο εξοπλισμός και ευτυχώς που υπήρξαν οι ιδιωτικοί πάροχοι (έστω με τα πολλά προβλήματά τους και την αναξιοπιστία τους) για να αναγκαστεί ο ΟΤΕ να επενδύσει στο ADSL. Και να αποσβεστεί η επένδυση του ΟΤΕ σε λίγα χρόνια πιστεύετε ότι θα επενδύσει μετά στo FTTH? Αν δεν αναγκαστεί από το κράτος ή την αγορά με τίποτα. Απλά θα έχει δεσπόζουσα θέση όπως έχει τώρα, πράγμα που θα είναι ασύμφορο για κάποιον άλλον χωρίς συγχρηματοδότηση ή κίνητρα από το κράτος να επενδύσει σε FTTH.

Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά. Το άρθρο λέει ότι ο ΟΤΕ θα δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες με το vdsl για να καθυστερήσει την έλευση του ftth. ΑΝ ΔΕΝ δώσει τότε θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό. Πραγματικά νομίζεις πως ο ΟΤΕ θα επενδύσει 300 εκ απλώς για να πιάνει η μειοψηφία, δλδ ο 20άρης τώρα, 50mbit με το vdsl??? Είπαμε ότι ο ΟΤΕ έχει σκοπό το κέρδος. Πως θα κερδίσει έτσι???
Και σου λέω για άλλη μια φορά. Τα minidslam θα είναι πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Αν δεν κάνει mini dslam ο ΟΤΕ τότε δεν θα επενδύσει 300 εκ. Αν δεν επενδύσει 300 εκ για mini dslam vdsl τότε δεν θα έχει τρόπο να κόψει την έλευση του ftth και οπότε δεν θα υπάρχει λόγος να γκρινιάζεις.

Ο ΟΤΕ απλά προσπαθεί να μην χάσει τα έσοδα από την χρήση του δικτύου χαλκού που ο ίδιος ελέγχει. Θα προτιμούσε να μην μπουν ποτέ οπτικές ίνες. Δεν τον ενδιαφέρουν οι ταχύτητες πρόσβασης. Εγώ είμαι 380μ από το τηλεφωνικό κέντρο, και η μέγιστη ταχύτητα που μπορώ να βάλω είναι 2Mbit.
Και adsl1 να υποθέσω ότι έχουν στο τηλεφωνικό κέντρο, σίγουρα θα μπορούσα να πιάσω καλύτερη ταχύτητα λόγω απόστασης, αλλά δεν βλέπω να τους ενδιαφέρει...

Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά. Το άρθρο λέει ότι ο ΟΤΕ θα δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες με το vdsl για να καθυστερήσει την έλευση του ftth. ΑΝ ΔΕΝ δώσει τότε θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό. Πραγματικά νομίζεις πως ο ΟΤΕ θα επενδύσει 300 εκ απλώς για να πιάνει η μειοψηφία, δλδ ο 20άρης τώρα, 50mbit με το vdsl??? Είπαμε ότι ο ΟΤΕ έχει σκοπό το κέρδος. Πως θα κερδίσει έτσι???
Και σου λέω για άλλη μια φορά. Τα minidslam θα είναι πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Αν δεν κάνει mini dslam ο ΟΤΕ τότε δεν θα επενδύσει 300 εκ. Αν δεν επενδύσει 300 εκ για mini dslam vdsl τότε δεν θα έχει τρόπο να κόψει την έλευση του ftth και οπότε δεν θα υπάρχει λόγος να γκρινιάζεις.

Wishfull thinking.

Εικάζεις πως επειδή ο ΟΤΕ λέει πως θα δώσει μεγαλύτερες ταχύτητες, αυτό σημαίνει πως θα βάλει παντού mini dslams. Εγώ σου λέω πως δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Απλώς θα διαφημίζει πως έχει ταχύτητα 50mbit και τελικά θα την πιάνουν ελάχιστοι - ότι ακριβώς γίνεται και σήμερα δηλαδή με το ADSL2+ και τα 24. Γιατί δεν ξεκινά την ανάπτυξη mini dslam adsl2+ από σήμερα ώστε όλοι να έχουμε 24;

Αν πραγματικά σκοπεύει να εγκαταστήσει σε κάθε ένα από τα 24000 ΚΑΦΑΟ mini dslam, τότε δε του φτάνουν 300 μύρια ευρώπουλα.

Δε γκρινιάζω, απλώς είναι προφανές πως ο ΟΤΕ προσπαθεί με κόλπα να διατηρήσει τη μονοκρατορία του η οποία θα χαθεί αν το δίκτυο χαλκού πάει για πέταμα και έρθει ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών όπου ο ΟΤΕ δεν θα έχει δεσπόζουσα θέση. Και είμαι πάντα καχύποπτος, δεν πιστεύω ότι μου σερβίρουν τα δελτία τύπου του ΟΤΕ. Αν τους πίστευα, θα έπρεπε να έχω HD κανάλια από HellasSat από πέρυσι (για να επιστρέψουμε λίγο και στο θέμα).

Δλδ πιστεύεις ότι με 2δις που λένε ότι χρειάζονται για τις οπτικές, θα σκάψουν όλη την Ελλάδα για να φέρουν στα σπίτια μας οπτικές ίνες, αλλά με το 1/7 του κόστους δεν μπορούν να βάλουν αρκετά mini dslam για να έχουμε υψηλές ταχύτητες??? Εγώ πάντως είμαι ρεαλιστής. ;) Και όχι, δεν χρειάζονται 28.000 mini dslam (δλδ γύρω στα 14 mini dslam ανά 1 υπάρχων adsl dslam) για να δούμε υψηλότερες ταχύτητες.

Last edited:
Δλδ πιστεύεις ότι με 2δις που λένε ότι χρειάζονται για τις οπτικές, θα σκάψουν όλη την Ελλάδα για να φέρουν στα σπίτια μας οπτικές ίνες, αλλά με το 1/7 του κόστους δεν μπορούν να βάλουν αρκετά mini dslam για να έχουμε υψηλές ταχύτητες??? Εγώ πάντως είμαι ρεαλιστής. ;) Και όχι, δεν χρειάζονται 28.000 mini dslam (δλδ γύρω στα 14 mini dslam ανά 1 υπάρχων adsl dslam) για να δούμε υψηλότερες ταχύτητες.

28000 είναι τα ΚΑΦΑΟ. Που θα μπουν τα mini dslam αν όχι στα ΚΑΦΑΟ; Είναι το μόνο σημείο που μπορούν να μπουν, γιατί εκεί τερματίζουν οι γραμμές κάθε γειτονιάς.

Προφανώς εννοούσα ότι χρειάζονται λιγότερο από 28.000 mini dslam. Αφού με τα 28000 mini dslam για κάθε 1 υπάρχων dslam θα αντιστοιχούν 14 mini dslam.

Μην κολλάς στα καφάο. Ας πούμε ότι χρειάζονται 28.000 mini dslam. Πιστεύεις ότι για να βάλουν τόσα mini dslam χρειάζονται πχ 1 δις, ενώ για τις οπτικές 2??? Και αν ναι, τότε πως κερδίζει ο ΟΤΕ αν δώσει τα μισά λεφτά για να χρησιμοποιεί vdsl που σε λιγότερο από δεκαετία θα του είναι άχρηστα σε αντίθεση με το ftth??? Δεν έχει νόημα καν να σκεφτεί να κάνει κάτι τέτοιο. Πέρα του ότι είναι λίγο κουφό να λες ότι χρειάζονται πχ τα διπλάσια λεφτά από τα mini dslam για να βάλεις οπτικές ίνες στην Ελλάδα.

Μην κολλάς στα καφάο. Ας πούμε ότι χρειάζονται 28.000 mini dslam. Πιστεύεις ότι για να βάλουν τόσα mini dslam χρειάζονται πχ 1 δις, ενώ για τις οπτικές 2??? Και αν ναι, τότε πως κερδίζει ο ΟΤΕ αν δώσει τα μισά λεφτά για να χρησιμοποιεί vdsl που σε λιγότερο από δεκαετία θα του είναι άχρηστα σε αντίθεση με το ftth??? Δεν έχει νόημα καν να σκεφτεί να κάνει κάτι τέτοιο. Πέρα του ότι είναι λίγο κουφό να λες ότι χρειάζονται πχ τα διπλάσια λεφτά από τα mini dslam για να βάλεις οπτικές ίνες στην Ελλάδα.

Τελικά μάλλον αρκούν τα 300 εκατομύρια, έκανα λάθος στους υπολογισμούς μου. Ο μόνος τρόπος για να καλυφθεί όλο το δίκτυο είναι να μπουν mini dslam σε κάθε ΚΑΦΑΟ, σε αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση. Αλλά το κόστος είναι χαμηλότερο απ' όσο αρχικά υπολόγισα. Για 24 port VDSL2 mini dslams το κόστος είναι περίπου στα 4000$. Σε πολλά ΚΑΦΑΟ θα χρειάζεσαι περισσότερα από ένα mini dslam. Για 500.000 συνδρομητές VDSL2 θα χρειαστούν περίπου 25 με 30 χιλιάδες μίνι dslam. Οπότε ο εξοπλισμός θα κοστίσει 100 με 150 εκατομύρια. Υπολογίζοντας τα υπόλοιπα για κόστος εγκαταστάσεων, διαμόρφωσης χώρων των ΚΑΦΑΟ, εργατικά κτλ, μάλλον είναι εφικτό ένα τέτοιο σχέδιο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτό θα εφαρμοστεί και δε θα δούμε απλώς την αντικατάσταση των ADSL2+ dslam με άλλα VDSL2. Αν γίνει το τελευταίο δε θα υπάρχει κανένα κέρδος.

Να παρέμβω λιγάκι;
Δε νομίζεται πως η κουβέντα για ffth & vdsl είναι εκτός θέματος για το νήμα της δορυφορικής πλατφόρμας του ΟΤΕ;

Να παρέμβω λιγάκι;
Δε νομίζεται πως η κουβέντα για ffth & vdsl είναι εκτός θέματος για το νήμα της δορυφορικής πλατφόρμας του ΟΤΕ;
Ναι θα μπορούσε να μεταφερθεί στην υποκατηγορία της IPTV ή και αλλού στο φόρουμ, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα..

Καλησπέρα. Έχω την εντύπωση ότι δεν θα πρ´´επει να περιμένουμε κάποια εξέλιξη, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου, οπότε πάμε για νεότερες εξελίξεις μετεκλογικά. Εγώ πιθανολογώ ότι η συνδρομητική δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ θα ξεκινήσει προς το τέλος του χρόνου.

Προτείνω να δούμε και τις παρακάτω αποδόσεις απο book:
Πότε θα ξεκινήσει η πλατφόρμα του ΟΤΕ;

Σεπτέμβριος 09 - 10.00
τέλος 09 - 3.00
2010 - 1.5
άλλο - 1.1

Για στοιχηματίστε!!!!!