Το τέλος των "φτηνών" συστημάτων;

Tzimisce

AVClub Fanatic
1 February 2007
36,391
127.0.0.1
Έχω δει και ακούσει (από φίλους και γνωστούς) πολλές φορές την ερώτηση "Τι σύστημα να πάρω με 500-700€", κάτι που προβληματίζει εμάς τους δικάναλους αλλά νομίζω και όσους ασχολούνται με τον πολυκάναλο.
Κατ' αρχήν αυτός που το ψάχνει, θέλει να ακούσει τη μουσικούλα του, δεν τον ενδιαφέρει ή δεν θέλει/έχει στην τελική να δώσει λεφτά για χροιές, υγρασίες κλπ βλακείες που ψάχνουμε εμείς οι βλαμμένοι.
Οπότε οι ευκολίες θα δώσουν περισσότερο βάρος στην απόφασή του από τις λεπτομέρειες στα πρίμα ή το σφιχτό μπάσο.

Για αυτό, μήπως τελικά η απάντηση είναι απλά "Πάρε ένα ηχείο Bluetooth";
Σε αυτές τις τιμές και με μία συνδρομή Tidal υπάρχει αντίπαλος;

Καλός ήχος, μικρό μέγεθος, φορητότητα (φιλαράκι, το πάω και στη βεράντα να ακούσω μουσική και στην τελική το πάω και στις διακοπές μου), ευκολία.
Και έχεις και όλη τη "δισκοθήκη σου" στο κινητό.

Οπότε, ποιο το νόημα να παλεύουν οι εταιρίες να βγάλουν πηγές στα 100€, ενισχυτές και ηχεία στα 200€ και πάει λέγοντας;
Μήπως ήρθε το τέλος της Hi-Fi και μιλάμε πλέον μόνο για High End και ηχεία BT;

Ή απλά θα πάρουν την ίδια μερίδα που πήραν τα ενεργά ηχεία στις πιο ψηλές τιμές;

Για λόγους απλότητας θα μιλήσω για τα δικάναλα, μην το μπλέξουμε με τα πολλά κανάλια.

Υπάρχουν Hi-Fi συστήματα, με την έννοια της full size «φέτας» δηλαδή στο rack, που αποτελούνται από ενισχυτή και ηχεία (βάσης ως επί το πλείστον, λόγω budget). Αλλά και μέχρι το 1000ρικο πάνω κάτω, λύσεις υπάρχουν. Βεβαίως εξαρτάται και από το πόσες ευκολίες θέλεις να έχουν επάνω τους τα μηχανήματα και φυσικά τι απαιτήσεις έχεις ως ακροατής. Αλλά αυτά ίσχυαν πάντα.

Στα 1000€ ίσως αρχίσουν να αχνοφαίνονται κάποιες λύσεις.
Αλλά και πάλι, τι παίρνεις με 1000€ που να αντιμετωπίζει την ευκολία, τη φορητότητα και γιατί όχι και τον ήχο ενός ή δύο BT ηχείων;

Σε καθαρό χαρτί, σαν απάντηση "θέλω να ακούω μουσική, δεν έχω τίποτα αυτή τη στιγμή".
Σε κομμάτια θα θέλουμε streamer/dac, ενισχυτή και ηχεία.

Εννοείται ότι BT ηχεία θεωρούνται ακόμη και τα Triangle BR03 αν θέλεις να παίξεις σε κάτι πιο "ποιοτικό" σε βάση, που να στέκεται σε σαλόνι.
Εκεί βέβαια χάνεις την φορητότητα.

Η φορητότητα πάει περίπατο σε οποιαδήποτε περίπτωση δεύτερου κομματιού. Για ένα ΟΚ. Δεύτερο ηχειάκι bluetooth και φορητότητα δεν... . Κανένας δεν το κάνει. Ένα θες που το πετάς στο σακίδιο και βουρ για την παραλία, το σκάφος, τον κήπο στο εξοχικό.

Υπάρχουν λύσεις κανονικά στα 6-7 κατοστάρικα σε hi-fi. Υπάρχουν απλοί δικάναλοι ραδιοενισχυτές. Βάζεις και ένα ζευγάρι ηχεία και έγινες. Άντε να βάλεις και κανα DACάκι φτηνό στο τσακιρ κέφι αν πρόκειται για πολύ φτηνούς που δεν έχουν ψηφιακές εισόδους (αλλά έχουν όμως Bluetooth).

Όταν συγκρίνουμε ένα ηχείο με ένα σύστημα, δεν έχουμε απαιτήσεις να μπει και DAC στο σύστημα.
Θα είναι κάτι του στυλ "ενισχυτής με chromecast στο τσακίρ κέφι" + ηχεία.
Για να είμαστε και δίκαιοι!
Αν τα ακριβά ηχεία έχουν spotify connect ή ότι άλλο, και αυτό στην εξίσωση, αλλιώς εκτός.
Δεν έχω ψαχτεί.

Θεωρώ όμως ότι ένα BT ηχείο στα 700€ θα παίζει καλύτερα από έναν συνδιασμό ενισχυτή/ηχεία των 700€.
Εγώ τουλάχιστον δεν βρήκα safe συνδιασμό, ενώ το BR 03 κεντάει.

BTW το BR 03 είναι το πιο ακριβό που έχω ακούσει και μπορώ να εκφέρω γνώμη, για αυτό το αναφέρω συνέχεια, έτσι;
Μπορεί άλλα να είναι πολύ καλύτερα.

• Like
Reactions: scrap
Το ίδιο σε παθητικό και έναν ραδιοενισχυτή και θα έχεις καλύτερο ήχο. Και πιο πάνω εντάσεις θα φτάνει. :p

Απλώς θα έχεις ένα ακόμα κουτί, το οποίο όμως αν το καλοσκεφτείς σε γλυτώνει από το γνωστό πρόβλημα του cable vomit. Άρα κι εκεί καλύτερα είναι.

Yamaha RS-202D + ένα DAC από iFi και ένα ζευγάρι παθητικά εξιμισάρια και αποχαιρετάς τα αυτοενισχυόμενα της ίδιας τιμής.
Εναλλάκτικά στο παραπάνω με ένα κατοσταρικάκι ακόμα βάζεις τον Pioneer SX-10AE.

Εάν θέλουμε τώρα να πάμε να έχουμε και κομμάτι δικτύου, εδώ σίγουρα θα ανέβουμε στο χιλιάρικο μαζί με τα ηχεία (μείον το DAC αφού το έχει ο ενισχυτής πια μαζί με ψηφιακές εισόδους) αλλά και πάλι κάπως έτσι πάει και στα αυτοενισχυόμενα με WiFi.
To κέρδος εδώ είναι ο πολύ δυνατότερος ενισχυτής, αφού συνήθως θα πρόκειται για κάποιον smart ενισχυτή classD με πολύ γκάζι... ακόμα και για να πάει πριόνι μεγάλα δαπέδου.
Στην ίδια τιμή του χιλιάρικου, με δίκτυο επίσης και κανονικού μεγέθους ενισχυτή με περισσότερες εισόδους από εκείνες των smart ενισχυτών και αυτοενισχυόμενων ηχείων συν ένα ζευγάρι bookshelf, πάλι βρίσκεις combo.

Η βιομηχανία τα έχει σκεφτεί πριν από εμάς αυτά και τα προσφέρει, γι' αυτό έχει προϊόντα just add speakers. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά τον τροχό εμείς.

• Like
Reactions: Deneb
Σε αυτές τις τιμές χτυπάς μεγαθήρια σε ηχεία BT που δίνουν πολύ περισσότερα από "ένα ζευγάρι παθητικά εξιμισάρια".
Sonos, JBL, ακόμη και B&O που γιατί να το κρύψουμε, ο άλλος θα το πάρει επειδή είναι B&O και ας μην παίζει και τίποτα.
Σκέψου ότι σε αυτές τις τιμές θα πάει κάποιος που ξεκινάει.
- Ε, θα πάρεις έναν Yamaha, ένα DAC από ifi και δύο ηχειάκια εξαμισάρια... (κακομοιριασμένα)
- Θα πάρεις το B&O Beolit 20 (Wow factor στον Θεό).
Ναι, ok, ούτε εμένα μου αρέσει σαν φάτσα αλλά τα ματάκια του θα λάμψουν μόνο με το άκουσμα της μάρκας.
Sonos κλπ δεν γνωρίζουν. Άντε τα JBL επειδή τα έχουν δει σε πάρτι και μαγαζιά ή επειδή κυκλοφορούν σαν πασατέμπος.

Αυτά είναι για να παρτάρεις σε εξωτερικό χώρο και να χορεύεις με τα χρωματιστά LED. Δεν είναι Hi-Fi. Για άλλη δουλειά είναι.

Επίσης δεν κάνουν για indoors. Ειδικά τα Party speakers/boomboxes.

Είναι πολύ συγκεκριμένα τα πράγματα και προφανή για όποιον ψάξει να δει τι υπάρχει στην κατηγορία του εισαγωγικού συστήματος Hi-Fi, μεταξύ 6 και 10 εκατόευρων. Και ευτυχώς υπάρχουν κάμποσες επιλογές και συνδυασμοί για κάποιον να φτιάξει ένα φτηνό σύστημα.

Μάλιστα αν βγάλουμε από την εξίσωση το δικτυακό μέρος και μείνουμε μόνο στο Bluetooth, τότε μπορείς να έχεις σύστημα και με ηχεία δαπέδου. Με οκτάιντσους οδηγούς διπλούς κλπ.

Last edited:
Δεν μιλάω για boombox ή άλλα ανάλογα.
Sonos, Triangle, B&O δεν πωλούνται ως εξωτερικού χώρου για πάρτι με ledάκια.
Αυτό που θα προσφέρει πρακτικά ένα κομματιαστό, είναι οι συνεχείς αναβαθμίσεις που στην αρχή είναι κάτι του στυλ "μπορώ να βάλω και ένα πικάπ;"
Δεν ξέρουν καν οι περισσότεροι σε τι κουνελότρυπα θα πέσουν και θα κάθονται να συζητάνε μετά για καλώδια δικτύου.

Δεν μιλάω για boombox ή άλλα ανάλογα.
Sonos, Triangle, B&O δεν πωλούνται ως εξωτερικού χώρου για πάρτι με ledάκια.
Αυτό που θα προσφέρει πρακτικά ένα κομματιαστό, είναι οι συνεχείς αναβαθμίσεις που στην αρχή είναι κάτι του στυλ "μπορώ να βάλω και ένα πικάπ;"
Δεν ξέρουν καν οι περισσότεροι σε τι κουνελότρυπα θα πέσουν και θα κάθονται να συζητάνε μετά για καλώδια δικτύου.

Αυτά τα έγραψα πιο πριν, ότι με τα ίδια χρήματα η λύση just add speakers παίζει και πιο δυνατά από αυτά και σoυ προσφέρει και την επιλογή να αποφύγεις το cable vomit.

Απλώς όπως έγραψες πιο πριν, δεν το έχεις ψάξει.

Υπάρχουν όμως, πολλές επιλογές για δυνατότερο και καλύτερο ήχο.

Άρα 260 ο ενισχυτής, μένουν άλλα 340 για ηχεία...
Κάτι wharfedale diamond 2 βλέπω σε αυτή τη τιμή που μου θυμίζουν ηχεία υπολογιστή.

Αν πας στον Rotel θα κάθεσαι μετά να τον κοιτάς, χωρίς ηχεία :ROFLMAO:

• Like
Reactions: Deneb
Παίρνεις π.χ. ένα Polk Audio Monitor ΧΤ70 και έναν Yamaha A-S301 (έχει και ψηφιακές εισόδους αυτός) και στο χιλιάρικο έχεις ένα σύστημα που απλώς εξαερώνει οποιοδήποτε ηχειάκι JBL/Sonos/B&O πριν αυτό καταλάβει τι έγινε. :LOL:

• Like
Reactions: vlad66

με ενα καλο dac, καθ οτι αναλογικος πληρως, μια χαρα..499 ευρω.... rotel A10
η βαζεις προσωρινως, τιποτα παλια μεταχειρισμενα, κ τα χριστουγεννα ενα ακομα ντου, για ενα ζευγαρακι ηχεια στα 400- 500.....βημα βημα..wharfeldale diamond 8.1 90 ευρω στο car.gr

Last edited:
η βαζεις προσωρινως, τιποτα παλια μεταχειρισμενα, κ τα χριστουγεννα ενα ακομα ντου, για ενα ζευγαρακι ηχεια στα 400- 500.....βημα βημα..

Μια χαρά θα είναι ο Rotel με το DAC και τα εισαγωγικά Diamond της Wharfedale. Με 700 ευρώ γίνονται πραγματάκια.

Έχεις μάλιστα την επιλογή σε αυτό το budget να κινηθείς είτε οικονομικά και minimal με στόχο την ποιότητα, είτε και δυναμικά με στόχο τις μεγαλύτερες στάθμες. Και υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις που αφορούν τις ευκολίες και τις περισσότερες συνδέσεις.

Άρα άμα έρθει ο νεοεισερχόμενος φίλος στον κόσμο του ήχου, έχεις να του προτείνεις επιλογές ανάλογα την περίπτωση και τις ανάγκες του. Και όλα αυτά με βαθμό μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας σε σχέση με τα αυτοενισχυόμενα ηχεία.

Ανεβήκαμε στα 1100€ όμως.
Βάλε καλώδια, πολύπριζα βάσεις κλπ, 1200 εύκολα.
Εγώ μιλάω για την κατηγορία 500-700€ και πήγαμε στα διπλάσια.

η βαζεις προσωρινως, τιποτα παλια μεταχειρισμενα, κ τα χριστουγεννα ενα ακομα ντου, για ενα ζευγαρακι ηχεια στα 400- 500.....βημα βημα..

Προσωπικά δεν ψάχνω τίποτα. :)
O προβληματισμός μου είναι αν πλέον πάμε σε καθαρά compact λύσεις, ένα ζευγάρι ηχεία και αν.
Αν το πεις αυτό σε κάποιον καινούργιο που ψάχνεται ξέρεις τι θα σου πει;
"Θέλω να ακούσω μουσική. Ούτε παλιά ηχεία έχω, ούτε θέλω να αγοράσω κάτι άλλο. "
Και μπορεί να δώσει 2.500€ για το κινητό του.

Επειδή το βλέπω σύντομα να ψάχνομαι με τα παιδιά, σίγουρα θα σχηματίσω άποψη.
Φοβάμαι όμως ότι, μπορεί ένα σετ ηχεία ενισχυτή να παίζει καλύτερα ποιοτικά, το μάτι (ή αυτί τέλος πάντων) θα πέσει στην ευκολία του όλα σε ένα.
Δεν μιλάω για το δικό μου.

Ανεβήκαμε στα 1100€ όμως.
Βάλε καλώδια, πολύπριζα βάσεις κλπ, 1200 εύκολα.
Εγώ μιλάω για την κατηγορία 500-700€ και πήγαμε στα διπλάσια.

Τι καλώδια να χρειαστείς; Με 3 ευρώ το μέτρο είναι μια χαρά για αυτά τα συστήματα. Πόσα μέτρα θέλεις; Πάνω από 5; Δεν νομίζω.
Πολύπριζα; Αυτό ισχύει και για τα αυτοενισχυόμενα. Όπως και οι βάσεις.

Στο χιλιάρικο το μαξάρισα εγώ αν θες κάτι υπέρ το δέον δυνατό, τόσο που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν το βλέπουν τα ηχεία με ledάκια στην ίδια τιμή. Αλλιώς στα 6-7 κατοστάρικα πάλι έγραψα λύσεις που είναι καλύτερες από τα αυτοενισχυόμενα.

η νεα γενια, που δεν εχει την ''μουρλα'' την δικη μας, το πιθανοτερο ειναι να παει σε ενα combact αυτoενισχυομενο, all in one..η κ καμμια ηχομπαρα που τα κανει ολα

Έχω δει και ακούσει (από φίλους και γνωστούς) πολλές φορές την ερώτηση "Τι σύστημα να πάρω με 500-700€", κάτι που προβληματίζει εμάς τους δικάναλους αλλά νομίζω και όσους ασχολούνται με τον πολυκάναλο.
Κατ' αρχήν αυτός που το ψάχνει, θέλει να ακούσει τη μουσικούλα του, δεν τον ενδιαφέρει ή δεν θέλει/έχει στην τελική να δώσει λεφτά για χροιές, υγρασίες κλπ βλακείες που ψάχνουμε εμείς οι βλαμμένοι.
Οπότε οι ευκολίες θα δώσουν περισσότερο βάρος στην απόφασή του από τις λεπτομέρειες στα πρίμα ή το σφιχτό μπάσο.

Για αυτό, μήπως τελικά η απάντηση είναι απλά "Πάρε ένα ηχείο Bluetooth";
Σε αυτές τις τιμές και με μία συνδρομή Tidal υπάρχει αντίπαλος;

Καλός ήχος, μικρό μέγεθος, φορητότητα (φιλαράκι, το πάω και στη βεράντα να ακούσω μουσική και στην τελική το πάω και στις διακοπές μου), ευκολία.
Και έχεις και όλη τη "δισκοθήκη σου" στο κινητό.

Οπότε, ποιο το νόημα να παλεύουν οι εταιρίες να βγάλουν πηγές στα 100€, ενισχυτές και ηχεία στα 200€ και πάει λέγοντας;
Μήπως ήρθε το τέλος της Hi-Fi και μιλάμε πλέον μόνο για High End και ηχεία BT;

Ή απλά θα πάρουν την ίδια μερίδα που πήραν τα ενεργά ηχεία στις πιο ψηλές τιμές;
Ανάλογα με τις ανάγκες. Αν πρωτεύει η φορητότητα πέρνεις ένα ενεργό ηχείο ΒΤ ή ένα ραδιόφωνο με ιντερνετ και ακούς. Αν σε ενδιαφέρει να ακούς σωστά μουσική (εννοώ μια υποτυπώδη στερεοφωνική τουλάχιστον χωρική αναπαραγωγή) αναγκαστικά θα πας σε στημένα ηχεία 2+ (τα οποία μπορεί και να μην χρειάζονται καν ενισχυτή ή dac). Εκεί πρέπει όμως να δώσεις περισσότερα!