Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Τα ειδα ολα, απο την αρχη......δεν θελω να με παρακαλας πρωι-πρωι. Αλλα ολοι λενε την αποψη τους, ειναι κακο και αυτο? ο κυριος ποιο πανω εξεφρασε την αποψη του σε κατι? εξαλου ο καθενας εχει μεσα του την θεωρια της πιστης.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Παρεμπιπτοντως, δωσε και εναν ορισμο του τι σημαινει "πιστευω". Νομιζω οτι μια απο τις εννοιες ειναι και αυτη που εδωσα εγω. Οχι η μοναδικη, αλλα σε ο,τι αφορα το θεμα μας ειναι αυτη που ταιριαζει. Γνωμη μου.

.

.

Το ''Πιστεύω'' προέρχεται από τό ''Πείθω'' ετυμολογικά.

Τα ειδα ολα, απο την αρχη......δεν θελω να με παρακαλας πρωι-πρωι. Αλλα ολοι λενε την αποψη τους, ειναι κακο και αυτο? ο κυριος ποιο πανω εξεφρασε την αποψη του σε κατι? εξαλου ο καθενας εχει μεσα του την θεωρια της πιστης.

Πλάκα κάνεις έτσι??

Καί έχει εκφράσει τήν άποψή του και έχει απαντηθεί και τήν έχει ξαναεκφράσει και θά τήν εκφράζει όσο θέλει.
Καί χτές τούκανα κουότ αναλυτικά στήν άποψή του και ο ίδιος μού δήλωσε ότι θα απαντήσει αργότερα,γεγονός απολύτως δεκτό.

Εσύ τί πρόβλημα έχεις?
Είδες πουθενά νά γράφεται νά μήν εκφραστεί οιαδήποτε άποψη περί πίστης??

Καλημέρα!!!

Ηρεμήστε σας παρακαλω!!!!

Δεν κοιμηθήκατε καλά!!??!!

Πάτε για κανα καφεδάκι:tee: εχει πολυ λαμπερό Ηλιο :-)

Πλάκα κάνεις έτσι??

Καί έχει εκφράσει τήν άποψή του και έχει απαντηθεί και τήν έχει ξαναεκφράσει και θά τήν εκφράζει όσο θέλει.
Καί χτές τούκανα κουότ αναλυτικά στήν άποψή του και ο ίδιος μού δήλωσε ότι θα απαντήσει αργότερα,γεγονός απολύτως δεκτό.

Εσύ τί πρόβλημα έχεις?
Είδες πουθενά νά γράφεται νά μήν εκφραστεί οιαδήποτε άποψη περί πίστης??

Εγω.....κανενα οτι πεις εσυ. Εξαλου σε λιγο θα με αναφερεις για να βγω σε διακοπες!! αν αφησουμε στην ακρη Γ.Δ, και ας το παρουμε απο την αλλη μερια. Αποδειξε με οτι ειναι καπου λαθος το ποιο πανω μελος?

Ξαναδιάβασε το νημα και βγάλε οτι συμπέρασμα θές γιά την συζήτηση..
Γράψε μας άλλως τε καλύτερα την δική σου άποψη περί τής πίστης και άσε τούς υπόλοιπους πού έχουν ξεκινήσει νά συζητάνε νά συνεχίσουν.

Αλλως τε ζήτησα νά μεταφερθούν τά ουσιώδη posts σέ άλλο νήμα γιά νά μήν μπλέκονται μέ τό chat.. και σε αυτά συμπεριέλαβα πρωτα απόλα τού Vasada

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Το ''Πιστεύω'' προέρχεται από τό ''Πείθω'' ετυμολογικά.

Πειθω σημαινει "κανω καποιον να πιστεψει". Το τι θα πιστεψει μπορει να ειναι αληθινο, οποτε αρκει να το δειξω και να το εξηγησω. Μπορει ομως και ειναι το μεγαλυτερο παραμυθι, οποτε μπορω να βασιστω σε μεθοδους που η ιατρικη γνωριζει. Αν απεναντι εχω και καποιον ευπιστο, η δουλεια ειναι ευκολη.

οκ μπος.......τωρα ειπες το σωστο. Εξαλου με αρεσει να παιζω με την φλογα πρωι-πρωι, τωρα εβγαλα τα νευρα μου απο μεσα μου. Ειδες βρε γιατρε μου, με εφτιαξες την μερα τωρα, να σε καλα σε ευχαριστω.-bye-:grinning-smiley-043

Υ.Γ: γιατρε μου μην ξεχασεις να μου γραψεις αλλη συνταγη για τα νευρα μου.:flipout:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Πειθω σημαινει "κανω καποιον να πιστεψει". Το τι θα πιστεψει μπορει να ειναι αληθινο, οποτε αρκει να το δειξω και να το εξηγησω. Μπορει ομως και ειναι το μεγαλυτερο παραμυθι, οποτε μπορω να βασιστω σε μεθοδους που η ιατρικη γνωριζει. Αν απεναντι εχω και καποιον ευπιστο, η δουλεια ειναι ευκολη.
Αμ ελα που τωρα την ειπες την ατακα σου και εσυ, απεναντι σου ειναι ο Σπυρος, οποτε.......:ADFAD2:

Κάνω κάποιον νά πιστέψει,αλλά όχι μέ άσκηση βίας.
Τού αλλάζω γνώμη ναί ή προσπαθώ νά τού αλλάξω γνώμη καί αντιστρόφως.

Στά περί παραμυθιού εννοείς τήν πλύση εγκεφάλου?

Δέν νομίζω ότι η οποια πίστη επιτυγχάνεται μέ πλύση εγκεφάλου,γιατί φαίνεται ότι οι Κοινωνίες είχαν ανάγκη κάποιες σταθερές ,μεταξύ τών οποίων και πολλές μορφές πίστης..
Μάλιστα οι Κοινωνίες καθόριζαν καί τούς θεούς τους ή τίς πεποιθήσεις τους ..

Αν τώρα μέ τό ''εύπιστος'' εννοείς αυτόν πού δέχεται μερικά εντελώς απλουστευτικά σχήματα και βάσει αυτών κινείται μέ φανατισμό ,στά δικά μου τουλάχιστον μάτια,έχει μετατραπεί σέ φονταμενταλιστή καί συμφωνώ μαζί σου..

Φυσικά καί βλέπω μέ μεγάλη δυσπιστία ή και φόβο νά πιστεύει κάποιος ότι άμα πεθάνει θά τρώει πιλάφια στον Παράδεισο και θά χορεύει μέ ουριά..

Αλλά συνήθως αυτά τά προσπερνώ,προσπαθώντας νά δώ την φιλοσοφική πλευρά καί εάν έχει κάποιο ενδιαφέρον γιά μένα.

Last edited:

Φυσικά καί βλέπω μέ μεγάλη δυσπιστία ή και φόβο νά πιστεύει κάποιος ότι άμα πεθάνει θά τρώει πιλάφια στον Παράδεισο και θά χορεύει μέ ουριά..

Αλλά συνήθως αυτά τά προσπερνώ,προσπαθώντας νά δώ την φιλοσοφική πλευρά καί εάν έχει κάποιο ενδιαφέρον γιά μένα.
Αμ ελα που εκει εχει πραμα που δεν μπορεις να το φανταστεις, για αυτο θα κανω αλλο νημα και θα τα πουμε απο εκει.

καλημέρα,
πιστευω η κουβεντα εχει πολλες προσεγγίσεις
μια ειναι η φιλοσοφική...αυτα που αναφερετε περι πιστης, πλανης, θρησκειας
Εχω αποψη οπως πιστευω και οι περισσότεροι μας, αλλά εχω την αισθηση οτι για τον καθενα μας ειναι κατι διαφορετικό
αν ρωτησεις 100 ανθρωπους τι σημαινει για αυτους πίστη θα πάρεις τουλάχιστο 10 διαφορετικές προσεγγίσεις....

Μια αλλη προσσεγιση ειναι η ''ανθρωπιστική αρχή'' να εξηγησουμε δηλαδή τα πραματα γυρω μας με τις στοιχειωδες γνωσεις που διαθετουμε
Το τετραπτυχο της ειναι υλη, διασταση, χρονος, φορτίο τα οποία αλληλεπιδρούν με τεσσερις διαφορετούς τρόπους ισχυρη, ασθενης, η/μ, βαρυτική

Πιστευω ο ανθρωπος εχει τεραστια δυναμη και δεν ξερει ακόμα πως να τη χρησιμοποιήσει
Εκτος απο τα στοιχεία που βλέπουμε να μας αποτελουν (τα γνωρίζουν καλύτερα οι γιατροί) υπάρχουν και αυλα στοιχεία που χωρις αυτα ειναι σαν να μας βγαζουν απο την μπριζα....
Ολες οι αισθησεις μας, η επικοινωνία μας, οι εντολές του εγκεφαλουμας, οι επιρροες απο το περιβαλλον μας, η δυναμη μας, η θεληση ειναι αυτη η ενεργεια που μας εδωσαν οταν ηρθαμε στη ζωή.
Αυτη η ενεργεια ειναι η/μ φυσης και αποτελειτε απο ~21 γραμμαρια φωτονιων, τα οποία επιστρεφουν απο εκει που ηρθαν οταν φευγουμε απο αυτη τη ζωή.

sorry που τα λέω σαν δεδομένα, δεν ειναι αποψη μου
η αλήθεια ειναι οτι υπάρχουν πολλές ελλειψεις.....που προφανως οδηγούν τους επιστημονες στη φιλοσοφία και την θεολογία μεχρι να ερθει η ωρα να μπορουν να τις κατανοήσουν
καλή μας συνέχεια και χρόνια πολλά

Καλό μεσημέρι Νικόλα!
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη.

Παρότι προέρχεσαι απο φυσικές επιστήμες δεν εχεις, ευτυχώς ,το ''κολλημένο''
μυαλό πολλών συνάδελφών σου...το γιατί το φαντάζομαι:-)

...Εξάλλου είχα διαβάσει κάπου..
..... ότι μετά-τη-φυσική, η Μεταφυσική δηλαδή είναι ο χώρος της Τέχνης, του Έρωτα, του μυστηρίου της υπάρξεως.

Όλα αυτά δεν είναι απορίες του μυαλού μας αλλά κενά της υπάρξεώς μας. Χ.Γ.

Στεφανία ολα ειναι ενα
απλά εμεις σημερα που δεν γνωρίζουμε τα εχουμε διαφοροποιημένα

ενας κολλητος καποτε για να με βαλει στο ''καλό'' το δρόμο μου εδωσε να διαβασω την Καινη Διαθηκη

Οταν ξεκίνησα με τη αποκαλυψη....
οπως θα εξηγούσε καποιος σε ανθρωπους της τοτε εποχης την ''κατασκευή'' του κόσμου, ακριβώς ετσι αναφερετε σε ολες της βιβλιογραφίες της συγχρονης φυσικής το big bang
που ομως απευθύνεται σε ανθρωπους με τις σημερινές γνώσεις.

Σταματησα στις πρωτες σελίδες γιατι ειδα καθαρά την ταυτηση δύο συγγραμματων
Τωρα να μου πεις γιατι πλακώνονται????
και διχαζόμαστε.....ε κατεχω πραμα!!!!

Last edited:
Μόνο όταν κάποιος έχει διαβάσει,μελετήσει,ψάξει,αμφιβάλλει (καλοπροαίρετα) έχει τις σωστές προυποθέσεις και τα κριτήρια να κάνει ένα γόνιμο διάλογο...-bye-

Εκτος απο τα στοιχεία που βλέπουμε να μας αποτελουν (τα γνωρίζουν καλύτερα οι γιατροί) υπάρχουν και αυλα στοιχεία που χωρις αυτα ειναι σαν να μας βγαζουν απο την μπριζα....
Ολες οι αισθησεις μας, η επικοινωνία μας, οι εντολές του εγκεφαλουμας, οι επιρροες απο το περιβαλλον μας, η δυναμη μας, η θεληση ειναι αυτη η ενεργεια που μας εδωσαν οταν ηρθαμε στη ζωή.

Αυτό που αναφέρεις στη Βίβλο περιγράφεται ως "κατ'εικόναν και καθ'ομοίωσιν"....to whom it may concern φυσικά.

Αν αναλογιστεί κάποιος την απέραντη γελοιότητα των υποτιθέμενων ανθρώπινων γνώσεων σε σχέση μ' ένα(???) αχανές,ακατανόητο κι ανεξερεύνητο σύμπαν,είναι τουλάχιστον αστείο,να προσπαθούμε να το αντιληφθούμε και να το ερμηνεύσουμε μέσω αρχαίων μύθων "θεολογικής" κατέυθυνσης.

Το ίδιο έκαναν κι οι πιό μακρυνοί προγονοί μας για τον κεραυνό,την βροχή,τον αέρα...ότι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν και να τιθασεύσουν...

Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ύπαρξή μας,θεωρούμε τον άνθρωπο το κέντρο του κόσμου...Είμαστε ότι κι ένα ταπεινό έντομο...Ενα τίποτα...

Last edited:
Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Είμαστε ότι κι ένα ταπεινό έντομο...Ενα τίποτα...

Με τη μόνη διαφορά ότι εμείς το ξέρουμε ενώ τα έντομα όχι.
Επίσης έχουμε την ικανότητα της εναισθησίας και οργάνωσης της εμπειρίας μας που άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου δεν έχουν.