Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Σε μια απάντηση που χρωσταω στο Σπυρο, γραφω τα λιγα που ακολουθουν. Είναι πιο γενικες σκεψεις και όχι ακριβώς απαντησεις «επί λεξη». Εξηγουν και προηγούμενα γραπτα δικα μου.

Πρέπει να ξεκαθαρισω ότι δεν αμφισβητω την αξία της πιστης σαν εννοια, αλλα την πιστη σε θρησκειες (επισημες και μη).
Την εννοια της πιστης, την καταλαβαίνω ως πιστη του ανθρωπου στον εαυτό του (τη δύναμη και τις ικανότητες του) και το σεβασμο στο περιβάλλον του. Ακόμα σαν αισθηση του μεγέθους του σε σχέση με τον κοσμο, (που είναι ελάχιστο) και σαν συνείδηση της αγνοιας του που είναι απειρη, παρα τα όσα έχει καταφερει. Με αυτά όλα, ο ανθρωπος είναι αρκετά δυνατος, ώστε χρησιμοποιοντας τα προσοντα του, όχι μόνο να τα βγαλει πέρα, να διαχειριστει τις δυσκολιες, αλλα και πραγματικά να προοδευσει.

Για την εννοια της πιστης σε θρησκειες, την εξηγω, με τον τροπο που καταλαβαινω τις θρησκειες. Αυτές θεωρώ ότι είναι κατασκευασμενες και ότι εκμεταλλευομενες συγκεκριμένες αδυναμιες την ανθρωπινης φυσης εφτασαν να είναι «απαραίτητες». Οι θρησκειες ερχονται και παρερχονται ανά τους αιωνες. Οι τελετουργιες των εξαφανισμενων θρησκειων μας φαίνονται σημερα ανουσιες, αναποτελεσματικες, μέχρι και αστειες. Με τη λογικη αυτή μπορεί να πιθανολογησει κάποιος ότι οι τωρινες θρησκειες σε κάποια χρόνια θα αντικατασταθούν από άλλες. Ένα άλλο αξιοσημειωτο είναι ότι ενώ ταυτοχρονα υπάρχουν πολλές διαφορετικες θρησκειες, κάθε ένας θεωρει ότι η δική του θρησκεια είναι η μονη σωστή (αλλιώς δεν θα την ακολουθουσε) και ότι όλοι οι αλλοι είναι παραπλανημενοι και απλά καλύπτουν την ανάγκη τους με ένα λάθος τρόπο, ο όποιος είναι σεβαστος. Δεν μιλω για τους φανατικους, ούτε για τους συνειδητοποιημενους, αλλα για την πλειοψηφια του κοσμου.

Σε αυτό θα παρακαλούσα να έχω και άλλες γνωμες σχετικά με την υπαρξη αλλων θρησκειων. Για το χαρακτήρα κάθε θρησκειας μπορεί να γίνει μια μεγάλη συζητηση, αλλα δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Το ποια θρησκεια θα ακολουθησει κάποιος εξαρταται σχεδον αποκλειστικά από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και μεγαλωνει. Η διαδικασία μυησης ετσι όπως γίνεται είναι μια όχι και πολύ Δημοκρατική διαδικασία. Δεν δινεται στον νέο άνθρωπο επιλογή. Η οικογενεια, το σχολειο και η πολιτεια έχει ενσωματωσει την επισημη θρησκεια σαν να είναι νομος του κρατους. Θεωρειται δικαιωμα του γονεα, να μεταδωσει στο παιδί του τη θρησκεια. Είναι όμως?

Η θρησκεια δίνει έτοιμες απαντησεις σε θεμελιωδη ερωτηματα που έχουν σχέση με τον άνθρωπο, την προελευση του και το περιβάλλον του. Λέει «ο Θεος τα έκανε ολα, θα σου πω εγώ πως θα ζεις, τι θα κανεις όταν εχεις δυσκολιες, πως φτιαχτηκε ο κοσμος και τι θα γινει όταν θα πεθανεις».

Αυτά τα λέει αλληγορικά, αλλα παρολα αυτα μπορεί σε κάποιους να είναι χρησιμα σαν ένας μπουσουλας για τη ζωη. Καποιοι αλλοι μπορεί να χρησιμοποιησουν την αλληγορια, για να ζησουν μια πραγματικά καλύτερη ζωη. Αλλα τι θα εκαναν όλοι αυτοί χωρίς μια θρησκεια? Κατά τη γνωμη μου θα ηταν αλλιώς. Διαφορετικά ίσως, αλλα όχι χειροτερα. Θα εβρισκαν άλλο τρόπο. Οι θρησκείες δεν είναι μονοδρομος, για να ανακαλυψει κάποιος τον εαυτό του, ούτε για τις μεταφυσικες αναζητησεις.

Οι θρησκειες είναι ένα εργαλείο, που μπορεί να έχει καλή και κακη χρήση. Για την καλή χρήση γραφω παρακάτω. Η μέχρι τωρα χρηση για εμένα είναι γεματη απο περιπτωσεις εκμετάλλευσης ανθρωπου από άνθρωπο. Οι θρησκειες έχουν χρησιμοποιηθεί σαν μέσο χειραγωγησης λαων, μαζοποιησης πληθυσμων και οι εκκλησιες είναι οι μεγαλυτεροι οικονομικοι οργανισμοι παγκοσμιως. Είναι μέσο φανατισμου και μερικες από τις μεγαλυτερες καταστροφες στην ιστορια έχουν γίνει στο ονομα της θρησκειας.

Κατά τη γνωμη μου οι θρησκειες είναι οι μεγαλυτερες παγκοσμιες συνομωσιες, με την εννοια ότι βασιζονται σε μια φτιαχτη ιστορια, εμπλουτισμενη με αμφιλεγομενα ιστορικα στοιχεία, προβαλει ηθικες αξιες που όμως είναι αντικειμενικες. Δεν χρειαζομαι τη θρησκεια να μου πει τι είναι καλο και τι είναι κακο.

Όσο για τις εκδηλώσεις λατρειας, απαιτούν κάποιες παραδοχές που στην υπολοιπη ζωη του ένας μέσος ανθρωπος δεν τις κάνει γιατί τις θεωρει μη λογικες.

Για παράδειγμα η προσευχη. Τι νόημα έχει η προσευχη, αν όχι την επικοινωνία με το ΘΕΟ? Η επικοινωνία περιλαμβάνει εννοιες όπως η απολογια, η προστασία και η βοήθεια σε διαφορες περιστασεις. Περιλαμβάνει παρακαλια για «προσωπικες χαρες», εξου και τα «ταματα». Τι καλυτερο από το να αισθανεσαι ότι ο τρομερος Θεος που δημιουργησε τα παντα από το τίποτα, είναι μαζι σου, σε βλεπει, σε ακουει, σε βοηθαει και σου κάνει και καμία έξτρα χαρη αμα λαχει. Το μόνο που εχεις να κάνεις είναι να εισαι καλος και συνεπης (στη συνέπεια μάλιστα υπάρχει και μια ελαστικοτητα). Είναι συγκλονιστικο.

Οι εκδηλωσεις λατρειας βασιζονται στη ματαιοδοξια, τον εγωισμο, την αισθηση ανωτερωτητας του ανθρωπου στη φυση, και καλύπτουν το φοβο για το θανατο και τις δυσκολιες της ζωης. Υπό αυτή την εννοια είναι χρησιμες. Κατά τη γνωμη μου οι θρησκειες μοιαζουν πολύ με τα ψευδοφαρμακα. Σε μερικες περιπτώσεις είναι βοηθητικες, όπως είναι η καλή ψυχολογία σε δυσκολες καταστασεις ή προβλήματα υγείας.
Η χρήση τους ως «ψευδοφαρμακο» είναι η μονη θετικη χρήση. Με «Ψευδοφαρμακο» δεν μπορεί να θεραπευτει κάποιος «κατά φαντασιαν ασθενης» μπορεί ομως κάποιος πραγματικά ασθενης να ανακαμψει μόνο και μόνο γιατί θα αισθανθει πιο δυνατος νομιζοντας ότι έχει εξωτερική βοήθεια.
Με την εννοια αυτή αισθανομαι αβοηθητος, αφού δεν μπορώ να προσευχηθω όταν αντιμετωπιζω μια δυσκολία.

Το ότι αναγνωρίζω την ελευθερια οσων το επιθυμουν να το κανουν, είναι αυτονόητο, παρα τις υποθέσεις του Σπυρου. Όταν όμως δεχομαι πιέσεις και ερωτήσεις (που φτανουν μέχρι την ειρωνια) επειδή δεν συμμετεχω κι εγώ, δεν πρέπει να εξηγησω γιατί δεν το κανω? Δεν μιλω για εδώ φυσικά, αλλα για το περιβάλλον μου. Δεν κανω τετοιες συζητησεις με τη γιαγια μου, αλλα με συνομηλικους μου.

Τωρα για τις επισημες εκκλησιες έχουν τοση σχέση με τις ανθρωπινες αξιες και το νόημα της ζωης, οση και η ΠΑΕ Ολυμπιακός με την ανάγκη να μαζευομαστε με τους φιλους μου και να παιζουμε μπαλιτσα. Αυτό ισοδυναμει με την πιστη, με την εννοια που εγραψα στην αρχη. Οι θρησκειες και οι εκκλησιες προεκυψαν από την αδυναμια καλής χρήσης των αναζητησεων και της αγνοιας του ανθρωπου.

Όσο αφορά εμένα και τους φιλους μου, εχουμε χρονια να παιξουμε, αλλα Ολυμπιακό βλέπω. Γιατί ασχολουμαι με τον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να απαντησω. Παρολα αυτά ο Ολυμπιακός υπάρχει, τον βλέπω. Δεν είναι κατι μου ειπαν στο σχολειο.

Last edited:
Όσο αφορά εμένα και τους φιλους μου, εχουμε χρονια να παιξουμε, αλλα Ολυμπιακό βλέπω. Γιατί ασχολουμαι με τον Ολυμπιακό, δεν μπορώ να απαντησω. Παρολα αυτά ο Ολυμπιακός υπάρχει, τον βλέπω. Δεν είναι κατι μου ειπαν στο σχολειο.
Ναι αλλα πιστευεις οτι εχει καλη ομαδα αντιθετα με οτι προσταζει η λογικη. Ε αυτο ειναι η πιστη:flipout:

Οι θρησκείες ταιριάζουν στίς Κοινωνίες πού τής δημιουργούν..
Καί δέν βλέπω τόν λόγο νά κατηγορούμε τόν άνθρωπο επειδή είναι αδύναμος και θέλει νά πιαστεί από κάπου..
Πάντως δέν είναι ζήτημα αλαζονείας και ναρκισσισμού τού ανθρώπου η πίστη..Μάλλον υπαρξιακής αγωνίας ζήτημα είναι..

Αλλως τε κάθε άνθρωπος από κάπου πιάνεται γιά νά νοηματοδοτήσει τήν παρουσία του σε αυτή τήν ζωή και νά μπορέσει νά προχωρήσει παρότι γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θά πεθάνει..
Αλλος κρατιεται απ´τίς Τέχνες,αλλος από τήν Επιστήμη,άλλος από τό ''Θείο'' κ.ο.κ.

Εμένα μέ ενοχλεί ο φονταμενταλισμός και τών Θρησκειών,αλλά και τής Επιστήμης ,όταν προκύπτει..

Απ´εκεί και πέρα μιά σφαιρική ματιά στόν κόσμο είναι αναγκαία ..Δέν αρκούν οι συνομήλικοί μας..
Αν γιά κάποιον ή κάποιαν τό νά προσεύχεται ή νά ανάβει ένα κερί είναι εσωτερική ανάγκη ,δέν θάμαι εγώ αυτός πού θά πάω γιά νά τής εξηγήσω τί λέει ο Hawking μπάς και τήν φέρω στόν ''ίσιο δρόμο''.
Ούτε θά τής επιβάλλω και θά τής απαγορέψω νά πηγαίνει στήν Εκκλησιά επειδή είναι ''οπισθοδρομική'''..
Αλλως τε τό ζήτημα τού ''Φόνου τού Θεού'' εχει απασχολήσει μεγάλα μυαλά πού μόνον ένθεοι δέν είναι..

Καί προσωπικά προτιμώ τήν Επικούρεια άποψη:''Τὸ φρικωδέστατον οὖν τῶν κακῶν ὁ θάνατος οὐθὲν πρὸς ἡμᾶς͵ ἐπειδήπερ ὅταν μὲν ἡμεῖς ὦμεν͵ ὁ θάνατος οὐ πάρεστιν͵ ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵ τόθ´ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν. οὔτε οὖν πρὸς τοὺς ζῶντάς ἐστιν οὔτε πρὸς τοὺς τετελευτηκότας͵ ἐπειδήπερ περὶ οὓς μὲν οὐκ ἔστιν͵ οἳ δ´ οὐκέτι εἰσίν. ''
Δηλαδή:''Το πιο φοβερό από τα κακά, ο θάνατος, δεν είναι τίποτε για εμάς – στον βαθμό που όσο υπάρχουμε, δεν είναι παρών· κι όταν πάλι είναι παρών εκείνος, τότε δεν υπάρχουμε εμείς. Άρα ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια.''...

Αλλά ταυτόχρονα μέ συγκινεί τό ''Θείο Πάθος'' τής Μ.Εβδομάδας ..

Καί ταυτόχρονα πιστεύω ακράδαντα στήν Δαρβινική θεωρία.

Πώς συνδυάζονται αυτά??
Ε απλά δεν χρειάζεται κάποιος νά λειτουργεί μονίμως μέ Μανιχαϊστικό τρόπο.-bye--bye-

Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Οι θρησκείες ταιριάζουν στίς Κοινωνίες πού τής δημιουργούν..
Καί δέν βλέπω τόν λόγο νά κατηγορούμε τόν άνθρωπο επειδή είναι αδύναμος και θέλει νά πιαστεί από κάπου..
Πάντως δέν είναι ζήτημα αλαζονείας και ναρκισσισμού τού ανθρώπου η πίστη..Μάλλον υπαρξιακής αγωνίας ζήτημα είναι..

Αλλως τε κάθε άνθρωπος από κάπου πιάνεται γιά νά νοηματοδοτήσει τήν παρουσία του σε αυτή τήν ζωή και νά μπορέσει νά προχωρήσει παρότι γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θά πεθάνει..
Αλλος κρατιεται απ´τίς Τέχνες,αλλος από τήν Επιστήμη,άλλος από τό ''Θείο'' κ.ο.κ.

Εμένα μέ ενοχλεί ο φονταμενταλισμός και τών Θρησκειών,αλλά και τής Επιστήμης ,όταν προκύπτει..

Απ´εκεί και πέρα μιά σφαιρική ματιά στόν κόσμο είναι αναγκαία ..Δέν αρκούν οι συνομήλικοί μας..
Αν γιά κάποιον ή κάποιαν τό νά προσεύχεται ή νά ανάβει ένα κερί είναι εσωτερική ανάγκη ,δέν θάμαι εγώ αυτός πού θά πάω γιά νά τής εξηγήσω τί λέει ο Hawking μπάς και τήν φέρω στόν ''ίσιο δρόμο''.
Ούτε θά τής επιβάλλω και θά τής απαγορέψω νά πηγαίνει στήν Εκκλησιά επειδή είναι ''οπισθοδρομική'''..
Αλλως τε τό ζήτημα τού ''Φόνου τού Θεού'' εχει απασχολήσει μεγάλα μυαλά πού μόνον ένθεοι δέν είναι..

Καί προσωπικά προτιμώ τήν Επικούρεια άποψη:''Τὸ φρικωδέστατον οὖν τῶν κακῶν ὁ θάνατος οὐθὲν πρὸς ἡμᾶς͵ ἐπειδήπερ ὅταν μὲν ἡμεῖς ὦμεν͵ ὁ θάνατος οὐ πάρεστιν͵ ὅταν δὲ ὁ θάνατος παρῇ͵ τόθ´ ἡμεῖς οὐκ ἐσμέν. οὔτε οὖν πρὸς τοὺς ζῶντάς ἐστιν οὔτε πρὸς τοὺς τετελευτηκότας͵ ἐπειδήπερ περὶ οὓς μὲν οὐκ ἔστιν͵ οἳ δ´ οὐκέτι εἰσίν. ''
Δηλαδή:''Το πιο φοβερό από τα κακά, ο θάνατος, δεν είναι τίποτε για εμάς – στον βαθμό που όσο υπάρχουμε, δεν είναι παρών· κι όταν πάλι είναι παρών εκείνος, τότε δεν υπάρχουμε εμείς. Άρα ο θάνατος δεν υπάρχει ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους πεθαμένους – εφόσον για τους πρώτους δεν υπάρχει, ενώ οι άλλοι δεν υπάρχουν πια.''...

Αλλά ταυτόχρονα μέ συγκινεί τό ''Θείο Πάθος'' τής Μ.Εβδομάδας ..

Καί ταυτόχρονα πιστεύω ακράδαντα στήν Δαρβινική θεωρία.

Πώς συνδυάζονται αυτά??
Ε απλά δεν χρειάζεται κάποιος νά λειτουργεί μονίμως μέ Μανιχαϊστικό τρόπο.-bye--bye-

Δεν συζηταμε για απογορευση, ουτε για κατηγορια. Αλλα οταν ενα ψευδοφαρμακο λειρουργει, δεν παυει να ειναι ψευδοφαρμακο. Καποιος που δεν διαχειριζεται τους φοβους και τις αγωνιες, αλλα αντικαθιστα την αναγκη διαχειρισης με αυταπατες, δεν προκειται να βρει πραγματικη λυση. Μπορει να ειναι ευτυχισμενος παρολα αυτα.

Το κλιμα της Μεγαλης Εβδομαδας με συγκινει κι εμενα. Ειναι κατανυκτικο, αλλα αυτο το δημιουργει το πληθος. Με την ιδια λογικη μπορει να παρασυρθει καποιος απο τους πανηγυρισμους στο γηπεδο, οταν βλεπει χιλιαδες κοσμο να συμμετεχει.

κύριε Σπύρο, εσείς είστε λίγο ιδιάζουσα περίπτωση και κάπου σας χανω...-bye-

(αναφορικα με την πιστη σας στο Δαρβίνο κα σύγχρονως τη συγκίνηση που νιώθετε τη Μεγάλη Βδομάδα)!!!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Δεν συζηταμε για απογορευση, ουτε για κατηγορια. Αλλα οταν ενα ψευδοφαρμακο λειρουργει, δεν παυει να ειναι ψευδοφαρμακο. Καποιος που δεν διαχειριζεται τους φοβους και τις αγωνιες, αλλα αντικαθιστα την αναγκη διαχειρισης με αυταπατες, δεν προκειται να βρει πραγματικη λυση. Μπορει να ειναι ευτυχισμενος παρολα αυτα.

Το κλιμα της Μεγαλης Εβδομαδας με συγκινει κι εμενα. Ειναι κατανυκτικο, αλλα αυτο το δημιουργει το πληθος. Με την ιδια λογικη μπορει να παρασυρθει καποιος απο τους πανηγυρισμους στο γηπεδο, οταν βλεπει χιλιαδες κοσμο να συμμετεχει.

Βρέ τί μέ νοιάζει άν είναι ψευδοφάρμακο?
Τό ίδιο συχνά λειτουργούν και τά κανονικά φάρμακα.
Αλλως τε μιλάμε γιά απάλυνση υπαρξιακής αγωνίας τού καθενός.
Εμένα μέ ενοχλεί η ιδεολογικοποίηση τής πίστης από τούς επίσημους φορείς..

Τό κλίμα τής Μεγάλης Εβδομάδας δέν τό δημιουργεί τό πλήθος..
Το δημιουργεί τό φώς τής Μεσογείου,οι παγανιστικές παραδόσεις τού ''Νεκρού Θεού'' και η ανθρώπινη συγκίνηση γιά τήν Θυσία και η υπενθύμιση τής Αγάπης..
Οπως και η ελπίδα ότι η θυσία μπορεί νά φέρει μιά καλυτερη ζωή εδώ στην Γή.
Καί ότι ο άνθρωπος αξίζει νά παλεύει νά υπερβεί τήν μοίρα του ,καί ας μήν το κατορθώνει.
Αυτά είναι βαθειά ριζωμένα πράγματα καί ειλικρινά δέν θάθελα νά ζώ στην Σουηδία σέ τέτοιες γιορτές γιατί έχουν άλλη κουλοτύρα καί δέν μπορούν νά καταλάβουν..

Απάντηση: Re: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

κύριε Σπύρο, εσείς είστε λίγο ιδιάζουσα περίπτωση και κάπου σας χανω...-bye-

(αναφορικα με την πιστη σας στο Δαρβίνο κα σύγχρονως τη συγκίνηση που νιώθετε τη Μεγάλη Βδομάδα)!!!

Δές λήμμα :Mανιχαϊσμός..

Δές λήμμα:Συναμφότερον..-bye--bye-

Είπαμε :Mεσογειακό φώς...

.....μου φαίνεται κύριε Σπύρο πρέπει να σας βάλω στο ''καλό το δρόμο''...
τόσο καιρό εχω ''αποτυχει'' με σας....γιατι!!??!!!

Είστε κοντά στην αλήθεια πάντως αλλά φοβάστε να την αγγίξετε-bye--bye-

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Βρέ τί μέ νοιάζει άν είναι ψευδοφάρμακο?
Τό ίδιο συχνά λειτουργούν και τά κανονικά φάρμακα.
Αλλως τε μιλάμε γιά απάλυνση υπαρξιακής αγωνίας τού καθενός.
Εμένα μέ ενοχλεί η ιδεολογικοποίηση τής πίστης από τούς επίσημους φορείς..

Τό κλίμα τής Μεγάλης Εβδομάδας δέν τό δημιουργεί τό πλήθος..
Το δημιουργεί τό φώς τής Μεσογείου,οι παγανιστικές παραδόσεις τού ''Νεκρού Θεού'' και η ανθρώπινη συγκίνηση γιά τήν Θυσία και η υπενθύμιση τής Αγάπης..
Οπως και η ελπίδα ότι η θυσία μπορεί νά φέρει μιά καλυτερη ζωή εδώ στην Γή.
Καί ότι ο άνθρωπος αξίζει νά παλεύει νά υπερβεί τήν μοίρα του ,καί ας μήν το κατορθώνει.
Αυτά είναι βαθειά ριζωμένα πράγματα καί ειλικρινά δέν θάθελα νά ζώ στην Σουηδία σέ τέτοιες γιορτές γιατί έχουν άλλη κουλοτύρα καί δέν μπορούν νά καταλάβουν..

Παρολα αυτα, ακομα ειναι ψευδοφαρμακο, που η χρηση του εχει γινει εμποριο.

Σε αυτα που λες για το κλιμα, αν και επιμενω οτι το μεγεθος του πληθους το κανει επιβλητικο, συμφωνω γενικως με τα περι αγαπης και θυσιας (χωρις κεφαλαία γραμματα).

Αλλα αυτα ειναι η φυση του ανθρωπου και η θρησκεια δεν εχει καμια σχεση με αυτα. Απλα τα καπηλευεται, οπως και τις αντικειμενικες ηθικες αξιες. Γιάυτο εγραψα και πριν οτι και χωρις τις θρησκειες ο ανθρωπος θα εβρισκε αλλους τροπους, να ερμηνευσει τη φυση του.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Με λίγα λόγια η πίστη για σένα, είναι μια μορφή αυθυποβολής που γιατρεύει τους κατά φαντασίαν ή κατ' ανάγκη ασθενείς. Ο τρόπος που γράφεις για τα ψευδοφάρμακα μου θυμίζει τους Φαρισαίους που κατηγορούσαν τον Ιησού ως βλάσφημο και αγύρτη διότι έδωσε το φως στον τυφλό την ημέρα του Σαββάτου για να εισπράξουν από εκείνον την αποστομωτική απάντηση:

''Δεν ξέρω αν αυτός ο άνθρωπος είναι βλάσφημος, το μόνο που ξέρω είναι ότι πριν δεν έβλεπα και τώρα βλέπω''.

Επίσης, κάποιος που ζει αιωνίως με αυταπάτες δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος, παρά μόνον πλανημένος. Όχι μόνο δεν απαγορεύεται η μελέτη και η γνώση πάνω σε θεολογικά ζητήματα, αλλά επιβάλλεται κιόλας. Για να μιμηθείς κάτι πρέπει να το γνωρίζεις όσο καλύτερα γίνεται, αλλιώς δημιουργείς στο μυαλό σου τις προσωπικές σου θεότητες και πιστεύω.

Φυσικά και η κατάνυξη που προκαλεί η Μ. Εβδομάδα δεν δημιουργείται από το πλήθος. Το αντίθετο συμβαίνει, μάλιστα. Η κατάνυξη προκαλείται από την υμνολογία και το τελετουργικό της εκκλησιαστικής παράδοσης που καλείται ο πιστός να ζήσει και να βιώσει ολομόναχος συμμετέχοντας στο Θείο Δράμα. Δεν έχει σχέση με το γήπεδο και το πως παρασύρεται ο οπαδός από τον όχλο.

Δεν έχεις εντελώς άδικο vasada..

Πιστεύω ότι είναι καλό να δεχόμαστε τις φυσικές επιστήμες -ως πηγή γνώσεως - σε συνδιασμό όμως με τη χάρη του θεού...

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Παρολα αυτα, ακομα ειναι ψευδοφαρμακο, που η χρηση του εχει γινει εμποριο.

Σε αυτα που λες για το κλιμα, αν και επιμενω οτι το μεγεθος του πληθους το κανει επιβλητικο, συμφωνω γενικως με τα περι αγαπης και θυσιας (χωρις κεφαλαία γραμματα).

Αλλα αυτα ειναι η φυση του ανθρωπου και η θρησκεια δεν εχει καμια σχεση με αυτα. Απλα τα καπηλευεται. Γιάυτο εγραψα και πριν οτι και χωρις τις θρησκειες ο ανθρωπος θα εβρισκε αλλους τροπους, να ερμηνευσει τη φυση του.

Μά ακόμα και η θρησκεία δέν έχει εμποδίσει τόν άνθρωπο νά προσπαθήσει νά ερμηνεύσει τήν φύση του και μέ άλλους τρόπους..Ταυτόχρονα αναπτύσσονται και οι Επιστήμες .
Αλλο άν πιστεύω ότι ποτέ δέν θά τήν ερμηνεύσει ποτέ ολοκληρωτικά τήν φύση του ό άνθρωπος.
Καί ίσως καί νάναι καί καλύτερα έτσι..

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Μά ακόμα και η θρησκεία δέν έχει εμποδίσει τόν άνθρωπο νά προσπαθήσει νά ερμηνεύσει τήν φύση του και μέ άλλους τρόπους..Ταυτόχρονα αναπτύσσονται και οι Επιστήμες .
Αλλο άν πιστεύω ότι ποτέ δέν θά τήν ερμηνεύσει ποτέ ολοκληρωτικά τήν φύση του ό άνθρωπος.
Καί ίσως καί νάναι καί καλύτερα έτσι..

Οι επιστημες αναπτυσσονται απο ανθρωπους που αφηνουν τη θρησκεια στην ακρη.

Τη φυση του ο ανθρωπος αν την ανακαλυψει πληρως τι θα εχει μεινει να κανει?

O Δαρβίνος ειναι στα προθυρα καταρρευσης, οπως και οι θρησκειες (προφανως οχι οικονομικής δεν εχουν τετοια προβλήματα)
Μια που το ριξατε στα αρχαία...''μηδε προ του τελους μακαριζε''

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Τη φυση του ο ανθρωπος αν την ανακαλυψει πληρως τι θα εχει μεινει να κανει?

Οι Επιστήμες αναπτύσσονται καί από ανθρώπους πού έχουν αφήσει τήν θρησκεία στήν άκρη,αλλά και από ανθρωπους πού δέν καίγονται νά απορρίψουν τά περί πίστεως...
Θέλω νά πώ ,ότι η ουσιώδης επιστημονική έρευνα δέν έχει ως πρώτιστο νταλκά της νά δράσει ως ''αντί''.Καί επίση η σοβαρή επιστημονική έρευνα γνωρίζει τίς εγγενείς αδυναμίες της,τίς αποτυχίες της,τίς αναθεωρήσεις της και δέν είναι δογματική.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το τετράπτυχο της Ύπαρξης...

Αυτο παλι πως προκυπτει. Εχεις κανει γκαλοπ αναμεσα στα λαμπρα μυαλα της επιστημης και συμπερανες πως δε πιστευουν σε καμμια θρησκεια;;

O Δαρβίνος ειναι στα προθυρα καταρρευσης, οπως και οι θρησκειες (προφανως οχι οικονομικής δεν εχουν τετοια προβλήματα)
Μια που το ριξατε στα αρχαία...''μηδε προ του τελους μακαριζε''

''Μηδένα'', Νίκο.......πολύ Σόλων παίζει στο φόρουμ.....πρέπει να το γυρίσω στο Σωκρατικό...:flipout:

Σωστα Γιαννη
δεν ειναι η ειδικότητα μου....:flipout:

Στεφανία πες μας τελικά το ''πιστευε και μη ερευνα'' εχει ανω τελεια στο μη
γιατι και με αυτα δεν τα παω καλά
ή η ανω τελεια εχει μπει για λόγους marketing τα τελευταία χρονια

Σωστα Γιαννη
δεν ειναι η ειδικότητα μου....:flipout:

Στεφανία πες μας τελικά το ''πιστευε και μη ερευνα'' εχει ανω τελεια στο μη
γιατι και με αυτα δεν τα παω καλά
ή η ανω τελεια εχει μπει για λόγους marketing τα τελευταία χρονια

Τα έχουμε πει πολλές φορές....ούτε κάτω τελεία έχει, ούτε άνω, ούτε κόμμα. Τέτοια φράση δεν υπάρχει στην Α.Γ. είναι χιλιαστικό κατασκεύασμα.