Το Υπουργείο Παιδείας συμβουλεύει τους νέους...

το πρότυπο που προβλήθηκε στην τιβί για τα δικά σας μάτια ήταν πρότυπο ηλεκτρονικού ανωτάτης σχολής ή παραγιού ηλεκτρολόγου diy?

δεν νομίζω ότι λέει αυτό η διαφήμιση.
Η διαφήμιση λέει (να το πω χύμα): ξεχάστε τα μηχανηλίκια και δικηγορηλίκια και πάτε να γίνετε μαστοράκια, υδραυλικάκια, κομμώτριες, πλακοραφούδες, μανταρίστρες, γκαρσόνια και καθαρίστριες σε μια νέα τάξη πραγμάτων. Και επειδή δεν θα βγάζετε τα προς το ζειν θα μπορείτε να τρέχετε στα συσσίτια και στα κοινωνικά παντοπωλεία.

Θα ηθελα να ειχα 150 προβατινες και 10 κριαρια και να μπορουσα να εμενα στο χωριο μου

το πρότυπο που προβλήθηκε στην τιβί για τα δικά σας μάτια ήταν πρότυπο ηλεκτρονικού ανωτάτης σχολής ή παραγιού ηλεκτρολόγου diy?

Δηλαδή αν έλεγε η πιτσιρίκα "Θέλω να γίνω γιατρός" το μυαλό μας θα πήγαινε σε νευροχειρουργο του Grace Anatomy και όχι σε απόφοιτο νοσηλευτικής των ΙΙΕΚ Ξυνή ή κοπέλα που κάνει ενέσεις σε παππούδες;

Ίσως, λέω ίσως, υπάρχει και μία άλλη οπτική γωνία στο όλο θέμα.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα στην Ελλάδα οι επιστήμονες -ακριβώς λόγω ανεργίας- είναι πλέον είδος προς εξαγωγή και εκεί που θα καταλήξουν όσοι φεύγουν λόγω ανάγκης θα γεμίσουν/ρίξουν τη ντόπια αγορά εργασίας...

Απλά μια σκέψη... λέμε τώρα...

Το ζήτημα δεν είναι αν οι διαφημίσεις είναι καλές ή κακές. Πρέπει να παίρνουμε πάντα υπόψιν ποιοι το δημιούργησαν και υπό ποια σκοπιά το λένε....

Δηλαδή όταν οι ίδιοι που καταστρέφουν τις ζωές και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων ,δεν μπορούν να με πείσουν για τις αγνές συμβουλές τους στα παιδιά..

Υ.Γ Αν μου έλεγε το ίδιο πράγμα η γιαγιά μου θα ήταν διαφορετικά. Τώρα που το λέει η κυβέρνηση είναι τελείως άλλο....:grandpa:

Είναι ένας τρόπος για να μασήσουν λεφτά (για ακόμη μία φορά) δικοί τους άνθρωποι.
Σιγά μην προσέφερε η όποια κυβέρνηση food for thought στους ψηφοφόρους της.

καταρχάς το πρώτο σποτάκι θα έπρεπε να απαγορευτεί ....
ούτε μία προειδοποίηση οτι το ρεύμα σκοτώνει :flipout:

μόνο μην ανοίξει κανας πιτσιρικάς κανα λαμπάτο μηχάνημα με υψηλή τάση :grandpa:...

το δεύτερο εντάξει, προετοιμάζει για τη νέα γενιά "παλιών" επαγγελμάτων ...

μοδίστρες, τσαγκάρηδες, λούστροι ...

έντιμο μεροκάματο ...... :a0210:

άσε που δίνει και "όνειρο" στα παιδιά, ένας νέος ραλφ λόρεν μπορεί να γεννηθεί στην άρτα ...... :guitarist:

Kαι μένα αυτό το σενάριο μου βγήκε , και ο λούστρος παιδί μου καλός είναι , όλοι θεωρητικοί θα γίνουμε ?

απλά πράγματα ,,οπως το 50 και το 60 .. έχεις φράγκα λακαμα ? έχεις μόρφωση ,, δεν έχεις ? λουστράκος αγορίνα μου ,,

πέντοδο κόιταγε πιτσιρικάς ? :flipout:

Kαι μένα αυτό το σενάριο μου βγήκε , και ο λούστρος παιδί μου καλός είναι , όλοι θεωρητικοί θα γίνουμε ?

απλά πράγματα ,,οπως το 50 και το 60 .. έχεις φράγκα λακαμα ? έχεις μόρφωση ,, δεν έχεις ? λουστράκος αγορίνα μου ,,

πέντοδο κόιταγε πιτσιρικάς ? :flipout:

ανορθώτρια .. :P

εκεί δεν έχει ρεύμα :BDGBGDB55:

Το άλλο πιτσιρίκι που έβγαλε την ενισχύτρια θα το χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για να μην πάει χαμένο το spot...

Είναι σαφές,ότι αφενός δεν μπορούν κι αφετέρου δεν θα το θέλουν όντως ,να γίνουν όλοι μηχανικοί,δικηγόροι και γιατροί.

Είναι παιδιά που γουστάρουν να γίνουν μαστόρια σε συνεργεια αυτοκινήτων,να γίνουν ναυτικοί,μάγειρες,μαγαζάτορες κάθε είδους..................

Ωστόσο όπως λέει κι ο savatage,δεν συζητάμε στη βάση αυτή.

Συζητάμε τι επιδιώκει και που το πάει όλα αυτά τα χρόνια το υπουργείο και συνολικά οι κυβερνήσεις που οδήγησαν την νεολαία,στην μαζική ανεργία,στα σημερινά αδιέξοδα και στην απελπισία.

Παρεμπιπτόντως όσο σχέση με τα ηλεκτρονικά του σήμερα έχει η διαφήμιση ,, άλλο τόσο έχει η βούρτσα ,, με την γριά που πάει στο ίκα κούτσα κούτσα ..

πολλά λεφτά , πολλές μελέτες , πολύ ψάξιμο ,, γενικά ξεχάστε κατσαβίδια και αντιστάσεις με μια λάμπα που ανάβει στην άκρη ,, , αχταρμάς πληροφορικής και διαστημικών υλικών με μοντέρνες τεχνολόγιες συναρμογής και ιδιαίτερους κανόνες μακράν χιλιόμετρα ολα αυτά απο την ελληνική πραγματικότητα ,,

ακόμα και σε αυτό ,, την τύφλα τους την μαύρη !

σε 2 χρόνια ενος ΤΕΙ οπως τα θυμάμαι εγω τουλάχιστον ,, για κανα λαμπατερ .. το πολύ ...

Re: Απάντηση: Το Υπουργείο Παιδείας συμβουλεύει τους νέους...

Συζητάμε τι επιδιώκει και που το πάει όλα αυτά τα χρόνια το υπουργείο και συνολικά οι κυβερνήσεις που οδήγησαν την νεολαία,στην μαζική ανεργία,στα σημερινά αδιέξοδα και στην απελπισία.

Και αυτή η διαφήμιση μας έλειπε για να το καταλάβουμε;
Ή νομίζετε ότι προσπαθούν να απολογηθούν;
Να χρυσώσουν το χάπι ίσως;
Σιγά μην τους ένοιαζε!
Όπως είπα πιο πάνω, βρήκαν έναν τρόπο να ταΐσουν δικό τους κόσμο και πάλι.

Κι όχι μόνον Μιχάλη.

Είναι πάρα πολλοί που...τρώνε κυριολεκτικά τέτοιες χονδροειδείς προπαγανδιστικές εκστρατείες και σου λένε καλά τα λένε...
"Ας πάνε να μάθουν τέχνη και να δουλέψουν τα κακαμαθημένα, που όλα θέλουν να γίνουν διευθυντές με την μία και τα λεφτά κάτω απο το μαξιλάρι".

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και την άλλη επωδό:
"Δουλειές υπάρχουν,άλλα δεν πάνε να δουλέψουν τα κοπρόσκυλα" ;

Last edited:
Δε θα σχολιάσω τις διαφημίσεις , αλλά ας προσθέσω κάποιες γενικότερες απόψεις

Στην Μάνη έλεγαν σα παροιμία από παλιά
«Ο τεχνίτης και στον πόλεμο δουλεία θα έχει»

Σήμερα μέχρι και στην κίνα υπάρχει (σχεδόν) ενεργεία μηχανικών γιατί έχουν πολλούς (μικρότερος βαθμός απορρόφησης, πιο δύσκολο να βρείς πρώτη δουλειά κ.ο.κ)
Ο καλός τεχνίτης (τορναδόρος, συγκολλητής, ράφτης) παίρνει καλύτερο πρώτο μισθό από τον πρώτο μισθό του μηχανικού

Και μια άποψη που λέω συχνά
Η δική μου γενιά μεγάλωσε ακούγοντας από τους γονείς του «μάθε παιδί μου γράμματα να βρεις δουλειά/ να μη πεινάσεις/ να μην μαζεύεις σκουπίδια κ.ο.κ.»
Θύματα εκτός των άλλων χιλιάδες συμμαθητές μου που ‛αναγκαστήκαν’ κοινωνικά να σπουδάσουν σε σχολές που δε συμπαθούσαν και δε θα βρουν και δουλεία ποτέ :-(
Ε πέρασε αυτή η εποχή και αυτό το παραμύθι

Τελικα ο σκοπος υπαρξης αυτης της διαφημισης ποιος ειναι?

α)Να εμπιστευτουμε το ενστικτο των παιδιων μας στην προεφηβικη τους ηλικια και να τα κατευθυνουμε προς τα εκει,αναγνωριζοντας τυχον δεξιοτητες τους?
Και τι εχει γνωρισει ενα παιδι στα 12 του απο την ζωη?Το οτι φτιαχνει καλα σκιτσα δε σημαινει οτι θα γινει σχεδιαστρια μοδας -αν μη τι αλλο εχει τις ιδιες πιθανοτητες να γινει με καποιον που θα αποφασισει γι αυτο το επαγγελμα πολυ αργοτερα-,ομοιως και για το παιδακι που κατσαβιδιαζει απο περιεργεια και σαφως οχι απο γνωση - το οποιο θα μπορουσε και αυτο με τη σειρα του να γινει εξαιρετικος γιατρος ή δικηγορος,απλα δεν το ξερει ακομα!
Τα περισσοτερα παιδια σ αυτη την ηλικια εχουν προτυπα αυτα που τους πλασαρονται ειτε απο το οικογενειακο περιβαλλον ειτε απο τα Μ.Μ.Ε αρα ο οριζοντας,το "ταλεντο" και κατ επεκταση η κριση τους ειναι περιορισμενη.

β)Να δειξουν σε εμας τους γονεις οτι υπαρχουν και αλλα επαγγελματα εκτος απο αυτα που θεωρουνται top?
Το ξερουμε.Οπως επισης ξερουμε οτι στη διαρκεια της μαθησιακης ζωης του παιδιου μας θα καταλαβουμε το μορφωτικο επιπεδο στο οποιο μπορει να φτασει,θα το καταλαβει και το ιδιο και η ζωη θα το κινησει προς αυτη την κατευθυνση.

γ)Να ασκησουμε χαλαρη σταση,-τι καλο μαστορακι θα γινει ο γιος μου!- την στιγμη που το ιδιο το κρατος θα επρεπε να φροντιζει στο μεγιστο για την οσο γινεται ευρυτερη ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ των νεων ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ?
Οταν εμεις οι ιδιοι στερουμαστε επαγγελματικου προσανατολισμου και ενημερωσης,οταν υπαρχει σαφης διαχωρισμος στην εκπαιδευση που μπορει να λαβει καποιος αναλογα με την οικονομικη του κατασταση το μονο που μπορω να κανω ως γονιος ειναι να ανοιξω τα ματια του παιδιου μου -οσο μπορω- για το τι πιθανον να αντιμετωπισει οταν θα κατεβει στον επαγγελματικο στιβο και τι εναλλακτικες εχει!

Η διαφημιση ,ακομα και ως προπαγανδα θα ηταν θεμιτη ΑΝ ολοι οι νεοι ειχαν ισες ευκαιριες για μορφωση,αν ολοι οι γονεις ειχαν ιση πληροφορηση.Κατι τετοιο δεν γινεται ουτε θα γινει ποτε ,γιατι οι κοινωνιες ειναι ταξικες αρα χαρακτηριζονται απο τις ανισοτητες -και πιθανον αυτο να ειναι και το σωστο.
Μη μου πλασαρεις λοιπον στα μουτρα οτι νοιαζεσαι για το μελλον του παιδιου μου την στιγμη που δεν του εχεις εξασφαλισει τα αυτονοητα για να του το κατοχυρωσεις,σε αντιθεση με το δικο σου παιδι!
Μη με κανεις να αισθανομαι ενοχος γιατι θελω να δω το παιδι μου γιατρο ή δικηγορο,γιατι θελω να λαβει ανωτατη μορφωση!Εχω και γω το ιδιο ονειρο σα γονιος που εχεις εσυ για το δικο σου!Μονο που για σενα ειναι πιο ευκολο να το πραγματοποιησεις,ενω στην δικη μου περιπτωση εξαρταται ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ απο το παιδι μου!
Και κυριως μη μου επιρριπτεις ευθυνες για το οτι θελουμε μια κοινωνια επιστημονων,τεχνοκρατων και δημοσιων υπαλληλων με αποτελεσμα να "γινουνε πολλοι!"
Στα προτυπα που εσυ χαραξες ΚΡΑΤΟΣ μου,κινειται η κοινωνια σου!
Κι επειδη το χεις καταλαβει, και πλεον ενοχλεισαι απο αυτη την κοινωνια,προπαγανδιζεις για να το αλλαξεις!

Βρε συ Τάσο οι ειδικότητες που λές(εφαρμοστές,τορναδόροι,ηλεκτροσυγκολητές,ράφτες(που σου ήρθε αυτό;ποιός παει σε ράφτη σήμερα)...........),δεν έχουν δουλειές,μηδενική είναι η ζήτηση τους...

Στην τελευτάια επιχείρηση,που δούλευα,πρίν λίγα χρόνια και σταδιακά,πούλησαν σχετικά προηγμένους τόρνους και φρέζες,πούλησαν ρεκτιφιέ και CNC,πούλησαν τους γραναζοκόφτες,οδήγησαν στην έξοδο ή μετέθεσαν στην παραγωγή τους τεχνίτες και τελικά έκλεισαν ένα μηχανουργέιο,που κάποτε(πρίν 10 χρόνια),απασχολούσε 20-25 άτομα σε βάρδιες.Αντίστοιχα έχουν κλείσει εδώ και χρόνια,όλα σχεδόν τα μηχανουργεία,χυτήρια κι ελασματουργεία στον Πειραιά.
Εχουν απομείνει μόνο μερικά παλιά και μικρά,με παλιούς μαστόρους,που κάνουν υπομονή μέχρι να πάρουν την σύνταξη...

Last edited:
Ένα ενδεικτικό άρθρο από το Nature για όσα λέω για τις τέχνες
http://www.nature.com/news/china-needs-workers-more-than-academics-1.13428

Δε ξέρω τι σου έφταιξαν οι ράφτες και τους θεωρείς χωρίς μέλλον σε σχέση με άλλους
(πρόσφατα: αλλαγή φερμουάρ μπουφανάκι dainese? 30 ευρώ, καταπληκτική δουλειά, υπάρχουν ‛διάσημοι’ τεχνίτες και για αυτές τις δουλειές
Αλλαγή φερμουάρ και νέα ζώνη για δερμάτινο μπουφάν μηχανής του 1960 που ακόμα έχουμε σαν κειμήλιο από θείο που γυρναγε όλη την Ευρώπη)
… έχω εγώ συμμαθητές που σπούδασαν θεολογία … άλλους δημόσια διοίκηση κ.ο.κ.
… μπορεί να μη τους άρεσε καν, αλλά η κοινωνία τους έσπρωξε εκεί.

Αυτό το σπούδασε να μη πεινάς
Ήταν ΙΜΗΟ το ίδιο με το
Θα μπεις στο δημόσιο
Εύκολες λύσεις και συμβουλές
Λαγοί και πετραχήλια

Αλλά επιμένω οι παππούδες μας είχαν και άλλες παροιμίες
«Καλύτερα καλός στην δουλειά σου, καλύτερα να είσαι ο καλύτερος τσαγκάρης»
παρά ο χειρότερος πληροφορικάριος λ.χ. συμπληρώνω εγώ

Τεσπα, η ανεργία δε διορθώνεται ούτε σε δεκαετίες – δική μου εκτίμηση – και δυστυχώς ούτε η τέχνη είναι η λύση όπως ούτε και οι σπουδές
Δεν είναι πανάκεια για την μελλοντική ενεργεία κανενός οι σπουδές

Όσο για το αν φταίει το κράτος μας συμφωνώ ότι έχει 1000 φταιξίματα, αλλά δυστυχώς δεν έχει την αποκλειστική ευθηνή, πέρα από το κράτος μας υπάρχει μια ολόκληρη υφήλιος