Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσεις

Στο ποστ 19 έχεις παραθέσει μία φώτο όπου οι υπότιτλοι είναι εκτός ενεργού κάδρου. Αν πας σε masking με πανιά πρέπει να λύσεις το θέμα της μετακίνησης των υποτίτλων μέσα στο ενεργό κάδρο. Έχει το Egreat δυνατότητα μετατόπισης των υποτίτλων καθ' ύψος?

Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσεις

Στο ποστ 19 έχεις παραθέσει μία φώτο όπου οι υπότιτλοι είναι εκτός ενεργού κάδρου. Αν πας σε masking με πανιά πρέπει να λύσεις το θέμα της μετακίνησης των υποτίτλων μέσα στο ενεργό κάδρο. Έχει το Egreat δυνατότητα μετατόπισης των υποτίτλων καθ' ύψος?

Λοιπόν....το δειγμα ταινίας ήταν αρχειο mkv με ξεχωριστους υπότιτλους.Δεν εχει πέσει στην αντιληψη μου εαν το egreat εχει τετοια δυνατότητα.Απ ότι καταλαβαίνω μου λέτε πως θα κάνω το masking ?Μήπως καταλαβα λάθος τον συλογισμό σας.Οι συγχρονοι βιντεοπροβολείς έχουν ενεργό κάδρο(το λευκο που λεμε)και κόβουν την ταινια σε 16:9 η 2:39:1 αναλογα με το υλικό.Σε δειγματα υλικου όπως δισκοι αγορας bluray υπαρχει το ιδιο πρόβλημα?Ρωτάω επειδη δεν εχω στην κατοχή μου ακομα player με δισκους dvd-bluray και δεν μπορω να ξερω.Για βάλτε με λίγο σε ενα δρόμο...τι πρέπει ουσιαστικά να κάνω δηλαδη που δεν εχω κάνει...?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσεις

Λοιπόν....το δειγμα ταινίας ήταν αρχειο mkv με ξεχωριστους υπότιτλους.Δεν εχει πέσει στην αντιληψη μου εαν το egreat εχει τετοια δυνατότητα.Απ ότι καταλαβαίνω μου λέτε πως θα κάνω το masking ?Μήπως καταλαβα λάθος τον συλογισμό σας.Οι συγχρονοι βιντεοπροβολείς έχουν ενεργό κάδρο(το λευκο που λεμε)και κόβουν την ταινια σε 16:9 η 2:39:1 αναλογα με το υλικό.Σε δειγματα υλικου όπως δισκοι αγορας bluray υπαρχει το ιδιο πρόβλημα?Ρωτάω επειδη δεν εχω στην κατοχή μου ακομα player με δισκους dvd-bluray και δεν μπορω να ξερω.Για βάλτε με λίγο σε ενα δρόμο...τι πρέπει ουσιαστικά να κάνω δηλαδη που δεν εχω κάνει...?

Μισό........ένα-ένα και με τη σειρά...:smile:

Τι εννοείς κόβουν την ταινία??

Το ''πρόβλημα'' είναι το εξής:

Αν μασκάρεις με πανιά μαύρα πάνω-κάτω και ο υπότιτλος της ταινίας (είτε εξωτερικό αρχείο είναι .srt, είτε εικόνες σε Blu Ray- DVD) παίζεται στο μαύρο περιθώριο (όπως στη φώτο που παρέθεσες), όπως συχνά γίνεται, δεν θα μπορείς να τον βλέπεις λόγω masking. Πρέπει ο υπότιτλος να παίζει μέσα στο ενεργό κάδρο της ταινίας. Αυτό γίνεται με 2 τρόπους: Ή με HTPC που μετακινείς τον υπότιτλο κατά το δοκούν (μιλάω για ματρόσκες διότι στα μπλε τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα) ή με κάποιο player που έχει αυτή την δυνατότητα μετατόπισης των υποτίτλων (νομίζω κάποιο Philips το κάνει αλλά μόνο στα Blu Ray).

Επομένως, ψάξε να δεις αν το Egreat έχει αυτή τη δυνατότητα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσεις

Μισό........ένα-ένα και με τη σειρά...:smile:

Τι εννοείς κόβουν την ταινία??

Το ''πρόβλημα'' είναι το εξής:

Αν μασκάρεις με πανιά μαύρα πάνω-κάτω και ο υπότιτλος της ταινίας (είτε εξωτερικό αρχείο είναι .srt, είτε εικόνες σε Blu Ray- DVD) παίζεται στο μαύρο περιθώριο (όπως στη φώτο που παρέθεσες), όπως συχνά γίνεται, δεν θα μπορείς να τον βλέπεις λόγω masking. Πρέπει ο υπότιτλος να παίζει μέσα στο ενεργό κάδρο της ταινίας. Αυτό γίνεται με 2 τρόπους: Ή με HTPC που μετακινείς τον υπότιτλο κατά το δοκούν (μιλάω για ματρόσκες διότι στα μπλε τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα) ή με κάποιο player που έχει αυτή την δυνατότητα μετατόπισης των υποτίτλων (νομίζω κάποιο Philips το κάνει αλλά μόνο στα Blu Ray).

Επομένως, ψάξε να δεις αν το Egreat έχει αυτή τη δυνατότητα.

Για πιο ευκολα κανω masking μονο απο την πανω μερια και ξεμπερδεψα αν καταλαβα καλά.:idea:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσει

Για πιο ευκολα κανω masking μονο απο την πανω μερια και ξεμπερδεψα αν καταλαβα καλά.:idea:

Εντάξει, αυτή είναι η έσχατη και εύκολη λύση, αλλά αν σου δοθεί η δυνατότητα γιατί να μην την κάνεις καλά τη δουλειά?;)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστ

Εντάξει, αυτή είναι η έσχατη και εύκολη λύση, αλλά αν σου δοθεί η δυνατότητα γιατί να μην την κάνεις καλά τη δουλειά?;)

και όλο αυτό μόνο και μόνο για να μην βλέπουμε το υποτιθεμενο μαυρο που δινει ο προβολέας όταν περιοριζει το ενεργο καδρο σε φορμα ταινίας 2:39:1....άλλα με το 16:9 τι γινεται...μεγαλώνει το καδρο μικραίνει το υποτιθεμενο μαυρο που βγαζει ο προβολές μεσα ιδιο το καδρο?εκει παιζουν εντος της εικονας οι υπότιλοι...Εχω υπερμπερδευτει :drummer::music-smiley-005:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθ

και όλο αυτό μόνο και μόνο για να μην βλέπουμε το υποτιθεμενο μαυρο που δινει ο προβολέας όταν περιοριζει το ενεργο καδρο σε φορμα ταινίας 2:39:1....άλλα με το 16:9 τι γινεται...μεγαλώνει το καδρο μικραίνει το υποτιθεμενο μαυρο που βγαζει ο προβολές μεσα ιδιο το καδρο?εκει παιζουν εντος της εικονας οι υπότιλοι...Εχω υπερμπερδευτει :drummer::music-smiley-005:

Όταν η ταινία είναι 16:9 δεν τα βάζεις τα πανιά, δεν χρησιμοποιείς το masking αφού το κάδρο σου είναι ήδη 16:9 και γύρω γύρω μαύρο περιθώριο. Οι υπότιτλοι φυσικά και είναι μέσα. Το mαsking το κάνουμε στις ταινίες 2,35:1 διότι προσφέρει στο μάτι αύξηση της αντίθεσης (το υπολογίζω πάνω από 15-20%) κάτι το οποίο είναι ευεργετικό στην εικόνα. Πιστεύω ότι αν κάνεις το τεστ θα το διαπιστώσεις πανεύκολα.

Ο λόγος που το κάνουμε είναι γιατί ο προβολέας δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει το απόλυτο μαύρο. Έτσι και οι μπάρες μας δεν είναι μαύρες, αλλά σκούρες γκρι κάτι που μειώνει στα μάτια μας το πραγματικό κόντραστ του ενεργού κάδρου.

Last edited:
Παντως το egreat m34 που εχω εγω υποστηριζει μετακινηση των υποτιτλων κι ετσι λογικα θα μπορεις να μετακινεις τους υποτιτλους σου ωστε να είναι παντα μεσα στο ορατο καδρο κι ετσι να υλοποιησεις to masking και στην κατω πλευρα.

Re: Απάντηση: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσεις

Παντως το egreat m34 που εχω εγω υποστηριζει μετακινηση των υποτιτλων κι ετσι λογικα θα μπορεις να μετακινεις τους υποτιτλους σου ωστε να είναι παντα μεσα στο ορατο καδρο κι ετσι να υλοποιησεις to masking και στην κατω πλευρα.

εννοείς δηλαδη ότι οι υπότιτλοι θα μπουνε μέσα στο καδρο 2:39:1 της ταινίας και θα τους βλέπω πανω απο την ταινια και οχι απο κάτω...οπότε μετα θα κοψω με masking και το κατω μέρος και ξεμπερδεψα...Σωστα?

εννοείς δηλαδη ότι οι υπότιτλοι θα μπουνε μέσα στο καδρο 2:39:1 της ταινίας και θα τους βλέπω πανω απο την ταινια και οχι απο κάτω...οπότε μετα θα κοψω με masking και το κατω μέρος και ξεμπερδεψα...Σωστα?

Ακριβως αυτο ,με το κουμπακι subtitle απο το τηλεχειριστηριο γινεται πληρης παραμετροποιηση των υποτιτλων μεγεθος ,χρωμα καθως και μετακινηση . Κανε μια δοκιμη και θα δεις.

Last edited:

:award::award::party:

η απόσταση θέασης που έχω είναι απο 4,5 μέτρα εως 5.00.

τι μέγεθος σε διαγώνιο προτείνετε να βάλω σε οθόνη 16:9 ?

106 ίντσες η 130 ίντσες ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Τοποθέτηση προβολέα,διαστάσεις οθόνης,αποστάσεις

η απόσταση θέασης που έχω είναι απο 4,5 μέτρα εως 5.00.

τι μέγεθος σε διαγώνιο προτείνετε να βάλω σε οθόνη 16:9 ?

106 ίντσες η 130 ίντσες ?

Γράψε πρώτα τι μηχάνημα έχεις να δούμε αν μπορεί να ''σηκώσει'' τόσες πολλές ίντσες.

δεν εχω ακομα το μηχανημα απλα θα ερθει ο γυψοσανιδας να φτιαξει τον τοιχο και το ανοιγμα της βασης.

σκεφτομαι το epson 3600 απλα ρωταω μηπως η οθονη των 130 ιντσων ειναι κουραστικη απο τα 4,5 μετρα.

Στα 4,5 μέτρα έχω 103'' 16:9 και πολλές φορές όταν η ταινία είναι full screen δεν προλαβαίνω να διαβάζω τους υπότιτλους και να έχω και όλοι την πληροφορία της σκηνής. Όταν βγάζει μπάρες είναι ο.κ. , 103'' πιστεύω στα 4,5 μέτρα είναι υπεραρκετές.

ελπιζω να μην χαλασω το τοπικ του φιλου με τις χαζοερωτησεις μου (αλλά ειναι σχετικες).
Σκεπτομαι να αγορασω καποια στιγμη προβολεα και οθονη τοιχου και η οποια θα τοποθετηθει σε ενα συνθετο (2.20μ.).
Η αποσταση θεασης ειναι περιπου 2.50μ.
1.- Ποιες διαστασεις καδρου πρεπει να εχω? Αν και το θεμα ειναι υποκειμενικο αλλά υπαρχουν καποιες σταθερες που σου λενε min και max διαστασεις.
2.- Που τοποθετειται ο προβολεας? Μπροστα στο τραπεζακι? Στο ταβανι (οπου δεν μπορω να τον βαλω), πισω απο την αποσταση θεαση σε υψηλο σημειο (πχ σε καποιο επιπλο, ραφι κλπ)?
3.- Ο προβολεας πρεπει να "βλεπει" οπωσδηποτε στο κεντρο των διαγωνιων του καδρου? Μπορει να "παιξει" καποιες μοιρες δεξια/αριστερα και πανω/κατω? Και ποσες?

Ευχαριστω πολυ....