Πράγματι η vw είναι πρώτη σε πολλά, αλλά το πρόβλημα της είναι ότι βγάζει κ πολλά προβλήματα. Το 4Τ φόρουμ είναι πολύ καλό αλλά υπάρχουν πολλά αντίπαλα στρατόπεδα, υποστηρικτές των τούρμπο κ μη, υποστηρικτές των vw κ μη, κ.α. πολλά...τα φανμπόις εκεί είναι πάρα πολλά, πολύ χειρότερα από το apple vs android για παράδειγμα !!
Προσωπικά επειδή έχω type r ξέρω πολύ καλά πως πάει ένα τέτοιο μοτέρ, γιατί το οδηγώ καθημερινά. Μεταξύ 2000 κ 4000 στροφές είναι σαν ένα κανονικά αμάξι 1800 με 140 περίπου θα το έλεγα μοτέρ, από εκεί κ πάνω απλά δεν υπάρχει εύκολα ανταγωνισμός, ακόμα κ για αμάξια με μοτέρ με περισσότερα άλογα. Κ στο βεβαιώνω κ αυτό γιατί είμαι "ανήσυχο" πνεύμα τα βράδια στους δρόμους τους "γνωστούς"...
Αυτά που δεν έχουν τα ατμοσφαιρικά μοτέρ, είναι η μεγάλη ροπή στις χαμηλές στροφές. πχ το νέο type r που έρχεται σε 1-2 χρόνια θα είναι μοτέρ 2000 κυβικά με τούρμπο κ με στροφάρισμα πάνω από τις 8000, με το τούρμπο να δουλεύει από τις 1500 μέχρι τις 4500, όπου κ εκεί αναλαμβάνει το μοτέρ κ το vtec του.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι, πριν 10 χρόνια η vw έβγαζε είτε ατμοσφαιρικά μοτέρ ψόφια είτε τουρμπάτα για ιπποδύναμη αξιοπρεπή, όταν οι ιάπωνες έβγαζαν είτε πολύστροφα (honda), είτε τούρμπο μεν αλλά κορυφαία σε αξιοπιστία κ ιπποδύναμη (subaru, mitsubishi).
Σήμερα που μιλάμε η Vw έχει βγάλει τόσες πολλές παραλλαγές των τούρμπο μοτέρ της, που έχει χαθεί η μπάλα...πάντως με σιγουριά μπορώ να σου πω(μηχανικός εντός επίσημου συνεργείου του ομίλου) ότι πχ στα πρώτα vw golf gt με τα 170 άλογα που είχαν τούρμπο κ κομπρέσορ, με update αργότερα τα έκαναν 160 άλογα, γιατί τα μοτέρ είχαν "θέματα"...μάλιστα αυτό το μοτέρ καταργήθηκε λίγα χρόνια μετά...τώρα μόνο τούρμπο υλοποιήσεις έχει αν δεν κάνω λάθος μεγάλο. Το δε 1.4 τούρμπο μοτέρ είναι στα 122 κ 140 άλογα το πολύ, παλιότερα ανέβαινε παραπάνω, αλλά είχε θεματάκια.
υγ: ζητώ συγνώμη από τον συντονιστή της κατηγορίας για το offtopic (εμένα δλδ) !!!

υγ2: έχω οδηγήσει φίλου κολλητού το vw scirocco 2000 κυβικών αυτόματο με τις αλλαγές στο τιμόνι. Πολύ ωραίο από τις χαμηλές στροφές, έχει ροπή πολύ, ψοφάει στις υψηλές στροφές, σου δίνει το αίσθημα ότι είσαι κυρίαρχος στον δρόμο πράγματι. Βέβαια μετά τα βάλαμε δίπλα δίπλα και απλά δεν...ήταν αρκετά πίσω, όσες φορές κ αν ανοίξαμε. Κάναμε κ αλλαγές στους οδηγούς, εγώ το δικό του κ εκείνος το δικό μου κ το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
υγ3: το ωραίο όμως είναι όχι στις ευθείες, αλλά στις στροφές...εκεί απλά δεν...