Τουρκία μια κακή γείτονας......

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Status
Not open for further replies.
Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Καθένας προφανώς ερμηνεύει κατα το δοκούν.
Ανέβασα φωτογραφίες πολιτισμένων Τούρκων διαδηλωτών για να πάρουμε ίσως ένα παράδειγμα κι εμείς πέρα απο τα σπασμένα μαγαζιά και πεζοδρόμια που έχουμε ως χόμπυ, έχοντας όμως χάσει σχεδόν τη μισή μου οικογένεια απο χέρια τούρκικα.
Και ναι θα συνεχίσω να ανεβάζω τέτοιες εικόνες όταν τις βρίσκω, λαμπρή απόδειξη ότι απέναντι υπάρχουν άνθρωποι με αισθήματα και άποψη, αλλά δεν θα ξεχάσω κι όλας..
Και δεν μιλάμε για μίσος φυλετικό, μιλάμε για μνήμη.
Μνήμη που μου αφηγήθηκαν οι δυο μου παππούδες.
Μνήμη που υπάρχει στα γράμματα που έστελνε απο το μέτωπο ο ένας τους
Μνήμη που έχουν ακόμη οι γυναίκες που επέζησαν απο το Δίστομο, τα Καλάβρυτα....(ναι ναι οι Γερμανοί είναι φίλοι μας ...:Banane0:)
Να τα ξεχάσουμε αυτά;
Και να θυμόμαστε "άλλα" που έχουν γραφτεί εδώ μέσα και αναφέρονται σε παρελθόντες χρόνους;

Δεν υποστηριξα πουθενα να ξεχασει κανεις τιποτα.
Το να μαθαινουμε απο την ιστορια το θεωρω απαραιτητο! Οχι γιατι οσοι δεν τη διδασκονται θα επαναλαβουν τα λαθη που εχουν γινει, αλλα γιατι οπως υπονοει ο Τσομσκι στη συνεντευξη του σε διπλανο νημα
στο μελλον δεν ξερω κατα ποσο θα υπαρχουν καν ιστορικοι και αν θα μας επιτρεπεται να τη διδαχτουμε.

Ξερω πολυ καλα τι εννοεις, εχοντας ακουσει και τους δυο γονεις μου να περιγραφουν με μαυριλα
τη Γερμανικη κατοχη, αλλα δε μπορω να δεχτω, φτανοντας στο αλλο ακρο να μιλησουμε για
απολιτιστο λαο.
Σκοπος μου ηταν να εκφρασω την αντιθεση μου στην εκφραση σου "πολιτισμενους σφαχτες",
ειδικα στο πλαισιο ειρωνικων υπαινικτικων σχολιων αλλου φορουμιτη για τον πολιτισμο
των γειτονων (με τα οποια συμφωνησες.)

Λάκη έχεις δίκιο σε αυτό που υποννοείς, αλλοίμονο, ξέρουν και οι πέτρες τη συμβολή του τουρκικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα.....
Όμως, ανέλπιστα ίσως, οι γείτονες έβαλαν τα γυαλιά όχι μόνο σε μας αλλά και σε όλους όσους αντιδρούν στα σχέδια ισοπέδωσης της ζωής μας.
Ευρηματικοί, καυστικοί και σατυρικοί χωρίς τις δικές μας "μαγκιές" κατάφεραν και έβαλαν την υπογραφή τους σε έναν ξεσηκωμό.
Και μην ξεχνάμε ξεσηκώθηκαν ενάντια σε ένα θρησκευτικό ολοκληρωτικό και με μανδύα δημοκρατίας καθεστώς.
Μακάρι να βρούν μιμητές.

Στα υπολοιπα βεβαια πλην των υπογραμμισμενων με βρισκεις συμφωνο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Οσα up θες....(μην ξεχασεις οτι στο τέλος της πρότασης θέλει και ένα ?)....

Ναι βρε συγγνώμη.
Ελλείψει επιχειρημάτων απέμεινε η ορθογραφία και η στίξη προς τέρψιν.

Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Παίδες το θέμα είναι για την υφήλιο κι όχι για τα ελληνοτουρκικά.

Υπάρχει νήμα για τους γείτονες.Συνεχίστε εκέι...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Ναι βρε συγγνώμη.
Ελλείψει επιχειρημάτων απέμεινε η ορθογραφία και η στίξη προς τέρψιν.

Αναφερόμουν στο ερωτηματικό που λείπει απο την πρόταση μου και το προσέθεσα μετά το quote που μου έκανες. Οπότε στο δικό σου post η πρόταση μου δεν έχει ερωτηματικό και μπορεί κάποιος να μπερδευτεί και να το θεωρήσει ως κατάφαση.

Για ποια έλλειψη επιχειρημάτων μου λες??? Δικών μου?? Απο που βγάζεις αυτό το συμπέρασμα???

Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Το ίδιο θα λένε και οι Τούρκοι που έχασαν οικογένειες και συγγενείς όταν επιτέθηκαν αναίτια και για καθαρά επεκτατικούς σκοπούς οι Έλληνες...που ήθελαν να φτάσουν στην Άγκυρα...οι ηλίθιοι.

Συλλογιστική καθαρά εχθρική που ζητά μόνο αίμα και βία.

Κατ' αρχήν η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν ξεκίνησε για επεκτατικούς, αλλά για εθνοαπελευθερωτικούς σκοπούς, εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή συγκυρία. Οι πρόγονοί μου ήταν από εκεί, και πόσα ακόμη εκατομμύρια Ελλήνων.
Το πώς εξελίχθηκε η Μικρασιατική Εκστρατεία ως μια αλληλουχία βλακωδών επιλογών, με την πορεία προς τον Σαγγάριο κλπ, πάλι δεν της δίνει επεκτατικό χαρακτήρα, δεν ήθελαν παρά να τελειώσουν μια και καλή με τον εχθρό, κυνηγούσαν όπως κάθε στρατηγός την αποφασιστική νίκη. Σιγά μην μας βγάλουμε στα καλά καθούμε και ιμπεριαλιστική δύναμη.

Προσωπικά για εμένα ο εχθρός είναι εγχώριος,domestic που λένε και στο Αμέρικα,δε νοιώθω να απειλούμαι απο κανένα γείτονα.Αντίθετα μόνιμη πηγή άγχους και ανασφάλειας είναι η ομάδα "συμπατριωτών" μου που ανέλαβαν το μέλλον το δικό μου και των αγαπημένων μου.Και η δική μου οργή στρέφεται προς αυτούς και όχι εναντίον μιας αδιόρατης και παραδοσιακής απειλής εξ'ανατολών.Αν και εφ'όσον προκύψει κάτι τέτοιο είμαι βέβαιος ότι τα πατριωτικά μου αντανακλαστικά θα λειτουργήσουν όπως πρέπει,αρκεί βέβαια να επιβιώσω την τωρινή επίθεση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Κατ' αρχήν η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν ξεκίνησε για επεκτατικούς, αλλά για εθνοαπελευθερωτικούς σκοπούς, εκμεταλλευόμενη την ευνοϊκή συγκυρία. Οι πρόγονοί μου ήταν από εκεί, και πόσα ακόμη εκατομμύρια Ελλήνων.
Το πώς εξελίχθηκε η Μικρασιατική Εκστρατεία ως μια αλληλουχία βλακωδών επιλογών, με την πορεία προς τον Σαγγάριο κλπ, πάλι δεν της δίνει επεκτατικό χαρακτήρα, δεν ήθελαν παρά να τελειώσουν μια και καλή με τον εχθρό, κυνηγούσαν όπως κάθε στρατηγός την αποφασιστική νίκη. Σιγά μην μας βγάλουμε στα καλά καθούμε και ιμπεριαλιστική δύναμη.

Έθνικοαπελευθερωτικούς λόγους στα βάθη της Τουρκίας.

Οκ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Έθνικοαπελευθερωτικούς λόγους στα βάθη της Τουρκίας.

Οκ.

Μάλλον δεν διαβάζεις τι γράφω. Ως εθνικοαπελευθερωτική ξεκίνησε η εκστρατεία από την περιοχή της Σμύρνης και των παραλίων γενικότερα. Άλλο πράγμα η αναζήτηση στρατηγικών στόχων.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Μάλλον δεν διαβάζεις τι γράφω. Ως εθνικοαπελευθερωτική ξεκίνησε η εκστρατεία από την περιοχή της Σμύρνης και των παραλίων γενικότερα. Άλλο πράγμα η αναζήτηση στρατηγικών στόχων.

Οκ. Στρατηγικοί στόχοι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Που πάει η υφήλιος?

Οκ. Στρατηγικοί στόχοι.

Ήταν μια λύση που διάλεξε η κυβέρνηση Γούναρη. Ή ξεχνάμε ότι μεσολάβησαν εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης που έφερε τα πάνω-κάτω στη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Ίσως το έχω ξανά αναφέρει αλλά δεν μπορώ να το βρω για παραπομπή. Πολύ παλιά στο κανάλι της Βουλής σε κουφή ώρα τυχαία πέτυχα ένα παλιό Αγγλικό ντοκυμανταίρ, με αρκετή πολιτική ανάλυση για τα γεγονότα της εποχής. Αναφερόταν πως αρχές του αιώνα, η Συμμαχία των τότε ισχυρών εθνών, την εποχή που γινόταν η μετάβαση από το κάρβουνο στο πετρέλαιο στην Αγγλική βιομηχανία και σημαντικότερο στο τότε Αγγλικό Ναυτικό της παγκόσμιας κυριαρχίας, επέλεξε την Ελλάδα ως προστατευόμενη φίλια χώρα, φρέσκο βετεράνο πολέμων μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς, με ισχυρό και οργανωμένο σύγχρονα στρατό (σε σύγκριση με την παραπαίουσα Οθωμανική αυτοκρατορία και τις γύρω χώρες), ως τη δύναμη που θα έλεγχε την πρόσβαση στα πετρέλαια του Καυκάσου, την τότε βασική εκμετάλλευση πετρελαίων στην Ευρώπη. Θα έπαιζε το ρόλο δηλαδή που τώρα έχουν στρατιωτικές δυνάμεις το ΟΗΕ για λογαριασμό των δυτικών κρατών.
Το πως τελικά οδηγηθήκαμε στα μετέπειτα γεγονότα δεν νομίζω πως θα το μάθουμε ποτέ...

Αν εχθρός μας λογίζεται ένα έθνος ανάλογα με τη ζημιά και καταστροφή που μας έχει προκαλέσει, δεν θα έπρεπε να τολμούν να περάσουν τα σύνορα Γερμανοί και Ιταλοί.
Όχι να καμαρώνουμε με τα gucci μέσα στα audi τα vw και τα alfa romeo μας, βρίζοντας τους Τούρκους την ώρα που τρώμε κεμπάπ και τσουγκρίζουμε με Σκωτσέζικο ουίσκι ακούγοντας τσιφτετέλια...
Και όσον αφορά τους απογόνους διωγμένων, να πληροφορήσω ότι μεγάλωσα και ζω στις Εργατικές πολυκατοικίες της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, τα πρώην "προσφυγικά" που δεν καταδεχόταν να ρθουν να κατοικήσουν οι εύποροι ...πατριώτες της πόλης μου.

Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Αν εχθρός μας λογίζεται ένα έθνος ανάλογα με τη ζημιά και καταστροφή που μας έχει προκαλέσει, δεν θα έπρεπε να τολμούν να περάσουν τα σύνορα Γερμανοί και Ιταλοί.

Αν βγαλουμε απο την κουβεντα την εσχατη ζημια που μας προκαλουν οι Γερμανοι και επικεντρωθουμε στις πολεμικες αμεσες ζημίες τοτε να πουμε οτι εχθρος μς λογιζεται ενα εθνος που ακομα και σημερα αμφισβητει την εθνικη μας κυριαρχια, προκαλει συνεχως προβληματα με την εξωτερικη του πολιτικη σε εμας, εχει εισβαλλει σε αδερφικη μας χωρα , και δεν δειχνει καθολου πνευμα γειτονικης συμφιλιωσης και διαθεση να παμε παρακατω χωρις να "δωσουμε".

Οι Γερμανοι και οι Ιταλοι μας εκαναν πολλες καταστροφες -οι πρωτοι κυριως- αλλα μετα απο την ΛΗΞΗ του πολεμου τουλαχιστον εδειξαν οτι δεν υπαρχουμε στον χαρτη τους και την ατζεντα τους ως "θεμα" .

Απεναντιας οι Τουρκοι πολιτικοι -γιατι ο λαος ειναι τελειως διαφορετικη ιστορια-κανουν ακριβως το αντιθετο.

Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα δικης μας ενασχολησης με αυτους. Τουλαχιστον μετα τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο ουτε κατακτητικα φερθηκαμε ουτε καν διεκδικησαμε κατι απο αυτους.
Αν ειναι να μιλαμε για προβληματα ας μιλαμε για τα σημερινα....

Συμφωνία για επαναπροώθηση παρανόμων μεταναστών στην Τουρκία

Με αντάλλαγμα εύκολες βίζες για τους πολίτες της

Μακαρι να γινει πραξη. Ισως ετσι λυθει και το δικο μας προβλημα .

Υπεγραφη σημερα η συμφωνια.

Για να δουμε αν το κανουν και πραξη. Θεωρητικα ολοι οσοι ερχονται παρανομως απο Τουρκια πλεον πρεπει να γυρνουν πισω.

Αλλιώς τι?

Δεν υπαρχει αλλιως τι....

Υπαρχει διμερης συμφωνια αναλογη μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας αλλα δεν εφαρμοζεται εδω και χρονια -αν δεν κανω λαθος-.\

Τουλαχιστον τωρα ελπιζουμε να τηρησουν την συμφωνια αυτη με την ΕΕ οι Τουρκοι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Αν βγαλουμε απο την κουβεντα την εσχατη ζημια που μας προκαλουν οι Γερμανοι και επικεντρωθουμε στις πολεμικες αμεσες ζημίες τοτε να πουμε οτι εχθρος μς λογιζεται ενα εθνος που ακομα και σημερα αμφισβητει την εθνικη μας κυριαρχια, προκαλει συνεχως προβληματα με την εξωτερικη του πολιτικη σε εμας, εχει εισβαλλει σε αδερφικη μας χωρα , και δεν δειχνει καθολου πνευμα γειτονικης συμφιλιωσης και διαθεση να παμε παρακατω χωρις να "δωσουμε".

Οι Γερμανοι και οι Ιταλοι μας εκαναν πολλες καταστροφες -οι πρωτοι κυριως- αλλα μετα απο την ΛΗΞΗ του πολεμου τουλαχιστον εδειξαν οτι δεν υπαρχουμε στον χαρτη τους και την ατζεντα τους ως "θεμα" .

Απεναντιας οι Τουρκοι πολιτικοι -γιατι ο λαος ειναι τελειως διαφορετικη ιστορια-κανουν ακριβως το αντιθετο.

Δεν νομιζω οτι ειναι θεμα δικης μας ενασχολησης με αυτους. Τουλαχιστον μετα τον δευτερο παγκοσμιο πολεμο ουτε κατακτητικα φερθηκαμε ουτε καν διεκδικησαμε κατι απο αυτους.
Αν ειναι να μιλαμε για προβληματα ας μιλαμε για τα σημερινα....

Δεν λέει κανείς πως το Τουρκικό κράτος είναι καρντάσι μας και πως δεν θα έπρεπε να έχουμε το νου μας, σαν κράτος επίσης.
Αλλά μια και μιλάμε για τα τωρινά και αφήνουμε πίσω τα παλιά, είναι αστείο να κατακρίνεται για τον πολιτισμό τους, ο λαός που βρίσκεται όχι μόνο εδαφικά αλλά και πολιτισμικά πιο κοντά μας από οποιονδήποτε άλλο λαό στην υφήλιο.
Σαν κράτος, σε οποιονδήποτε δίνουμε το δικαίωμα να κερδίσει εις βάρος μας, θα το πράττει. Αδιάφορο το τι συνέβει πριν δεκαετίες ή αιώνες και ποια η ονομασία.
Είτε λέγονται Τούρκοι και εποφθαλμιούν το Αιγαίο με φρεγάτες και F-16, είτε λέγονται Γερμανοί και μας συντρίβουν οικονομικά αφού πρώτα έχουν κατακτήσει ολόκληρη την αγορά μας επί δεκαετίες, είτε λέγονται Άγγλοι-Γάλοι-Πορτογάλοι κ.λ.π και υπαγορεύουν την έσω-έξω πολιτική μας.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

είναι αστείο να κατακρίνεται για τον πολιτισμό τους, ο λαός που βρίσκεται όχι μόνο εδαφικά αλλά και πολιτισμικά πιο κοντά μας από οποιονδήποτε άλλο λαό στην υφήλιο.

Πολιτισμικα εκτος απο το κεμπαπ και τον μπακλαβα δεν εχουμε καμια σχεση.....

Οσο και να πιστευουν καποιοι το αντιθετο. Μας χωριζει αβυσσος και οσο εξισλαμιζονται περισσοτερο μεγαλωνει και το χασμα μας.

Περισσοτερα κοινα εχουμε με τους νοτιους Ιταλους και τους Πορτογαλλους παρα με τους Τουρκους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Πολιτισμικα εκτος απο το κεμπαπ και τον μπακλαβα δεν εχουμε καμια σχεση.....

Οσο και να πιστευουν καποιοι το αντιθετο. Μας χωριζει αβυσσος και οσο εξισλαμιζονται περισσοτερο μεγαλωνει και το χασμα μας.

Περισσοτερα κοινα εχουμε με τους νοτιους Ιταλους και τους Πορτογαλλους παρα με τους Τουρκους.

+1!
Ακριβώς.
Αυτός ο μύθος με το ότι και καλά πολιτισμικά είναι πιο κοντά σε εμάς από οποιονδήποτε άλλο λαό από που έχει έρθει?
Αν κάνει κανείς τον κόπο να ρωτήσει Μικρασιάτες και Πόντιους που ζήσανε αιώνες δίπλα τους θα διαπιστώσει ότι υπάρχει κυριολεκτικά άβυσσος διαφοράς.
Ακόμη ακόμη και ο Κεμάλ Ατατούρκ χρειάστηκε να "ξηλώσει" έθιμα αιώνων για να επιβάλλει στον λαό του πράγματα που για εμάς ήταν αυτονόητα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία όπως διαπιστώνουμε στις μέρες μας όπου ο Ερντογκάν (ο οποίος έχει πίσω του ένα τεράστιο τμήμα/το μεγαλύτερο της εκεί κοινωνίας) προσπαθεί να τα ξηλώσει σαν ξένα.

Και δεν θα μπορέσει να τα ξηλώσει γιατί η Πόλη δεν θα τον αφήσει.. (στην Πόλη συμπεριλαμβάνονται τα πάντα..)

Το αν θα μπορέσει τελικά, να τα ξηλώσει ή όχι φοβάμαι είναι εξαιρετικά πιο περίπλοκο θέμα από ότι ίσως εμείς αντιλαμβανόμαστε.
Η Πόλη δεν είναι ενιαία και παίζει για το ποια ομάδα είναι τελικά που έχει πλέον το πάνω χέρι.
Τα δραματικά γεγονότα που είδαμε να συντελούνται πάντως εκεί δεν είναι καλός οιωνός αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσματος.
Σε οποιαδήποτε -κοντινή στα δικά μας- κοινωνία αν υπήρχε τόση ένταση, βία, θάνατοι θα είχε σαφώς πέσει η κυβέρνηση.
Το ότι εκεί τα "πέρασε" στο ντούκου ο Ερντογάν -ο οποίος θυμηθείτε πως φώναζε απειλητικά ότι έχει την πλειοψηφία με το μέρος του- μόνο σαν νίκη του μπορώ να το δω...

Status
Not open for further replies.