Τουρκία μια κακή γείτονας......

Status
Not open for further replies.
Εδώ ΟΛΟ το πολιτικό σύστημα έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία για θερμό επεισόδιο.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει, ότι την επόμενη φορά θα βαρέσουμε.

Οι απέναντι χοντρένουν όχι απλά το λεξιλόγιο αλλά και τις πράξεις τους και εμείς ακόμη κοιτάμε αν ζεστάθηκε ο βάτραχος.

Πόλεμος ΠΟΤΕ δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Για παράδειγμα, μπορεί να μας πάρουν κανένα νησί και εμείς να ζητάμε να επέμβει η Ευρώπη και η Αμερικοί.
Και εκείνοι να μας πούνε όπως μας ξαναείπανε "βρείτε τα".

Επίσης μπορούμε να πούμε σας τα χαρίζουμε σουλτάνε μας.
Ή να πέσει μετεωρίτης στην Άγκυρα και να τους σβήσει.

Αν όμως θέλουμε να διατηρήσουμε το status quo, δηλαδή επικράτεια και αυτονομία με τις συνθήκες που δημιουργεί η Τουρκία, τότε είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Και το να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, είναι ο μόνος ίσως τρόπος να έχουμε τελικά ειρήνη.

Μα δεν διαφωνώ σε αυτά. Ξαναγράφω με μεγαλύτερη σαφήνεια και συμπληρωματικές πληροφορίες. Ρώτησε ο δημοσιογράφος: Κε Φίλη, όταν λέτε είστε βέβαιος αναφέρεστε σε θερμό επεισόδιο; Και απαντά: Όχι, μιλάω για πόλεμο. Αυτό εγώ το θεωρώ ανευθυνότητα. Καταρχάς δεν μπορεί να είναι σίγουρος - και δεν αναφέρομαι στον μετεωρίτη. Έπειτα, πέρα από την προσωπική του προβολή, που εξυπηρετεί να βγαίνει καποιος - καθηγητής - και να λέει είναι σίγουρος ο πόλεμος; Το πολύ πολύ να δημιουργήσει μικροπανικό. Θα ετοιμαστεί με αυτό η χώρα για πόλεμο; Κανένα θετικο δεν βλέπω. Να βγεί και να πεί για την στάση ανοχής που δεν οδηγεί κάπου, να βγεί. Να βγει και να πει ότι έτσι δεν αποτρέπεται η σύρραξη. Υποθέτω επικοινωνιακά το έχουν λύσει οι κοινωνίες αν στην περίπτωσή μας πρέπει να βγαίνουν στα ραδιόφωνα "υπεύθυνα" χείλη και να λένε, έρχεται πόλεμος.

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Εντάξει. Αν γίνει πόλεμος είναι όπως τα λες. Αν δε γίνει, είναι προφανές πως οι «σίγουροι» οφείλουν να ζητήσουν ένα μεγάλο συγγνώμη για την σιγουριά τους. Ειδικά αυτοί που είναι αναλυτές και όχι μέντιουμ.

ΟΚ. Αν δεν γίνει, εγώ αν και δεν είμαι αναλυτής, θα ζητήσω. Απο εκεί και πέρα, έχε υπ'όψιν σου οτι ο αντίπαλος, όταν σε βλέπει οτι είσαι ενημερωμένος και ο πληθυσμός δεν κοιμάται, μπορεί να σκεφτεί περισσότερο το να κάνει την κίνησή του.
Εκτός αν προτιμάς να έχουμε μια καταπληκτική τουριστική σαιζόν στα νησιά, αλλά φεύγοντας οι τουρίστες να ακούσουν το προσωπικό σε αεροδρόμια και λιμάνια να τους αποχαιρετούν στα τουρκικά μια και κανείς Ελληνας ή ξένος δεν θα έχει προειδοποιηθεί...
Δηλαδή, αν ήταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης και όλα τα στοιχεία - με μικροσεισμούς και αύξηση της δραστηριότητάς του - έδειχναν οτι επίκειται έκρηξη, θα έπρεπε να το θάψουμε για να μην χαθεί η τουριστική περίοδος ?

Η έκφραση "τους έπιασαν στον ύπνο" - κυριολεκτικά και μεταφορικά - έχει καθορίσει την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 30.000 χρόνια...

Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

ΟΚ. Αν δεν γίνει, εγώ αν και δεν είμαι αναλυτής, θα ζητήσω. Απο εκεί και πέρα, έχε υπ'όψιν σου οτι ο αντίπαλος, όταν σε βλέπει οτι είσαι ενημερωμένος και ο πληθυσμός δεν κοιμάται, μπορεί να σκεφτεί περισσότερο το να κάνει την κίνησή του.
Εκτός αν προτιμάς να έχουμε μια καταπληκτική τουριστική σαιζόν στα νησιά, αλλά φεύγοντας οι τουρίστες να ακούσουν το προσωπικό σε αεροδρόμια και λιμάνια να τους αποχαιρετούν στα τουρκικά μια και κανείς Ελληνας ή ξένος δεν θα έχει προειδοποιηθεί...
Δηλαδή, αν ήταν το ηφαίστειο της Σαντορίνης και όλα τα στοιχεία - με μικροσεισμούς και αύξηση της δραστηριότητάς του - έδειχναν οτι επίκειται έκρηξη, θα έπρεπε να το θάψουμε για να μην χαθεί η τουριστική περίοδος ?
Χρειάζεται διαχείριση. Ισορροπίες. Αν χάσεις μία τουριστική σεζόν δεν χρειάζεται πόλεμος για να σου πάρουν τα νησιά οι Τούρκοι. Θα πωλούνται και τα πλατάνια. Και η ετοιμότητα να υπάρχει χωρίς παράλληλη διασπορά πανικού. Εδώ πιστεύω γίνεται το αντίθετο.
Για το αεροδρόμιο μην ανησυχείς. Ηχούν σειρήνες σε περίπτωση πολέμου, υποθέτω θα ανέβει και στο internet. Να συμπληρώσω πως δεν είχα καθόλου εσένα στο μυαλό μου όταν έγραψα το post που κουοτάρεις. Ούτε τα post μας εδώ έχουν το αντίκτυπο στο κοινό που έχει μια συνέντευξη ενός ειδικού στο ραδιόφωνο.

Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Η έκφραση "τους έπιασαν στον ύπνο" - κυριολεκτικά και μεταφορικά - έχει καθορίσει την ιστορία της ανθρωπότητας τα τελευταία 30.000 χρόνια...
Αυτά είναι θέματα υπηρεσιών όχι ενημέρωσης του κοινού με υποθέσεις.

Χρειάζεται διαχείριση. Ισορροπίες. Αν χάσεις μία τουριστική σεζόν δεν χρειάζεται πόλεμος για να σου πάρουν τα νησιά οι Τούρκοι. Θα πωλούνται και τα πλατάνια. Και η ετοιμότητα να υπάρχει χωρίς παράλληλη διασπορά πανικού. Εδώ πιστεύω γίνεται το αντίθετο.
.

Άμα είναι έτσι να τους δώσουμε κάνα νησάκι να τους βρίσκεται. Προκειμενου να χάσουμε την τουριστική saison, ας πάει το παλιάμπελο...

OK. Ας το πάρουμε αλλιώς.... Ας πούμε οτι αυτοί που βγαίνουν και κάνουν τις δηλώσεις είναι "ειδικοί" (κι απ'ότι φαίνεται, οι περισσότεροι είναι, χωρίς εισαγωγικά). Ενημερώνουν - στον βαθμό που έχουν πρόσβαση - την κυβέρνηση που προφανώς δεν θέλει να χάσει την τουριστική περίοδο και είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε να μην αλλάξει η καθημερινότητα Αθηναίων και των Θεσσαλονικέων - κοινώς δεν κάνει τίποτα για να μην "ανησυχήσει" ο πληθυσμός και οι πελάτες, παρα σπασμωδικές μη αποτελεσματικές κινήσεις. Οπως η ορχήστρα του Τιτανικού δηλαδή. Οι ειδικοί λοιπόν που βλέπουν τι έρχεται, πως πρέπει να πράξουν ? Να το βουλώσουν όπως προτείνουν κάποιοι αεριτζήδες στα media, να σωπάσουν ελπίζοντας σε έναν απο μηχανής θεό που θα επαληθεύσει τον Παίσιο ή να ενημερώσουν οι ίδιοι τον κόσμο ?

(και δεν βάζω καθόλου στην εικόνα το οτι η συγκεκριμένη κυβέρνηση στηρίζεται στην φιλία των λαών, θεωρεί οτι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, είναι (ήταν πάντα) κατά των εξοπλισμών και τα θεωρούσε ανέκαθεν όλα δάκτυλο της Αμερικής και της Ευρώπης, εκτόπισε απο τα πόστα του γνώστες "στρατόκαυλους" και τα πιο ειδικευμένα για τέτοια θέματα πολιτικό προσωπικό της είναι ο Καμμένος και ο Κουβέλης...).

Εγώ δηλαδή είπα να δώσουμε ένα νησί για να μη χάσουμε τη σεζόν; Οκ.

Εσύ είπες ότι το πιο σημαντικό είναι να μη χάσουμε την τουριστική σεζόν. Εγώ λέω σκασίλα μου αν χάσουμε τη σεζόν, αρκεί να μη χάσουμε τη Λέσβο ή τη Ρόδο. Και ναι, για να μη χάσουμε τα νησιά του Αν.Αιγαίου και τη Θράκη πρέπει να υπάρχουν οι δυσάρεστοι τύποι που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο πολέμου. Δεν πειράζει, ας ανησυχήσουμε λίγο, έχω βαρεθεί να ακούω παντού "σιγά μη γίνει πόλεμος", δεκαετίες τώρα.Το άκουσα κι απο (αριστερό) πολιτικό επιστήμονα το 1990. Ήθελα να ήξερα τι έλεγε τη νύχτα των Ιμίων.

Άμα είναι έτσι να τους δώσουμε κάνα νησάκι να τους βρίσκεται. Προκειμενου να χάσουμε την τουριστική saison, ας πάει το παλιάμπελο...

Μα αυτό θέλουν στην ουσία, όχι όμως νησίδες και βραχονησίδες δεν είναι χαζοί. Το Καστελλόριζο θέλουν που θα τους δώσει πόρτα να χαρακτηρίσουν ΑΟΖ στην μεσόγειο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Μα αυτό θέλουν στην ουσία, όχι όμως νησίδες και βραχονησίδες δεν είναι χαζοί. Το Καστελλόριζο θέλουν που θα τους δώσει πόρτα να χαρακτηρίσουν ΑΟΖ στην μεσόγειο.

Ακριβως ! :a0210:

Ρε σεις, και οι νησίδες και οι βραχονησίδες ορίζουν ΑΟΖ. Τα κατοικημένα νησιά δεν θα μπορέσουν να τα κρατήσουν στις κατοπινές συνομιλίες. Ο μόνος λόγος να πάρουν κατοικημένο νησί, είναι να το χρησιμοποιήσουν σαν πίεση και ανταλλαγή με ακατοίκητες μεν νησίδες, αλλά που θα τους φτιάχνουν ΑΟΖ.... (και θα φαίνονται και large οτι έίναι λογικοί και έδωσαν πίσω το κυρίως νησί).

Ρε σεις, και οι νησίδες και οι βραχονησίδες ορίζουν ΑΟΖ. Τα κατοικημένα νησιά δεν θα μπορέσουν να τα κρατήσουν στις κατοπινές συνομιλίες. Ο μόνος λόγος να πάρουν κατοικημένο νησί, είναι να το χρησιμοποιήσουν σαν πίεση και ανταλλαγή με ακατοίκητες μεν νησίδες, αλλά που θα τους δίνουν ΑΟΖ....

Εεμμ... κρατάνε κατοικημένο νησί κατά 37% εδώ και 44 χρόνια. Δεν ιδρώνει το αυτί τους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Εεμμ... κρατάνε κατοικημένο νησί κατά 37% εδώ και 44 χρόνια. Δεν ιδρώνει το αυτί τους.

Η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση. Αφενός έχει γηγενή τουρκικό πληθυσμό, αφετέρου έγινε όπως λες κι εσύ πριν 45 χρόνια, δεν υπήρχε Ε.Ε και είχαμε κι εμείς την φωλιά μας χεσμένη με το πραξικόπημα της χούντας. Οι Τούρκοι το εμφάνισαν σαν απελευθερωτικό πόλεμο απο την καταπίεση των Ελληνοκύπρίων. Γι'αυτό και σταμάτησαν στο 37% - μπορούσαν να την είχαν πάρει όλη - αλλά ήξεραν οτι δεν θα μπορούσαν να την κρατήσουν.

Εσύ είπες ότι το πιο σημαντικό είναι να μη χάσουμε την τουριστική σεζόν. Εγώ λέω σκασίλα μου αν χάσουμε τη σεζόν, αρκεί να μη χάσουμε τη Λέσβο ή τη Ρόδο. Και ναι, για να μη χάσουμε τα νησιά του Αν.Αιγαίου και τη Θράκη πρέπει να υπάρχουν οι δυσάρεστοι τύποι που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο πολέμου. Δεν πειράζει, ας ανησυχήσουμε λίγο, έχω βαρεθεί να ακούω παντού "σιγά μη γίνει πόλεμος", δεκαετίες τώρα.Το άκουσα κι απο (αριστερό) πολιτικό επιστήμονα το 1990. Ήθελα να ήξερα τι έλεγε τη νύχτα των Ιμίων.

Μα δε τέθηκε το ψευδοδίλλημα να χάσουμε τα νησιά ή τη σεζόν παρά μόνο από εσένα. Δεν έχουμε να αποφασίσουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που είπα είναι να μη χάσουμε τη σεζόν από την έλλειψη αυτοσυγκράτησης κάποιων που διαδίδουν πως θα γίνει πόλεμος. Δηλαδή αν πριν τα Ίμια έβγαιναν κάθε Πάσχα οι ειδικοί και ελεγαν θα γίνει πόλεμος στον κόσμο, δεν θα τα χάναμε;; Αυτά είναι θέματα εθνικής άμυνας, μυστικών υπηρεσιών και διπλωματίας. Δεν είναι για τα ραδιόφωνα παρά μόνο την κατάλληλη στιγμή. Εγώ είπα πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να βγαίνουν οι «ειδικοί» και να λένε στον κόσμο θα γίνει πόλεμος.

Last edited by a moderator:

Ρε σεις, και οι νησίδες και οι βραχονησίδες ορίζουν ΑΟΖ. Τα κατοικημένα νησιά δεν θα μπορέσουν να τα κρατήσουν στις κατοπινές συνομιλίες. Ο μόνος λόγος να πάρουν κατοικημένο νησί, είναι να το χρησιμοποιήσουν σαν πίεση και ανταλλαγή με ακατοίκητες μεν νησίδες, αλλά που θα τους φτιάχνουν ΑΟΖ.... (και θα φαίνονται και large οτι έίναι λογικοί και έδωσαν πίσω το κυρίως νησί).

Οι Τοθρκοι ξερουν να κατοικουν σε ηδη κατοικημενες περιοχες και πολεις.
Εχουν τον δικο τους "τροπο" επι αιωνες, δεν εχουν χτισει καμμια μεγαλη πολη ολες ετοιμες τις βρηκαν.

Ακομα και στην Κυπρο.
Δεν καθησαν σε κανα τραπεζι εκτος αν ενννοεις αυτο το πνηγυρι που κραταει 50 χρονια.

Καμμια εμπιστοσυνη σε κανενα "σαβουαρ βιβρ" και καμμια "τυπικοτητα" Τουρκου.

Αν πάρει το Καστελλόριζο Ρω και στρογγυλή που ειναι δίπλα του χαρακτηρίζει ΑΟΖ με τις καλύτερες προοπτικές στην Μεσόγειο.

Status
Not open for further replies.