Στα λίγα πάντως που διάβασα στο Ίντερνετ οι απόψεις κάπως διαφέρουν. Το f16 έχει πολύ καλύτερη επιτάχυνση, καλύτερη άνοδο (που μεταφράζεται ότι αν σου ξεφύγει αποκτάει πλεονέκτημα ισχύος) καλύτερα οπλικά συστήματά με μεγαλύτερη εμβέλεια (αν και το 5 νομίζω αντισταθμίζει το γεγονός αυτό).
Από την άλλη mirage δεν έχουν πολλές χώρες ούτε πλέον οι Ισραηλινοί που εμπιστεύονται τα f16 κάτι λέει αυτό έτσι δεν είναι;
Sent from my iPhone using Tapatalk
Mirage 2000 εχουν αρκετες χωρες και οχι απο τις μικροτερες απο θεμα επικινδυνοτητας, εκτος τους φανφαρονους αραβες που αγοραζουν οτι κυκλοφορει, σαν κυριο παραδειγμα παιρνω την Ταιβαν (σε εμπολεμη κατασταση). Αλλα και την Ινδια ειδικα η τελευταια συνετριψε κυριολεκτικα τους Πακιστανους στον πολεμο του Κιργιλ το 1999 καταστρεφοντας το στρατηγειο τους και το κεντρο εφοδιασμου των, με καποια Μ 2000 σε ενα υψομετρο οπου μονο αυτα ηταν επιχειρησιακα.
Η Γαλλια εχει 43 ατυχηματα με αυτον τον τυπο αεροσκαφους. Το μικροτερο
Ratio το εχει η Ταϊβαν με 4 μονο απωλειες.
Tωρα το αν το F16 ειναι καλυτερο απο το Μιραζ ειναι μεγαλη ιστορια, και σιγουρα μονο οι πιλοτοι μας μπορουν να απαντησουν και βεβαια καθενας με το feeling του.
Αυτο που γνωριζω απο "συζητησεις" και δημοσιευσεις, εκτος της Ελλαδας, εκει που εχει μετρηθει το Μιραζ 2000 σχετικα με το F16 ειναι σε επιχειρησιακες ασκησεις μεταξυ Γαλλιας και Βελγιου.
Εκει υπαρχουν τρεις διαμορφωσεις αναλογα με τον τυπο ενος μοντελου, (γιατι δεν βαζουν να μετρηθουν δυσαναλογα μοντελα) Στην βασικη διαμορφωση δηλ. Μιραζ 2000C vs F16C το αποτελεσμα ειναι ισοπαλια.
Αλλα στην τριτη διαμορφωση οπου μπαινει το 2000-5 εναντι του μοντελου MLU ( αναλογο του F16 50++ η ισως και 52) εκει εχουν παιξει κατι τρελά σκορ υπερ του Μιραζ. Καπου 40-1. Φυσικα ολα αλαζουν με τα νεα ρανταρ, ηλεκτρονικα και νεους πυραυλους του αεροσκαφους σε σχεση με το βασικο μοντελο C ( EG).
Ενα ονειρικο επιχειρησιακο tandem ειναι το Mirage 2000-5 _ Rafale.
Ασφαλως το F16 στην διαμορφωση Viper αμα τελικα γινει θα ειναι καπως ανωτερο απο τα 2000-5. Και για μενα θα επρεπε ολα τα F16 bloc 50 & 52 να γινουν Viper και οχι μονο 85. Και ξεκινοντας απο τα block 50 αφηνοντας τα 52 τελευταια.
Και επισης καμμια 20ρια Μιραζ 2000C στο μοντελο 2000-5 γιατι μειναμε πλεον με μονο 14.
(α και επειδη το εφερε η συζητηση εψαξα λιγι και ειδα οτι στην διαμορφωση -5 στα 14 αεροσκαφη τα 5 ειναι διθεσια. Δηλαδη τερστιο
ratio διθεσιων για ενα τυπο αεροπλανου). Ισως για να ασχολειται ενας αεροπορος αποκλειστικα με την πλατφορμα οπλισμου του σκαφους στον ειδικο χωρο του Αιγαιου.