Τουρκία μια κακή γείτονας......

Status
Not open for further replies.
Ο "συνωστιμός" είναι μία ακόμη από τις αλλοιωμένες βερσιόνς της πραγματικής ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία και επικρατούν στην κοινωνία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Έχω γνώση από πρώτο χέρι από αφηγήσεις εμπειριών μικρασιατών, ζώντας στη Νέα Ιωνία και λόγω οικογενειακών επαφών.
Και παρακαλώ να μη βγει πάλι το Ελληνόμετρο, αν κάποιος διαφωνεί (και ενώ ζω σε μουσουλμανική χώρα προσπαθώντας να "διδάξω" την Ελληνική θέση της Ιστορίας στους ντόπιους).
Και μεις γνωρίζουμε όσα αισχρά έγιναν από τους Τούρκους στους αδέλφους μας (που έφτασαν ως ..."τουρκόσποροι" στην τότε ηπειρωτική Ελλάδα), έχουμε όμως ίχνος γνώσης για το τι συναίβει στους τουλάχιστον μισό εκατομύριο μουσουλμάνους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά την ανταλλαγή πληθυσμών; Αυτοί όλοι έφυγαν ατσαλάκωτοι και χαμογελαστοί και πήγαν κάπου όπου τους καλοδέχτηκαν;
Σας έχει τύχει να δείτε ποτέ στο φέισμπουκ τούρκους να γυρίζουν από τις διακοπές τους, αναρτώντας φωτογραφίες από την αυλή του σπιτιού που είχε γεννηθεί ο παππούς τους, σε κάποιο χωριό της Θράκης ή νομίζετε οτι αυτό συμβαίνει μόνο σε Έλληνες; Υπάρχει καμιά αναφορά σε σχολικά βιβλία ή και συγγράματα για φοιτητές για την ιστορία πληθυσμών όπως https://en.wikipedia.org/wiki/Vallahades

Αυτό εννοούμε, ότι και μεις και οι άλλοι διδάσκουν την ιστορία τόσο μονόπλευρα που στον απέναντι φένεται σαν ένας σωρός από ψέμματα.

Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Ο "συνωστιμός" είναι μία ακόμη από τις αλλοιωμένες βερσιόνς της πραγματικής ιστορίας που διδάσκονται στα σχολεία και επικρατούν στην κοινωνία και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Έχω γνώση από πρώτο χέρι από αφηγήσεις εμπειριών μικρασιατών, ζώντας στη Νέα Ιωνία και λόγω οικογενειακών επαφών.
Και παρακαλώ να μη βγει πάλι το Ελληνόμετρο, αν κάποιος διαφωνεί (και ενώ ζω σε μουσουλμανική χώρα προσπαθώντας να "διδάξω" την Ελληνική θέση της Ιστορίας στους ντόπιους).
Και μεις γνωρίζουμε όσα αισχρά έγιναν από τους Τούρκους στους αδέλφους μας (που έφτασαν ως ..."τουρκόσποροι" στην τότε ηπειρωτική Ελλάδα), έχουμε όμως ίχνος γνώσης για το τι συναίβει στους τουλάχιστον μισό εκατομύριο μουσουλμάνους που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά την ανταλλαγή πληθυσμών; Αυτοί όλοι έφυγαν ατσαλάκωτοι και χαμογελαστοί και πήγαν κάπου όπου τους καλοδέχτηκαν;
Σας έχει τύχει να δείτε ποτέ στο φέισμπουκ τούρκους να γυρίζουν από τις διακοπές τους, αναρτώντας φωτογραφίες από την αυλή του σπιτιού που είχε γεννηθεί ο παππούς τους, σε κάποιο χωριό της Θράκης ή νομίζετε οτι αυτό συμβαίνει μόνο σε Έλληνες; Υπάρχει καμιά αναφορά σε σχολικά βιβλία ή και συγγράματα για φοιτητές για την ιστορία πληθυσμών όπως https://en.wikipedia.org/wiki/Vallahades

Αυτό εννοούμε, ότι και μεις και οι άλλοι διδάσκουν την ιστορία τόσο μονόπλευρα που στον απέναντι φένεται σαν ένας σωρός από ψέμματα.

Το ότι οι άνθρωποι αυτοί νοσταλγούν την παλιά τους πατρίδα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το ότι έφυγαν παρά τη θέλησή τους είναι επίσης γνωστό και σίγουρα σκληρό για αυτούς.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έπεσαν θύματα κακομεταχείρησης. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, αλλά στο βιβλίο του "Θεσσαλονίκη, Η πόλη των Φαντασμάτων" ο Mark Mazower γράφει ότι ο τουρκικός πληθυσμός των περιοχών που κατακτήθηκαν το 12-13 αυξήθηκε μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών του 23 κατά περίπου 20.000 άτομα που μετανάστευσαν απο τις σερβικά και βουλγαρικά εδάφη!
Πως το εξηγεί αυτό ο Mazower; Μα απλούστατα, οι άνθρωποι ήρθαν σε μας γιατί δεν τους διώκαμε! Προφανώς και υπήρξαν αυθαιρεσίες και εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού απο στρατιωτικούς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά ως μεμονωμένες πράξεις μεμονωμένων ατόμων, όχι ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, όπως ήταν η γενοκτονία των Αρμενίων ή των Ποντίων.

Αν πάλι κάνω λάθος έχεις το ελεύθερο να με διορθώσεις, αλλά με στοιχεία, όχι με υποψίες του τύπου "αποκλείεται να μην κάναμε κι εμείς κάτι".

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

δηλαδή?

Σαν τον συνωστισμό στην προβλήτα της Σμύρνης...έχεις δίκιο Πάνο. Όταν κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν σε ηλίθιες ανιστόρητες τι παπαριές έχουν γράψει, κάτι κομπλεξάρες ανθέλληνες πέφτουν να τους φάνε.

Το ότι οι άνθρωποι αυτοί νοσταλγούν την παλιά τους πατρίδα είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το ότι έφυγαν παρά τη θέλησή τους είναι επίσης γνωστό και σίγουρα σκληρό για αυτούς.

Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έπεσαν θύματα κακομεταχείρησης. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, αλλά στο βιβλίο του "Θεσσαλονίκη, Η πόλη των Φαντασμάτων" ο Mark Mazower γράφει ότι ο τουρκικός πληθυσμός των περιοχών που κατακτήθηκαν το 12-13 αυξήθηκε μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών του 23 κατά περίπου 20.000 άτομα που μετανάστευσαν απο τις σερβικά και βουλγαρικά εδάφη!
Πως το εξηγεί αυτό ο Mazower; Μα απλούστατα, οι άνθρωποι ήρθαν σε μας γιατί δεν τους διώκαμε! Προφανώς και υπήρξαν αυθαιρεσίες και εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού απο στρατιωτικούς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, αλλά ως μεμονωμένες πράξεις μεμονωμένων ατόμων, όχι ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, όπως ήταν η γενοκτονία των Αρμενίων ή των Ποντίων.

Αν πάλι κάνω λάθος έχεις το ελεύθερο να με διορθώσεις, αλλά με στοιχεία, όχι με υποψίες του τύπου "αποκλείεται να μην κάναμε κι εμείς κάτι".

αυτό που είπα είναι πως στη διδασκόμενη ιστορία (άκρες μέσες απ' ότι διδάσκεται στα σχολεία είναι η κοινή αντίληψη) δεν υπάρχει καμία αναφορά, όχι πως ντε και καλά είμαστε οι έλληνες ένοχοι

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Ναι φίλτατε,απο την Κρήτη τουλάχιστον έφυγαν ατσαλάκωτοι και άρχοντες,Όπως ακριβώς σου το λέω.

Προφανώς. Έφυγαν βάσει συνθήκης, που εφαρμόστηκε από συντεταγμένο κράτος και όχι από όχλο και αποσπάσματα Τσετών.

Ο οδοστρωτήρας όμως καλά κρατεί. Βλέπω δεν απεργεί λόγω πρωτομαγιάς. Αλλά αν είναι για τέτοια "δουλειά" ας πάει και το παλιάμπελο, ε;

Ο προπάππος μου (Σμυρνιός) δεν ήρθε στην χώρα μας με την φυγή τον Σεπτέμβριο του 1922. Όχι. Ήρθε μήνες μετά μέσω των αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού από τα βάθη της Ανατολίας. Απέκτησε τη γιαγιά μου μετά. Ας προσέχουμε λιγάκι και τι λέμε, προφασιζόμενοι μάλιστα και γνώση "πρώτο χέρι".

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

αυτό που είπα είναι πως στη διδασκόμενη ιστορία (άκρες μέσες απ' ότι διδάσκεται στα σχολεία είναι η κοινή αντίληψη) δεν υπάρχει καμία αναφορά, όχι πως ντε και καλά είμαστε οι έλληνες ένοχοι

Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν διδάσκεται ή όχι στα σχολεία η ανταλλαγή πληθυσμών.

Ξέρω όμως για αυτή αρκετά πράγματα (και διάβασα και από αφηγήσεις).

Σίγουρα το να διώχνεις κάποιον από το σπίτι του είναι σκληρό. Πολύ σκληρό και δεν ξέρω αν ποτέ κανείς το ξεπερνάει.

Αυτά είναι αλήθειες.

Είναι διαφορετικό πράγμα όμως η ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε οργανωμένα και με βάση συνθήκη από τις σφαγές και τους εξανδραποδισμούς που ζήσανε οι πληθυσμοί της Μ.Ασίας.
Ελληνικοί και Αρμενικοί.
Το δεύτερο ήταν γενοκτονίες, τις οποίες οι Τούρκοι ακόμη τους αρνούνται προσβάλλοντας έτσι τα θύματά τους.
Για σκέψου οι Γερμανοί να μην είχαν αναγνωρίσει το ολοκαύτωμα των Εβραίων πόσο άσχημο θα ήταν!

Και τελικά -όπως είπα δεν γνωρίζω- αν δεν διδάσκεται ένα γεγονός είναι λάθος.
Αν όμως παρουσιάζεται από την ανάποδη είναι σκόπιμο ψέμα του θύτη που ρίχνει το ανάθεμα στα θύματά του.

Ποιο ακριβώς δεν διδάσκεται Χρήστο; Ότι υπήρξε ανταλλαγή πληθυσμών βάσει της συνθήκης της Λωζάνης;

Η συνθήκη της Λοζάνης (1923) Παράλληλα, άρχισαν στη Λοζάνη της Ελβετίας διαβουλεύσεις για την υπογραφή μιας νέας συνθήκης ειρήνης. Εκπρόσωπος της Ελλάδας σε αυτές ορίστηκε, από την επαναστατική κυβέρνηση, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μετά από πολύμηνες συζητήσεις υπογράφτηκε, στις 24 Ιουλίου 1923, η συνθήκη της Λοζάνης, με την οποία επισημοποιήθηκε η τουρκική κυριαρχία στη Μικρά Ασία και στην Α. Θράκη, ενώ παραχωρήθηκαν στην Τουρκία και η Ίμβρος με την Τένεδο. Επίσης, στη συνθήκη της Λοζάνης ενσωματώθηκε ελληνοτουρκική σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών (Ιανουάριος 1923), σύμφωνα με την οποία όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Τουρκίας έπρεπε να μετοικήσουν στην Ελλάδα και όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας να ακολουθήσουν τον αντίστροφο δρόμο. Εξαιρέθηκαν το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου (125.000 τότε), καθώς και οι μουσουλμάνοι της Δ. Θράκης (118.000 τότε).

...

1. Η ελληνοτουρκική σύμβαση υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών

Τραγική [...] για τους άνω του ενός εκατομμυρίου έλληνες πρόσφυγες και τις περιουσίες τους, αλλά και πλέον συμφέρουσα λύση, εν όψει της κατηγορηματικής αρνήσεως της τουρκικής πλευράς να δεχθεί την επιστροφή τους, ήταν η Συμφωνία της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών που υπογράφτηκε στη Λωζάνη στις 30 Ιανουαρίου 1923. Το υποχρεωτικό της μετακινήσεως σήμαινε ότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στα οικήματα και τις γεωργικές εκτάσεις των 400.000 περίπου μουσουλμάνων, ελλήνων πολιτών, που βάσει της Συμφωνίας έπρεπε να ταξιδέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση˙ εξίσου τραγικά θύματα και αυτοί –που κανείς σχεδόν στην Ελλάδα δεν φαίνεται να τους θυμάται– ενός πολέμου για τον οποίον δεν έφεραν καμμία ευθύνη και στου οποίου τη διεξαγωγή δεν είχαν κανενός είδους συμμετοχή.

Αποσπάσματα που πρόχειρα αλίευσα από το βιβλίο της Γ´ Γυμνασίου.

Συγγνώμη εάν γίνεται αναφορά σε "εξίσου τραγικά θύματα" δίχως να εμβαθύνει περαιτέρω στο δράμα τους, όπως κάνει για τα γεγονότα της Σμύρνης. Φαίνεται ότι ο "συνωστισμός" τους ίσως να ήταν κατά τι μικρότερος.

* "Λοζάνης"; Δεν πάω καθόλου τη νέα ορθογραφία. Τίποτα ορθό δεν της βρίσκω εδώ που τα λέμε. Μάλλον μια αγωνία να μην αφήσει τίποτα ...όρθιο.

Όπως είπα Τάσο, δεν ξέρω τι διδάσκεται και τι όχι.

...

Τι Λοζάνη τι Κοζάνη!

Ομικρον η μια όμικρον και η άλλη. :P

Και παρακαλώ να μη βγει πάλι το Ελληνόμετρο...

Ώστε έχεις γνώση ε? Και θα κάνουμε ίσα βάρκα ίσα πανιά αυτά που διδάσκονται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου ε?

Μετά από αυτό, θα βγάζω όσα Ελληνόμετρα θέλω...εσύ, είσαι ελεύθερος να πας να μάθεις όποια Ιστορία θέλεις...

https://avclub.gr/forum/showthread.php/8284-Οι-Τετρομαγμένοι?p=143222&viewfull=1#post143222

Πέρασε αυτά το μισό εκατομμύριο των Τούρκων με την ανταλλαγή?

Ό,τι να 'ναι πια εδώ μέσα...

Η Ιστορια που διδασκεται στα σχολεια και των 2 χωρων ειναι μονοπλευρη και ψευδη. Δεν ειμαστε καλυτεροι απο αυτους, ειμαστε μια Τουρκια απ την αναποδη.
Δεν ξερω ποιος εβαλε την φωτια στην Σμυρνη αλλα και αν «εμεις» την ειχαμε βαλει, σιγα μην το λεγαμε.

Αν θεωρεις οτι η εθνικοτητα καποιου αποτελει βρισια, τερματιζεται αμεσως και η συζητηση. (Και ειναι και ο ορισμος του εθνικισμου.)

Βασικα δεν αποκαλεσα εσας/εσενα αλλα σαν κοινωνια, νοοτροπια εχουμε πολλα κοινα, αλλα αστο δεν εχει ιδιαιτερη σημασια.

Bασικα,
στην παρουσα φαση
την ιστορια θα την γραψει (με το αιμα μας)
αυτος που εχει τα περισσοτερα και καλυτερα οπλα,
τον μεγαλυτερο πλυθησμο, την δυνατοτερη οικονομια
και την μεγαλυτερη επιρροη σε αλλοδαπα "κεντρα αποφασεων".

Μηπως να αφησουμε τα ιστορικα (που και εγω θα θελα καποτε να μαθω την αληθεια)
για μια περιοδο που ο γειτονας ΔΕΝ θα ειναι αστακος αρματωμενος ?

FOCUS .... god damn it !

Η Ιστορια που διδασκεται στα σχολεια και των 2 χωρων ειναι μονοπλευρη και ψευδη. Δεν ειμαστε καλυτεροι απο αυτους, ειμαστε μια Τουρκια απ την αναποδη.
Δεν ξερω ποιος εβαλε την φωτια στην Σμυρνη αλλα και αν «εμεις» την ειχαμε βαλει, σιγα μην το λεγαμε.

Δυστυχώς για σένα και τους ομοίους σου υπάρχουν πολλές μαρτυρίες απο τρίτες, ανεξάρτητες και ουδέτερες πηγές που επιβεβαιώνουν το ποιός έβαλε τη φωτιά στη Σμύρνη.

https://www.ptisidiastima.com/extro...trordinary-evidence-a-message-to-r-t-erdogan/

Σοβαρά, είμαστε μια Τουρκία απο την ανάποδη; Δηλαδή κατέχουμε επί 44 χρόνια το έδαφος ξένου κράτους; Απειλούμε καποια γειτονική χώρα με πόλεμο; έχουμε εισβάλει σε 3 διαφορετικές γείτονες χώρες τα τελευταία χρόνια; Βάζουμε στη φυλακή ανθρώπους χωρίς να τους απαγγείλουμε κατηγορίες; Που τα είδες αυτά στην Ελλάδα;

Απάντηση: Re: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Αν θεωρεις οτι η εθνικοτητα καποιου αποτελει βρισια, τερματιζεται αμεσως και η συζητηση. (Και ειναι και ο ορισμος του εθνικισμου.)

Βασικα δεν αποκαλεσα εσας/εσενα αλλα σαν κοινωνια, νοοτροπια εχουμε πολλα κοινα, αλλα αστο δεν εχει ιδιαιτερη σημασια.

Όχι, δεν έχει καμμιά ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα καταλάβεις ό,τι και να γράψω..(είναι ο ορισμός του παρωπιδιασμένου οπαδού)

Status
Not open for further replies.