Τουρκία μια κακή γείτονας......

Status
Not open for further replies.
Re: Απάντηση: Τουρκία μια κακή γείτονας......

Και γιατι απαγορευεται να βλεπω εκει που με οδηγει η ΔΙΚΗ μου εκτιμηση και αντιληψη ?
Δεν το καταλαβαινω αυτο ! Μπορω να δω με την αντιληψη και εκτιμηση του Βλασση ?
Η του οποιουδηποτε εξω απο μενα ?

Δεν σου είπε ότι απαγορεύεται. Απλά σου λέει ότι δεν είναι καλός σύμβουλος η βουλησιαρχία. Θέλει και λίγο φρένο η θεωρία και φιλοσοφική τάση που δίνει προτεραιότητα στη βούληση και στο συναίσθημα σε σχέση με το νου και τη νόηση.

By the way, με τη μαύρη τρύπα (σε άλλο νήμα) θυμήθηκα αυτό:

https://tovatraxi.com/science/disek...pakia-apo-taper-entopise-h-nasa/#.XNChhOgza70

:grinning-smiley-043

Δεν εχω αλλο εργαλειο (και πιστη) περα απο τον εγκεφαλο μου.
Οταν τα δεδομενα ειναι πολυ θολα ... η θεληση για απλοτητα/καθαροτητα
(που λογικα θα πρεπε να αναζητειτε ΟΛΟΙ) φωτιζει ΠΟΛΛΕΣ αθεατες γωνιες και πλανες.

Και επειδη ο ανθρωπος, deep down, very deep down, ειναι ακομα ζωο, θα συμπεριφερθει
με τον ιδιο τροπο απεναντι στην Αναγκη/Φοβο οπως και την Απειλη ... δεν εχω πολλα
να χασω αν βαλω εαυτον εις την δικη τους θεση. ΟΛΟΙ .... ζωα ειμαστε. Οτι τεχνολογια
και πολιτικες και πρακτικες και αν εχουμε αναπτυξει.

Λιγη καθαροτητα και επιμερισμο στους φοβους χρειαζεται ... και ολα γινονται ...
πολυ πιο ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ απο οσο δειχνουν ! Εαν πεφτω εξω ... επεσα ΕΞΩ !

Δεν το κανω μονο εγω (να δινω προτεραιοτητα στην βουληση και το συναισθημα
και μετα στον νου και την νοηση) .... act first, think later .... ποιοι ακριβως το λενε ?

Αντε, εγω λεω οτι δεν το κανουν (αυτο που λενε).

Ποσο παραλογο ειναι οτι το επιχειρηματικο κερδος (και μαλιστα ΤΕΤΟΙΟΥ επιπεδου)
ΔΕΝ λογαριαζει ηγεμονικες και στρατιωτικες υπερηφανειες ? Ποσο ?

Και γιατι απαγορευεται να βλεπω εκει που με οδηγει η ΔΙΚΗ μου εκτιμηση και αντιληψη ?
Δεν το καταλαβαινω αυτο ! Μπορω να δω με την αντιληψη και εκτιμηση του Βλασση ?
Η του οποιουδηποτε εξω απο μενα ?

Είναι άλλο να ερμενεύεις τα δεδομένα σύμφωνα με την άποψή σου, και άλλο να φέρνεις τα δεδομένα να συμφωνούν με την άποψή σου. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είσαι ο μόνος, παγκοσμίως, που βλέπει τον Ερντογάν να νικάει σε όλα τα επίπεδα.

Μάνο πολύ καλά κάνεις καί συναινεί καί ό φίλος μου Ντίνος Χριστιανόπουλος...βέβαια στήν πραγματικότητα είναι χείμαρρος καί αυστηρός δάσκαλος καί όλοι οί πραγματικά πνευματικοί άνθρωποι τής Πόλης μας ύποκλίνονται στά λεγόμενα καί στό έργο του καί όχι μόνο στό συγγραφικό.Ασχέτως ότι πολλοί θεωρούν ότι βγάζει κακίες έάν έκτιμάει κάποιον αληθινά καταλαβαίνεις τόν θυσαυρό πού κουβαλάει, θά μπορούσα νά γράψω πολλά αλλά δέν μού τό έπιτρέπει ή έμπιστοσύνη καί ή ειλικρίνεια πού μού έδειξε χωρίς κάν νά τό επιδιώξω...τόν γνώρισα στήν έκθεση βιβλίου στό περίπτερο τών έκδόσεων του Διαγώνιος πρίν πολλά χρόνια μετά από ομηρικούς λεκτικούς διαξιφισμούς γιά τόν καθηγητή μου Γιώργο Ιωάννου πού σάν νέος νόμιζα ότι τόν υπερασπίστηκα...λές καί είχε ανάγκη μέ τόσο μεγάλο έργο τήν δική μου υπεράσπιση.Αυτός ό αυθορμητισμός μου ήταν καί ό λόγος πού πιστεύω μέ έκτίμησε περισσότερο γιαυτό θεωρώ τόν αυθορμητισμό σου γνήσιο καί ειλικρινή καί αυτό έχει μεγάλη σημασία γιά μένα ή ελευθερία τής έκφρασης γιά όλους τούς Ανθρώπους άσχέτως εάν συμφωνούμε ή όχι αλλά πάντα σεβόμενοι καί τήν ορθολογική σκέψη.Απολαύστε τον.

https://www.dinfo.gr/οι-ψευτομορφωμένοι-ένα-υπέροχο-κείμ/

Σας περναει απο το μυαλο (εστω και λιγο) οτι επειδη ολοι εδω μεσα
ψιλοσυμφωνειτε οτι ο Ερντογαν εχει χασει το παιχνιδι (εδω και μηνες)
δεν μου αφησατε κανενα αλλο διαλεκτικο εργαλειο περα απο την Αντιγνωμια
με τις εντελως σαθρες (κατ'εμε) σιγουριες/βεβαιοτητες σας ?
Μπαινετε ο ενας μετα τον αλλο, μηνες τωρα, και κομπαζετε ποσο βλακωδως
φερθηκε ο σουλτανος εκει και εκει και παρακει .... και τελειωμο δεν εχει
ο κομπασμος. ΤΕΛΕΙΩΜΟ δεν εχει ....

Βλεπετε να αποφευγω να χρησιμοποιησω τον ορθολογισμο μου ?
Ακομα και μεσα στην βουλησιαρχια μου ? (εμαθα καινουργια λεξη σημερα ... thanks !)
Ακομα δεν μου εχει απαντησει κανεις, ΠΟΙΟΣ ακριβως δινει το πρασινο φως για ντου
στους αμερικανους ? Καποιος μεγαλοσχημος απο την αμερικανικη κυβερνηση ?
Η αυτος που ΓΝΩΡΙΖΕΙ ποτε, πως και ΑΝ η γεωτρηση του Πορθητη (που ακομα δεν
εχει γινει) βαζει χερι στα δικα του κοιτασματα ?

Ποσο δυσκολο ειναι να το καταλαβετε ?

Φυσικα, το ενεργειακο παιχνιδι ειναι η ΜΙΑ πλευρα του νομισματος.
Η αλλη ειναι οτι ο Ερντογαν δεν μπορει να μπει μεσα στα κουρδικα εδαφη (Συριας)
να τους κατασφαξει ολους (τους Κουρδους). Ακομα και αν τα ειχαν βρει στα πετρελαια
εκει, ΔΕΝ τα βρισκανε τον θεο μπαρμπα να χανε .... οι αμερικανοι θελουν κουρδικο κρατος
(οχι τσαντηρολογι). Απο κει ξεκινα η Ιλιαδα ... και ο Τρωικος !

Τεσπα .... ας μιλησει και κανεις αλλος. Παω για νανι .... τα λεμε αυριο ! -bye-

Δεν υπάρχει κάποιος που να «πρέπει» να δώσει πράσινο φως στους Αμερικανούς.
Στον συλλογισμό σου σου διαφεύγει ένα γεγονός. Οτι οι διαδικασίες γεώτρησεις εκ μέρους των «δυτικών» προχωρούν κανονικά και βάση σχεδίου.
Το παιχνίδι είναι αρκετά πολύπλοκο και υπάρχουν κι άλλα κεφάλαια που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι θα κάνει η Γερμανία με τον North stream και θα πρέπει να βρεθεί και μια λύση στην Κινέζικη διείσδυση. Ζητήματα αλληλένδετα.
Γι αυτό και δεν είναι τόσο απλό το να ξεκινήσει κάποιος πόλεμος. Προφανώς δεν είναι και σίγουρο οτι συμφέρει να γίνει. Και μην ξεχνάς οτι οι Η.Π.Α. επιμένουν να περιμένουν την Τουρκία να «γυρίσει στο μαντρί».
Φυσικά συμφωνώ οτι ο Ερντογάν δεν είναι βλάκας. Απλά την πάτησε σε δυό-τρεις κινήσεις (Κομπάνι, κατάριψη Ρώσικου μαχητικού) και περιήλθε σε δύσκολη θέση από την οποία όλοι περιμένουμε να δούμε πως θα ξεφύγει.
Και μην ξεχνάμε βέβαια οτι η Τουρκία έχει παράδοση στο να είναι «επιτήδεια ουδέτερη» και να καρπώνεται οφέλη στην αναμπουμπούλα.

Μια πρώτη παρατήρηση. Δεν είναι οι Αμερικανοί που καίγονται για Κουρδικό κράτος. Γι αυτό και τους ψιλοπούλησαν, για άλλη μια φορά, τότε που προκήρυξε δημοψήφισμα ο Μπαρζανί.
Βέβαια δεν είναι τόσο απλό/εύκολο το να βγείς και να τους υποστηρίξεις ξεκάθαρα. Πολλώ δε μάλλον που και οι ίδιο οι Κούρδοι τα έχουν κάνει λίγο σαλάτα.
Κάποιο άλλο κράτος όμως, ανατολικά της Αιγύπτου και νότια του Λιβάνου το έκανε απροκάλυπτα για τους δικούς του λόγους.

Και μια δεύτερη παρατήρηση. Το παιχνίδι με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο.
Υπάρχει και κάτι άλλο που ίσως να είναι και πιο σημαντικό. Από τα χώματα τους περνάνε δύο ποταμάκια...

Αυτό που φοβάμαι είναι ότι, εάν οι ΗΠΑ είναι ο σερβιρίζων σφαλιάρας Κωνσταντάρας, για το ρόλο του αρχέτυπου καρπαζοεισπράκτορος Τζανετάκου μου κάνει περισσότερο η χώρα μας παρά η Τουρκία.

ισως,επαναλαμβανω ισως,να εχει ερθει η ωρα,ν'αλλαξει ο καρπαζοεισπρακτορας της περιοχης.

Λέτε ο κλώνος του Ανδρέα να πει το αντίστοιχο του "Βυθίσατε το Χόρα", έστω και εν είδει λεονταρισμού;

Τα πσάρια σαν ιδιοκτήτες, τι θα πουν άραγε? :chinscratch:

Αν έχετε μία ώρα χρόνο αξίζει να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο.
Μια σε βάθος ανάλυση των 1.400 χρόνων αδυσώπητου τζιχάντ του Ισλάμ. Ο Bill Warner είναι ένας μελετητής του Ισλάμ που χρησιμοποιεί γεγονότα που προέρχονται από την επιστημονική αξιολόγηση της ιστορίας, της αρχαιολογίας και των ισλαμικών κειμένων για την αποδόμηση του Ισλάμ και της δυτικής υποταγής και για την επίτευξη ορισμένων αξιοσημείωτων συμπερασμάτων.
Η τεράστια τεκμηρίωσή του και η γνώση του θέματος είναι εκπληκτική.

Υπάρχει μια διαφορά οπτικής γωνίας βέβαια – είναι λίγο πιο απόμακρος
Εμείς στην Ελλάδα θυμόμαστε ή και γνωρίζουμε ένα μέρος ιστορίας που άλλοι αγνοούν
Επίσης ζούμε ακόμα και σήμερα στην ανάσα της Τουρκίας και των δρώμενων στην μεσόγειο

Δεν υπάρχει κάποιος που να «πρέπει» να δώσει πράσινο φως στους Αμερικανούς.
Στον συλλογισμό σου σου διαφεύγει ένα γεγονός. Οτι οι διαδικασίες γεώτρησεις εκ μέρους των «δυτικών» προχωρούν κανονικά και βάση σχεδίου.
Το παιχνίδι είναι αρκετά πολύπλοκο και υπάρχουν κι άλλα κεφάλαια που πρέπει να ολοκληρωθούν. Ακόμα δεν έχει αποφασισθεί τι θα κάνει η Γερμανία με τον North stream και θα πρέπει να βρεθεί και μια λύση στην Κινέζικη διείσδυση. Ζητήματα αλληλένδετα.
Γι αυτό και δεν είναι τόσο απλό το να ξεκινήσει κάποιος πόλεμος. Προφανώς δεν είναι και σίγουρο οτι συμφέρει να γίνει. Και μην ξεχνάς οτι οι Η.Π.Α. επιμένουν να περιμένουν την Τουρκία να «γυρίσει στο μαντρί».
Φυσικά συμφωνώ οτι ο Ερντογάν δεν είναι βλάκας. Απλά την πάτησε σε δυό-τρεις κινήσεις (Κομπάνι, κατάριψη Ρώσικου μαχητικού) και περιήλθε σε δύσκολη θέση από την οποία όλοι περιμένουμε να δούμε πως θα ξεφύγει.
Και μην ξεχνάμε βέβαια οτι η Τουρκία έχει παράδοση στο να είναι «επιτήδεια ουδέτερη» και να καρπώνεται οφέλη στην αναμπουμπούλα.

Μια πρώτη παρατήρηση. Δεν είναι οι Αμερικανοί που καίγονται για Κουρδικό κράτος. Γι αυτό και τους ψιλοπούλησαν, για άλλη μια φορά, τότε που προκήρυξε δημοψήφισμα ο Μπαρζανί.
Βέβαια δεν είναι τόσο απλό/εύκολο το να βγείς και να τους υποστηρίξεις ξεκάθαρα. Πολλώ δε μάλλον που και οι ίδιο οι Κούρδοι τα έχουν κάνει λίγο σαλάτα.
Κάποιο άλλο κράτος όμως, ανατολικά της Αιγύπτου και νότια του Λιβάνου το έκανε απροκάλυπτα για τους δικούς του λόγους.

Και μια δεύτερη παρατήρηση. Το παιχνίδι με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ δεν αφορά μόνο το πετρέλαιο.
Υπάρχει και κάτι άλλο που ίσως να είναι και πιο σημαντικό. Από τα χώματα τους περνάνε δύο ποταμάκια...

Oλα αυτα που λες ισχυουν ... και δεν τα εξαιρω ουτε τα υποβαθμιζω.
Ομως, η τουρκικη διπλωματια ΔΕΝ ειναι ελληνικη. Ειναι κλασεις ΑΝΩΤΕΡΗ εδω και δεκαετιες.
Δεν πρεπει να υπολογισουμε οτι, με καποιον τροπο, ο Ερντογαν την χρησιμοποιει με αριστα αποτελεσματα ?
Μεχρι στιγμης, αριστα ! Διεκδικει δυναμικα σε ολα τα μετωπα (και δεν ειναι και λιγα). Τρομαζω να σκεφτω
αν ΕΜΕΙΣ ειχαμε τοσα μετωπα (που δεν θα μπορουσαμε καν να φτασουμε να εχουμε) τι θα ειχαμε κανει !

Ο Ερντογαν επελεξε μια πολιτικη ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ, αναμφιβολα. Δεν ειναι εντελως σιγουρο οτι στο τελος
αυτης της πολιτικης .... θα διαλλυθει η Τουρκια. Το πολυ-πολυ να χαθει ο ιδιος αλλα ουκ ολιγοι απο πισω !
Ειτε κεμαλιστες, ειτε ισλαμιστες ... η Ελλαδα τρεχει ασθμαινουσα να προλαβει εξελιξεις (και να μην χασει
κεκτημενα δεκαετιων) χωρις να μπορει να αναλαβει ΚΑΜΙΑ πρωτοβουλια κινησεων !!!!!! Το παιδακι που
δινει πετσετα στους μπασκετμπολιστες, ειμαστε !

Οταν δεν μπορεις να αναλαβεις εστω και μια πρωτοβουλια .... τι συμβαινει .... συνηθως ?

ΑΥΤΟ .... με τρομαζει !

Oλα αυτα που λες ισχυουν ... και δεν τα εξαιρω ουτε τα υποβαθμιζω.
Ομως, η τουρκικη διπλωματια ΔΕΝ ειναι ελληνικη. Ειναι κλασεις ΑΝΩΤΕΡΗ εδω και δεκαετιες.
Δεν πρεπει να υπολογισουμε οτι, με καποιον τροπο, ο Ερντογαν την χρησιμοποιει με αριστα αποτελεσματα ?
Μεχρι στιγμης, αριστα ! Διεκδικει δυναμικα σε ολα τα μετωπα (και δεν ειναι και λιγα). Τρομαζω να σκεφτω
αν ΕΜΕΙΣ ειχαμε τοσα μετωπα (που δεν θα μπορουσαμε καν να φτασουμε να εχουμε) τι θα ειχαμε κανει !

Ο Ερντογαν επελεξε μια πολιτικη ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ, αναμφιβολα. Δεν ειναι εντελως σιγουρο οτι στο τελος
αυτης της πολιτικης .... θα διαλλυθει η Τουρκια. Το πολυ-πολυ να χαθει ο ιδιος αλλα ουκ ολιγοι απο πισω !
Ειτε κεμαλιστες, ειτε ισλαμιστες ... η Ελλαδα τρεχει ασθμαινουσα να προλαβει εξελιξεις (και να μην χασει
κεκτημενα δεκαετιων) χωρις να μπορει να αναλαβει ΚΑΜΙΑ πρωτοβουλια κινησεων !!!!!! Το παιδακι που
δινει πετσετα στους μπασκετμπολιστες, ειμαστε !

Οταν δεν μπορεις να αναλαβεις εστω και μια πρωτοβουλια .... τι συμβαινει .... συνηθως ?

ΑΥΤΟ .... με τρομαζει !

Μεγάλη παρανόηση αυτή.

Τρίχες κλάσεις ανώτερη διπλωματία είναι.

Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν.

Ανώτερη με την έννοια της μαεστρίας, δεν είναι. Αποτελεσματική είναι.

Τι την κάνει αποτελεσματική? το ότι είναι επιθετική: όλο διεκδικήσεις, απειλές (μέχρι και casus belli έχει), επιθετικές ενέργειες τσαμπουκά και λοιπές ομορφιές. Πέρασαν το μήνυμα ότι είναι τσαμπουκάδες και ψιλοανεξέλεγκτοι.

Τι κάνει την δική μας διπλωματία αναποτελεσματική? Είναι εντελώς παθητική. Δηλώνουμε πως δεν διεκδικούμε τίποτε και δεν παραχωρούμε τίποτε. Πέρα από το αστείο του να δηλώνεις το προφανές για κάθε νορμάλ χώρα, ουδέν. Ποια αντίδραση έχουμε δει από το 74 και μετά (εκτός από το βυθίσατε το Χόρα?) Κάνουν οι άλλοι ότι ομορφιά θέλουν στο Αιγαίο και εμείς περιοριζόμαστε στο να καταγγέλουμε.

Τι συνέπεια έχει όλο αυτό? Μια διαρκή φασαρία, έναν συνεχή κουραστικό στους 3ους θόρυβο, ο οποίος ερμηνεύεται ως εξής: ο τσαμπουκάς κάτι ζητάει συνεχώς, όλο και πιο έντονα και το "καλό" (πειθήνιο) παιδί γκρινιάζει.

Έλα όμως που οι ξένοι δεν είναι "μαμάδες" να κάνουν ντα τον άτακτο και να χαϊδέψουν τον γκρινιάρη.
Έχουν συμφέροντα και τα συμφέροντά τους εξυπηρετούνται ότι τα βρίσκουν ΚΑΙ με τους δύο.
Πως πετυχαίνουν κάτι τέτοιο?
Με το να δίνουν ένα εκατοστό την φορά στον "τρελό" και να παίρνουν ένα εκατοστό από τον "λογικό".

Έτσι ο τρελός δεν κάνει ντου, ενώ ο "λογικός" (παθητικός είναι δηλαδή) για άλλη μια φορά θα κάνει πίσω.

Αυτό το απλό. Θα πέρναγαν τσαμπουκάδες με πλοία που εμβολίζουν άλλα πλοία στο Ισραήλ?
Την πρώτη φορά θα έπεφτε βρίσιμο
Την δεύτερη φορά θα έπεφτε εξοσετ.
Τέρμα οι τσαμπουκάδες.

Τόσο απλά Μάνο.

Η Λιβύη κύριοι έχει αυτή τη στιγμή 3 επίσημες κυβερνήσεις απο ισάριθμες φυλές πολέμαρχων..
Εκτός απ' αυτό και πριν 9-10 χρόνια δεν συμφωνούσε στην χάραξη με τη μέθοδο της μέσης τιμής και κάτι έλεγε για τον κόλπο της Σύρτης...
Αν γίνει κυβέρνηση φιλοαμερικανικη στη Λιβύη φυσικά και θα πιέσουν οι Αμερικάνοι να γίνει η οριοθέτηση της ΑΟΖ...
Εκτός από αυτό εκεί που πέφτουν τα σύνορα Ελλάδας Ιταλίας και Λιβύης υπάρχει μεγάλο κοίτασμα και νομίζω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι είναι στη Λιβυκή ΑΟΖ

SR71B, κοίτα.
Κατ' αρχάς θα πρέπει να δεχτούμε οτι το είδος και η ένταση της διπλωματίας χαράσεται από και προσαρμόζεται σε δύο σταθερές. Την οικονομική και την στρατιωτική ισχύ.
Διαχρονικά αυτές είναι που καθορίζουν την εξωτερική σου πολιτική. Τα υπόλοιπα είναι για λογίδρια σε συνέδρια.

Δυστυχώς, για αρκετούς και διάφορους λόγους, η χώρα μας δεν διαθέτει σε ισχυρό βαθμό καμμία από τις δύο από το 1821 και μετά. Το γιατί δεν είναι του παρόντος.
Μοιραία λοιπόν εδώ και χρόνια ασκείται το δόγμα Κονδύλη που λέει με λίγα λόγια οτι αφού δεν μπορείς να κάνεις πόλεμο στην Τουρκία εξοπλίσου ώστε αν σου επιτεθεί να την κάνεις να το μετανιώσει.
Αυτό απλά σημαίνει οτι ΔΕΝ μπορείς να ασκήσεις επιθετική διπλωματία. Απλά, καθαρά και ξάστερα. Μας πονάει αλλά έτσι είναι.
Αυτό που κάνει η Ελλάδα πολύ απλά είναι να είναι τύπος και υπογραμμός ως προς τις διεθνείς συμβάσεις και τα διεθνή δίκαια. Αυτή την εξωτερική πολιτική μπορούμε να ασκήσουμε αυτή ασκούμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.
Εξυπακούεται οτι αυτή η πολιτική πρέπει να είναι ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ και σταθερή. Θέλεις να την πεις παθητική; Μπορεί. Γλειψιματική; Μπορεί. Απούσα; Πάλι μπορεί.
Πες την όπως θέλεις. Αν δεν αλλάξουν άλλα πράγματα ίδια θα μείνει.

Κατά δευτέρας. Ο Ερντογάν έχει πολλές ικανότητες, όσο κι αν δεν μας αρέσει. Όμως απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί άριστος, ιδανικός και δεν ξέρω τι άλλο.
Διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο για ορισμένους λόγους έχει εγκλωβιστεί. Ο ίδιος φταίει. Που σημαίνει οτι δεν είναι και τόσο ικανός όσο μας πασσάρουν (εκτός του ότι πρόδωσε τον φίλο του, ξέρεις πως λέγεται αυτός στα Ελληνικά. Τελειώνει σε όπανο...).
Με εξαίρεση το Κατάρ και το Πακιστάν δεν έχει καλές σχέσεις με καμμία άλλη χώρα. Με καμμία.
Στόχευσε ψηλά, αστόχησε και καταρρέει. Δεν του φταίει κανένας γι αυτό.
Φυσικά άλλο ο Ερντογάν άλλο η Τουρκία. Η κάθε Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι ένα πρόσωπο και θα υπάρχουν και με την παρέλευση αυτών.
Οπότε είναι πολύ πιθανό τα πράγματα να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Να ένας λόγος αμέσως αμέσως που η Ελλάδα θα πρέπει να έχει «ήπια» στρατηγική.

Κατά τρίτον. Γράφτηκε μια πολύ μεγάλη αλήθεια που στον πολύ κόσμο διαφεύγει και αφορά τους τρίτους.
Τους έχουμε πρήξει τα ούμπαλα. Απλά.
Όσο ενδιαφέρει εμάς η κόντρα Αγγλίας - Ισπανίας για το Γιβραλτάρ άλλο τόσο τους ενδιαφέρει η δικιά μας κατάσταση. Μην κοιτάς που δεν το λένε.

Τέταρτον. Σχεδόν όλα τα κράτη έχουν στιγμές που δεν τους παίρνει να κάνουν κάτι. Όλα ανεξαιρέτως.
Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για το θέμα του Μαβί Μαρμαρά. Οι Η.Π.Α. δεν έχουν βγάλει μιλιά για του Ρώσους μισθοφόρους στην Συρία. Η Ρωσία το ίδιο για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.
Και οι δύο μαζί δεν απέτρεψαν την είσοδο του Τουρκικού στρατού στο Αφρίν.
Έτσι παίζεται το παιχνίδι, τι να κάνουμε. Δεν μπορείς να είσαι μια ζωή ο γαμάω της υπόθεσης.

Και τέλος, η χώρα μας ΚΑΝΕΙ κινήσεις.
Θυμηθείτε τι έγινε με τον απο. Μπορεί τελικά να απέβει εις βάρος μας αλλά είναι ενδεικτικό του οτι δεν κοιμόμαστε.
Οι κινήσεις μας δεν ακούγονται, δεν εμφανίζονται, δεν παίζουν στα δελτία. Έτσι πρέπει.
Αλλά ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Ευελπιστώ τώρα που αποκτήσαμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ οτι και οι υπηρεσίες μας θα πάρουν τεχνογνωσία και θα παίξουν ακόμα πιο καλή μπάλα.
Αν φυσικά δεν καταστρέψει τα πάντα ο υπέροχος Ελληνικός λαός που γέννησε την λογική και από τότε βλέπει τους «παλιο Εβραίους» να φταίνε ακόμα και όταν χαλάει η βρύση του μπάνιου...

Aν εξαιρέσουμε την Μικρασιατική καταστροφή, των εκδιωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 64 και την εισβολή στην Κύπρο το 74, και τα χαζά τα Ίμια το 96, κατά τα άλλα μια χαρά πάμε.

Μέγιστο μας επίτευγμα μέχρι τώρα είναι ότι δεν κατάφερε η ΜΙΤ να κάνει χτύπημα να βρει τους 8, μάλλον χάρη μας κάνουν, εντάξει να κάνεις bulling αλλά να μην ξεβρακώνεις και τον άλλο μπροστά σε όλα τα παιδιά αυτό είναι κακία......

Ένα πρώτο βήμα για μια καλύτερη διπλωματία είναι να σταματήσουμε να υποβιβάζουμε και να μισούμε ότι είναι δικό μας :operator:

Ας πούμε κάποια πραγματα. Για να είναι πετυχημένη η διπλωματία σημαίνει ότι η πολιτική ηγεσία έχει θέσει στόχους και η διπλωματία τους πετυχαίνει. Παρακαλώ πολύ μπορείτε να μου πείτε, ποιούς στρατηγικούς στόχους της έχει πετύχει η Τουρκία από το 1952 κ.ε. ; Με διπλωματία...

Προσωπικά έχω διαβάσει τα πρωτότυπα έγγραφα γι αρκετές υποθέσεις του ελληνικού κράτους στο arxeio.mfa.gr και φυσικά έχω πρόσβαση με άδεια στα βρετανικά (national archives), στα γαλλικά (εξωτερικών και άμυνας) στα βουλγαρικά (κρατικά, εξωτερικών και άμυνας), στα σερβικά (εξωτερικών), στα σλαβομακεδονικά (βουλής και τοπικά αρχεία) και έχω φωτοτυπημένα όχι περισσότερα από 20.000 έγγραφα της Τουρκίας για δεκαετία 1960.

Δεν έχω δει κάτι τέτοιο, ίσως εσείς ξέρετε περισσότερα ή ίσως εσείς έχετε πρόσβαση σε αρχεία που δεν έχω εγώ. Έχω κάνει off the record συζητήσεις με δεκάδες άτομα πιο σημαντικός είναι o ίδιος ο Νταβούτογλου (πέρυσι). Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Επίδειξη δύναμης κάνει. Σπατάλη πόρων ακόμη περισσότερο.

Το τί έχει πετύχει η Τουρκία με τη διπλωματία της θέλω να μου πείτε γιατί εγώ μπορεί να μη ξέρω.

Aν εξαιρέσουμε την Μικρασιατική καταστροφή, των εκδιωγμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 64 και την εισβολή στην Κύπρο το 74, και τα χαζά τα Ίμια το 96, κατά τα άλλα μια χαρά πάμε.

Μέγιστο μας επίτευγμα μέχρι τώρα είναι ότι δεν κατάφερε η ΜΙΤ να κάνει χτύπημα να βρει τους 8, μάλλον χάρη μας κάνουν, εντάξει να κάνεις bulling αλλά να μην ξεβρακώνεις και τον άλλο μπροστά σε όλα τα παιδιά αυτό είναι κακία......

αυτά όλα είναι θέμα της διπλωματίας; κοροιδευόμαστε;

Η επίδειξη δύναμης και η φασαρία είναι πιο γοητευτική απ' τη διπλωματία, πολλοί και πολύ θα επιθυμούσαν να έχουμε κι εμείς ένα εξωστρεφές επιθετικό προφίλ γαυγίζοντας και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο με τσαμπουκάδες, θα λυνόταν έτσι και πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, θα είχαμε κάτι ανώτερο απ' τη φτώχια μας να εστιάσουμε.
Οι περισσότεροι ηγέτες φτωχών υπανάπτυκτων χωρών υιοθετούν αυτό το στιλ, αλλά κάποιοι το θέλουν κι εδώ.
Δεν είναι μόνο ο σουλτάνος που κάνει τα δικά του.
Παράδειγμα ο DU30 στις Φιλιππίνες, που αφού κύρρηξε πόλεμο στους εμπόρους ναρκωτικών και έκανε δημόσια σχόλια για τη μάνα του πρώην αμερικανού προέδρου (αυτός ο μαύρος που ξύνιζε και του Τσίπρα), τώρα απειλεί με κύρρηξη πολέμου τον Καναδά.
Πιστεύω πως ένα τέτοιο ηγετικό προφίλ, και αντίστοιχη "διεθνής διπλωματία", θα είχε και στη χώρα μας μεγάλη απήχηση.

https://youtu.be/ZXdPa4jgupw

https://youtu.be/d2sV6fadkzM

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Η επίδειξη δύναμης και η φασαρία είναι πιο γοητευτική απ' τη διπλωματία, πολλοί και πολύ θα επιθυμούσαν να έχουμε κι εμείς ένα εξωστρεφές επιθετικό προφίλ γαυγίζοντας και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο με τσαμπουκάδες, θα λυνόταν έτσι και πολλά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, θα είχαμε κάτι ανώτερο απ' τη φτώχια μας να εστιάσουμε.
Οι περισσότεροι ηγέτες φτωχών υπανάπτυκτων χωρών υιοθετούν αυτό το στιλ, αλλά κάποιοι το θέλουν κι εδώ.
....

Για δώσε παράδειγμα, ποιος το θέλει εδώ?

Status
Not open for further replies.