ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Και να μην το ξεχάσω, σήμερα είναι και η επέτειος του πραξικοπήματος.

Χρόνια μας πολλά..:grandpa:

Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Δεν διαφωνουμε απλα εκ των υστερων ειναι πιο ευκολο να δουμε τα πραγματα με αλλο φακο.

Η τιμωρια της Κυπρου μετα το 55-59 ειναι αυτο που ζουμε σημερα.

Πιστευω ομως οτι λιγος τσαμπουκας απο την Ελλαδα επισης ισως αλλαζε καποια πραγματα.Βλεπεις ομως οτι του 74 προηγηθηκε η ακινητοποιηση της Ελλαδας

Συμφωνούμε φίλε μου, είμαι από τους λίγους που φωνάζει η Ελλάδα να αρχίσει να διεκδικεί εδάφη όπως οι άλλοι... όσο καλός είσαι τόσο σε πατάνε οι άλλοι... άλλωστε και στην εξωτερική πολιτική, καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται... επίσης είμαι δεξιός οπότε θεωρώ την Κύπρο Ελληνικό έδαφος και ποιο συγκεκριμένα κατεχόμενο Ελληνικό έδαφος από τους Τούρκους...

Η ιστορία δεν έχει φωτισθεί πλήρως . Και κυρίως από άποψη προθέσεων , αλλά ακόμη και γεγονότων.
Π.χ. ποιος μπορεί να καταγράψει τελεσίδικα την πρόθεση του Μακάριου σχετικά με την Ένωση.?
Η προσωπική μου άποψη πάντως είναι ότι ο Μακάριος δεν επιθυμούσε την Ένωση.

Αλλά σημασία έχει και η άποψη που έχουν οι λαοί σε σχέση με τα γεγονότα.

Πχ η άποψη του Εντώνη Κ. (για το 1959) έχει βάση στον Κυπριακό λαό.

Αυτή ήταν η πρώτη εγκατάλειψη της Κύπρου από την μητέρα πατρίδα….
..

Δεν είναι τυχαίο (αν θυμάμαι καλά ) ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έκτοτε ουδέποτε επεσκέφθη την Κύπρο , καταλαβαίνοντας ότι είναι ανεπιθύμητος (ο κανονικός Καραμανλής , όχι ο …παχουλός).

Παιδιά έγειναν πολλά λάθη στο παρελθόν. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αλλάξει τώρα κάτι και με ποιες ενέργειες. Ο γειτονάς μας παίζει τον ρόλο του τσαμπουκά και εμείς τον παρακολουθούμε άπραγοι και ανήμποροι.

Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Συμφωνούμε φίλε μου, είμαι από τους λίγους που φωνάζει η Ελλάδα να αρχίσει να διεκδικεί εδάφη όπως οι άλλοι... όσο καλός είσαι τόσο σε πατάνε οι άλλοι... άλλωστε και στην εξωτερική πολιτική, καλύτερα να σε φοβούνται παρά να σε λυπούνται... επίσης είμαι δεξιός οπότε θεωρώ την Κύπρο Ελληνικό έδαφος και ποιο συγκεκριμένα κατεχόμενο Ελληνικό έδαφος από τους Τούρκους...

Οταν το 1950 το 95.7% των Κυπριων ψηφισε υπερ της Ενωσης με την Ελλαδα,"δωρο" που η Ελλαδα προφανως θα δεχοταν ευχαριστως(πιστευω),οι εχθροι του Ελληνισμου κινηθηκαν δυστυχως γρηγοροτερα και εξυπνοτερα απο μας.

Απο τις λιγοστες περιπτωσεις οπου η δεξια και η αριστερα στην Κυπρο αποφασισαν να συμφωνησουν,ηταν αυτη του δημοψηφισματος του 1950.

Απο εκεινη την στιγμη μπηκε σε εφαρμογη το διαιρει και βασιλευε,η ειδικοτητα των βρεττανων.

Εκεινη ηταν και η στιγμη που η Ελλαδα επρεπε πλεον να διεκδικησει με τσαμπουκα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Με ποιο τροπο θα γινοταν η ενωση; Απο το δημοψηφισμα του 1950 μεχρι και το τελος του αγωνα 55-59 ειχαν αλλαξει τοσα πολλα.

Απο το 60 και μετα,αστα............

Κανεις δεν θα δεχοταν μια Ελλαδα απο τον Εβρο μεχρι την Κυπρο.

Aγαπητε μου ,εγω μεχρι το 1974 μεγαλωσα με την ιδεα οτι ο διακαης και προαιωνιος ποθος των Κυπριων ηταν η ενωση με την Ελλαδα.
Απο το 1974 και μετα αρχισα να συνειδητοποιω οτι ειχα μια λανθασμενη αποψη και οτι εσφαλα κατα πολυ σε οσα νομιζα και σε οσα με ειχαν κανει να πιστεψω. Νομιζω οτι και το μεγαλυτερο μερος των Ελλαδιτων ειχαν παρομοια εσφαλμενη ,οπως αποδειχθηκε,αποψη.
Ζητω συγγνωμη λοιπον απο τους Κυπριους ,για τη λανθασμενη αποψη που ειχα διαμορφωσει,τους σεβομαι και τους θαυμαζω για οτι εχουν καταφερει στη πατριδα τους ,αλλα λυπαμαι απο το 74 και μετεπειτα δεν παιζω στο παιχνιδι που λεγεται Κυπρος.
Οι ανθρωπινες ζωες που χαθηκαν στη διαρκεια της τουρκικης εισβολης ,ας ειναι το τελευταιο αδικοχαμενο ελληνικο αιμα.Οι οικογενειες που εχασαν στο ανθος της ηλικιας τους τα παιδια τους ,για να εκπληρωσουν τα ονειρα και τα παιχνιδια των παρονοικων και ανικανων στρατιωτικων απο την μια και τον καρεκλοκευνταυρο ρασοφορο απο την αλλη,να ειστε σιγουροι οτι δεν ησυχασαν ποτε και παντα παραμενει το αιωνιο ΓΙΑΤΙ?
Καποια στιγμη εμεις οι Ελλαδιτες πρεπει να το χωνεψουμε βαθεια μεσα μας και να γινει βιωμα μας ,οτι η Κυπρος ειναι ανεξαρτητο και κυριαρχο κρατος και οριζει την μοιρα της .Μην μπερδευομαστε στα ποδια τους και ας αποβαλουμε τα ονειρα του μεγαλοιδεατισμου.
Αν η Κυπρος ηθελε να ενωθει με την Ελλαδα ,θα το ειχε κανει.Μην τους πριζουμε τους ανθρωπους με τις φαντασιωσεις μας και τα θελω μας.Δικια τους ειναι η ζωη και ας τους αφησουμε να την οριζουν οπως εκεινοι θελουν.
Λιγα χιλιομετρα πιο πανω τα αδελφια μας οι Κρητες ,αγωνιστηκαν,αποδεκατισθηκαν πληρωσαν βαρυτατο φορτιο αιματος και πετυχαν το ονειρο τους-μας,ενωθηκαν με την μητερα Ελλαδα.

Παιδιά έγειναν πολλά λάθη στο παρελθόν. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να αλλάξει τώρα κάτι και με ποιες ενέργειες. Ο γειτονάς μας παίζει τον ρόλο του τσαμπουκά και εμείς τον παρακολουθούμε άπραγοι και ανήμποροι.

Οταν επιτελους παψουμε να χαρακτηριζουμε τον αγνο πατριωτισμο ως εθνικισμο τοτε θα αλλαξουν πολλα.

Δεν ειναι δυνατον να υπαρχουν αναμεσα μας Ελληνες που αποκαλουν απλους Ελληνες που δεν τους γνωριζει κανεις,δεν εχουν κανενα συμφερον και δεν εχουν την δυναμη να δημιουργησουν καμια κατασταση,ως εθνικιστες και ψευδοπατριωτες.

Μονον τοτε............

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Aγαπητε μου ,εγω μεχρι το 1974 μεγαλωσα με την ιδεα οτι ο διακαης και προαιωνιος ποθος των Κυπριων ηταν η ενωση με την Ελλαδα.
Απο το 1974 και μετα αρχισα να συνειδητοποιω οτι ειχα μια λανθασμενη αποψη και οτι εσφαλα κατα πολυ σε οσα νομιζα και σε οσα με ειχαν κανει να πιστεψω. Νομιζω οτι και το μεγαλυτερο μερος των Ελλαδιτων ειχαν παρομοια εσφαλμενη ,οπως αποδειχθηκε,αποψη.
Ζητω συγγνωμη λοιπον απο τους Κυπριους ,για τη λανθασμενη αποψη που ειχα διαμορφωσει,τους σεβομαι και τους θαυμαζω για οτι εχουν καταφερει στη πατριδα τους ,αλλα λυπαμαι απο το 74 και μετεπειτα δεν παιζω στο παιχνιδι που λεγεται Κυπρος.
Οι ανθρωπινες ζωες που χαθηκαν στη διαρκεια της τουρκικης εισβολης ,ας ειναι το τελευταιο αδικοχαμενο ελληνικο αιμα.Οι οικογενειες που εχασαν στο ανθος της ηλικιας τους τα παιδια τους ,για να εκπληρωσουν τα ονειρα και τα παιχνιδια των παρονοικων και ανικανων στρατιωτικων απο την μια και τον καρεκλοκευνταυρο ρασοφορο απο την αλλη,να ειστε σιγουροι οτι δεν ησυχασαν ποτε και παντα παραμενει το αιωνιο ΓΙΑΤΙ?
Καποια στιγμη εμεις οι Ελλαδιτες πρεπει να το χωνεψουμε βαθεια μεσα μας και να γινει βιωμα μας ,οτι η Κυπρος ειναι ανεξαρτητο και κυριαρχο κρατος και οριζει την μοιρα της .Μην μπερδευομαστε στα ποδια τους και ας αποβαλουμε τα ονειρα του μεγαλοιδεατισμου.
Αν η Κυπρος ηθελε να ενωθει με την Ελλαδα ,θα το ειχε κανει.Μην τους πριζουμε τους ανθρωπους με τις φαντασιωσεις μας και τα θελω μας.Δικια τους ειναι η ζωη και ας τους αφησουμε να την οριζουν οπως εκεινοι θελουν.
Λιγα χιλιομετρα πιο πανω τα αδελφια μας οι Κρητες ,αγωνιστηκαν,αποδεκατισθηκαν πληρωσαν βαρυτατο φορτιο αιματος και πετυχαν το ονειρο τους-μας,ενωθηκαν με την μητερα Ελλαδα.

Bλεποντας τα πραγματα απο το 74 και μετα δεν εχεις αδικο.

Οι πλανητες "ευθυγραμμιστηκαν" το 50 και ολοι κοιμομασταν.

Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Εφ οσον θεωρεις την Κυπρο Ελληνικο εδαφος ,κανε το κοπο και να ρωτησεις τους Κυπριους ,αν την θεωρουν ελληνικο εδαφος.Αν λοιπον εσυ θεωρεις την Κυπρο ελληνικο εδαφος ,ενω αυτη ειναι ανεξαρτητο εδαφος δεν εισαι δεξιος ,αλλα βρισκεσαι σε καποιον χωρο που βρισκεται πολυ δεξιοτερα της Δεξιας.

Οι ανθρωπινες ζωες που χαθηκαν στη διαρκεια της τουρκικης εισβολης ,ας ειναι το τελευταιο αδικοχαμενο ελληνικο αιμα.Οι οικογενειες που εχασαν στο ανθος της ηλικιας τους τα παιδια τους ,για να εκπληρωσουν τα ονειρα και τα παιχνιδια των παρονοικων και ανικανων στρατιωτικων απο την μια και τον
καρεκλοκευνταυρο ρασοφορο απο την αλλη,να ειστε σιγουροι οτι δεν ησυχασαν ποτε και παντα παραμενει το αιωνιο ΓΙΑΤΙ?
Αν η Κυπρος ηθελε να ενωθει με την Ελλαδα ,θα το ειχε κανει.Μην τους πριζουμε τους ανθρωπους με τις φαντασιωσεις μας και τα θελω μας.Δικια τους
ειναι η ζωη και ας τους αφησουμε να την οριζουν οπως εκεινοι θελουν.
Πετρο...πολλα πολλα :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

Όπως από το 74 και μετά το ίδιο συμβαίνει και με μια μεγάλη μερίδα κυπρίων συγκεκριμένου κόμματος.
Δύο φορές προδοσία αν τους ρωτήσεις είναι αρκετή.. ούτε την ελληνική σημαία δεν θέλουν να βλέπουν.

Εφ οσον θεωρεις την Κυπρο Ελληνικο εδαφος ,κανε το κοπο και να ρωτησεις τους Κυπριους ,αν την θεωρουν ελληνικο εδαφος.Αν λοιπον εσυ θεωρεις την Κυπρο ελληνικο εδαφος ,ενω αυτη ειναι ανεξαρτητο εδαφος δεν εισαι δεξιος ,αλλα βρισκεσαι σε καποιον χωρο που βρισκεται πολυ δεξιοτερα της Δεξιας.

Σοβαρολογείς πως είναι ανεξάρτητο κράτος? τυπικά ναι είναι, ουσιαστικά όχι φίλε μου δεν είναι καθόλου. Γεωπολιτικά, αποτελεί ένα σημείο που ενώνει Ευρώπη με μέση ανατολή. Σε θέματα κουλτούρας, γλώσσας κλπ είμαστε ακριβώς το ίδιο. Επίσης οι άνθρωποι νιώθουν 100% και είναι Ελληνες. Τώρα αν μια μερίδα Ελλήνων δεν τους θεωρεί Ελληνες μάλλον σφάλει. Όσες φορές πήγα Κύπρο κανείς δεν μου είπε πως δεν αισθάνεται και δεν είναι Ελληνας.

Αudiolytic επειδη εισαι Κυπριος και προαφανως ζεις και γνωριζεις καλλιτερα απο εμας τα οσα πιστευουν και ονειρευονται και θελουν οι πατριωτες σου,θα σε παρακαλουσα ειλικρινα ,να μας εκφρασεις οσο πιο αντικειμενικα ειναι δυνατον,την αποψη του Κυπριακου λαου[οχι των πολτικων και κομματαρχων] για το πως θελουν το αυριο της Κυπρου .Και κυριως οσον αφορα την σχεση της με την Ελλαδα ,αν θελουν την ενωση με την Ελλαδα κλπ.
Αυτο θα βοηθουσε πολυ εμας ,που βρισκομαστε μακρυα να κατανοησουμε πιο αμεσα τους προβληματισμους και τα ονειρα σας.Θα ειναι νομιζω ενα παραθυρο στην αληθεια και μια εντιμη βαση για τις σχεσεις μας

Η Κύπρος ήταν και θα είναι ελληνική πάντα στην συνείδηση μας.

Όπως από το 74 και μετά το ίδιο συμβαίνει και με μια μεγάλη μερίδα κυπρίων συγκεκριμένου κόμματος.
Δύο φορές προδοσία αν τους ρωτήσεις είναι αρκετή.. ούτε την ελληνική σημαία δεν θέλουν να βλέπουν.

Αντωνη νομιζω οτι οι αποψεις αυτες του συγκεκριμενου κομματος αρχισαν να παιρνουν σαρκα και οστα λιγα χρονια μετα το 50.Το 50 υπεγραψαν σχεδον συσσωμοι υπερ της Ενωσης.

Εκει ακριβως που εφαρμοστηκε και πετυχε το διαιρει και βασιλευε των Βρεττανων.

Για μετα μην τα ψαχνεις.Το 50 χαθηκε το τραινο.

Όσες φορές πήγα Κύπρο κανείς δεν μου είπε πως δεν αισθάνεται και δεν είναι Ελληνας.

Παρε κανενα τηλ την επομενη φορα :smile:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Σοβαρολογείς πως είναι ανεξάρτητο κράτος? τυπικά ναι είναι, ουσιαστικά όχι φίλε μου δεν είναι καθόλου. Γεωπολιτικά, αποτελεί ένα σημείο που ενώνει Ευρώπη με μέση ανατολή. Σε θέματα κουλτούρας, γλώσσας κλπ είμαστε ακριβώς το ίδιο. Επίσης οι άνθρωποι νιώθουν 100% και είναι Ελληνες. Τώρα αν μια μερίδα Ελλήνων δεν τους θεωρεί Ελληνες μάλλον σφάλει. Όσες φορές πήγα Κύπρο κανείς δεν μου είπε πως δεν αισθάνεται και δεν είναι Ελληνας.

Οχι δεν σοβαρολογω καθολου ,η Κυπρος ειναι ενιαιο κρατος με την Ελλαδα,απλα ξεχασαν να ψηφισουν στις δημοτικες εκλογες.Ευκαιρια ειναι να βαλει εκει η Ντορα υποψηφιοτητα στις εκλογες.
Α εχουμε και κατι εδαφικα υπολοιπα στη Κατω Ιταλια,δεν λες του Μπερλουσκονι να κανει κατι και γι αυτο

Αντωνη νομιζω οτι οι αποψεις αυτες του συγκεκριμενου κομματος αρχισαν να παιρνουν σαρκα και οστα λιγα χρονια μετα το 50.Το 50 υπεγραψαν σχεδον συσσωμοι υπερ της Ενωσης.

Εκει ακριβως που εφαρμοστηκε και πετυχε το διαιρει και βασιλευε των Βρεττανων.

Για μετα μην τα ψαχνεις.Το 50 χαθηκε το τραινο.

Κάπως έτσι, άλλα μιλώντας μαζί τους σήμερα αυτές τις δικαιολογίες προβάλουν.

Δεν ήταν τόσο απλό πράγμα η Ένωση. Πρώτα από όλα δεν την ήθελαν όλοι οι Ελληνοκύπριοι. Για την αρκίβεια ήταν πολύ διχαστικό το δίλλειμα αυτό μέσα στους κόλπους των ελληνοκυπρίων και ακόμα είναι. Ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα ήταν οι τουρκοκύπριοι. Πως ακριβώς φανταζόσαστε ότι θα αντιδρούσαν; Τι ακριβώς θα προέβλεπε ένα σχέδιο ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα γι αυτούς τους ανθρώπους; Θα γίνόταν ότι έγινε στην Κρήτη; Μα εκεί οι τούρκοι ήταν οι αντίπαλοι εναντίον των οποίων ξεσηκώθηκαν οι Κρητικοί. Στην προκειμένη περίπτωση, την Κύπρο την κατείχαν οι Αγγλοι. Πως θα διώξεις -ή και θα σφάξεις- τους τουρκοκύπριους, με πολλούς από τους οποίους είχες σχέσεις πολύ περισσότερο από φιλικές εκείνη την περίοδο;

Προσωπικά πιστεύω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (Έλληνες, Τούρκοι, Αγγλοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) συμβιβάστηκαν με το σχέδιο του 1960, ο καθένας σε διαφορετικό βαθμό και για τους δικούς του λόγους. Το λάθος του Μακαρίου κατά την ταπεινή μου γνώμη ήταν ότι ήθελε να το παίξει ανεξάρτητος και αδέσμευτος σε μια περιοχή και σε μια εποχή που απλά δεν είχες το περιθώριο για κάτι τέτοιο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η Κύπρος ήταν και θα είναι ελληνική πάντα στην συνείδηση μας.

Αντωνη ,ελληνικες στη συνειδηση μου ειναι οι χαμενες πατριδες των προγονων μου στη Μ.Ασια.
Το ζητημα δεν ειναι τα δικα μου αισθηματα,αλλα τα αισθηματα των Κυπριων,ας μην μπερδευουμε ακομη και σημερα τα <θελω μας> ,με τα <θελω τους>,αυτα τα δυο θα πρεπει να συμβαδιζουν