Τρακαρίσματα

dimitra1967

Senior Member
11 December 2008
698
θεσσαλονικη
γεια σας! θα ήθελα μια βοήθεια απο αυτούς που ξέρουν πραγματικά. Εχει λίγες μέρες, έχασα τον πατέρα μου. Γιά όλα τα σχετικά τρεχάματα, χρησιμοποιούσα το αμάξι του. Ενα πρωί, στο περιφερειακό, με προσπέρασε ενα αμάξι και πετάχτηκε ενα χαλίκι, με αποτέλεσμα να σπάσει το παρμπρίζ. Πήγα στην ασφαλιστική και μου το άλλαξε, χωρίς να πω τίποτε για το θάνατο του πατέρα μου. Και μετά απο 5 μέρες, εκεί που ημουν σταματημένη περιμένοντας να ξεπαρκάρει κάποιος να παρκάρω εγώ στο σουπερμάρκετ, έκανε ένας όπισθεν και με χτύπησε. Η ασφαλιστική του δέχτηκε το φταίξιμό του, άλλα δεν ξέρω εγώ αν είμαι καλυμμένη. Ενημέρωσα στην ασφαλιστική μου για το θάνατο του πατέρα μου και μου είπαν οτι πρέπει αν γίνει η μεταβίβαση το συντομότερο δυνατόν, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνει μέχρι την αποδοχή της κληρονομιάς.
Απ την στιγμή που το αμάξι είναι ασφαλισμένο και είναι σε όλα εντάξει (τέλη κυκλοφορίας, κτεο, κλπ) δεν μπορώ να το κυκλοφορώ; Ευχαριστώ!!!

Απάντηση: Τρακαρισματα

Καταρχην συλληπητηρια, σιγουρα βρισκεται πια σε ενα καλυτερο κοσμο.
Μπορεις να κανεις στην εφορια δηλωση φορου κληρονομιας (αφου πρωτα δηλωσεις το θανατο ) για το αυτοκινητο και στη συνεχεια συμπληρωματικη για τα ακινητα που πιθανον ειχε και δεν ειχε διανειμει με γονικες παροχες. Εχεις προθεσμια 6 μηνων και μπορειτε να ζητησετε 3 μηνες παραταση.
Ειναι αρκετα απλη διαδικασια, χρειαζεται 1. ληξιαρχικη πραξη θανατου, 2. πιστοποιητικο πλησιεστερων συγγενων απο το δημο και 3. πιστοποιητικο περι μη δημοσιευσης διαθηκης απο το ειρηνοδικειο που ανηκει ο δημος του (αυτο κανει λιγο χρονο να εκδοθει). Πατε ολοι μαζι στην εφορια (συζυγος & αδερφια) ή εξουσιοδοτειτε καποιον να ενεργησει για λογαριασμο των υπολοιπων. Παιρνετε και βεβαιωσεις απο την εφορια οτι δεν οφειλεται φορος κληρονομιας ( για το αυτοκινητο σας την δινουν) καθως και βεβαιωση οτι δεν οφειλονται τελη κυκλοφοριας.
Με τα χαρτια της εφοριας και την αδεια πηγαινεις στο υπουργειο μεταφορων με τη μητερα σου και το αυτοκινητο μεταβιβαζεται στη μητερα σου αυθημερον. Εναλλακτικα μπορειτε να γινετε συνιδιοκτητες ολοι οι κληρονομοι αλλα αυτο το βρισκω πιο μπελαληδικο.
Η διαδικασια γινεται και σε ΚΕΠ αλλα παιρνει 50-60 μερες και το αυτοκινητο μενει χωρις αδεια και επομενως δεν μπορει να κυκλοφορει.

Re: Τρακαρισματα

Ευχαριστώ πολύ Σοκράτη! Αυτή την στιγμή, περιμένουμε το χαρτί απο το ειρηνοδικίο. Το πρόβλημά μου είναι αν μπορώ η όχι να κυκλοφορώ το αμάξι.

Απάντηση: Τρακαρισματα

Αυτο δεν το ξερω αλλα θεωρω πως αφου υπαρχει νομιμη αδεια κυκλοφοριας δεν υπαρχει και προβλημα.

Re: Τρακαρισματα

Το τυπικό.
Από τη στιγμή που έχεις στην κατοχή σου νόμιμη άδεια κυκλοφορίας και είσαι και πρώτου βαθμού ή άλλης κλπ συγγένειας-παιδί. Μπορείς.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχεις ξεκινήσει τη διαδικασία της μεταβίβασης της αδείας και μέχρι αυτή να ολοκληρωθεί δε πρέπει να το κινείς.

Το ανθρώπινο.
Μπορείς να το κινείς με προσοχή ώστε αυτό να σου διευκολύνει την όλη διαδικασία.
(Και αυτό σου είπε και η ασφαλιστική σου, αν κατάλαβα καλά)

Επειδή όμως έχεις αναφέρει και 2 περιστατικά που για μένα είναι πιο σημαντικά, ο ασφαλιστής σου θα σου πει υπεύθυνα αν αναγράφεται στους όρους του συμβολαίου της ασφάλειας, η περίπτωσή σου.

Τα Συλλυπητήρια κι από μένα.

Last edited: