Τransport ή DAC? What is more important?

Χιούστον

Supreme Member
19 November 2006
4,862
Δίπλα στον economides...
Με αφορμη το παρακατω σχολιο του κυριου Ζαφειροπουλου σκεφτηκα να ανοιξω αυτο το θεμα.

Υπενθυμίζω αυτό που έχει αποδειχθεί πια και συζητηθεί από όλους:
Αν και όταν αποφασίσετε να μπείτε στην διαδικασία να ακούτε απο σκληρό δίσκο θα διαπιστώσετε ότι με ένα laptop των 500 ευρω θα ακούσετε καλύτερα από το καλύτερο transport. Είναι άλλη η φιλοσοφία αλλά κύριοι αυτή είναι η αλήθεια.
Θ.Ζ.

Τι ειναι πιο σημαντικο στον ψηφιακο ηχο το transport ή το dac?

Η EMM LABS ας πουμε δεν δινει καμια σημασια στο transport! Η esoteric απο την αλλη δινει τεραστιο βαρος στον τροπο που κατασκευαζει τα transport της!
Τι ρολο παιζουν τα buffer σε ολα αυτα? Μηπως με την παρουσια του, και τοτε μονο, δεν παιζει ρολο το transport?

Απο την εμπειρια σας, ποσο ρολο παιζει το ενα και ποσο το αλλο?

Νομίζω,έχει γραφεί αρκετές φορές,ότι ένας οδηγός "διαβάζει" αναλογικά δεδομένα πάνω σ' ένα δισκάκι,ακολουθόντας τα "αυλάκια".

Το κατά πόσο διαβάζει πρώτα σωστά καί κατά δεύτερο λόγο ανεπηρέαστος απο εξωγενείς παράγοντες(π.χ κραδασμοί),έχει την σημασία του νομίζω.

Αν τα αρχικά δεδομένα ανάγνωσης είανι ελλειπή ή λάθος,ότι μπάφερ και διορθωτικά κυκλώματα και να βάλεις μετα όλο και κάτι θα λείπει,άν μιλάμε για υψηλή πιστότητα.

Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

Νομίζω,έχει γραφεί αρκετές φορές,ότι ένας οδηγός "διαβάζει" αναλογικά δεδομένα πάνω σ' ένα δισκάκι,ακολουθόντας τα "αυλάκια".

Το κατά πόσο διαβάζει πρώτα σωστά καί κατά δεύτερο λόγο ανεπηρέαστος απο εξωγενείς παράγοντες(π.χ κραδασμοί),έχει την σημασία του νομίζω.

Αν τα αρχικά δεδομένα ανάγνωσης είανι ελλειπή ή λάθος,ότι μπάφερ και διορθωτικά κυκλώματα και να βάλεις μετα όλο και κάτι θα λείπει,άν μιλάμε για υψηλή πιστότητα.

Διονύση έχεις δίκιο για το πως πρέπει να είναι ένα καλός οδηγός.
Το καλό reclocking όμως σου γλυτώνει πολλά λεφτά από το transport.
Βλέπουμε επίσης οτι με τους ευτελείς οδηγούς CD των PCs + buffer το αποτέλεσμα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το καλύτερο δυνατόν. Υπάρχουν βέβαια και μερικές προυποθέσεις στην οργάνωση του PC για μουσική αναπαραγωγή.
Θα στείλω αργότερα το σχετικό άρθρο γι αυτό το θέμα γιατί είναι ιδιαίτερα σοβαρό και κατατοπιστικό, για όποιον το χρειάζεται.
Θ.Ζ.

Last edited:

Ο μηχανισμός διαβάζει ψηφιακή παλμοσειρά (ψηφιακά δεδομένα)!
Σε όλα τα υπόλοιπα, συμφωνώ απόλυτα.
Όστοσο το καλύτερο Transport να πάρεις, αμά το Dac δεν είναι
τουλάχιστον ισάξιο του, δεν μπορείς να το εκμεταλεύτεις πλήρως!
(ισάξιο όταν λέω, εννοώ από κατασκευάστικής και ηχητικής ποιότητας,
όχι τιμής)!

Προσωπικα η διαφορα αναμεσα στο 66 Sony,και το Sonic Ftontiers T1,ειναι απλα μεγαλη,σαν transport,και οχι μονον για τα δικα μου αυτια.Το dac ειναι το ιδιο Sonic Frontiers sfd2 mk 2,και αν αποφασισα να πουλησω το τρανσπορτ SFT 1 ειναι γιατι μου εδειξε ενα νεο κοσμο και πιστευω οτι εχω ακομη δρομο για να εξαντλησω το dac

Με αφορμη το παρακατω σχολιο του κυριου Ζαφειροπουλου σκεφτηκα να ανοιξω αυτο το θεμα.

Τι ειναι πιο σημαντικο στον ψηφιακο ηχο το transport ή το dac?

Η EMM LABS ας πουμε δεν δινει καμια σημασια στο transport! Η esoteric απο την αλλη δινει τεραστιο βαρος στον τροπο που κατασκευαζει τα transport της!
Τι ρολο παιζουν τα buffer σε ολα αυτα? Μηπως με την παρουσια του, και τοτε μονο, δεν παιζει ρολο το transport?

Απο την εμπειρια σας, ποσο ρολο παιζει το ενα και ποσο το αλλο?

Αγαπητε Μιχαλη,

Επειδη δεν εχεις την απαιτουμενη εμπειρια γυρω απο τα transport της Emm Labs, θα σου πω οτι τα transport της ειναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ πολυπλοκα και μοναδικα σε τεχνολογια και διαταξη (κυκλωματικη-τροφοδοσιας κτλ), αλλα το σημαντικοτερο απο ΟΛΑ ειναι οτι κυριολεκτικα διαθετουν ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΗΧΗΤΙΚΗ ποιοτητα (state of the art).

Αυτο σας το ανακοινωνω με ολη μου την ειλικρινεια και την πειρα απο την χρησιμοποιηση παμπολλων διαφορετικων εξαιρετικων (θεωρητικα) και ακριβων Transport σε συνδυασμο με DAC της emm labs.
Οταν τοποθετουσα το transport της emm labs επανω ηταν ξαφνου λες και αλλαζα στον υποτιθεμενο high end βραχιονα μου μια φθηνη Grado π.χ. και εστηνα μια VDH Collibri.....
Aπλα ΚΑΜΙΑ σχεση σε διαφανεια, αναλυση, χροιες, αληθοφανεια, φυσικοτητα, και ελλειψη κοκκου.
Επισης απο προσωπικη εμπειρια φιλου και πελατη ο οποιος διαθετει το dac WEISS Medea, και ειχε δοκιμασει μεγαλο αριθμο high end ακριβων transport, μολις συνδιασε το dac του με το transport CDSD se της emm labs απλα....ειδε το...φως το αληθινο! Ακομα ευχες μου δινει ο ανθρωπος.

Κοινως τα πραγματα ΔΕΝ ειναι τοσο απλα οσο φαινονται και τα φαινομενα απατουν.

Το Transport παιζει τεραστιο ρολο στο τελικο αποτελεσμα, θα ελεγα τον ιδιο αν οχι και ΑΝΩΤΕΡΟ απο το dac. Ειναι σαν να εχεις ενα Continum Caliburn-Cobra συστημα πλατω βραχιονα και να του φορεσεις μια Goldring π.χ. των 100 ευρω...ΑΔΙΚΙΑ και κριμα, η αλλιως μια ferrari με κινητηρα fiat..

Επισης οταν λεμε Transport ΔΕΝ εννοουμε μονο το drive!! Αλλα το συνολο του μηχ/τος!

Απόλυτα σωστός και έθεσες και εύστοχο παράδειγμα, αλλά επαναλαμβάνω με
άλλα λόγια: το καλύτερο transport είναι άχρηστο αν συνοδεύεται απο
υποδεέστερο Dac. Μιά σκέψη: το καλύτερο transport είναι αυτό που δεν
υπάρχει, δηλάδη χωρίς κινητά μέρη, δηλαδή Card Reader! Έκει πιστεύω
ότι θα οδηγηθούμε και αν το σκεφτείτε και διαφορετικά, μπορεί και να
συμφέρει εμάς τους καταναλωτές από όλλες τις απόψεις.

Ο μηχανισμός διαβάζει ψηφιακή παλμοσειρά (ψηφιακά δεδομένα)!
Σε όλα τα υπόλοιπα, συμφωνώ απόλυτα.
Όστοσο το καλύτερο Transport να πάρεις, αμά το Dac δεν είναι
τουλάχιστον ισάξιο του, δεν μπορείς να το εκμεταλεύτεις πλήρως!
(ισάξιο όταν λέω, εννοώ από κατασκευάστικής και ηχητικής ποιότητας,
όχι τιμής)!

Να μου επιτρέψεις να επιμείνω-όχι στην άποψή μου-αλλά στο γεγονός ότι το λέϊζερ,"διαβάζει" αναλογικότατα τις διαφοροποιήσεις επάνω στα αυλάκια του δίσκου κι όχι ψηφιακά δεδομένα.Δεν υπάρχουν τέτοια αποθηκευμένα πάνω στην επιφάνεια του δίσκου.

Να μου επιτρέψεις να επιμείνω-όχι στην άποψή μου-αλλά στο γεγονός ότι το λέϊζερ,"διαβάζει" αναλογικότατα τις διαφοροποιήσεις επάνω στα αυλάκια του δίσκου κι όχι ψηφιακά δεδομένα.Δεν υπάρχουν τέτοια αποθηκευμένα πάνω στην επιφάνεια του δίσκου.
Συμφωνώ και επαυξάνω.
Η έννοια του ψηφιακού αν το καλοσκεφτούμε είναι κάπως αφηρημένη και αφορά ας πούμε επιτρεπτές καταστάσεις. Αν αναλογιστούμε πως ένας παλμός έχει ρυθμό ανόδου και καθόδου (οπότε και δεν μεταβαίνει από το 0 στο 1 ακαριαία) τότε θα μας βοηθούσε να καταλάβουμε πως ουσιαστικά δεν υπάρχει (σχεδόν) τίποτα πραγματικά ψηφιακό.

Στο ''ασημένια'' δισκάκι υπάρχει μόνο ψηφιακή πληροφορία PCM (Pulse Code
Modilation) 16Bit/44.1KHz και τίποτα άλλο. Οι επιτρεπτές καταστάσεις με βάση
αυτήν την κωδικοποίηση είναι 65536 και λαμβάνονται 44100 δείγματα το
δευτερόλεπτο. Μιλάμε ξεκάθαρα γιά ψηφιακή παλμοσειρά και μόνο!!!

Επειδή και εμείς την είχαμε αυτή την απορία είπαμε να το ψάξουμε λίγο το θέμα.

Ενας φίλος μου αγόρασε πριν από λίγο καιρό το καινούργιο DAC της Advance:

http://www.advance-acoustic.com/en-product.php?id=26

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό DAC με λυχνίες, upsampling στα 384 και πληθώρα εισόδων και εξόδων.

Εχουμε ένα CD αναφοράς που το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ακούσουμε μηχανήματα με διάφορα είδη μουσικής και το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Βγάλαμε άλλες δύο κόπιες από το CD αυτό και κάναμε το εξής:

Στην πρώτη είσοδο του DAC συνδέσαμε το CD player Sony ES με τον βαρύ μηχανισμό με το clamp. Οτι καλύτερο δηλαδή υπάρχει σε μηχανισμό ανάγνωσης CD (μετά το Neo της Esoteric βέβαια. Αλλά τι να κάνουμε; Esoteric δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμο)

Στην δεύτερη είσοδο συνδέθηκε επίσης ψηφιακά το γνωστό σε όλους μας Blue Sky. Οτι πιο φθηνό και πιο ευτελές υπάρχει σε μηχανισμό. Κυριολεκτικά της πλάκας, πανάλαφρο, φτερό στον άνεμο.

Στην τρίτη είσοδο συνδέσαμε ένα universal player. Το δικό μου το Cambridge Audio DVD-89. Εχει έναν καλό μηχανισμό, άνω του μέσου όρου. Καλής ποιότητας κατασκευής και με δυνατότητα ανάγνωσης και SACD.

Στο καθένα από τα τρία μηχανήματα βάλαμε από μία κόπια του CD που χρησιμοποιούμε συνήθως για ακροάσεις.

Επίσης βάλαμε και το PC που χρησιμοποιήσαμε για να κοπιάρουμε το CD. Επαιζε ασυμπίεστα τα wav που προέκυψαν από το digital extraction. Software το WinAmp μέσω του kernel streaming plugin πήραμε ψηφιακή έξοδο από την Sound Blaster και την οδηγήσαμε στην τέταρτη είσοδο του DAC της Advance.

To DAC συνδέθηκε με XLR στις αντίστοιχες balanced line inputs στον Accuphase του φίλου μου. Ηχεία τα Αιολος της Audio Spectrum.

Συγχρονίσαμε όλες τις πηγές να αρχίσουν να παίζουν μαζί και μετά αρχίσαμε να επιλέγουμε εισόδους με τον επιλογέα του DAC κάνοντας όχι απλώς Α-Β test, αλλά A-B-Γ-Δ test ;) προσπαθώντας να βρούμε διαφορές...

Λοιπόν όσο και αν φανεί περίεργο σε μερικούς, όσο και αν προσπαθήσαμε στάθηκε αδύνατον να διακρίνουμε καμμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στους διάφορους οδηγούς που χρησιμοποιήσαμε για να τροφοδοτήσουμε με ψηφιακό σήμα το DAC της Advance.

Το CD που χρησιμοποιήσαμε είναι μία δική μας επιλογή που έχει κομμάτια όλων των ειδών: Κλασσική, Jazz, Pop, Rock, μέχρι και ηλεκτρονική μουσική. Ακούσαμε κομμάτια με πνευστά, κρουστά, πιάνο, ανδρικές φωνές, γυναικείες φωνές κλπ.

Ακούσαμε όλο το CD (74 λεπτά) Σε κανένα είδος μουσικής δεν υπήρχε καμμία απολύτως διαφορά. Είτε έπαιζε το Blue Sky, είτε το Sony με τον καλό μηχανισμό, είτε το PC από τον σκληρό, το αποτέλεσμα ήταν πάντα ακριβώς το ίδιο. Κανείς από τους παρόντες δεν κατάφερε να ακούσει κάποια διαφορά ή να διακρίνει ποιά ψηφιακή είσοδος είχε επιλεγεί ανά πάσα στιγμή στο DAC.

Αρα καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: 'Η δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο ο οδηγός που στέλνει το ψηφιακό σήμα και παίζει ρόλο μόνο το DAC (αυτό πιστεύω εγώ) ή εάν δεχτούμε ότι παίζει ρόλο ο οδηγός τότε το συγκεκριμένο DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό και να μπορεί να συνεργάζεται άψογα με κάθε οδηγό που του συνδέουμε πάνω του.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Last edited:
Ουσιαστικά η αποστολή του Transport είναι να διαβάσει αυτήν την
παλμοσειρά χωρίς απώλειες στοιχείων. Απώλειες στοιχείων έχουμε όταν
τα δισκάκια είναι βρόμικα ή γρατζουνισμένα ή αν κατά την ανάγνωση του
δίσκου, ενδωγεννείς ή εξωγεννείς δονήσεις, προκαλούν στιγμιαίο Mistracking.
Όσο ποιοτικότερο είναι το Transport, τόσο πιό αναίσθητο είναι σε όλους
αυτούς τους παράγοντες και σε συνδυασμό με τα σερβοκυκλώματα του,
καθώς και το σύστημα διόρθωσης σφαλμάτων ανάγνωσης, παραδίδει το
εξαγόμενο ψηφιακό σήμα στο Dac ώστε αυτό μετά να το μετατρέψει σε
αναλογικό σήμα προς ενίσχυση.

Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

...συγκεκριμένο DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό

Δυστυχως ομως φιλε μου τα ultra high end dac ειναι τρομερα επιλεκτικα σε σημειο που να μην κλειδωνουν με πληβειους παρα μονο με αριστοκρατες...
Π.χ. Weiss Medea

To συστημα δε που αναφερεις (δεν γραφεις για τα καλωδια), δεν θα ελεγα οτι προσφερεται για συγκριτικες δοκιμες τοσο υψηλου επιπεδου.

Καλημέρα σε όλους ,
παιδιά ο άνθρωπος δεν είπε πουθενά για το ΑΑ ότι το χρησιμοποίησε σαν dac αναφοράς .
Απλά είπε ότι το αγόρασε πρόσφατα ένας φίλος του και το χρησιμοποίησαν με ένα cd αναφοράς που έχουν για να κάνουν συγκρίσεις .
Μην πέφτετε να τον φάτε .

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ζήτω συγγνώμη αν το ύφος μου σας φάνηκε επιθετικό .

Παναγιώτης .