Τransport ή DAC? What is more important?

Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

Επειδή και εμείς την είχαμε αυτή την απορία είπαμε να το ψάξουμε λίγο το θέμα.

Ενας φίλος μου αγόρασε πριν από λίγο καιρό το καινούργιο DAC της Advance:

http://www.advance-acoustic.com/en-product.php?id=26

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό DAC με λυχνίες, upsampling στα 384 και πληθώρα εισόδων και εξόδων.

Εχουμε ένα CD αναφοράς που το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ακούσουμε μηχανήματα με διάφορα είδη μουσικής και το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Βγάλαμε άλλες δύο κόπιες από το CD αυτό και κάναμε το εξής:

Στην πρώτη είσοδο του DAC συνδέσαμε το CD player Sony ES με τον βαρύ μηχανισμό με το clamp. Οτι καλύτερο δηλαδή υπάρχει σε μηχανισμό ανάγνωσης CD (μετά το Neo της Esoteric βέβαια. Αλλά τι να κάνουμε; Esoteric δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμο)

Στην δεύτερη είσοδο συνδέθηκε επίσης ψηφιακά το γνωστό σε όλους μας Blue Sky. Οτι πιο φθηνό και πιο ευτελές υπάρχει σε μηχανισμό. Κυριολεκτικά της πλάκας, πανάλαφρο, φτερό στον άνεμο.

Στην τρίτη είσοδο συνδέσαμε ένα universal player. Το δικό μου το Cambridge Audio DVD-89. Εχει έναν καλό μηχανισμό, άνω του μέσου όρου. Καλής ποιότητας κατασκευής και με δυνατότητα ανάγνωσης και SACD.

Στο καθένα από τα τρία μηχανήματα βάλαμε από μία κόπια του CD που χρησιμοποιούμε συνήθως για ακροάσεις.

Επίσης βάλαμε και το PC που χρησιμοποιήσαμε για να κοπιάρουμε το CD. Επαιζε ασυμπίεστα τα wav που προέκυψαν από το digital extraction. Software το WinAmp μέσω του kernel streaming plugin πήραμε ψηφιακή έξοδο από την Sound Blaster και την οδηγήσαμε στην τέταρτη είσοδο του DAC της Advance.

To DAC συνδέθηκε με XLR στις αντίστοιχες balanced line inputs στον Accuphase του φίλου μου. Ηχεία τα Αιολος της Audio Spectrum.

Συγχρονίσαμε όλες τις πηγές να αρχίσουν να παίζουν μαζί και μετά αρχίσαμε να επιλέγουμε εισόδους με τον επιλογέα του DAC κάνοντας όχι απλώς Α-Β test, αλλά A-B-Γ-Δ test ;) προσπαθώντας να βρούμε διαφορές...

Λοιπόν όσο και αν φανεί περίεργο σε μερικούς, όσο και αν προσπαθήσαμε στάθηκε αδύνατον να διακρίνουμε καμμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στους διάφορους οδηγούς που χρησιμοποιήσαμε για να τροφοδοτήσουμε με ψηφιακό σήμα το DAC της Advance.

Το CD που χρησιμοποιήσαμε είναι μία δική μας επιλογή που έχει κομμάτια όλων των ειδών: Κλασσική, Jazz, Pop, Rock, μέχρι και ηλεκτρονική μουσική. Ακούσαμε κομμάτια με πνευστά, κρουστά, πιάνο, ανδρικές φωνές, γυναικείες φωνές κλπ.

Ακούσαμε όλο το CD (74 λεπτά) Σε κανένα είδος μουσικής δεν υπήρχε καμμία απολύτως διαφορά. Είτε έπαιζε το Blue Sky, είτε το Sony με τον καλό μηχανισμό, είτε το PC από τον σκληρό, το αποτέλεσμα ήταν πάντα ακριβώς το ίδιο. Κανείς από τους παρόντες δεν κατάφερε να ακούσει κάποια διαφορά ή να διακρίνει ποιά ψηφιακή είσοδος είχε επιλεγεί ανά πάσα στιγμή στο DAC.

Αρα καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: 'Η δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο ο οδηγός που στέλνει το ψηφιακό σήμα και παίζει ρόλο μόνο το DAC (αυτό πιστεύω εγώ) ή εάν δεχτούμε ότι παίζει ρόλο ο οδηγός τότε το συγκεκριμένο DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό και να μπορεί να συνεργάζεται άψογα με κάθε οδηγό που του συνδέουμε πάνω του.

Διαλέγετε και παίρνετε.

Ωραιο το τεστ που κανατε αλλα το σιγουρο ειναι οτι ''DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό'' οπως ακριβως το λες....Κριμα που πεδευτηκατε τοσο....

Εγω απο την αλλη εχω βαλει στο dac μου Trivista 21 της Musical Fidelity , που δεν θεωρητε και κατι το σπουδαιο, διαφορους συνδιασμους cd prayers-transport με διαφορετικα αποτελεσματα παντα.Απο cd players σε ρολο tansport εχω ακουσει advance, 3 marantz,musical fidelity,audio analogue, tag maclaren(δεν θυμαμε πως γραφετε ακριβως) , cayin ισως και μερικα να τα ξεχναω αλλα δεν εχει σημασια, απο dvd philips,maranzt,bley sky και απο καθαρα τρανσπορτ theta basic και cec tl51.....Ολα τα cd players παιξανε διαφορετικα αλλα με μικροτερες αλλα με μεγαλητερες διαφορες,τα dvd απλα υποφερτα και με τα δυο τρανσπορτ (ειδικα το cec) εκπληκτικα και με μεγαλη ακουστη διαφορα απο οτι τα προηγουμενα....Επομενος ολα παιζουν το ρολο τους αναλογα με το τι μηχανημα εχουμε για τεστ....Το audio analogue παρολο που επαιζε καλα με το dac μου το ειχα δοκιμασει καποτε για transport με ενα dac της theta generetion 5 με upgrade....Απλα δεν επαιζε καθολου ωραια ,δεν μπορουσε να σταθει σε ενα τετοιο απαιτητικο-ακριβο dac....

Η δικη αποψη ειναι οτι ολα εχουν την σημασια τους και οτι πρεπει να ταιριαζουν οι συνδιασμοι σε ολα , ειτα ειναι ηχειο με ενισχητες ειτε οτιδηποτε αλλο...

Last edited:
Όταν έχουν κυκλοφορήσει CD 40απλής ταχύτητας και βάλε στα 20 ευρώ...

Όταν η μνήμη buffer κοστίζει το πολύ άλλα τόσα (μιλάμε για ΤΕΡΑΣΤΙΑ μνήμη buffer :flipout: )...

Όταν μπορεί ένα ευτελές τέτοιο σύστημα να διαβάσει 40 φορές το δισκάκι, να το βάλει στο buffer και τις 40 φορές και να βγάλει δια της ατόπου τα τυχών λάθη χρησιμοποιώντας 40 δείγματα (στατιστικώς 100% σιγουριά)...

Τότε κύριοι το καλύτερο transport κοστίζει 40 ευρώ, μία πίτσα και 5 μπύρες στον λινουξά που θα κάτσει να σου γράψει αυτόν τον αλγόριθμο και θα τον βγάλει τσάμπα στο Internet...

Όταν έχουν κυκλοφορήσει CD 40απλής ταχύτητας και βάλε στα 20 ευρώ...

Όταν η μνήμη buffer κοστίζει το πολύ άλλα τόσα (μιλάμε για ΤΕΡΑΣΤΙΑ μνήμη buffer :flipout: )...

Όταν μπορεί ένα ευτελές τέτοιο σύστημα να διαβάσει 40 φορές το δισκάκι, να το βάλει στο buffer και τις 40 φορές και να βγάλει δια της ατόπου τα τυχών λάθη χρησιμοποιώντας 40 δείγματα (στατιστικώς 100% σιγουριά)...

Τότε κύριοι το καλύτερο transport κοστίζει 40 ευρώ, μία πίτσα και 5 μπύρες στον λινουξά που θα κάτσει να σου γράψει αυτόν τον αλγόριθμο και θα τον βγάλει τσάμπα στο Internet...

Ρε συ Μιχαλη τι ειναι αυτα που λες?

ΔΕΝ ειναι καθολου ετσι τα πραγματα.

Τα παρουσιαζεις πολυ απλοικα.

Anyway επειδη παρατραβηξε το θεμα προτεινω σε οποιον ενδιαφερομενο θελει να το ψαξει, απλα να ερθει να ακουσει συγκριτικα..

O Tzimisce δεν έχει άδικο. Και μπορείς να πάρεις εξαιρετικούς αλγόριθμους data extraction σε "πακέτο" από μια εταιριούλα που λέγεται Meridian. Που κάνει στα drive της ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Tzimisce.

Η ικανότητα ανάγνωσης της σωστής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο τείνει να μην είναι απαραίτητη με αυτές τις τεχνικές. Η άποψή μου είναι ότι η ικανότητα των transport πλέον έχει περισσότερο να κάνει με την ανοχή τους σε κακά δισκάκια εκτός προδιαγραφών και στον άψογο χρονισμό των δεδομένων που στέλνουν στο dac.

O Tzimisce δεν έχει άδικο. Και μπορείς να πάρεις εξαιρετικούς αλγόριθμους data extraction σε "πακέτο" από μια εταιριούλα που λέγεται Meridian. Που κάνει στα drive της ακριβώς αυτό που περιγράφει ο Tzimisce.

Η ικανότητα ανάγνωσης της σωστής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο τείνει να μην είναι απαραίτητη με αυτές τις τεχνικές. Η άποψή μου είναι ότι η ικανότητα των transport πλέον έχει περισσότερο να κάνει με την ανοχή τους σε κακά δισκάκια εκτός προδιαγραφών και στον άψογο χρονισμό των δεδομένων που στέλνουν στο dac.

ακριβως. το τρανσπορτ δεν παιζει ρολο σε βαθος υψος ουτε καν αναλυση οταν διαβαζει χωρις λαθη. παιζει ομως ρολο στον "αψογο χρονισμο των δεδομενων" η καλυτερα στην συνεργασια του με το ντακ (που κανει επαναχρονισμο, με antijitter και αλλα συστηματα) με αποτελεσμα το τρανσπορτ να εχει μεγαλη σημασια στο λεγομενο PRaT. (pace rythm and timing)
ακομα καλυτερα η συνεργασια τρανσπορτ ντακ ειτε εξωτερικ ειτε εσωτερικα καθοριζει αυτο το prat που εξυψωνει εταιριες οπως η naim και καθοριζει ποια πλαυερ ακουγονται πιο καλα σε ροκ ακουσματα κλπ

Ρε συ Μιχαλη τι ειναι αυτα που λες?

ΔΕΝ ειναι καθολου ετσι τα πραγματα.

Τα παρουσιαζεις πολυ απλοικα.

Anyway επειδη παρατραβηξε το θεμα προτεινω σε οποιον ενδιαφερομενο θελει να το ψαξει, απλα να ερθει να ακουσει συγκριτικα..

Εδώ μιλάμε για συχνότητες διπύρηνων επεξεργαστών στα 3.2 GHz με τεχνολογία που καταφέρνει να εκτυπώσει στο ολοκληρωμένο στο μισό πάχος από αυτό που έχει ένα φωτόνιο...
Δεν είναι απλό το να διαβάσουμε χωρίς κανένα απολύτως λάθος από ένα δισκάκι;
Μιλάνε για 384 khz λες και ζούμε την εποχή των 8086 και τα κοιτάζουν με δέος!
Αλλά ξέρω... Στις δισκογραφικές δεν τις συμφέρει να δώσουν data αρχείο στον κόσμο γιατί θα χάσουν πελάτες.
Και οι High End εταιρίες δεν είναι για να χρησιμοποιήσουν άλλο τρόπο ανάγνωσης από τον γραμμικό γιατί θα χάσουν κορόϊδα...
Σαν αγοραστής PC έτσι και το drive μου στην 40x ταχύτητα κάνει ένα bit λάθος στα 4.7 GB που είναι ένα DVD θα το γυρίσω στην αντιπροσωπεία να μου δώσει ένα καινούργιο γιατί κρασάρει στα προγράμματα. Ένα drive που το αγόρασα 20 ευρώ!
Σαν αγοραστής στερεοφωνικών όμως ανέχομαι να μην διαβάζει σωστά ένα drive που πλήρωσα 10.000 ευρώ...
Όταν οι δισκογραφικές θα δώσουν ασυμπίεστα αρχεία στους πελάτες τους επί πληρωμή οι κατασκευασταράδες των transport θα πουλάνε πασατέμπο και σάμαλι στην ομόνοια για να ζήσουν και εμείς θα διοργανώνουμε ομάδες αλληλομουτζώματος.
"Μπαμπά, έχουμε Σιχ στην Αθήνα;"
"Όχι παιδί μου..."
"Και αυτοί γιατί αλληλομαστιγώνονται;"
"Α, hiendάδες είναι οι κακόμοιροι..."

Ε, θα με πεθάνεις εσύ σήμερα!

Ε, μάναμ εμείς τα λουζόμαστε.

Αν δεις σε αγγελία Celeron που χρονίζει στο 1Ghz να το πουλάνε 50 ευρώ θα πεις ότι είναι ακριβός!

Αν δεις clock στο 1 Mhz να το πουλάνε στα 1000 ευρώ θα ταρακουνήξει σύσουμη την κοινουνία του High End!

Όταν όμως ο λινουξάς χρησιμοποιήσει τον Celeron για clock θα μας δεις όλους στο δρόμο να αυτομαστιγωνόμαστε με τα Virtual Dynamics!

:grandpa: Προτείνονται τα Master reference γρατζουνισμένα από τη γάτα του γνωστού τύπου στο internet. Κάνουν και για φραγγέλιο. 2 σε 1 ένα πράμα...

Εδώ μιλάμε για συχνότητες διπύρηνων επεξεργαστών στα 3.2 GHz με τεχνολογία που καταφέρνει να εκτυπώσει στο ολοκληρωμένο στο μισό πάχος από αυτό που έχει ένα φωτόνιο...
Δεν είναι απλό το να διαβάσουμε χωρίς κανένα απολύτως λάθος από ένα δισκάκι;
Μιλάνε για 384 khz λες και ζούμε την εποχή των 8086 και τα κοιτάζουν με δέος!
Αλλά ξέρω... Στις δισκογραφικές δεν τις συμφέρει να δώσουν data αρχείο στον κόσμο γιατί θα χάσουν πελάτες.
Και οι High End εταιρίες δεν είναι για να χρησιμοποιήσουν άλλο τρόπο ανάγνωσης από τον γραμμικό γιατί θα χάσουν κορόϊδα...
Σαν αγοραστής PC έτσι και το drive μου στην 40x ταχύτητα κάνει ένα bit λάθος στα 4.7 GB που είναι ένα DVD θα το γυρίσω στην αντιπροσωπεία να μου δώσει ένα καινούργιο γιατί κρασάρει στα προγράμματα. Ένα drive που το αγόρασα 20 ευρώ!
Σαν αγοραστής στερεοφωνικών όμως ανέχομαι να μην διαβάζει σωστά ένα drive που πλήρωσα 10.000 ευρώ...
Όταν οι δισκογραφικές θα δώσουν ασυμπίεστα αρχεία στους πελάτες τους επί πληρωμή οι κατασκευασταράδες των transport θα πουλάνε πασατέμπο και σάμαλι στην ομόνοια για να ζήσουν και εμείς θα διοργανώνουμε ομάδες αλληλομουτζώματος.
"Μπαμπά, έχουμε Σιχ στην Αθήνα;"
"Όχι παιδί μου..."
"Και αυτοί γιατί αλληλομαστιγώνονται;"
"Α, hiendάδες είναι οι κακόμοιροι..."

To λάθος που ίσως κάνεις στην σύγκριση των transports με τα drives των PC είναι στο ότι τα πρώτα πρέπει να διαβάσουν άψογα σε πραγματικό χρόνο. Δεν λέω αν αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο, απλά δεν είναι δεδομένο για το οποιοδήποτε drive.

Πλέον όμως δεν βλέπω γιατι πρέπει να θεωρούμε ενα state of the art transport τεχνολογικό επίτευγμα...μάλλον πισωγύρισμα ειναι. Στο κατω-κατω ακόμα και οι χαϊεντάδικες εταιρίες ξεκινησαν να βγάζουν music servers, καταλαβαν δηλαδη οτι το μέλλον βρίσκεται στην αποθήκευση σε ολοκληρωμένα κυκλώματα κι όχι οπτικούς δίσκους.

Last edited:
Κι από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να βάλεις μνήμη τύπου RAM σε ένα player και να κάνει προσωρινή αποθήκευση εκεί μέσα όλο το δίσκο κι άλλους δέκα ακόμα, γιατί δεν το κάνουν;

Εκεί να δεις συγχρονισμό μετά...

Κι από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να βάλεις μνήμη τύπου RAM σε ένα player και να κάνει προσωρινή αποθήκευση εκεί μέσα όλο το δίσκο κι άλλους δέκα ακόμα, γιατί δεν το κάνουν;

Ακριβώς! Αν πολλοί είναι διατεθειμένοι να περιμένουν ενα δεκάλεπτο(άσε που ειναι πολυ περισσότερο...) ωσπου να ζεσταθούν οι λάμπες του ενισχυτή τους, δεν θα τους χαλάσουν 1-2 λεπτά που ο player χρειαζεται για να κατεβάσει αλάνθαστα μερος της ψηφιακής παλμοσειράς σε εναν buffer και να παίζει απο τον buffer. Δεν θα παίζει σε πραγματικό χρόνο βεβαια, αλλα τι μας νοιάζει;

Υ.Γ. Τα 1-2 λεπτά που ειπα ειναι εξαιρετικα απαισιόδοξη εκτίμηση... Ανετα γίνονται λιγότερο από 1.

Last edited:
To λάθος που ίσως κάνεις στην σύγκριση των transports με τα drives των PC είναι στο ότι τα πρώτα πρέπει να διαβάσουν άψογα σε πραγματικό χρόνο. Δεν λέω αν αυτό είναι εύκολο ή δύσκολο, απλά δεν είναι δεδομένο για το οποιοδήποτε drive.

Γιατί πρέπει να διαβάσουν άψογα σε πραγματικό χρόνο;

Αν υποθέσουμε ότι με 20 δείγματα είμαστε 100% σίγουροι για το αποτέλεσμα, τότε το transport θα αρχίσει να στέλνει δεδομένα από το buffer του μετά από ένα λεπτό π.χ.
Πόσο θα σε χαλάσει αυτό;
Ή μήπως το buffer θα ανεβάσει τρομακτικά το κόστος του transport;
Αν πεις σε κομπιουτερά ότι ένα μηχάνημα είναι Ultra High End γιατί έχει buffer κάποια MB που μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 250kbyte/sec (τόσο περίπου χρειάζεται) θα πέσει κάτω από τα γέλια...

Btw κάποιοι το ανακάλυψαν ήδη αλλά το πουλάνε λίγο αλμυρό...
Μιλάμε για ultra high end state of the art φιλοσοφία! :flipout:
Βέβαια, μπορείς να κεράσεις μερικές πίτσες έναν λινουξά και να σου γράψει τον αλγόριθμο ώστε να παίζει από το ταπεινό σου HTPC...

Γιατί πρέπει να διαβάσουν άψογα σε πραγματικό χρόνο;

Αν υποθέσουμε ότι με 20 δείγματα είμαστε 100% σίγουροι για το αποτέλεσμα, τότε το transport θα αρχίσει να στέλνει δεδομένα από το buffer του μετά από ένα λεπτό π.χ.
Πόσο θα σε χαλάσει αυτό;
Ή μήπως το buffer θα ανεβάσει τρομακτικά το κόστος του transport;
Αν πεις σε κομπιουτερά ότι ένα μηχάνημα είναι Ultra High End γιατί έχει buffer κάποια MB που μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα 250kbyte/sec (τόσο περίπου χρειάζεται) θα πέσει κάτω από τα γέλια...

Ας βάλουμε λιγο τα πράγματα στη σειρά...
Κατ' αρχας, κανένα player, drive, transport δεν στέλνει δεδομένα στο dac(ή σε ό,τι τα στέλνει) σε αυστηρά πραγματικό χρόνο. Κατι τετοιο θα ηταν ηλίθιο απο σχεδιαστική άποψη. Αρα πάντα υπάρχει buffering κι όχι μόνο σε ενα σημείο, αλλά σε πολλά. Στο extraction των ψηφιακών δεδομένων με ενα πρόγραμμα όπως το EAC, δεν γίνεται μονο διόρθωση λαθών, γινονται και πολλαπλές αναγνώσεις... Αυτό το τελευταίο δεν έχει πολλα περιθώρια να το κανει ενα transport, γιατι πολύ απλά οι buffers, που ταϊζουν το επόμενο σταδιο, δεν θα ειναι για πάντα γεμάτοι.

Βεβαια, κανείς δεν είπε οτι δεν υπάρχουν drives που δουλεύουν πολύ καλα ως transports. To CD-532E της Teac ήταν ενα από αυτα και μου είχε κοστίσει γυρω στις 15-20 χιλιαδες πριν πολλά χρόνια. Παλιότερα, υπηρχε μια φωτογραφία εδω που έδειχνε οτι το συγκεκριμένο drive το χρησιμοποιούσε η Audio Analogue, αν δεν κάνω λάθος, σε player της...

Btw κάποιοι το ανακάλυψαν ήδη αλλά το πουλάνε λίγο αλμυρό...
Μιλάμε για ultra high end state of the art φιλοσοφία! :flipout:
Βέβαια, μπορείς να κεράσεις μερικές πίτσες έναν λινουξά και να σου γράψει τον αλγόριθμο ώστε να παίζει από το ταπεινό σου HTPC...

E καλα... Η καμπύλη της τιμής ενός προϊόντος είναι στα συννεφα οταν πρωτοβγαίνει στην αγορα. Ας βγαλουν και οι αλλοι και θα δεις πού θα φτάσουν ;)

Σχετικα με τα δειγματα και τους buffers... Για να εχεις καβάτζα 2sec ψηφιακού ήχου, χρειάζεσαι 2sec*44100samples/sec * 16bits/sample * 2 channels...το οποίο δίνει περίπου 2.8ΜΒ, αρα θελουμε 4ΜΒ buffer... Οι συγκεκριμένοι buffers ειναι συνήθως dual channel FIFOs και είναι αρκετά διαφορετικοί απο RAMs και όχι ιδιαίτερα φθηνοί. Πάντως, players κόστους μερικών χιλιάδων δεν δικαιολογούν...

Απάντηση: Re: Τransport ή DAC? What is more important?

http://www.avclub.gr/forum/showpost.php?p=108321&postcount=9
-bye-

ca_740c_inside.jpg

υπάρχει και άλλος δρόμος ... να καρφώσεις ενα pc μέσα στο cdp , campridge 840c
με επεξεργαστή black-fin , και κατ ουσίαν να ριπάρεις απο το transport να επεξεργάζεσαι όπως κάνει ένα pc , και μετά να δίνεις στο dac :a0210:

Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?

Δυστυχως ομως φιλε μου τα ultra high end dac ειναι τρομερα επιλεκτικα σε σημειο που να μην κλειδωνουν με πληβειους παρα μονο με αριστοκρατες...
Π.χ. Weiss Medea

Αχ αυτοί οι αριστοκράτες transpoters ….
Είδα και την ταινία πάλι πρόσφατα με τον κουστουμαρισμένο transporter.

Περί του dac που θέλει αριστοκρατικό transport… Ήθελα να ρωτήσω:
Δεν κάνει reclock το συγκεκριμένο dac?
Δηλαδή αν το ταΐσουμε Bit Perfect πληροφορία και σχετικά καλά χρονισμένη… πάλι θα κοιτάξει εάν προέρχεται από το μεγάλη οικογένεια του Βυζαντίου?
Τι κάνει ένα transport αριστοκράτη?

(είμαι λίγο εριστικός ίσως, αλλά ας δούμε επιτέλους ποια η διαφορά?
Καλό να συζητάμε για χροιές και δυναμικά κ.α., αλλά όταν μιλάμε για αριστοκρατίες κάπου βγαίνει το pank / cyberpank από μέσα μου)

Τα όσα γράφουν και άλλοι εδώ με καλύπρουν.
Δοκιμάστε και διαβάστε CD με EAC… από πολλά και διάφορα cdroms των 20-40 ευρώ.
Όταν πάρετε τη ‛μήτρα’ το ακριβές ψηφιακό αντίγραφο τουλάχιστον θα είσαστε σίγουροι για το ότι έχετε την πληροφορία.
Υπάρχουν μέθοδοι πολλοί.

Για την μεταφορά του σήματος… υπάρχουν επιλογές με υπέρ και κατά ανάλογα με την σύνδεση και το σχετικό καλώδιο.

Περίπτωση 1.
Οταν μιλάμε για transport που διαβάζει Audio CD σε μονή ταχύτητα (real time) και DAC που ΔΕΝ κάνουν upsampling στα 96kHz ή στα 192kHz, τότε το ποιό σημαντικό είναι το TRANSPORT!
Θα μπορείτε πάντα να διακρίνετε την ηχητική υπογραφή οπουδήποτε transport συνδέσετε πάνω στο dac σας. Εδώ να σημειώσω, πως σε αυτά τα dac το σήμα clock που χρονίζει τα dac chips, εξάγεται από το spdif σήμα που παράγει το transport.

Περίπτωση 2.
Transport όπως της περίπτωσης 1 αλλά το dac κάνει upsampling σε άλλη συχνότητα δειγματοληψίας (στα 96kHz ή στα 192kHz ή σε 384 ).
Εδώ παίζει περισσότερο ρόλο η ποιότητα του DAC.
Οι αλλαγές στον ήχο με άλλο transport είναι μεν ανιχνεύσιμες, αλλά πολύ λίγες.
Πχ δεν θα ακούσετε διαφορά μεταξύ ενός cd63 και ενός cd6000, αλλά θα ακούσετε τη διαφορά ενός cd6000 με ένα esoteric.
Σε αυτά τα dac γίνεται μία διεργασία που λέγεται asynchronous upsampling, η οποία αγνοεί το clock του transport και χρησιμοποιεί άλλο ρολόι που βρίσκεται στο dac.

Εγω εχω προπολλου αυτο εδω και εχω ησυχασει:
http://www.pixelmagicsystems.com/products/media_players/hd_mediabox.htm
το MB200 Audiophile Edition με
24-bit/192KHz audio DAC from Analog Devices Inc.
HD MediaBox™ is designed with high quality audio playback in mind. Equipped with 24-bit/192KHz audio DAC from Analog Devices Inc, low noise Op Amps from Burr-Brown® (famous for their clean output and ultra-low distortion characteristics) and our own specially developed timing circuitry, HD MediaBox™ can now be the centre of your hifi as a high end CD jukebox storing thousands of CDs!

The Audiophile Edition (MB200) adds a low jitter TCXO (temperature compensated crystal oscillator) to dramatically improve spaciousness, clarity, impact, and purity, providing the highest quality audio playback available in any network media player
Το πηρα αποκλειστικα για audio αναπαραγωγη ασχετα εαν πλασαρεται ως mediaplayer μια και δεν παιζει H264 ή mkv.
Αλλα ως HiEnd audioplayer δινει ρεστα!
Με την τελευταια αναβαθμιση firmware παιζει και flac.