krelladonis
Senior Member
Re: Απάντηση: Τransport ή DAC? What is more important?
Ωραιο το τεστ που κανατε αλλα το σιγουρο ειναι οτι ''DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό'' οπως ακριβως το λες....Κριμα που πεδευτηκατε τοσο....
Εγω απο την αλλη εχω βαλει στο dac μου Trivista 21 της Musical Fidelity , που δεν θεωρητε και κατι το σπουδαιο, διαφορους συνδιασμους cd prayers-transport με διαφορετικα αποτελεσματα παντα.Απο cd players σε ρολο tansport εχω ακουσει advance, 3 marantz,musical fidelity,audio analogue, tag maclaren(δεν θυμαμε πως γραφετε ακριβως) , cayin ισως και μερικα να τα ξεχναω αλλα δεν εχει σημασια, απο dvd philips,maranzt,bley sky και απο καθαρα τρανσπορτ theta basic και cec tl51.....Ολα τα cd players παιξανε διαφορετικα αλλα με μικροτερες αλλα με μεγαλητερες διαφορες,τα dvd απλα υποφερτα και με τα δυο τρανσπορτ (ειδικα το cec) εκπληκτικα και με μεγαλη ακουστη διαφορα απο οτι τα προηγουμενα....Επομενος ολα παιζουν το ρολο τους αναλογα με το τι μηχανημα εχουμε για τεστ....Το audio analogue παρολο που επαιζε καλα με το dac μου το ειχα δοκιμασει καποτε για transport με ενα dac της theta generetion 5 με upgrade....Απλα δεν επαιζε καθολου ωραια ,δεν μπορουσε να σταθει σε ενα τετοιο απαιτητικο-ακριβο dac....
Η δικη αποψη ειναι οτι ολα εχουν την σημασια τους και οτι πρεπει να ταιριαζουν οι συνδιασμοι σε ολα , ειτα ειναι ηχειο με ενισχητες ειτε οτιδηποτε αλλο...
Επειδή και εμείς την είχαμε αυτή την απορία είπαμε να το ψάξουμε λίγο το θέμα.
Ενας φίλος μου αγόρασε πριν από λίγο καιρό το καινούργιο DAC της Advance:
http://www.advance-acoustic.com/en-product.php?id=26
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ καλό DAC με λυχνίες, upsampling στα 384 και πληθώρα εισόδων και εξόδων.
Εχουμε ένα CD αναφοράς που το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να ακούσουμε μηχανήματα με διάφορα είδη μουσικής και το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Βγάλαμε άλλες δύο κόπιες από το CD αυτό και κάναμε το εξής:
Στην πρώτη είσοδο του DAC συνδέσαμε το CD player Sony ES με τον βαρύ μηχανισμό με το clamp. Οτι καλύτερο δηλαδή υπάρχει σε μηχανισμό ανάγνωσης CD (μετά το Neo της Esoteric βέβαια. Αλλά τι να κάνουμε; Esoteric δυστυχώς δεν είχαμε διαθέσιμο)
Στην δεύτερη είσοδο συνδέθηκε επίσης ψηφιακά το γνωστό σε όλους μας Blue Sky. Οτι πιο φθηνό και πιο ευτελές υπάρχει σε μηχανισμό. Κυριολεκτικά της πλάκας, πανάλαφρο, φτερό στον άνεμο.
Στην τρίτη είσοδο συνδέσαμε ένα universal player. Το δικό μου το Cambridge Audio DVD-89. Εχει έναν καλό μηχανισμό, άνω του μέσου όρου. Καλής ποιότητας κατασκευής και με δυνατότητα ανάγνωσης και SACD.
Στο καθένα από τα τρία μηχανήματα βάλαμε από μία κόπια του CD που χρησιμοποιούμε συνήθως για ακροάσεις.
Επίσης βάλαμε και το PC που χρησιμοποιήσαμε για να κοπιάρουμε το CD. Επαιζε ασυμπίεστα τα wav που προέκυψαν από το digital extraction. Software το WinAmp μέσω του kernel streaming plugin πήραμε ψηφιακή έξοδο από την Sound Blaster και την οδηγήσαμε στην τέταρτη είσοδο του DAC της Advance.
To DAC συνδέθηκε με XLR στις αντίστοιχες balanced line inputs στον Accuphase του φίλου μου. Ηχεία τα Αιολος της Audio Spectrum.
Συγχρονίσαμε όλες τις πηγές να αρχίσουν να παίζουν μαζί και μετά αρχίσαμε να επιλέγουμε εισόδους με τον επιλογέα του DAC κάνοντας όχι απλώς Α-Β test, αλλά A-B-Γ-Δ testπροσπαθώντας να βρούμε διαφορές...
Λοιπόν όσο και αν φανεί περίεργο σε μερικούς, όσο και αν προσπαθήσαμε στάθηκε αδύνατον να διακρίνουμε καμμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στους διάφορους οδηγούς που χρησιμοποιήσαμε για να τροφοδοτήσουμε με ψηφιακό σήμα το DAC της Advance.
Το CD που χρησιμοποιήσαμε είναι μία δική μας επιλογή που έχει κομμάτια όλων των ειδών: Κλασσική, Jazz, Pop, Rock, μέχρι και ηλεκτρονική μουσική. Ακούσαμε κομμάτια με πνευστά, κρουστά, πιάνο, ανδρικές φωνές, γυναικείες φωνές κλπ.
Ακούσαμε όλο το CD (74 λεπτά) Σε κανένα είδος μουσικής δεν υπήρχε καμμία απολύτως διαφορά. Είτε έπαιζε το Blue Sky, είτε το Sony με τον καλό μηχανισμό, είτε το PC από τον σκληρό, το αποτέλεσμα ήταν πάντα ακριβώς το ίδιο. Κανείς από τους παρόντες δεν κατάφερε να ακούσει κάποια διαφορά ή να διακρίνει ποιά ψηφιακή είσοδος είχε επιλεγεί ανά πάσα στιγμή στο DAC.
Αρα καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα: 'Η δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο ο οδηγός που στέλνει το ψηφιακό σήμα και παίζει ρόλο μόνο το DAC (αυτό πιστεύω εγώ) ή εάν δεχτούμε ότι παίζει ρόλο ο οδηγός τότε το συγκεκριμένο DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό και να μπορεί να συνεργάζεται άψογα με κάθε οδηγό που του συνδέουμε πάνω του.
Διαλέγετε και παίρνετε.
Ωραιο το τεστ που κανατε αλλα το σιγουρο ειναι οτι ''DAC της Advance θα πρέπει να μην είναι καθόλου επιλεκτικό'' οπως ακριβως το λες....Κριμα που πεδευτηκατε τοσο....
Εγω απο την αλλη εχω βαλει στο dac μου Trivista 21 της Musical Fidelity , που δεν θεωρητε και κατι το σπουδαιο, διαφορους συνδιασμους cd prayers-transport με διαφορετικα αποτελεσματα παντα.Απο cd players σε ρολο tansport εχω ακουσει advance, 3 marantz,musical fidelity,audio analogue, tag maclaren(δεν θυμαμε πως γραφετε ακριβως) , cayin ισως και μερικα να τα ξεχναω αλλα δεν εχει σημασια, απο dvd philips,maranzt,bley sky και απο καθαρα τρανσπορτ theta basic και cec tl51.....Ολα τα cd players παιξανε διαφορετικα αλλα με μικροτερες αλλα με μεγαλητερες διαφορες,τα dvd απλα υποφερτα και με τα δυο τρανσπορτ (ειδικα το cec) εκπληκτικα και με μεγαλη ακουστη διαφορα απο οτι τα προηγουμενα....Επομενος ολα παιζουν το ρολο τους αναλογα με το τι μηχανημα εχουμε για τεστ....Το audio analogue παρολο που επαιζε καλα με το dac μου το ειχα δοκιμασει καποτε για transport με ενα dac της theta generetion 5 με upgrade....Απλα δεν επαιζε καθολου ωραια ,δεν μπορουσε να σταθει σε ενα τετοιο απαιτητικο-ακριβο dac....
Η δικη αποψη ειναι οτι ολα εχουν την σημασια τους και οτι πρεπει να ταιριαζουν οι συνδιασμοι σε ολα , ειτα ειναι ηχειο με ενισχητες ειτε οτιδηποτε αλλο...
Last edited: