ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

Re: Απάντηση: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

Κίνηση ματ...
Μονο που τότε, ήταν αδιανόητο στον μέσο πολίτη να ακούσει τις 2 φράσεις "εξοδο απο ευρωζώνη" και "επιστροφή στην δραχμή". Ηταν φράσεις ταμπού, και το εκμεταλλεύτηκαν εξαιρετικά αυτοί ακριβώς που ήθελαν να φτάσει η ελλάδα και ο έλληνας εδώ που φτάσαμε σήμερα...

Παρ'όλα αυτά, αν οι δημοσιογράφοι θελουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ας ξανατυπώσουν/ξαναπαίξουν τις δηλώσεις των μεν και των δε πριν 1,5 χρόνο. Γιατι υπήρχαν πολλοί που τα έλεγαν, αλλά τους αντιμετώπιζαν σαν τριτοκοσμικούς και γραφικούς. Αν μη τι άλλο, για να ξέρει ο κόσμος ποιούς αξίζει να ακούει απο εδώ και πέρα και ποιούς να στείλει στον αγύριστο - όχι οτι μπορουν βέβαια να αλλάξουν και πολλά πράγματα πιά...

+1

Ακόμα γραφικούς τους λένε BIOS.....!!!!
 
Re: Απάντηση: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

να μαι κι εγώ
...
φίλε o-Zone σωστά λες ότι αποτελούμε το 2% του ΑΕΠ της ένωσης
το κατά πόσο μπορεί να διαλυθεί η Ένωση από την Ελλάδα δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να μπορεί να απαντήσει

Ε, καλά...Μην είσαι και τόσο απόλυτος.

θα δώσω κι εγώ μια παρομοίωση όπως οι προηγούμενοι φίλοι

έχεις ένα σπίτι στο οποίο η μια του τσιμεντοκολόνα διαλύεται
(όχι η κεντρική μια από τις μικρότερες)
τί κάνεις ; συνεχίζεις να κατοικείς αμέριμνα σα να μη συμβαίνει τίποτα;
προσπαθείς να την επισκευάσεις γιατί θα παρασύρει και το υπόλοιπο οικοδόμημα;
εγκαταλείπεις το σπίτι γιατί ξέρεις ότι σε λίγο καιρό θα σου πέσει στο κεφάλι;
(ότι απαντήσει ο κάθε άνθρωπος είναι η απάντηση για το κατά πόσο μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να διαλύσει την Ευρώπη)

Μπορώ να απαντήσω όπως θέλω ή η ερώτησή σου είναι αυστηρά multiple choice? (αστειεύομαι...)

Καταρχήν, χωρίς να θέλω να σε θίξω επ' ουδενί, νομίζω ότι είναι υπεραπλουστευμένη η τοποθέτηση σου. Εικάζω ότι θέλεις να είσαι κατανοητός και προσιτός σε όλους, αλλά αυτό νομίζω ότι γίνεται σε βάρος της όποιας επιστημονικής τεκμηρίωσης και της επιχειρηματολογίας.

Τώρα, στο παράδειγμα της κολώνας μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι, ότι αν αυτή, η εξ αρχής δευτερεύουσας σημασίας κολώνα του σπιτιού, αποδεικνυόταν κατόπιν ενδελεχούς στατικού ελέγχου "μη βιώσιμη" ή μη απαραίτητη για το όλο οικοδόμημα, τότε θα μπορούσε να καταργηθεί εξ ολοκλήρου. Αν όμως, μετά τους εκτενείς ελέγχους αποδεικνυόταν "βιώσιμη", τότε (ακόμη και αν δεν ήταν απαραίτητη για το όλο οικοδόμημα) θα επισκευαζόταν ή θα έπρεπε να αντικατασταθεί από άλλο "υποστύλωμα", ώστε να συνεχίσει να επιτελεί το διακοσμητικό ή όποιον άλλο ρόλο της στο οικοδόμημα.

Η λέξη κλειδί σε κάθε περίπτωση, είναι έλεγχος και καταγραφή (μετρήσεις) όλων των προβλημάτων και των τάσεων του κτιρίου εξαιτίας αυτής της κολώνας, για περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση...


για την Αργεντινή και εμάς
η Αργεντινή δεν εφάρμοσε το πρόγραμμμα ενώ εμείς το εφαρμόζουμε
το ότι δεν πιάνουμε τους στόχους είναι απολύτως φυσιολογικό αφού
οι στόχοι που ετέθησαν γνώριζαν όλοι ότι ήταν ανέφικτοι

για τις τράπεζες και τα 30δισ δεν έχω ιδέα τι παίχτηκε
μου κάνει και μένα εντύπωση. Ίσως κάποιος φίλος εδώ μέσα να γνωρίζει καλύτερα και να μας διαφωτίσει κι εμάς

η χρεοκοπία μας λογικά δεν θα γίνει στα επόμενα δύο έτη
γιατί πρώτα θα αρπάξουν τα πάντα από τη χώρα οι δανειστές
και μετά

η καλύτερη λύση για την όποια κυβέρνηση αναλάμβανε τη χώρα στις εκλογές
του 2009 ήταν να τους γράψει όλους και να τους απειλεί ότι θα σταματήσουμε
να τους πληρώνουμε .Τότε θα μας παρακαλούσαν γονατιστοί
όχι haircut...γουλί θα γινόταν το χρέος
τώρα μετά την τζίφρα του gap τους παρακαλάμε εμείς

ανεβάζω κι ένα όμορφο αρθράκι που είχα γράψει πέρσι τέτοια εποχή

Καλό το αρθράκι σου και αποκαλυπτικό...:SFGSF8:
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

@ jijim
Χαιρομε που επιτελους εχουμε ενα ατομο σαν και σενα εδω μεσα στην παρεα. Σε διαβαζω, και σε οσα εχεις γραψει συμφωνω με ολα. :grinning-smiley-043
ευχαριστώ πολύ φίλε μου
να είσαι καλά
 
Απάντηση: Re: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

Αν νομίζετε ότι όλος ο κόσμος γυρνάει γύρω από την Ελλάδα, είστε πολύ γελασμένοι.

δυστυχώς αυτή τη φορά είναι αλήθεια
όλος ο κόσμος ασχολείται με εμάς
γιατί αποτελούμε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα για τους επόμενους
 
φίλε o-Zone
δυστυχώς τόσα χρόνια αυτό που ξέρω να κάνω
είναι να παίρνω κάτι δυσνόητο και να το μετατρέπω σε απλά λόγια
την αντίστροφη διαδικασία δεν γνωρίζω να την κάνω
είμαι σίγουρος ότι σε αυτό θα υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα
 
τα ΜΜΕ θα χουν απεργια 4 μερες και η τροικα θα ναι εδω ... και μεσολαβει Σ/Κ

χμ ...
 
Re: Απάντηση: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

φίλε o-Zone
δυστυχώς τόσα χρόνια αυτό που ξέρω να κάνω
είναι να παίρνω κάτι δυσνόητο και να το μετατρέπω σε απλά λόγια
την αντίστροφη διαδικασία δεν γνωρίζω να την κάνω
είμαι σίγουρος ότι σε αυτό θα υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα


Δε τα καταφέρνεις και άσχημα, αρκεί να μη χάνονται σημαντικά πράγματα στη "μετάφραση"...

Το ζητούμενο πάντως εδώ, είναι να στοιχειοθετούνται με σοβαρότητα οι απόψεις και τα συμπεράσματά μας, ειδικά όταν επικαλούμαστε την επιστημοσύνη μας ή την αυθεντία μας, για να απαντήσουμε σε τόσο σημαντικά ερωτήματα ή να διαδώσουμε τις θέσεις μας σε ένα δημόσιο φόρουμ.
 
Του Βασίλη Τσεκούρα

Για άλλη μια φορά ο Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Την λέξη “αναδιάρθρωση” την ακούμε εδώ και πολύ καιρό, από οικονομικούς παράγοντες του εξωτερικού, οίκους αξιολόγησης και τον διεθνή τύπο, ο καθένας για τον δικό του λόγο και σκοπό.

Αυτή η δήλωση έρχεται σε μια στιγμή που το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο και από τον διεθνή τύπο. Χθες, ο Economist ζήτησε από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση ως τη μόνη βιώσιμη λύση για το χρέος τους. Τί σημαίνει όμως πραγματικά αναδιάρθρωση χρέους;

Ελεγχόμενη πτώχευση. Φυσικά, καθοριστικός παράγοντας στην αναδιάρθρωση χρέους είναι αν αυτή την απόφαση θα την λάβει η εκάστοτε κυβέρνηση μιας χώρας ή αν αυτό το αποφασίζουν οι δανειστές, οι οποίοι τότε θα έχουν και τον τελευταίο λόγο στους όρους που θα επιβάλλουν.

Στην περίπτωση που μια χώρα αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, τότε παίρνει μια απλή αλλά ταυτόχρονα και δύσκολη απόφαση: ενημερώνει τους δανειστές της ότι σταματά να πληρώνει τις δόσεις της, ενώ αντί να αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της, θα πληρώσει, π.χ., μόνο το 60%. Είναι το λεγόμενο “κούρεμα” ή haircut.

Επίσης, ανακοινώνει ότι αντί να πληρώσει, π.χ., σε 5 χρόνια θα πληρώσει σε 10, ότι αντί να πληρώνει με επιτόκιο 5% θα υπολογίζει τα χρέη της με επιτόκιο 3%, ότι επί τρία χρόνια δεν θα πληρώνει ούτε τόκους ούτε τοκοχρεολύσια μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία της κ.λπ.

Σε αυτή την πρόταση η απάντηση από την πλευρά των δανειστών είναι μόνο μια: να την αποδεχθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μην πάρουν πίσω ούτε ευρώ, με ολέθριες συνέπειες για τις οικονομίες τους και για τις δανείστριες τράπεζες των χωρών τους.

Αυτή η απόφαση σχεδόν πάντα, επιτάσσει και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών της χώρας, καθώς δεν θα μπορούν να βγουν στις αγορές να δανειστούν. Φυσικά, η έξοδος από το ευρώ προβάλει ως μια ακόμα λύση, με επιστροφή (αν γίνει αυτό ποτέ στην Ελλάδα) επιστροφή στη δραχμή.

Προσωρινά η δραχμή δεν θα ήταν ελεύθερα διαπραγματεύσιμη στις χρηματαγορές. Θα είχε αυθαιρέτως καθορισμένη σταθερή ισοτιμία στην αρχή, προκειμένου να περιορίσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας για ένα διάστημα, δεν θα ήταν όμοια με πριν, θα χρειάζονταν μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψή της, ενώ ακόμα και η αξία των χρημάτων δεν θα ήταν ίδια.

Το μεγάλο ζήτημα είναι όμως, τί θα γίνει σε περίπτωση που οι δανειστές αποφασίσουν να υποχρεώσουν μια χώρα σε αναδιάρθρωση χρέους. Σε αυτή την περίπτωση η παραμονή στο ευρώ είναι δεδομένη. Αυτό που δεν γνωρίζει κανείς με ακρίβεια είναι το αντάλλαγμα που θα ζητήσουν οι δανειστές.

Το παιχνίδι των υποβαθμίσεων που έχουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα από τους οίκους αξιολόγησης προς τις χώρες της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας, κρύβει τις εξελίξεις που συζητούνται για τα επόμενα χρόνια. Ενώ δηλαδή, εμείς βλέπουμε το σήμερα, κάποιο γνωρίζουν ήδη τις εξελίξεις από το 2013 και μετά. Η χρονολογία δεν είναι τυχαία, καθώς τότε μπαίνει στη ζωή των ευρωπαίων ο ESM, ο μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Για να ενταχθεί μια χώρα σε αυτόν, οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να έχει προηγηθεί αναδιάρθρωση του χρέους στην υποψήφια προς ένταξη χώρα. Και εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι και οι οίκοι αξιολόγησης, που ταυτόχρονα κάποιοι από αυτούς είναι και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατούν στα χέρια τους μεγάλο κομμάτι κρατικών χρεών.

Η Ε.Ε. και κυρίως η Γερμανία, θέλουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι να συμμετέχουν σε αυτή την αναδιάρθρωση, να έχουν δηλαδή κομμάτι ευθύνης. Κάτι όμως, που δεν συμφέρει τους διεθνείς οίκους. Στη σύνοδο κορυφής αποφασίστηκε η συμμετοχή – υπό προϋποθέσεις – των ιδιωτών.

Τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης που θα προσφεύγουν σε αυτό τον μηχανισμό θα δανείζονται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα εφαρμόζουν ένα αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής το οποίο θα αποφασίζεται μαζί με την τρόικα.

Έτσι, λοιπόν, οι επενδυτές είναι ήδη επιφυλακτικοί για τα ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και κυρίως για τους τίτλους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, (οι τρεις χώρες που τα τελευταία 24 ωρα δέχονται συνεχώς τις επιθέσεις των οίκων) καθώς εάν ενταχθούν το 2013 στον ESM, θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και οι ιδιώτες θα χάσουν τμήμα των χρημάτων τους, καθώς αυτοί που εξασφαλίζουν τα δάνεια τους είναι πρώτα το ΔΝΤ και αμέσως μετά ο ESM.

Συνεπώς, τα επιτόκια δανεισμού των υπερεχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, ιδίως στην περίπτωση που οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη. Αυτός ήταν ο λόγος που η Standard & Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα και την Πορτογαλία, καθώς εκτιμά ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αλλάζει το παιχνίδι για τις υπερχρεωμένες χώρες και ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τους ιδιώτες ομολογιούχους.
πηγη: olympia.gr
 
Last edited by a moderator:
ωραία τα γράφει ,αλλά
έχουμε απεμπολήσει το δικαίωμα να κάνουμε αναδιάρθρωση χρέους μόνοι μας
είναι ένας από τους όρους του μνημονίου
αν δεν πληρώσουμε μια δόση ο δανειστής εκποιεί δημόσια περιουσία
(εξαιρείται η Ακρόπολη)
 
σωστό,, για αυτό όλοι οι γνώστες φώναζαν για αναδιάρθρωση πριν το ΔΝΤ, όπου τα χρέη ήταν προς τράπεζες και μπορούσε να ισχύσει αυτό που λέει ο Τσεκούρας. [διότι είχαν και επαχθείς όρους, βλέπε τοκοχρεωλύσια συν τοις άλλοις και είχαμε δικαίωμα να τα προσβάλλουμε].

Τα δάνεια του ΔΝΤ-τρόικας δεν αναδιαθρώνονται [δεν προσβάλλονται], δηλαδή αυτοί δεν χάνουν με τίποτα, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, εκποιούν περιουσία όπως σωστά λέει ο jijim. [κρατάω επιφύλαξη για τα περασμένα δάνεια, που όμως έχουν ενδιάμεσα "αλλάξει χέρια"].

Πριν λίγο ζήτησε και η Πορτογαλία ένταξη στο μηχανισμό, να δούμε τι εξελίξεις θα έχει κι αυτό.
 
γιατι υποψιαζομαι οτι κατι ετοιμαζουν ?

4 μερες απεργια ... μαζι με την τροικα ... σαββατοκυριακο μεσολαβει ...

η πορτογαλια παει κι αυτη ...

ειχα ακουσει απο εναν αναλυτη οτι οταν μπει κι η πορτογαλια τη βαψαμε ...
 
Παντως ενας φιλος (υποψιάζομαι οτι δεν ειναι ο μονος) ειχε σιγουρη την 25η Μαρτιου για την "χρεωκοπια" και λιγες μερες πριν αποφάσισε να τραβήξει από την τράπεζα τις τεράστιες καταθεσεις του (περιπου 6000 Ευρώ).. Εκτοτε τις εχει στο σπιτι . Χτες που μιλάγαμε στο τηλέφωνο μου έλεγε οτι θα πηγαινε πάλι να τα βάλει στην τράπεζα αλλά φοβάται αυτό το τετραήμερο..

Τι να πώ, η βλακεία ειναι ανικητη..

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το μεγάλο προβλημα της χώρας μας δεν ειναι η οικονομική αλλά η ηθική χρεοκωπία και η καταβαράθρωση ολων των αξιών και θεσμών.. Και μπορει απο την οικονομική χρεοκωπία να μας σώσουν οι διαφοροι προστάτες και οι έχοντες συμφέροντα (με τα αναλογα βαριά ανταλλάγματα) αλλά απο τον ηθικό ξεπεσμό θα πρέπει να βγουμε μόνοι μας, αλλιως φοβούμαι οτι η χώρα μας δεν εχει κανένα απολύτως μέλλον
 
καλα κανει ... μακρια απο τραπεζες
6.000 ευρω ποιος θα του τα δωσει ?

κι αυτο το τετραημερο ειναι πολυ ... υποπτο
 
Goldman Sachs: Πιθανή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

ΥΓ. Με την ανακοίνωση της εισόδου της Πορτογαλίας στο μηχανισμό στήριξης, το ευρώ δε "κουνήθηκε" σχεδόν καθόλου!

ΥΓ2. Λες να χόρτασαν τα "κοράκια" της αγοράς και να σταματήσει η "κρίση χρέους" (και τα μεγάλα φαγοπότια) στη Πορτογαλία?
 
Last edited:
καλα κανει ... μακρια απο τραπεζες
6.000 ευρω ποιος θα του τα δωσει ?

κι αυτο το τετραημερο ειναι πολυ ... υποπτο

Πάντως - κατά την ταπεινή μου γνώμη - οι πιθανότητες να κάνει ένα σεισμό της τάξης των 8 ρίχτερ καί να δημιουργηθεί ένα 20μετρο τσουνάμι στο Αιγαίο, είναι περισσότερες από το να δεσμευτούν οι καταθέσεις αυτό το τετραήμερο! :flipout:
 
μετα την 25η Μαρτιου, το τετραημερο...

Θεε μου, δωσε μου υπομονη...
 
Re: Απάντηση: ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

η καλύτερη λύση για την όποια κυβέρνηση αναλάμβανε τη χώρα στις εκλογές
του 2009 ήταν να τους γράψει όλους και να τους απειλεί ότι θα σταματήσουμε
να τους πληρώνουμε .Τότε θα μας παρακαλούσαν γονατιστοί
όχι haircut...γουλί θα γινόταν το χρέος
τώρα μετά την τζίφρα του gap τους παρακαλάμε εμείς


ο ιστορικος του μελλοντος θα αναζητησει ευθυνες στην σημερινη πολιτικη κατασταση για την περιοδο Νοε 2009 - Μαρ 2010...

δεν χρησιμοποιησες το μεγαλο οπλο που ειχες απεναντι σε ΟΛΗ την Ευρωπη...

αρνηση πληρωμης χρεους, θα ελεγες... και ΟΛΑ θα πηγαιναν οπως ΕΜΕΙΣ θα θελαμε...

αλλα... δυστυχως αντι να εχουμε πολιτικους με @ρχ...ι@, εχουμε @ρχ..ι@ πολιτικους...

και δεν τους ξεχωριζω σε μπλε και πρασινους... μιλαω για ΟΛΟΥΣ.-
 
paИ-baL;1056048287 said:
μετα την 25η Μαρτιου, το τετραημερο...

Θεε μου, δωσε μου υπομονη...


Ναι.. και μετά οι μέρες του Πασχα (αλλο τετραήμερο εκεί..) και βλέπουμε.. :flipout:

Υπομονή . θα δουμε και χειρότερα ...