Τρέμουν οι Ενισχυτές ?

toliskot

Supreme Member
20 February 2012
4,463
Ραφήνα
Αληθεύει ότι οι ενισχυτές και ειδικά οι λαμπάτοι παρουσιάζουν δονήσεις οπού εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τον ήχο ?

Αληθεύει ότι οι ενισχυτές και ειδικά οι λαμπάτοι παρουσιάζουν δονήσεις οπού εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τον ήχο ?
Εννοείς τις δονήσεις που δέχονται οι ενισχυτές από το περιβάλλον και ότι οι πιο αρνητικά επηρρεάζονται απ' αυτές οι λυχνίες των λαμπάτων, αλλοιώνοντας τον ήχο;
Αν ναι, προσωπική μου άποψη είναι ότι προτού αρχίσει κάποιος να περνά βραχιόλια στις λάμπες, θα πρέπει
α. να έχει ένα καθόλα "τελειωμένο" σύστημα και
β. να συνεχίζει να τρώγεται με τα ρούχα του.

Προσωπικά πάντα...

Όχι, εννοώ δονήσεις που παράγει το ίδιο το μηχάνημα. Παρατήρησα στην έκθεση Hi - end ότι μερικοί είχαν τοποθετήσει κάποια αντικραδασμικά κάτω από τα μηχανήματα. Κατόπιν συζητήσεως ισχυρίζονταν ότι τα συγκεκριμένα απορροφούν τις δονήσεις που παράγει το μηχάνημα με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ήχου.

Οι ενισχυτές δεν έχουν κάποιο κινούμενο μέρος για να δημιουργήσουν δονήσεις.
Απλά οι λαμπάτοι είναι πιο "εκτεθειμένοι" στις εξωτερικές δονήσεις... Για αυτό τα διάφορα δαχτυλίδια λυχνιών.
Εγώ πάντως που δοκίμασα να βάλω σε κάτι προενισχύτριες μόνο που δεν τα πέταξα από το παράθυρο...

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Μετασχηματιστες, λυχνιες και σε μικρότερο βαθμό πυκνωτες παλονται. Πολλοί κατασκευαστές τοποθετούν υλικά αποσβεσης επάνω σε πυκνωτες (carbon block πχ) η λαστιχενια δαχτυλιδια στις λυχνιες.

Δηλαδή τα αντικραδασμικά ποδαράκια σε ενισχυτές, προενισχυτές και τελικούς είναι περιττά ?

Ως προς την απομόνωση των εσωτερικών δονήσεων ναι. Ως προς την απομόνωση των εξωτερικών... παίζεται.
Θα πρέπει κάποιος να έχει πολύ συγκεκριμένο και διαπιστωμένο(!) πρόβλημα για να τα χώσει σε τέτοιες λύσεις, όπου η οριακή χρησιμότητα της δαπάνης είναι ελάχιστη. Πάντα θα υπάρχουν άλλα θέματα να επιληφθούμε, ώστε αυτή να φτουρήσει περισσότερο.

Κοίτα, θεωρητικά παντού υπάρχουν δονήσεις. Θα μπορούσε π.χ. κάποιος Mr. Woo να μου πει πως οι δονήσεις της καρδιάς μου 'θολώνουν" τη διαύγεια της σκέψης μου και πως αν αγοράσω τα βιομαγνητικά του βραχιόλια... μπλα, μπλα, μπλα.
Έχουν πουληθεί καραβιές φιδόλαδο έτσι.

Last edited:
Δηλαδή τα αντικραδασμικά ποδαράκια σε ενισχυτές, προενισχυτές και τελικούς είναι περιττά ?
Τα αντικραδασμικά ποδαράκια της μάνας του, είναι απαραίτητα για λόγους χρηστικούς. Όλες οι συσκευές σχεδόν (και η φραπεδιέρα) έχουν ποδαράκια για να πατάνε.

Επίσης επιτρέπουν τον αερισμό του μηχανήματος.

Δεν έχω δει σε μηχάνημα μαμά ποδαράκια που να είναι αντικραδασμικά, με την έννοια των πρόσθετων αντικραδασμικών.

Το ερώτημα αν τα αντικραδασμικά, οι ακίδες κλπ. προσφέρουν κάτι θετικό στον ήχο, είναι συζητήσιμο επ' άπειρο και συνήθως στα φόρουμ καταλήγει σε αντιπαράθεση χωρίς νόημα.

Προσωπικά, έχω σχηματίσει κάποιες απόψεις για τα αντικραδασμικά, και σε ορισμένα μηχανήματά μου πιστεύω ότι προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση. Σε άλλα, είτε τα έβαλα είτε τα έβγαλα ήταν το ίδιο και αυτό.

Με λίγα λόγια είναι ένα θέμα που θέλει πειραματισμό. Να δανειστείς κάποια από μαγαζί η από φίλο και να παίξεις...

EDIT: Επίσης άλλο είναι να έχεις πλακάκια στο πάτωμα, η μαρμαρίνες, και άλλο να έχεις ξύλινο πάτωμα όσον αφορά στους κραδασμούς προς τις συσκευές....

Τη μεγαλύτερη διαφορά την είχα δει στα λαμπάτα πάντως, αν και όχι σε όλα.

Ειδικά στον MC275, έχω καταλήξει σε αυτά που είναι αντισεισμικά με τη μπίλια στη μέση.

Επίσης στον παλιό μου Cayin, βάζοντας δαχτυλίδια στις Golden 6550 θυμάμαι ότι είχα δει βελτίωση και γι αυτό παρέμειναν.

Βρε σεις, υπάρχει "sticky" στην κατηγορία γι' αυτό που συζητάμε. Τώρα το είδα.

edit: Καπιτάνο, σε πρόλαβα. Πιάσε κουκέτα κι άραξε. :flipout:

Last edited:
Η απάντηση στο ερώτημα αν χρειαζόμαστε αντικραδασμικά είναι πολύ απλή:

Βάζουμε μια κουρτινίτσα/σεντονάκι μπροστά από τα μηχανήματά μας και αγγαρεύουμε έναν φίλο μας να βάζει και να βγάζει τα αντικραδασμικά με τυχαία σειρά. Πότε θα τα βγάζει και πότε δεν θα τα βγάζει, προσπαθώντας να μας μπερδέψει καθώς θα κάνει κάποιες φορές πως τα τοποθετεί. Εμείς σημειώνουμε τι νομίζουμε ότι έχει τοποθετήσει (και αν έχει τοποθετήσει) - αν ο ήχος είναι καλύτερος ή χειρότερος (αντίστοιχα σημειώνει και αυτός κάθε φορά τι έκανε σε ένα χαρτί). Αν μετά από μερικές επαναλήψεις των 10 "αλλαγών" διασταυρώσουμε τα αποτελέσματα και έχουμε ένα σεβαστό ποσοστό επιτυχίας (πχ 8/10 σωστές προβλέψεις), τότε τα κρατάμε.

blind test κύριοι!

:grinning-smiley-043

Αληθεύει, απλώς η μουσική είναι πιο δυνατή από τον μηχανικό θόρυβο ή τον ηλεκτρικό βόμβο που δημιουργείται και δεν γίνεται αντιληπτό το μικρό αλλά υπαρκτό πρόβλημα που αναφέρεις. Οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας και εξόδου είναι η κύρια πηγή θορύβου. Επίσης και ο μικροφωνισμός στις λυχνίες μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητους θορύβους που μάλλιστα διαφέρει από λυχνία σε λυχνία και από δείγμα σε δείγμα.

Re: Απάντηση: Τρέμουν οι Ενισχυτές ?

Αμα κάνουμε φίλε Ηλία και blind test σε ποδαράκια ενισχυτών, τότε μας βλέπω όλους πακέτο για το Δαφνί. Μέχρι τώρα την έχουμε γλυτώσει :BDGBGDB55:

Παρά τρίχα την έχουμε γλιτώσει Γιώργο μου! :BDGBGDB55:

Αμα κάνουμε φίλε Ηλία και blind test σε ποδαράκια ενισχυτών, τότε μας βλέπω όλους πακέτο για το Δαφνί. Μέχρι τώρα την έχουμε γλυτώσει :BDGBGDB55:

:grandpa: Μην το λες! Εγώ ξέρω κάποιον που είχε φτιάξει μέχρι και κατασκευή για να αλλάζει καλώδια ρεύματος on the fly και είναι ακόμη έξω!

...εδώ κάποιος πριν χρόνια άλλαξε το καλώδιο στο μοτέρ του πικαπ και άκουσε διαφορά και μάλιστα μεγάλη! :BDGBGDB55:

Αληθεύει, απλώς η μουσική είναι πιο δυνατή από τον μηχανικό θόρυβο ή τον ηλεκτρικό βόμβο που δημιουργείται και δεν γίνεται αντιληπτό το μικρό αλλά υπαρκτό πρόβλημα που αναφέρεις. Οι μετασχηματιστές τροφοδοσίας και εξόδου είναι η κύρια πηγή θορύβου.

Ηλεκτρικό βόμβο εννοείς τον θόρυβο που ακούς αν πλησιάσεις το αυτί σου κοντά στον μετασχηματιστή ?

Τον μηχανικό θόρυβο τον ακούς όταν ο μετασχηματιστής διαρρέεται από ρεύμα και πλησιάζεις το αυτί σου κοντά στον μετασχηματιστή, ταυτόχρονα μεταφέρεται και βόμβος στα ηχεία που τον ακούς όταν πλησιάσεις το αυτί σου στα ηχεία.
Να μην σε απασχολεί πολύ το θέμα γιατί από τη θέση ακρόασης δεν γίνεται αντιληπτός ο θόρυβος, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο άλλο σοβαρό πρόβλημα που δεν λύνεται φυσικά με ποδαράκια στήριξης. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει καποιος το μέγεθος του προβλήματος και τι ακριβώς είναι αυτό που σε προβληματίζει.

Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει καποιος το μέγεθος του προβλήματος και τι ακριβώς είναι αυτό που σε προβληματίζει.

Αυτό που με προβλιματίζει είναι ότι βλέπω στην αγορά κάποια πολύ ακριβά ρακ μηχανημάτων και διαφόρων αξεσουάρ, με τους πωλητές να δικαιολογούν την υψηλή τιμή τους παρουσιάζοντας τη στήριξη ως πολύ σοβαρό θέμα. Την σωστή στήριξη των ηχείων την καταλαβαίνω αλλά των μηχανημάτων ? Αφού από ότι δείχνει ο μηχανικός θόρυβος και κατ επέκταση ο βόμβος παράγονται από το εσωτερικό των μετασχηματιστών και δεν έχει να κάνει η επαφή του μηχανήματος με τον εξωτερικό χώρο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τρέμουν οι Ενισχυτές ?

Αυτό που με προβλιματίζει είναι ότι βλέπω στην αγορά κάποια πολύ ακριβά ρακ μηχανημάτων και διαφόρων αξεσουάρ, με τους πωλητές να δικαιολογούν την υψηλή τιμή τους παρουσιάζοντας τη στήριξη ως πολύ σοβαρό θέμα. Την σωστή στήριξη των ηχείων την καταλαβαίνω αλλά των μηχανημάτων ? Αφού από ότι δείχνει ο μηχανικός θόρυβος και κατ επέκταση ο βόμβος παράγονται από το εσωτερικό των μετασχηματιστών και δεν έχει να κάνει η επαφή του μηχανήματος με τον εξωτερικό χώρο.

Η στήριξη είναι σοβαρό θέμα. Αποτελεί στοιχείο που μπορεί να μεταβάλλει θετικά ή αρνητικά αυτό που ακούμε.

Τα μηχανήματα "παίρνουν" δονήσεις από τα ηχεία και τις αναπαράγουν. Αυτό συμβαίνει λόγω συντονισμών των συχνοτήτων ηχείων-ρακ-μηχανημάτων.

Παλιότερα είχαμε πλαστικά φθηνά πικάπ που όταν παίζαμε δυνατά ακουγόταν μικροφωνισμός από τα ηχεία.

Πλέον με τα ψηφιακά δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, αλλά παραμένει πρόβλημα.

Αυτό το πρόβλημα μπορεί να είναι από πολύ μικρό μέχρι αρκετά...ακουστό.

Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή, είναι θέμα πειραματισμών και υπάρχουν πολλά πάμφθηνα υλικά για να το κάνεις αυτό (λάστιχα από καζανάκια, αντικραδασμικά για κλιματιστικά, σαμπρέλες κλπ κλπ). Μια βόλτα σε τεχνικό πολυκατάστημα θα σε "φτιάξει".

Θα σου πρότεινα να μην ανυσηχείς ιδιαίτερα, φρόντισε βασικά πράγματα στο στήσιμο του συστήματός σου και ασχολήσου αργότερα με τη στήριξη των συσκευών.

edit: τώρα είδα στο προφίλ σου ότι έχεις τα λαμπάτα του Τσακιρίδη. Οι λαμπάτοι ενισχυτές "ακούνε" περισσότερο στις αλλαγές στη στήριξη. Υπάρχουν κάποια δαχτυλίδια σιλικόνης για τις λάμπες που κάνουν δουλειά. Είχα πάρει για τον λαμπάτο προ μου και είδα διαφορά. Πρόσεχε όμως μη το παρακάνεις και "στεγνώσει" το αποτέλεσμα.

ΥΓ:Αυτή τη στιγμή έτσι όπως ακους σε "χαλάει" κάτι στον ήχο σου?

Last edited: