Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Θα το γονατισει ο Νικος ειναι βεβαιο.

Καλοστηριχτο Νικο και οποτε περασεις φερτο να το χαζεψω απο κοντα.

Το ζηλεψα.

Καλοριζικο Νικο...

να ρωτησω γενικοτερα... οι συγκεκριμενες σειρες της μανφροτο (055 και 190) εβγαιναν με 3 και 4 προεκτασεις στα ποδια... καπου ειχα διαβασει οτι οσο περισσοτερες, τοσο πιο επιρρεπες το τριποδο σε κραδασμους... ισχυει? και αν ναι, τι εξυπηρετουσαν οι 4 προεκτσεις? Παραπανω υψος ή και κατι αλλο?

Απάντηση: Re: Τριπόδια..

Θα το γονατισει ο Νικος ειναι βεβαιο.

Καλοστηριχτο Νικο και οποτε περασεις φερτο να το χαζεψω απο κοντα.

Το ζηλεψα.

Ναθαναήλ όταν περάσω θα το φέρω.
Θα σε πάρω τηλέφωνο…

Καλοριζικο Νικο...

να ρωτησω γενικοτερα... οι συγκεκριμενες σειρες της μανφροτο (055 και 190) εβγαιναν με 3 και 4 προεκτασεις στα ποδια... καπου ειχα διαβασει οτι οσο περισσοτερες, τοσο πιο επιρρεπες το τριποδο σε κραδασμους... ισχυει? και αν ναι, τι εξυπηρετουσαν οι 4 προεκτσεις? Παραπανω υψος ή και κατι αλλο?

Ευχαριστώ....
Παλιότερα είχα και με 3 προεκτάσεις και δεν είχα δει διαφορά…
Με 4 προεκτάσεις όταν είναι μαζεμένο είναι ποιο κοντό και βολευει καλύτερα στη μεταφορά. πχ αεροδρόμια κλπ.

Απάντηση: Τριπόδια..

Θεωρητικα οσο λιγοτερα αρθρωτα σκελη εχει ενα τριποδο τοσο πιο στοιβαρο γινεται. Ολα αυτα βεβαια ειναι θεωρητικα.
Το πρακτικο οφελος-οπως πολυ σωστα αναφερθηκε-ειναι οτι στο μαζεμα γινεται πιο 'κοντο' και μπαινουν πιο ευκολα σε βαλιτσες.
Μεγεια το νεο τριποδο. Εγω εχω carbon τριποδα της breno και πλεον δεν τα αλλαζω για αλουμινενια.
Ειναι ελαφρυα μεταφερονται πιο ευκολα και το κυριοτερο (ΜΗΝ γελασετε :flipout:) τα πιανεις το χειμωνα και δεν ξεπαγιαζουν τα χερια σου.
Μενει να δουμε ποσο αντοχη εχουν στο χρονο σε πραγματικη χρηση.

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Θεωρητικα οσο λιγοτερα αρθρωτα σκελη εχει ενα τριποδο τοσο πιο στοιβαρο γινεται. Ολα αυτα βεβαια ειναι θεωρητικα.
Το πρακτικο οφελος-οπως πολυ σωστα αναφερθηκε-ειναι οτι στο μαζεμα γινεται πιο 'κοντο' και μπαινουν πιο ευκολα σε βαλιτσες.
Μεγεια το νεο τριποδο. Εγω εχω carbon τριποδα της breno και πλεον δεν τα αλλαζω για αλουμινενια.
Ειναι ελαφρυα μεταφερονται πιο ευκολα και το κυριοτερο (ΜΗΝ γελασετε :flipout:) τα πιανεις το χειμωνα και δεν ξεπαγιαζουν τα χερια σου.
Μενει να δουμε ποσο αντοχη εχουν στο χρονο σε πραγματικη χρηση.

χε, χε Λεωνίδα το δικό μου το Manfrotto έχει σε ένα πόδι φορεμένο καουτσούκ ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Καλά αυτο δεν είμαι λόγος για επιλογή των carbon, και το δικό μου το αλουμινενιο (magnesit βέβαια γράφει...) cullman εχει ενα αφρωδες υλικό για πιασιμο τον χειμώνα. Το θέμα ειναι αποσβεσης κραδασμων, κυρίως.

Να κάνω μια ερώτηση; Για τις σειρές 055 και 190, απ' όσο βλέπω η βασική διαφορά είναι στο μέγιστο ύψος που είναι μεγαλύτερο στην 055. Πέραν της διαφοράς τιμής, υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα της 190 σε σχέση με την 055; Εντάξει, τα προφανή είναι μικρότερο βάρος, μικρότερες διαστάσεις όταν είναι μαζεμένο κτλ. Αλλά λειτουργικά, υστερεί κάπου η "ψηλή" σειρά; Πχ σε θέματα σταθερότητας/κραδασμών κτλ. (εννοείται αν συγκρίνουμε δυο μοντέλα στο ίδιο ύψος);

Από την άλλη, επειδή δεν έχω χρησιμοποιήσει τρίποδο εκτεταμένα, πιθανόν το μέγιστο ύψος της 055 να είναι ουσιαστικά άχρηστο (απλά δεν έχω την καθημερινή εμπειρία για να κρίνω). Αλλά αν έχεις ένα τρίποδο με μέγιστο ύψος 146 (η "παλιά" σειρά 190) + 10 ας πούμε η κεφαλή + 5 χοντρικά το ύψος της μηχανής (εκτός αν μιλάμε για κάμερα οπότε είναι λιγότερο) βγαίνει σύνολο 160 (ενώ η αντίστοιχη 055 πάει 178 από μόνη της). Λίγο δεν είναι για να φωτογραφήσεις κάποιον πχ 190; Θα μου πείτε δεν τον φωτογραφίζεις απ' τα 10 εκατοστά, οπότε το 160 μπορεί να είναι υπέραρκετό... Από την άλλη, δεν ξέρω αν ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε και το μέγιστο ύψος στα τρίποδα, οπότε το 160 πέφτει χαμηλότερα...

Μια άλλη λύση θα ήταν η καινούρια σειρά 190 που αναφέρει ο udt71, η οποία έχει μέγιστο ύψος 160. Και πάλι βέβαια η αντίστοιχη 055 πάει 170. Από την άλλη, η υπάρχουσα 055 είναι φτηνότερη της καινούριας 190. Ολίγον μπέρδεμα :-) Τέσπα, για να μην πολυλογώ, θεωρείτε ότι αξίζει να πάμε στην 055 σε σχέση με την 190, αν δε μας πειράζει η διαφορά τιμής, βάρους κτλ.;

To ύψος σε ένα τρίποδο έχει να κάνει με το ύψος του φωτογράφου και σε καμία περίπτωση με το ύψος του θέματος.
Είναι σημαντικό να μη σε κουράζει η χρήση του. Αυτό σημαίνει ότι το viewfinder της μηχανής θα πρέπει να μπορεί να φτάνει το ύψος του ματιού σου.
Επίσης αν χρησιμοποιείς το τρίποδο σε εδάφη με μεγάλη κλίση (για landscape φωτός) τότε και πάλι βοηθάει το μεγάλο ύψος αφού κάποιο/α από τα πόδια του μπορεί λόγω κλίσης να στηρίζονται αρκετά χαμηλότερα από τον φωτογράφο.

Τότε το ψηλό χωρίς δεύτερη σκέψη :-)

δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το μεγάλο τριπόδι έχει σημαντική διαφορά στο βάρος, αλλά και στις διαστάσεις. Μην ξεχνάς ότι όταν ανοίγει θέλει μεγαλύτερο τρίγωνο και δεν το έχεις πάντα. Από την άλλη διαπίστωσα ότι αισθητικά μου έρχεται πιο καλά να φωτογραφίζω, ιδιαίτερα σε κοντινές αποστάσεις από πιο χαμηλό ύψος. Αυτά είναι γούστα βέβαια.

Εγώ που είμαι 1,75 διαπίστωσα ότι με το νέο 190 σε πλήρη έκταση (η κεντρική κολώνα κάτω) το οφθαλμοσκόπιο της μηχανής είναι ακριβώς στο μάτι μου αλλά….
Δεν μπορώ να δω καλά την πάνω οθόνη της μηχανής και θα με βόλευε να ήταν 5 εκατοστά ποιο κοντό.

Κάτσε, απ' όσο βλέπω στα specs (http://www.manfrotto.com/product/83...nium_4-section_tripod,_with_horizontal_column), με την κολώνα κάτω, το τρίποδο είναι 135. Μαζί με κεφαλή, μηχανή κτλ. και φτάνει τόσο ψηλά που να μη σε βολεύει; Πόσο είναι το τελικό ύψος δηλαδή;

Επίσης, ακόμα κι αν σου είναι άβολο στο όποιο ύψος, γιατί δεν το χαμηλώνεις; Θεωρείς ότι είναι καλύτερα να έχεις τα πόδια σε πλήρη έκταση; Θα υπέθετα ότι το πρόβλημα είναι να το βρίσκεις κοντό, όχι να σου πέφτει ψηλό (εφόσον μπορείς να το χαμηλώσεις). Χάνω κάτι;

Εγώ πάντως θέλω ένα τρίποδο που να μπορούν να το χρησιμοποιούν και ψηλοί (190+) και (αρκετά) πιο κοντοί (160). Θα υπέθετα ότι είναι καλύτερο να πάρω κάτι ψηλό που χαμηλώνει, παρά κάτι μέτριου - ας πούμε - ύψους που... δεν ψηλώνει. Βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ότι ψηλότερο τρίποδο σημαίνει και μεγαλύτερο τρίγωνο βάσης, που δεν είναι πάντα διαθέσιμο.

Επίσης κάτι άλλο: τι πρέπει να κοιτάξω για να σιγουρευτώ ότι μπορώ να συνδυάσω τρίποδο και κεφαλή διαφορετικής εταιρίας; Λογικά θα έχει να κάνει με το mounting screw; Έχω δει δύο μεγέθη: 1/4'' και 3/8''. Αν το τρίποδο έχει 3/8'' και η κεφαλή 1/4'' υπάρχει κάποιος αντάπτορας που μπορώ να χρησιμοποιήσω ή απλά δε συνδυάζονται;

Συνήθως οι καλές κεφαλές (εάν κρίνω από την κατηγορία τριπόδων που εξετάζεις) έχουν σπείρωμα 3/8'' και αντάπτορα (μέσα στο ίδιο το σπείρωμα, συνήθως) σε 1/4''.

Τα καλά, πάλι, τρίποδα, έχουν συνήθως κάποιο κοχλία δύο όψεων, από τη μια 3/8 από την άλλη 1/4.

Και φυσικά, υπάρχουν στα φωτογραφικά καταστήματα οι σχετικοί αντάπτορες, που όμως παρεμβάλλονται μεταξύ τριποδιού και κεφαλής.

Κάτσε, απ' όσο βλέπω στα specs (http://www.manfrotto.com/product/83...nium_4-section_tripod,_with_horizontal_column), με την κολώνα κάτω, το τρίποδο είναι 135. Μαζί με κεφαλή, μηχανή κτλ. και φτάνει τόσο ψηλά που να μη σε βολεύει; Πόσο είναι το τελικό ύψος δηλαδή;

Επίσης, ακόμα κι αν σου είναι άβολο στο όποιο ύψος, γιατί δεν το χαμηλώνεις; Θεωρείς ότι είναι καλύτερα να έχεις τα πόδια σε πλήρη έκταση; Θα υπέθετα ότι το πρόβλημα είναι να το βρίσκεις κοντό, όχι να σου πέφτει ψηλό (εφόσον μπορείς να το χαμηλώσεις). Χάνω κάτι;

Εγώ πάντως θέλω ένα τρίποδο που να μπορούν να το χρησιμοποιούν και ψηλοί (190+) και (αρκετά) πιο κοντοί (160). Θα υπέθετα ότι είναι καλύτερο να πάρω κάτι ψηλό που χαμηλώνει, παρά κάτι μέτριου - ας πούμε - ύψους που... δεν ψηλώνει. Βέβαια λαμβάνοντας υπόψη και τις συστάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ότι ψηλότερο τρίποδο σημαίνει και μεγαλύτερο τρίγωνο βάσης, που δεν είναι πάντα διαθέσιμο.

Μετράω το τρίποδο με την κεφαλή Manfrotto MH054M0-Q2 και είναι 150 cm αν προσθέσουμε και το ύψος της μηχανής 12 cm + πρεσβυωπία?.....
βλέπω ότι για μένα είναι ιδανικό το ύψος του παλιού 190CXPRO4 όταν θέλω να το ανοίξω γρήγορα…
Αν υπάρχει χρόνος φυσικά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Συγκριτικά τώρα το καινούργιο MT190CXPRO4 με το παλιό 190CXPRO4 (το είχα για 2 χρόνια περίπου) είναι κατά πολύ καλύτερο και αξίζει τα παραπάνω χρήματα που ζητάει….