Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Γεια σας , δεν ειχα δει οτι υπαρχει ειδικο thread για τριποδια. Εχω μια compact μηχανη την xz2 και θα ηθελα καποιο value for money τριποδο , ετσι οικονομικο αλλα καλο. καποια προταση? Ευχαριστω

Απάντηση: Τριπόδια..

σ' ευχαριστώ,θα ήθελα να δω πρώτα κάτι από Ελλάδα

Σε τέτοια κατηγορία τιμής, μπορείς να ακολουθήσεις την πεπατημένη -Manfrotto BeeFree. Γύρω στα 160 ευρώ κιτ με την κεφαλή του, ένα σύστημα γύρω στο 1,5 κιλό πρέπει να το έχει πολύ άνετα. Μην κοιτάς μόνο τις προδιαγραφές, σκεφτόμαστε το χειρότερο σενάριο με περίεργες γωνίες κλπ. Από τις προδιαγραφές σκέφτεσαι περίπου το μισό για να είσαι μέσα, και αυτό πάλι αναλόγως τον κατασκευαστή, σε μερικούς που τα παραφουσκώνουν (κατά Κίνα μεριά) σκέφτεσαι το 1/3.

Αν σκοπεύεις να πάρεις μεγάλους τηλεφακούς, θέλεις πχ να φορέσεις στη μηχανή (πχ με αντάπτορα) από έναν 300/4 και πάνω σε μήκος και βάρος, κοιτάς για πιο στιβαρή κεφαλή (παίζει μεγαλύτερο ρόλο από το τρίποδο).

βολικοτατο το Manfrotto BeeFree, το αγορασα πριν 10 μερες απο το saturn (Germany) προσφορα στα 104,00 ευρω (νομιζω εχει κανα 2 κομματια ακομα)
και χθες που το πηρα σε μια εξορμηση με την xt1 ,εμεινα απολυτα ικανοποιημενος :a0210:

Παρήγγειλα σήμερα την κεφαλή Manfrotto MVH502AH και θέλω να την συνδυάσω με ένα μονόποδο που διαθέτει legs, μεγάλος πόθος είναι το Sirui P204 αλλά πάει overbudget και προσγειώνομαι, σκέφτομαι το Benro A38FD.

Πιστεύετε ότι θα έχω σταθερότητα (χρησιμοποιώ μόνο την Samsung NX1) για να χρησιμοποιώ πλήρως την κεφαλή με pan/tilt ή θα με κουράσει ?

Παρήγγειλα σήμερα την κεφαλή Manfrotto MVH502AH και θέλω να την συνδυάσω με ένα μονόποδο που διαθέτει legs, μεγάλος πόθος είναι το Sirui P204 αλλά πάει overbudget και προσγειώνομαι, σκέφτομαι το Benro A38FD.

Πιστεύετε ότι θα έχω σταθερότητα (χρησιμοποιώ μόνο την Samsung NX1) για να χρησιμοποιώ πλήρως την κεφαλή με pan/tilt ή θα με κουράσει ?

Το πιθανότερο είναι να έχεις πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι κεφαλές βίντεο εφαρμόζουν δυνάμεις εκτός του κεντρικού άξονα του τριποδιού. Για να ελαχιστοποιήσουν τς πιθανότητες κουνήματος κλπ. οι κατασκευαστές συστήνουν τριπόδια στιβαρά και με μεγάλο άνοιγμα ποδιών έτσι ώστε όλη η κεφαλή να είναι μέσα στο τρίγωνο. Εσύ δεν έχεις ένα απλό στιβαρό τριπόδι όπως το manfrotto 190 σε κάποια από τις διάφορες εκδόσεις του αλλά ένα μονόποδο που έχει πολύ μικρό τρίγωνο, οι δυνάμεις από την κεφαλή θα φθάνουν ενισχυμένες στα πόδια και θα προκαλούν ταλαντώσεις.

Το πιθανότερο είναι να έχεις πρόβλημα. Κι αυτό γιατί οι κεφαλές βίντεο εφαρμόζουν δυνάμεις εκτός του κεντρικού άξονα του τριποδιού. Για να ελαχιστοποιήσουν τς πιθανότητες κουνήματος κλπ. οι κατασκευαστές συστήνουν τριπόδια στιβαρά και με μεγάλο άνοιγμα ποδιών έτσι ώστε όλη η κεφαλή να είναι μέσα στο τρίγωνο. Εσύ δεν έχεις ένα απλό στιβαρό τριπόδι όπως το manfrotto 190 σε κάποια από τις διάφορες εκδόσεις του αλλά ένα μονόποδο που έχει πολύ μικρό τρίγωνο, οι δυνάμεις από την κεφαλή θα φθάνουν ενισχυμένες στα πόδια και θα προκαλούν ταλαντώσεις.

Υπέραναλυτικός, και εγώ αυτό φοβάμαι, ειδικά στην πιθανότητα ανοίγματος του σε μεγαλύτερο ύψος, επικοινώνησα με ένα κατάστημα όμως που έχει αρκετά μοντέλα και μου είπε ότι μπορώ να τα δοκιμάσω με την κεφαλή, οπότε θα πάω την άλλη εβδομάδα για tests !

Δεν έχω μονόποδο, θα έχω σίγουρα την κεφαλή, απλά σκεφτόμουν για εξοικονόμιση χώρου και για καλύτερη φορητότητα να κάνω τον συνδυασμό, η κεφαλή είναι αρκετά ογκώδης, θα την δοκιμάσω να δω κατά πόσο στέκεται σταθερά σε 1-1.2m και αν δεν τότε θα πάρω κανονικό τρίποδο.

Θέλω να χωρέσω 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη το καταλαβαίνω, αν είχα το budget θα έπαιρνα ξεχωριστά ένα αξιόλογο μονόποδο και για το σπίτι ένα τρίποδο.

Last edited:

H κεφαλή βίντεο είναι μανούρα και η συγκεκριμένη manfrotto ακόμη περισσότερο. Μόνο οι πανοραμικές κεφαλές είναι πιο δύσκολες. Ζυγίζει και 1,5 κιλά. Δυστυχώς πρέπει να πας σε τριπόδι και θα δεχθείς ότι θα το κουβαλάς.

Μια ιδέα είναι , το κάνω κι εγώ αλλά όχι για πολλές ώρες (το πολύ 3) και για πολλά χλμ.

καλησπέρα σας. Σαν νέος κάτοχος του Manfrotto 055 CXPRO4 με κεφαλή την 410 junior gear head είμαι σε αναζήτηση τρόπου μεταφοράς. Θα προτείνατε shoulder strap ή θήκη ή και τα δυο.
Για ποιο οικονομικά έλεγα για αρχή τουλάχιστον shoulder strap όπου και βρίσκω αυτά:
http://www.katerelos.gr/product/16655/manfrotto-tripod-shoulder-strap-1.html
http://www.katerelos.gr/product/14413/manfrotto-tripod-shoulder-strap-2.html
http://www.katerelos.gr/product/19991/manfrotto-tripod-shoulder-strap-540.html

αλλά δεν μπορώ να βρω διαφορές, πέρα από την τιμή τους. Ποιο θα προτείνατε από τα δυο ή κάποιο άλλο τρόπο;
Χρησιμοποιώ επίσης για την μεταφορά της μηχανής το strap της Black Rapid http://www.blackrapid.com/products/yeti
Ευχαριστώ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

ή κάτι σαν αυτό
http://www.e-photoshop.gr/458hl-hang-strap-f-190-055pro-458b-manfrotto.html

Last edited:

Θέλω να χωρέσω 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη το καταλαβαίνω, αν είχα το budget θα έπαιρνα ξεχωριστά ένα αξιόλογο μονόποδο και για το σπίτι ένα τρίποδο.

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις σοβαρά προς τη σειρά Travel Angel της Benro. Είναι καταπληκτική περίπτωση, σε πολύ καλή τιμή και σου δίνει αξιόλογο τρίποδο και μονόποδο σε 1.
http://www.benroeu.com/products/photo-travel-angel/

benro-c2692tb1-travel-angel-ii-cf-tripod-kit_2.jpg

Απάντηση: Re: Τριπόδια..

καλησπέρα σας. Σαν νέος κάτοχος του Manfrotto 055 CXPRO4 με κεφαλή την 410 junior gear head είμαι σε αναζήτηση τρόπου μεταφοράς. Θα προτείνατε shoulder strap ή θήκη ή και τα δυο.

Έχω την αλουμινένια εκδοχή του πρώτου, με την ίδια κεφαλή. Δεν είναι καταπληκτικό σετ?

Για μεταφορά, είτε το κουβαλώ απλώς κρατώντας το ένα πόδι, είτε του περνάω ένα απλό λουρί που έχω από ένα Slik, το οποίο έχει μια άκρη που μπαίνει κάτω από την κεφαλή, και στην άλλη άκρη ουσιαστικά περνιέται στον εαυτό του και χώνεις ανάμεσα τα πόδια του τριπόδου. Δεν είναι πάντως μεγάλο το βάρος ώστε να θέλεις μαξιλαράκια στον ιμάντα.... μια θήκη πάντως που έχω για ένα Culmann (μπαίνει όλο μέσα) μου φαίνεται άβολη επειδή γλυστράει από τον ώμο. Θα πρέπει να τη φορέσω χιαστί, δεν θέλω.

Σε ευχαριστώ. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη. Μόνο λίγο σήμερα μέσα στο σπίτι που επέστρεψα Βόλο. Στις γιορτές θα το δοκιμάσω γυρίζοντας το Πήλιο.
Βαρύ δεν είναι όντως. Η κεφαλή είναι λίγο ογκώδης. Πιο πολύ για να έχω τα χέρια ελεύθερα ψάχνω λουρί ώμου.

Η κεφαλή είναι και βαρειά και ογκώδης, αλλά αλλάζει εντελώς αυτά που ήξερες για κεφαλές. Στιβαρότατη, δεν "κρεμάει" με τηλεφακούς, και η ακρίβεια των ρυθμίσεων που δίνει το γρανάζι απλά απερίγραπτη αν δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει. Και είναι και η φθηνότερη γραναζωτή, φαντάσου.

Re: Απάντηση: Τριπόδια..

Προσωπικά δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα του λουριού. Μάλλον ταλαντώσεις δημιουργεί και μας αυξάνει την αστάθεια στο περπάτημα, ειδικά όταν τα εδάφη είναι σαθρά. Προσωπικα το μεταφέρω είτε στο χέρι, είτε στη θήκη για το τριπόδι που έχει το backpack.

καλη αγαρα Μιλτος, αλλα αυτη η κεφαλι δεν με βολεψε, ειναι πολυ χρονοβορα... προτιμω head ball
θα συμφωνησω με τον Βλαση, το λουρι σε δυσκολευει παρα σου λυνει τα χερια...
εγω η το δενω επανω στην τσαντα η στο τσαντακι του μεσα

Η αλήθεια είναι ότι λίγο που δούλεψα με την ballhead κεφαλή του gorilla joby δεν με πολυβολεψε. Αλλά όπως και να έχει μπορώ να την χρησιμοποιώ αν χρειαστεί, για παράδειγμα για μικρότερο όγκο.
Για περπάτημα σε βουνό η αρκετές ώρες σίγουρα στο ορειβατικό μου σακίδιο.
Επειδή η συσκευασία δεν έχει κάποια θήκη σκέφτηκα για κάποιο λουρί ώμου, για κοντινές αποστάσεις.

καλη αγαρα Μιλτος, αλλα αυτη η κεφαλι δεν με βολεψε, ειναι πολυ χρονοβορα... προτιμω head ball
θα συμφωνησω με τον Βλαση, το λουρι σε δυσκολευει παρα σου λυνει τα χερια...
εγω η το δενω επανω στην τσαντα η στο τσαντακι του μεσα

Αν τη χρησιμοποιει κανεις συχνα και δεν ξεχνα ποια κινηση ελεγχει ο καθε επιλογεας, ειναι γρηγορη. Ισως πιο γρηγορη απο μπιλια αν μιλαμε για βαρεις φακους που θελουν γερο σφιξιμο της κεφαλης για να κλειδωσουν καλα. Το ξερεις φαντάζομαι πως καθε επιλογεας με αντιστροφη περιστροφή κινειται ελευθερα.