Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Re: Τριπόδια..

Παρελαβα το μακροτριποδο (γλυσιερα απο το γλυστρω?) σημερα, 10Ευρω με τα μεταφορικα.

Ρε παιδια, η ποιοτητα των κινεζικων εχει βελτιωθει πολυ τα τελευταια χρονια. Ειδα και ενα φλασακι που αγορασα μαζι με το τριποδο και σιγουρα αξιζουν περισσοτερο απο αυτο που δινεις για την αγορα. Και δεν μιλω για τα επωνυμα που κατασκευαζονται στην Κινα, μιλω για τα no name κινεζικα.

Τελος παντων, η κατασκευη του ειναι στιβαρη και ευχαριστη στην αισθηση και στο ματι :) Σηκωνει και γλυστραει και κραταει μια χαρα ολο τον μακρο εξοπλισμο, και υπο γωνια.

ΥΓ
Το τριποδακι στο οποιο στηριζεται η γλυσιερα δεν ειναι αυτο που χρησιμοποιω για μακρο, (Mr. Send:), ειναι μονο για την επιδειξη.

D7K_3944.jpgD7K_3941.jpgD7K_3935.jpg

Και για ποιο λόγο να βγάζεις το plate; Είναι τόσο μεγάλο που δεν χωράει να το αποθηκεύσεις;
Εγώ απ'οταν το έβαλα δεν το έχω ξαναβγάλει.

Αν χρησιμοποιουσα ενα τριποδο ισως να μην θα υπηρχε θεμα. Αλλα χρησιμοποιω και μονοποδο και διαφορα τριποδακια για μακρο. Βαλε βγαλε..
Τις δε περισσοτερες φορες δεν χρησιμοποιω τιποτα και με ενοχλει να υπαρχει η πλακετα πανω στη μηχανη :)

Εχετε αποψη για τις pistol grip κεφαλες η να προτιμησω τον κλασσικο λεβιε? Εχω με λεβιε και ειναι μια χαρα. Για το αλλο δεν εχω αποψη.
Κυρια χρηση ειναι βιντεογραφια και δευτερευοντως φωτογραφια.

Last edited:

Η χρήση του πιστολιού είναι fashion, portrait, studio, group. Επίσης το πιστόλι θέλει βαρβάτο τρίποδο, δεν κάνει για το Νικονάκι. Για βίντεο είναι με τον λεβιέ.

Last edited:

Εχεις καποιο λινκ για το μαραφετι αυτο ?

Παρελαβα το μακροτριποδο (γλυσιερα απο το γλυστρω?) σημερα, 10Ευρω με τα μεταφορικα.

Ρε παιδια, η ποιοτητα των κινεζικων εχει βελτιωθει πολυ τα τελευταια χρονια. Ειδα και ενα φλασακι που αγορασα μαζι με το τριποδο και σιγουρα αξιζουν περισσοτερο απο αυτο που δινεις για την αγορα. Και δεν μιλω για τα επωνυμα που κατασκευαζονται στην Κινα, μιλω για τα no name κινεζικα.

Τελος παντων, η κατασκευη του ειναι στιβαρη και ευχαριστη στην αισθηση και στο ματι :) Σηκωνει και γλυστραει και κραταει μια χαρα ολο τον μακρο εξοπλισμο, και υπο γωνια.

ΥΓ
Το τριποδακι στο οποιο στηριζεται η γλυσιερα δεν ειναι αυτο που χρησιμοποιω για μακρο, (Mr. Send:), ειναι μονο για την επιδειξη.

View attachment 75131View attachment 75132View attachment 75133

Καλό δείχνει, σκέπτομαι να το πάρω για να εφαρμόσω την τεχνική με τις πολλαπλές λήψεις για μεγαλύτερο βάθος πεδίου...

Καλό δείχνει, σκέπτομαι να το πάρω για να εφαρμόσω την τεχνική με τις πολλαπλές λήψεις για μεγαλύτερο βάθος πεδίου...
Δεν προορίζεται για τέτοια χρήση η γλυσιέρα, αλλά για μικρορύθμιση της εστίασης, κυρίως σε macro φωτογράφηση*, μετακινώντας τη μηχανή και όχι αλλάζοντας την εστίαση. Άλλωστε, πηγαίνοντας τη μηχανή μπρος-πίσω με τη γλυσιέρα αλλάζεις και το κάδρο** άρα οι λήψεις που θα πάρεις δε θα ταιριάζουν όταν πας να τις ενώσεις.

Για το focus stacking που θέλεις να κάνεις, αρκεί να βάλεις τη μηχανή στο τρίποδο και απλά ανάμεσα σε κάθε λήψη να αλλάζεις προοδευτικά το σημείο εστίασης από το πιο κοντινό στο πιο μακρινό σημείο του αντικειμένου που θες. Εστιάζεις κοντά, τραβάς, εστιάζεις λίγο πιο μακριά, ξανατραβάς, ακόμα πιο μακριά και ξανατραβάς κοκ. Όλες τις λήψεις που θα πάρεις τις πετάς στο photoshop και δε ρεστ ιζ χιστορυ!

*Μικρορύθμιση my ass η συγκεκριμένη βέβαια γιατί έχει αρκετό τζόγο, αλλά θεωρητικά η χρήση της αυτή είναι (την έχω, και μάλιστα στο διπλό setup, τρομάρα μου, για κίνηση σε δύο κατευθύνσεις - δύο γλυσιέρες - η μία πάνω στην άλλη).
**Κάποιοι μάκρο φακοί, βέβαια (σίγουρα ο nikkor 105 vr), αλλάζουν ελαφρώς και το κάδρο αλλάζοντας το σημείο εστίασης, από κοντά προς το άπειρο.

Δεν προορίζεται για τέτοια χρήση η γλυσιέρα, αλλά για μικρορύθμιση της εστίασης, κυρίως σε macro φωτογράφηση*, μετακινώντας τη μηχανή και όχι αλλάζοντας την εστίαση. Άλλωστε, πηγαίνοντας τη μηχανή μπρος-πίσω με τη γλυσιέρα αλλάζεις και το κάδρο** άρα οι λήψεις που θα πάρεις δε θα ταιριάζουν όταν πας να τις ενώσεις.

Για το focus stacking που θέλεις να κάνεις, αρκεί να βάλεις τη μηχανή στο τρίποδο και απλά ανάμεσα σε κάθε λήψη να αλλάζεις προοδευτικά το σημείο εστίασης από το πιο κοντινό στο πιο μακρινό σημείο του αντικειμένου που θες. Εστιάζεις κοντά, τραβάς, εστιάζεις λίγο πιο μακριά, ξανατραβάς, ακόμα πιο μακριά και ξανατραβάς κοκ. Όλες τις λήψεις που θα πάρεις τις πετάς στο photoshop και δε ρεστ ιζ χιστορυ!

*Μικρορύθμιση my ass η συγκεκριμένη βέβαια γιατί έχει αρκετό τζόγο, αλλά θεωρητικά η χρήση της αυτή είναι (την έχω, και μάλιστα στο διπλό setup, τρομάρα μου, για κίνηση σε δύο κατευθύνσεις - δύο γλυσιέρες - η μία πάνω στην άλλη).
**Κάποιοι μάκρο φακοί, βέβαια (σίγουρα ο nikkor 105 vr), αλλάζουν ελαφρώς και το κάδρο αλλάζοντας το σημείο εστίασης, από κοντά προς το άπειρο.

Το focus stacking γίνεται με μετατόπιση της μηχανής και όχι με επέμβαση στο focus ring. Αυστηρά και μόνο. Χρειάζεται όμως γλιτσιέρα μεγάλης ακριβείας με πολλές στροφές ανα mm, ειδικά αν θέλουμε μικρά έντομα όπως μύγα κλπ. Αυτή είναι αρκετά "χονδρική" και κάνει για μεγαλύτερα αντικείμενα.

Απάντηση: Τριπόδια..

Αν αγόραζα γλυσιέρα, θα αγόραζα:
Novoflex (πολύ ακριβές) η Velbon Super Mag Slider Macro Rail.

Attachments

• Novoflex.jpg
    Novoflex.jpg
    30.2 KB · Views: 131
  • Velbon.jpg
    Velbon.jpg
    30.9 KB · Views: 130
Το focus stacking γίνεται με μετατόπιση της μηχανής και όχι με επέμβαση στο focus ring. Αυστηρά και μόνο.

Δημήτρη, εξηγησε το λιγο αυτο αν θελεις. Ημουν βεβαιος οτι ισχυε το αντιθετο και το εχω εφαρμοσει κιολας!

Sent from my CT1002 using Tapatalk

Καλό θα ήταν να μας απαντήσει και ο Τάσος που έχει και τον MP65 και γλιτσιέρα και μάλιστα Thessaloniki custom made πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας από αυτές που αναφέρατε παραπάνω.

Καλό θα ήταν να μας απαντήσει και ο Τάσος που έχει και τον MP65 και γλιτσιέρα και μάλιστα Thessaloniki custom made πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας από αυτές που αναφέρατε παραπάνω.

Εννοειται! Ασε που "χρωσταει" και φωτογραφιες της, τις οποιες εχει υποσχεθει στο παρελθον!

Sent from my CT1002 using Tapatalk

Έχω καιρό να τη χρησιμοποιήσω, είναι μεν ακριβής αλλά θέλει μάλλον μια μοντιφιά, στο 4 και 5x ταλαντώνεται αρκετά.

Εξάλλου το τελευταίο χρόνο+ συνήθισα να χρησιμοποιώ τον 65ρη στο χέρι, μέχρι 3x τον φτάνω.

Δημήτρη, εξηγησε το λιγο αυτο αν θελεις. Ημουν βεβαιος οτι ισχυε το αντιθετο και το εχω εφαρμοσει κιολας!

focus stacking με ρύθμιση απο το focus του φακού μπορεί να γίνει (και έτσι πρέπει) σε μεγάλα αντικείμενα, μεγαλύτερα των 10cm. Αλλα τα μεγάλα συνήθως βγαίνουν και με κλειστό διάφραγμα με μεγάλο βάθος πεδίου. Η πραγματική χάρη του focus stacking είναι στη μακροφωτογράφιση. Εκει, για να πάρεις ένα έντομο πεντακάθαρο απο άκρη σε άκρη χρειάζονται 60 με 130 λήψεις με διαφορά στην εστίαση απο 0,1 ως 0,3mm απο εικόνα σε εικόνα. Αυτό είναι αδύνατον να γίνει απο την εστίαση του φακού. Οι φανατικοί και οι επαγγελματίες του μάκρο χρησιμοποιούν γλυσιέρες με μοτέρ ελεγχόμενες απο προγραμματιστή http://www.cognisys-inc.com/HowTo/focus_stack_how_to.php Οπως και να είναι για μάκρο φωτογράφιση η γλισιέρα πρέπει να έχει βήμα περι το 1mm ανα 10 ως 5 περiστροφές, δηλ 0,1 ως 0,2mm. Για να κάνουν τις λήψεις σε έντομα, τα παγώνουν στην κατάψυξη για λίγο ώστε να πέσουν σε νάρκη και να κάτσουν ακίνητα. Γι αυτό εξυπηρετεί και η αυτόματη διάταξη που είναι ταχύτατη ώστε να μην ξυπνήσει το έντομο.

Ψάξε στο διαδίκτυο, έχει πληροφορία. Τα καλύτερα άρθρα όμως τα έχω δει σε περιοδικά. Θυμάμαι οτι την καλύτερη γλυσιέρα που έχω δει ήταν ιδιοκατασκευή απο κάποιον μερακλή για δική του χρήση.

Για focus stacking έχω δει να χρησιμοποιούνται και κόμπακτ της Canon, με σύζευξη ενός απλού 50ρη φακού, και με χρήση του firmware chdk, που επιτρέπει focus bracketing με πολύ μικρό βήμα. Το αποτέλεσμα φαινόταν πολύ καλό πάντως, δεδομένου του κόστους του εξοπλισμού.

Τωρα κατανοοω την αναγκη για ´καλη' γλυσιερα καθως προσπαθουσα να βγαλω το συρματακι μιας μικρης λυχνιας και ειχα μεγαλη δυσκολια στην εστιαση ακομα και με τον μοχλο της γλυσιερας και την βοηθεια απο το ζουμ εστιασης της d7000. Πολυ vibration και μονο απο τυχη θα πετυχω την τελεια εστιαση.

Αρα θα κινηθω σε αγορα καλυτερης γλυσιερας. Μηπως εχετε να προτεινετε κατι σε λογικα πλαισια κοστους κατω απο $100? Ευχαριστω.
Εδω ειναι το crop απο το την εστιαση στο συρμα της λυχνιας οπου πιστευω οτι χωραει βελτιωση.

View attachment 76383tripod.jpg

Εδω το μικροτερο crop απο αρχικη φωτο εστιασης μακρο 1:1
D7K_4238.jpg

Last edited: