Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Απάντηση: Re: Τριπόδια..

Σήμερα είχα τη δυνατότητα να παίξω με ένα Cullmann Nanomax 250T. Δυστυχώς δεν με ικανοποίησε καθόλου. Ούτε σταθερό είναι.
Κοιτάζω τώρα κάτι πιο ακριβό, το Benro A250 FBH00.

Λες Βλάσση να μην παραγγείλω το NANOMAX 230T CB6.1?
τόσο χάλια αίσθηση σου εδωσε το nanomax?

Re: Απάντηση: Re: Τριπόδια..

Λες Βλάσση να μην παραγγείλω το NANOMAX 230T CB6.1?
τόσο χάλια αίσθηση σου εδωσε το nanomax?

δεν ξέρω τί θα κάνεις φίλε μου. Εγώ δοκίμασα μέσα σε κατάστημα το 250. Συγκεκριμένα πήγα να αγοράσω το 230. δεν τον είχε εκείνη την ώρα και στράφηκα προς το 250. Αλλά η αίσθηση του 250 δεν ήταν αυτή που περίμενα έστω από ένα φθηνό τριπόδι. Δηλ. τα πόδια δεν μπορούσαν να σταθεροποιηθούν πάνω στο μάρμαρο, ενώ όλα τα υπόλοιπα διπλανά τριπόδια μπορούσαν (και μιλώ και για άλλα culmann, velbon, όχι μόνο για ακριβά τριπόδια) όταν έβαζα το χέρι μου πάνω στην κεφαλή μπορούσα να κουνήσω το τριπόδι προς κάθε κατεύθυνση και η κεφαλή (video) είχε "δόντι" σε κάθε κίνηση και σε κάθε άξονα. Δεν το αγόρασα...προτίμησα να δώσω κάτι παραπάνω για ένα τριπόδι που μαζί με τη δική του κεφαλή ή μια κεφαλή βίντεο είναι μερικά γραμ. βαρύτερο, αλλά να μπορώ να δουλέψω. Πιστεύω ότι το πρόβλημα του 250 είναι το πολύ στελέχος των ποδιών που πατούν στο πάτωμα (το τελευταίο άνοιγμα) και η κεφαλή του.

Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν επιθυμώ απλώς να ακουμπήσω μια μικρή μηχανή, αλλά να δουλέψω με μια μηχανή (έστω μικρή) πάνω σε τριπόδι.

Re: Τριπόδια..

Τελικά παρήγγειλα χθες από το γερμανικό amazon δυο πράγματα :

Μια κεφαλή Velbon PH 368 http://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_no...s=aps&field-keywords=Velbon PH368 Schwenkkopf για λήψεις βίντεο και ένα τριπόδι Benro A250 Με μικρή κεφαλή μπίλιας (μην ξεχνιόμαστε κιόλας...) http://www.amazon.de/Benro-BE2148-A...9NSA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1361612547&sr=8-1 . Μου στοίχισαν τελικά 139 ευρώ με αποστολή. Είχα δωρεάν αποστολή για ένα διάστημα, και γι αυτό και προχώρησα στην παραγγελία χθες το απόγευμα. Την ώρα που ήμουν έτοιμος να την ολοκληρώσω είχα επαγγελματικό τηλεφώνημα. Κράτησε περισσότερο από μια ώρα κι έχασα τη δωρεάν αποστολή (expired). Τελικά θα μου στοιχίσει 25 ευρώ περισσότερο από όσο είχα υπολογίσει, αλλά αν έκανα την παραγγελία στην Ελλάδα το τελικό κόστος θα ήταν 195 ευρώ.

Γιια την κεφαλή γράφουν μόνο καλά λόγια ιδιαίτερα για το πόσο μαλακά δουλεύει στις κινήσεις στον οριζόντιο και κάθετο άξονα. Θα την δουλέψω κυρίως με το Manfrotto 190.

To τριπόδι το θέλω για τα αεροπορικά ταξίδια . Κλειστό έχει ύψος 48,5 εκ. άρα μπαίνει στη βαλίτσα. Ανοιχτό έχει ύψος 115 εκ. που δεν με ενοχλεί καθόλου, καθώς το στυλ μου είναι να φωτογραφίζω συνήθως από χαμλό ύψος περίπου με λυγισμένα γόνατα. Βάρος (λέει...) 1,1 κιλά. Έχει και κεφαλή μπίλιας που απομένει να δούμε πόσο καλά δουλεύει με μεσαίο φωτογραφικό σύστημα. Αν είναι όπως το θέλω θα το κρατήσω. Αλλιώς θα το βάλω στις αγγελίες. Για περισσότερα http://www.benro.com/Products.aspx?cid=208&pid=209&nid=251 .

τα παρέλαβα και τα δυο σήμερα το πρωί. Πρώτες εντυπώσεις : Το τριπόδι αξίζει τα χρήματά του. Πολύ καλή κατασκευή και λειτουργικά σωστή. Τόσο το ίδιο, όσο και η κεφαλή, ειδικά αυτή, είναι καλύτερα σε σχέση με τα 2-3 nanomax που περιεργάστηκα. Η κεφαλή δείχνει μεγάλη με πολλές ρυθμίσεις. Σίγουρα ταιριάζει καλύτερα πάνω στο Manfrotto 190 παρά στο μικρό Benro. Δεν θα πω τίποτε άλλο για την αξία τους, θα σηκώσω μόνο φωτογραφίες τους. θα προσπαθήσω να τα δοκιμάσω για 10-15 ημέρες και τα λέμε μετά.

Re: Τριπόδια..

Μεγειές, αναμένουμε αναλυτικές εντυπώσεις όταν θα είσαι έτοιμος... Πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία τιμής!

Τριπόδι Benro A 250

Εδώ και ένα χρόνο ψάχνω να πάρω ένα τριπόδι ταξιδιού. Ένα τριπόδι που να είναι ελαφρύ, μικρό (δηλ. να μπαίνει σε βαλίτσα Ryan) σταθερό, να αλλάζει κεφαλές και να μπορεί να υποστηρίξει σοβαρά ένα φωτογραφικό σετ μέχρι 1,5 κιλό σε πλήρη εργασία. Κι όλα αυτά χωρίς να πληρώσω 300 ευρώ.

Δοκίμασα αρκετά τριπόδια (manfrotto, slik, velbon) χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Είδα με πολλή προσοχή και τα nanomax αλλά δεν... Φυσικά το απολύτως καλύτερο που βρήκα ήταν το Gitzo 0531 http://www.gitzo.com/ser-0-6x-tr-3s-g-lock αλλά τα 400 ευρώ που στοιχίζει δεν μπορούσα να τα δώσω ούτε στις καλές εποχές, όχι τώρα..

Μου τράβηξε την προσοχή η σειρά A της Benro. Το πιο μικρό όμως είχε 105 ευρώ, με κεφαλή μπίλιας που δεν τα έδινα επίσης, όμως βρήκα μια καλύτερη τιμή στο γερμανικό Amazon και τελικά το πήρα από εκεί.

Το τριπόδι είναι αυτό http://www.photozone.gr/product.asp?catid=242 .

Γιατί διάλεξα αυτό; Διότι σύμφωνα με τιςς προδιαγραφές του είναι μικρό, ελαφρύ, αρκετά σταθερό και με καλή ποιότητα κατασκευής. Συνοδεύεται κι από ωραία θήκη φορετή στον ώμο.

Χθες ειπα να κάνω μια σειρά από λήψεις για να δούμε πόσο καλό είναισ τα δύσκολα, αλλά η μέρα ήταν η μοναδική ασυννέφιαστη τη εβδομάδας, Έτσι το τεστάκι αναβλήθηκε και θα το κάνω μάλλον αύριο. Όμως μέχρι τότε...

Re: Τριπόδι Benro A 250

Το τριποδάκι είναι εντός προδιαγραφών. Δηλαδή μπαίνει σε βαλίτσα καμπίνας αεροσκάφους και μάλιστα άνετα ενώ είναι αρκετά ελαφρύ για κουβάλημα στην πλάτη καθώς όπως βλέπετε ζυγίζει μαζί με την κεφαλή του κάτι παραπάνω από 1 κιλό.

DSC_5380_1.jpg

DSC_5369_1.jpg

Mια χαρα !
Μεγειες !
(το 190 εχω εγω, βλεπω το καινουργιο σου και σκεφτομαι...)

Η διαφορά στο βάρος είναι σημαντική καθώς το 190 ζυγίζει 2,3 κιλά. Κάτι που φαίνεται στο κουβάλημα, ειδικά μετά την πρώτη ώρα... Πάντως αν είναι για μικρή βόλτα το 190 δεν αποτελεί πρόβλημα. Μιλώ πάντα για κουβάλημα μεγάλης τσάντας και το τριπόδι. Αν έχεις κάποιος ελαφρύ εξοπλισμό δηλ. μέχρι 4, κιλά τότε μπορεί άνετα να κουβαλήσει και το 190 για 2-3 ώρες. Αν όμως έχει 8-9 κιλά σάκο και το 190 τότε η κατάσταση είναι πιο δύσκολη όχι μόνο στο βάρος, αλλά και στην ευκινησία, καθώς χάνει τόσο το κέντρο βάρος σου, όσο και τη δυνατότητα να περνά εύκολα από στενές καταστάσεις ή να μπαίνει σε καταστήματα.

DSC_5381_1.jpg

DSC_5382_1.jpg

Ευχρηστία, -ποιότητα κατασκευής.

Η κεφαλή αλλάζει εύκολα...κανένα πρόβλημα σε αυτό. Τα ποδαράκια ανοίγουν επίσης εύκολα. Όμως ακόμα δεν βρήκα αν μπορώ να ανοίξω τα πόδια σε αμβλεία γωνία. Θα συνεχίσω την προσπάθεια...

Η ποιότητα κατασκευής τώρα είναι καλή, ικανοποιητική και μέτρια, ανάλογα με τα κριτήρια. Αν τη δούμε με τα 45 ευρώ που στοιχίζει στη Γερμανία χωρίς τα μεταφορικά, τότε είναι καλή έως πολύ καλή διότι και η κεφαλή δείχνει αξιόλογη. Αν δούμε την ποιότητα σε σχέση με την τιμή στην Ελλάδα, τότε είναι απλώς ικανοποιητική, δηλαδή σε ικανοποιεί, αλλά θα ήθελες κάτι παραπάνω, π.χ. ένα πιο ασφαλή τρόπο ανοιγοκλεισίματος των ασφαλειών στα πόδια. Αν το δεις σε σχέση με ένα μεσαίο τριπόδι όπως τα κλασικά manfrotto/gitzo τότε η ποιότητα υστερεί. Μετά από τρία χρόνια χρήσης σε κάθε συνθήκη (ποτάμι, πάγο, μάρμαρο, πουρναρια, κλπ.) το 190 δείχνει σημάδια χρήσης μόνο στο χώρο όπου κάθεται η μηχανή, ούτε καν στα λάστιχα που ακουμπούν στο έδαφος. Το άνοιξε κλείσε των ποδιών δεν δείχνει να άλλαξε καθόλου από την πρώτη εβδομάδα χρήσης. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και ως αμυντικό όπλο με επιτυχία.

Το μικρό Benro δεν μου δείχνει ότι έχει αυτή την ποιότητα κατασκευής. Μπορεί και να με διαψεύσει, μακάρι, αλλά αυτό θα το δούμε στο μέλλον...

υστ. Να θυμίσω ότι δεν ενθουσιάζομαι καθόλου από νέα προιόντα και γκάτζετς και είμαι αυστηρός κριτής σε ό,τι πέφτει στα χέρια μου.

Αυτά για τώρα και τα λέμε με περισσότερες πληροφορίες από τη χρήση του το βράδυ και αύριο . θα το δοκιμάσω με 3 κεφαλές , δυο μπίλιες, τη δική του, την manfrotto 486 και μια βίντεο που μόλις απέκτησα την velbon 368. Με ελαφριές και βαριές μηχανές και σε όρθια και -κυρίως- σε πλάγια λήψη-στάση.

Last edited:
Απάντηση: Τριπόδι Benro A 250

μεγειες...
Αν θες περνα να δοκιμασεις και το c1690t με την ιδια κεφαλι. Νομιζω οτι κανει γιαυτο που θες. Το ειχα στην Βαρκελώνη και τα πηγε καλα με την d800και τους 14-24&24-70

Καλορίζικο, έχω το Α 350 της ίδιας σειράς, το οποίο το αγόρασα μάλιστα δεύτερη φορά (το πρώτο το έκλεψαν), και είμαι κάτι παραπάνω απο ευχαριστημένος...
Εύχομαι να το χαρείς!

Εργονομικά το τριπόδι είναι πολύ καλό, απλώς έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τα Manfrotto με τα οποία είχα συνηθίσει. Μοιάζει περισσότερο με τα Gitzo. Τα πόδια ανοίγουν χαμηλά αφού τραβήξεις μια ασφάλεια ψηλά στο κεφάλι, μια δυνατότητα που δεν έχουν τα περισσότερα φθηνά τριπόδια. Η μικρή κεφαλή αλλάζει και μπορείς να βάλεις όποια άλλη κεφαλή θέλεις. Απλώς την πρώτη φορά που θα επιχειρήσεις να την ξεβιδώσεις, μάλλον θα ζοριστείς, καθώς είναι πολύ καλά σφιγμένη. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα. Η κεντρική κολώνα διαθέτει γάντζο ώστε να κρεμάσεις το σάκο σου και με αυτό τον τρόπο να σταθεροποιήσεις το τριπόδι. Μόνο που αν ο σάκος είναι μεγάλων διαστάσεων υπάρχει πιθανότητα να σέρνεται στο έδαφος.

Με άλλες κεφαλές τώρα... το τριπόδι δείχνει να δέχεται με άνεση άλλες μεγαλύτερες κεφαλές, τόσο μπίλιας, όσο και βίντεο. Π¨οσο καλά δουλεύει με αυτές θα το δούμε στην πορεία...

Πόσο καλό είναι στη δουλειά;;; Θα το δούμε, καθώς σήμερα το βράδυ, αν δεν βρέχει, θα τραβήξω ένα σετ λήψεων με τη δική του κεφαλή, με μικρή και μεγάλη μηχανή, με κανονικούς και τηλεφακούς και με 1/15, 1/2, 1, 2, 5, 10 δευτ. Επίσης το ίδιο θα προσπαθήσω να κάνω και με άλλη μεγαλύτερη κεφαλή. Αν έχω χρόνο θα προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και σε κατάσταση portrait δηλ. με τη μηχανή στο πλάι. Stay tuned!!!

Όμως χθες το βράδυ χρησιμοποίησα το τριπόδι σε πραγματικές συνθήκες, πολύ πολύ δύσκολες. Προσπάθησα να τραβήξω τη Θεσσαλονίκη από ένα ύψωμα σε ένα ξέφωτο το δάσος. Αέρας στις ριπές 6+ μπωφόρ άρα πολύς. Το έδαφος έντονα επικλινές. Το τριπόδι δεν τα κατάφερε.... Όταν φυσούσε γερά, τόσο γερά, που με ανάγκαζε να γυρίσω στο πλάι για να έχω μικρότερη αντίσταση στον αέρα (δηλ. ήμουν στα 7 μπωφόρ) έπεφτε ... δεν μπορούσε να κρατηθεί στη θέση του με τη μικρή κεφαλή και με τη μικρή ή τη μεγάλη μηχανή προσαρμοσμένη. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να βάλω την τσάντα στον γάντζο, διότι ήταν επικλινές και η τσάντα παρέσερνε το τριπόδι.

Άλλαξα τριπόδι κι έβαλα το μεγάλο στην ίδια ακριβώς θέση. Με την βίντεο κεφαλή Velbon 368. Δεν είχε κανένα πρόβλημα σταθερότητας και μάλιστα σε στιγμές που κόπαζε ο αέρας κατόρθωσα να τραβήξω και πανόραμα ντεμί νυχτερινό. Επομένως Not well done, didn't make it που λένε και στο χωριό μου.

Φυσικά ήταν ένα πολύ δύσκολο τεστ που κατά πάσα πιθανότητα κανείς άλλος δεν θα το επιχειρήσει. Όμως εγώ το έκανα και είπα να σας γράψω τα αποτελέσματα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Τριπόδι Benro A 250

Χθες ήθελες τρίποδο τσιμενταρισμένο για να αντέξει σε τέτοιον αέρα.

Τάσο καλημέρα, ναι το είπα και πιο πάνω ότι συνηθίζω να υποβάλλω τον εξοπλισμό μου σε σκληρές δοκιμασίες. Γι αυτό δεν τα παίρνουμε άλλωστε;