Επανέρχομαι στην σειρά Neomax της Cullmann, μια και σήμερα τα έπιασα στα χέρια μου και τα "πασπάτεψα" αρκετά. Η ποιότητα κατασκευής είναι ικανοποιητική για τα χρήματα που ζητάνε, παρότι έχουν αρκετά πλαστικά μέρη - τα οποία όμως δεν είναι "πλαστικούρα" όπως στα πολύ φθηνά τρίποδα των 25-30 της hama (ας πούμε). Το βασικό είναι ότι το ξεδίπλωμα, στήσιμο και τανάπαλιν γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς κομπιάσματα, ειδικά αν έχεις συνηθίσει αυτό τον τύπο. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το αντίστοιχο Benro IS-05 που έχω δείχνει πιο ποιοτικό, αλλά οι μηχανισμοί του δεν κλειδώνουν τόσο εύκολα με αποτέλεσμα να του κάνω ζημιά κάποια στιγμή - σφίγγοντας περισσότερο απ' όσο έπρεπε.
Κατά τα λοιπά είναι πανάλαφρα, πολύ μικρά όχι μόνο σε μήκος αλλά και συνολικά ως όγκος και η κεφαλή μινιατούρα που έχουν είναι αρκετά "γλυκειά" και δεν μένει ποτέ "χύμα" ακόμα κι αν λασκάρεις τελείως τον κοχλία. Η πλάκα γρήγορης απελευθέρωσης είναι custom (σε αντίθεση με του benro που είναι μινι arca swiss), και με πολύ μικρό πάτημα. Πιστεύω ότι οι mirrorless δεν θα έχουν πρόβλημα αλλά DSLR οτιδήποτε άλλο εκτός από τις entry level με μικρούς φακούς δεν... Εξάλλου είναι και εκτός προδιαγραφών τους - ακόμα και του "μεγάλου" 260. Το οποίο μάλλον είναι το πιο ενδιαφέρον φθάνοντας σε ύψος τα 138 εκατοστά, που σημαίνει στην πράξη ότι σκύβοντας ελαφρά ένας άνθρωπος μέσου ύψους μπορεί να δει μέσα από το σκόπευτρο - στα μικρότερα μοντέλα θα πρέπει να αρκεστείτε στην οθόνη. Έχουν και κρίκο για να κρεμάς κάποιο βάρος - απαραίτητο αν φυσάει για να μην... απογειωθούν μαζί με την μηχανή.
Γενικά μου έκαναν καλή εντύπωση και θα έπαιρνα σίγουρα ένα, το 260 για γενική χρήση - ή το 240 για χρήση με την GM1 ή την TZ100 αν δεν είχα ήδη το benro. Το 220 με ύψος μόλις 78 εκατοστά πέφτει σε ανταγωνισμό με άλλα μικρά και ελαφρά τρίποδα από την άπω ανατολή, οπότε μπαίνουμε σε άλλα χωράφια...