Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

το quick release plate από ένα vanguard VT-150,
που καθότανε στη ντουλάπα για καμμιά 25αριά χρόνια,

βαρέθηκε τη ζωή του και άρχισε να γίνεται σκόνη το πάνω μέρος του,

στο ίντερνετ, βρήκα αμερική εδώ που έχει τα πάντα με 29$ αλλά με μεταφορικά και πιθανό τελωνείο, θα πάει παραπάνω από καινούριο τρίποδο

http://tripodquickrelease.com/plates/QS-14.html

και επίσης ολόκληρο το τρίποδο μτχ από ebay, έχει από 15 ευρώ,

υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι σαν στάνταρ σχήμα και διάσταση
και να μπορώ να βρω εδώ ;
ή να βγω στα μαγαζιά για καινούριο τρίποδο;

Απ' ότι είδα στις φωτογραφίες το συγκεκριμένο τρίποδο ανήκει στην κατηγορία "σεινάμενα - κουνάμενα" :flipout: Έχω ένα αντίστοιχο και ξέρω...

Για την ΧΤ-100 σίγουρα θες κάτι καλύτερο, όπως αυτό https://www.skroutz.gr/s/11663989/Manfrotto-BeFree-One-%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C.html

Υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις αν δεν σκοπεύεις να την φορτώσεις με βαρειούς φακούς...

Re: Απάντηση: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Απ' ότι είδα στις φωτογραφίες το συγκεκριμένο τρίποδο ανήκει στην κατηγορία "σεινάμενα - κουνάμενα" :flipout: Έχω ένα αντίστοιχο και ξέρω...

Για την ΧΤ-100 σίγουρα θες κάτι καλύτερο, όπως αυτό https://www.skroutz.gr/s/11663989/Manfrotto-BeFree-One-%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C.html

Υπάρχουν και φθηνότερες λύσεις αν δεν σκοπεύεις να την φορτώσεις με βαρειούς φακούς...

οκ, κατάλαβα πρέπει να πάρω και τρίποδο, και ήθελα να βρω τσάντα πρώτα,
γιατί το τσαντάκι που έχω χωράει μόνο την ΧΜ1 με τον κιτ φακό (και κάρτες μνήμης !!)

ενδιαφέρουσα η πρότασή σου,
απλά δεν ξέρω μήπως θα έπρεπε να ψάξω για ελαφρύ (και ας είναι σεινάμενο-κουνάμενο).
μήπως το παίρνω και σε διακοπές - εκδρομές

Το συγκεκριμένο που πρότεινε ο Δημήτρης το έχω σχεδόν 2 χρόνια : https://www.amazon.de/gp/product/B01AWCQPGS/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1, αν θες κάτι ελαφρύ για να το περνεις μαζί στον σάκο σε ταξίδια κλπ. είναι ιδανικό. Για τον δικό μου ακαθρεπτο εξοπλισμό κουμπώνει τέλεια. Δεν το έχω ζορίσει βέβαια ακόμη με μεγάλους τηλεφακούς. Το παπούτσι της κεφαλής του το έχω αλλάξει στις δυο μηχανές μου με συμβατή κεφαλή Arca Swiss της peak design. Το κούμπωμα θέλει προσοχή αλλά αν γίνει σωστά είναι ασφαλές. Η κεφαλή του με την μπίλια και την πανοραμική κίνηση συνολικά είναι επαρκής αν και θα ήθελα να ήταν οι δυο κοχλίες συσφιξης πιο απομακρυσμένοι ώστε να μην κανεις λάθος επιλογή όταν βιάζεσαι.

Σε σχέση με το κλασσικό αλουμινένιο MANFROTTO 190ΧProB που είχα και το έδωσα πρόσφατα σίγουρα δεν έχει την σταθερότητα που ένιωθα ειδικά με αέρα κλπ. Επίσης είναι πιο κοντό συνολικά όταν ανοίγεις τα πόδια φουλ οποτε αναγκάζεσαι να ανεβάσεις την κεντρική κολώνα κάτι που το κάνει περισσότερο ευπαθές σε δυνατό φύσημα. Παρόλα αυτά έχω τραβήξει πάρα πολλές φωτό με hires (επαναλαμβανόμενα 8 καρέ) χωρίς πρόβλημα. Θετικό οτι γίνεται και μονόποδο αλλά το μονόποδο που προκύπτει είναι υπερβολικά κοντό για φωτογραφία (κατά τη γνώμη μου) και κάνει μόνο για βίντεο με την σχετική θήκη στην ζώνη. Αλλα κόλπα που έκανε το MANFROTTO μου όπως σπάσιμο της κολώνας στο πλάι ή γύρισμα ανάποδα για macro δυστυχώς δεν γίνονται.
Παρόλα αυτά κάθε φορά που φεύγω είναι μαζί μου πια (ειδικά τελευταία λόγω hires αφού σπάνια κάνω χρήση τριποδου) ενώ το παλιό μου τρίποδο έμενε στο γραφείο και εξυπηρετούσε στατικά τεστ ή έμπαινε μόνο στο αμάξι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε ένα τρίποδο , να το εχεις σχεδόν πάντα μαζί και δευτερευόντως να σε καλύπτει στα βασικά και αυτό το κάνει αρκετά καλά.

Γενικά είναι μια τίμια λύση για τα λ7 του και βλέπω τώρα οτι η τιμή είναι ακόμη χαμηλότερα από όταν το πήρα εγώ. Το συνιστώ ως αγορά 100% εφοσον κανεις καταλαβαίνει τυχόν περιορισμούς του.

Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

για 8 κιλα το δινουν ως προδιαγραφή, εγω θα το εμπιστεθομουν για 2-3 κιλα ανετα αλλά το μεγαλυτερο προβλημα θα ειναι η μπιλια αν αντεχει το εκεντρο βάρος του τηλεφακου. Ποσο υπολογιζεις ειναι ο συνδιασμος σου σε βάρος ?

Re: Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

@cacau

@kbouk

ευχαριστώ για τις οδηγίες,
γιατί όλα μου φαίνονται ίδια, εκτός του βάρους και της τιμής

θα διαβάσω και το νήμα, να δω περίπου τι πρέπει να ψάξω

Παιδιά αυτό εδώ λέει τίποτα; Έχω μείνει χωρίς τρίποδο εδώ και αρκετό καιρό και θέλω να πάρω ένα που θα είναι και το μοναδικό μου για όλες τις χρήσεις (και για κουβαλημα μαζί σε βόλτες).

https://www.bhphotovideo.com/c/prod..._mkbfrc4_bh_befree_compact_travel_carbon.html

Η μηχανή μου είναι η Sony 6500 οπότε δε σκοπεύω να έχω πάνω κάτι υπερβολικά βαρύ.

Έχω δει το απλό από κοντά και ήταν πολύ καλό, φαντάζομαι το carbon θα είναι ακόμα καλύτερο...

Έχω δει το απλό από κοντά και ήταν πολύ καλό, φαντάζομαι το carbon θα είναι ακόμα καλύτερο...

Thanks! Άντε την έκανα την παραγγελία, να δούμε αν θα με βολέψει. Αξιόπιστη μάρκα είναι, ελαφρύ φαίνεται, που είναι σημαντικό, ενώ και τις ανάγκες μου μονο επαγγελματικές δεν τις λες... 🙃

Καλημέρα και καλή χρονιά. Εύχομαι υγεία πάνω από όλα!

Είμαι σε αναζήτηση νέου τριπόδου αλλά πραγματικά δεν έχω ιδέα.

Θα ήθελα να είναι στιβαρό, εννοώντας να έχει καλή και σταθερή στήριξη και να έχει την δυνατότητα χαμηλής ανάπτυξης / γωνίας. Low angle. Κοιτάζω για manfrotto ή vanguard. Έχω ήδη ένα compact vanguard που είναι πολύ παλιό αλλά δεν είναι σταθερό και ασφαλές πλέον για την νέα μου μηχανή. Budget 150 βία 200 . Από κεφαλές κλπ δεν γνωρίζω τι θα ήταν καλύτερο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Το συγκεκριμένο που πρότεινε ο Δημήτρης το έχω σχεδόν 2 χρόνια : https://www.amazon.de/gp/product/B01AWCQPGS/ref=oh_aui_detailpage_o01_s00?ie=UTF8&psc=1, αν θες κάτι ελαφρύ για να το περνεις μαζί στον σάκο σε ταξίδια κλπ. είναι ιδανικό. Για τον δικό μου ακαθρεπτο εξοπλισμό κουμπώνει τέλεια. Δεν το έχω ζορίσει βέβαια ακόμη με μεγάλους τηλεφακούς. Το παπούτσι της κεφαλής του το έχω αλλάξει στις δυο μηχανές μου με συμβατή κεφαλή Arca Swiss της peak design. Το κούμπωμα θέλει προσοχή αλλά αν γίνει σωστά είναι ασφαλές. Η κεφαλή του με την μπίλια και την πανοραμική κίνηση συνολικά είναι επαρκής αν και θα ήθελα να ήταν οι δυο κοχλίες συσφιξης πιο απομακρυσμένοι ώστε να μην κανεις λάθος επιλογή όταν βιάζεσαι.

Σε σχέση με το κλασσικό αλουμινένιο MANFROTTO 190ΧProB που είχα και το έδωσα πρόσφατα σίγουρα δεν έχει την σταθερότητα που ένιωθα ειδικά με αέρα κλπ. Επίσης είναι πιο κοντό συνολικά όταν ανοίγεις τα πόδια φουλ οποτε αναγκάζεσαι να ανεβάσεις την κεντρική κολώνα κάτι που το κάνει περισσότερο ευπαθές σε δυνατό φύσημα. Παρόλα αυτά έχω τραβήξει πάρα πολλές φωτό με hires (επαναλαμβανόμενα 8 καρέ) χωρίς πρόβλημα. Θετικό οτι γίνεται και μονόποδο αλλά το μονόποδο που προκύπτει είναι υπερβολικά κοντό για φωτογραφία (κατά τη γνώμη μου) και κάνει μόνο για βίντεο με την σχετική θήκη στην ζώνη. Αλλα κόλπα που έκανε το MANFROTTO μου όπως σπάσιμο της κολώνας στο πλάι ή γύρισμα ανάποδα για macro δυστυχώς δεν γίνονται.
Παρόλα αυτά κάθε φορά που φεύγω είναι μαζί μου πια (ειδικά τελευταία λόγω hires αφού σπάνια κάνω χρήση τριποδου) ενώ το παλιό μου τρίποδο έμενε στο γραφείο και εξυπηρετούσε στατικά τεστ ή έμπαινε μόνο στο αμάξι. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε ένα τρίποδο , να το εχεις σχεδόν πάντα μαζί και δευτερευόντως να σε καλύπτει στα βασικά και αυτό το κάνει αρκετά καλά.

Γενικά είναι μια τίμια λύση για τα λ7 του και βλέπω τώρα οτι η τιμή είναι ακόμη χαμηλότερα από όταν το πήρα εγώ. Το συνιστώ ως αγορά 100% εφοσον κανεις καταλαβαίνει τυχόν περιορισμούς του.

Παναγιώτη καλή χρόνια και σε εσένα και σε ολα τα παιδιά που μας διαβάζουν, ένα τρίποδο στιβαρό αλλά και ελαφρύ (carbon) επώνυμο ανεβαίνει πολύ η τιμή του μαζί με κεφαλή και ξεπερνά το budjet σου. Αν πας σε αλουμίνιο θα είναι βαρϋ και θα σε δυσκολευει να το κουβαλάς. Εγώ πήγα στην παραπάνω λύση και έδωσα το αλουμινένιο θηρίο MANFROTTO με κεφαλή (περνάτε συνολικά τα 3 κιλά) που είχα και συνολικά είμαι ευχαριστημένος με παραπανω ακόμη και σε hires mode όπου η μηχανή τραβά 8 φωτό και της ενώνει. Δεν έχω μηχανή FF όπως εσυ και δεν ξέρω με τι θες να το φορτώσεις μελλοντικά π.χ. με μακρύ τηλεφακό πιστευω θα δυσκολευτεί. Δεν του έχω βαλει ακόμη π.χ. τον 150/2 με TC και την ΕΜ1.2 με γκριπ. Επειδή ειμαστε κοντά μπορείς να έρθεις να το δεις και αν θέλεις να στο δανεισω ένα ΣΚ, αν δεις οτι σου κάνει θα το βρεις σε πολύ καλή τιμή πλέον σε eBay, Amazon.

Παρεπιμπτοντως ήθελα να προτείνω και ένα σχετικά φθηνό αξεσουάρ που είναι universal και μπορεί να φανεί χρησιμο σε μερικούς που ασχολούνται με πανοραμικές, LE κλπ. , το μειονέκτημα του είναι οτι δεν είναι customized L bracket για να κουμπώνει τέλεια σε μια μηχανή αλλά το θετικό είναι αν αλλάζεις εξοπλισμό ή εχεις 2-3 μηχανές μπορείς να κανεις υπό προϋποθέσεις χρήση του αφού δείχνει συμβατό με πολλές μηχανές (και με D800-810) : https://www.amazon.co.uk/iShoot-Imp...d=1516088731&sr=8-1&keywords=ishoot+l+bracket

https://www.ebay.co.uk/itm/L-Bracke...787589&hash=item25bf127d5b:g:kwkAAOSwpDdU~Tgm

Απο τα review βλέπω οτι ψιλό ταιριαζει με την ΕΜ1.2 που έχω αλλά και την G9 που παρήγγειλα προχθές, δεν κλείνει τις πλαϊνές πόρτες τους, βγαίνει η μπαταρία τους και όταν το επεκτεινεις στα πλάγια μπορείς να κανεις σχεδόν φουλ χρήση της σπαστης οθόνης. Επιμυκήνεται και προσαρμόζεται σχετικά εύκολα με 2 μοχλάκια, δεν θα το έχω πάνω στην μηχανή πάντα μιας και θα το χρειαστώ μόνο για LE και IR φωτό οπότε και σκέφτομαι να το παραγγείλω μιας και η τιμή του είναι σχετικά φθηνή.

και ένα review https://www.talkphotography.co.uk/threads/ishoot-l-bracket-mini-review.670900/

Last edited:
Καλημέρα Κώστα!!!

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν με πειράζει να είναι βαρύ. Αυτό που έχω είναι αλουμινίου και ελαφρύ αλλά δεν κάνει...