Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Βάζεις στο SwitchPod ό,τι κεφαλή θέλεις και κάνεις ό,τι σου επιτρέπει η κεφαλή από κει και πέρα.

Όσον αφορά το βάρος-όγκο, αυτό που έχω διαπιστώσει με το Focus (αντίστοιχο του τωρινού 5Κ) GorillaPod και μεγάλο σέταπ πάνω από κιλό, είναι ότι στην πράξη αποφεύγω τα πολλά ζογκλερικά και καταλήγει το Focus να έχει χρήση κανονικού μίνι τριπόδου.

Επίσης καταλαμβάνει πολύ χώρο στην τσάντα, με άχαρο όγκο. Τις περισσότερες φορές το κουβαλάω εκτός, όπου κι εκεί είναι άχαρο.

Τη δυνατότητα να αναδιπλώσω με μια κίνηση το SwitchPod, να κάνω τη λήψη μου, να το ξαναδιπλώσω με μια κίνηση και να συνεχίσω πιο πολύ πιστεύω θα την εκμεταλλευτώ.

Ακόμα και μέσα στο σπίτι, μπορώ να φανταστώ να βγάλω το SwitchPod από το συρτάρι, να το ανοίξω με μια κίνηση για οικογενειακή σέλφι στο χέρι και να αφήσω αμέσως μετά τη μηχανή με ανοιγμένα τα τρία πόδια να τραβάει βίντεο, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά από το GorillaPod που λίγο να κουνηθεί από το παιδί πέφτει αμέσως.

Παιδιά καλησπέρα. Σκέφτομαι για αγορά του συγκεκριμένου. Θεωρώ οτι ειναι οκ για φλας .Επίσης τοσκέφτομαι και για στήσιμο κάποιου softbox. Η γνώμη σας?

Βάζεις στο SwitchPod ό,τι κεφαλή θέλεις και κάνεις ό,τι σου επιτρέπει η κεφαλή από κει και πέρα.

Όσον αφορά το βάρος-όγκο, αυτό που έχω διαπιστώσει με το Focus (αντίστοιχο του τωρινού 5Κ) GorillaPod και μεγάλο σέταπ πάνω από κιλό, είναι ότι στην πράξη αποφεύγω τα πολλά ζογκλερικά και καταλήγει το Focus να έχει χρήση κανονικού μίνι τριπόδου.

Επίσης καταλαμβάνει πολύ χώρο στην τσάντα, με άχαρο όγκο. Τις περισσότερες φορές το κουβαλάω εκτός, όπου κι εκεί είναι άχαρο.

Τη δυνατότητα να αναδιπλώσω με μια κίνηση το SwitchPod, να κάνω τη λήψη μου, να το ξαναδιπλώσω με μια κίνηση και να συνεχίσω πιο πολύ πιστεύω θα την εκμεταλλευτώ.

Ακόμα και μέσα στο σπίτι, μπορώ να φανταστώ να βγάλω το SwitchPod από το συρτάρι, να το ανοίξω με μια κίνηση για οικογενειακή σέλφι στο χέρι και να αφήσω αμέσως μετά τη μηχανή με ανοιγμένα τα τρία πόδια να τραβάει βίντεο, με πολύ μεγαλύτερη σιγουριά από το GorillaPod που λίγο να κουνηθεί από το παιδί πέφτει αμέσως.

Τέλος πάντων θα το δούμε και στην πράξη, προσωπικά πιο πολύ με ενοχλεί που πρέπει να βάλεις στην εξίσωση και αγορά έχτρα κεφαλής, οπότε ανεβαίνει σε κόστος. Πάντως φαίνεται ενδιαφέρουσα πρόταση, ειδικά για συμπληρωματική του gorilapod.

Γι’αυτό το τρίποδο, έχει κανείς άποψη https://www.amazon.co.uk/dp/B015CGR...&pd_rd_r=8b0b64bd-558d-11e9-955d-c32f721ab8c0

Ξέρω ότι στο τρίποδο, δεν πρέπει να "τσιγκουνευόμαστε", αλλά έχει πολύ καλές κριτικές και υποτίθεται ότι αντέχει πολύ βάρος.
Χρειάζομαι ένα τρίποδο, για φωτογραφίσεις εσωτερικών χώρων και food photography. Το μέγιστο βάρος θα είναι περίπου 3 κιλά.

Αν τελικά αποφασίσω να πάρω κάτι πιό ποιοτικό, πιστεύετε ότι η σειρά 190 της manfrotto κάνει για την δουλειά ή είναι απαραίτητη η σειρά 055;
Κώστα (kbouk) διάβασα ότι προτείνεις το 190, αλλά επειδή δουλεύεις ελαφρύτρες (μ4/3) μηχανές, μήπως βαρύτερα σώματα και φακούς (π.χ. 5D + 70-200 2.8), θα έχω περιορισμούς.

Re: Απάντηση: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Γι’αυτό το τρίποδο, έχει κανείς άποψη https://www.amazon.co.uk/dp/B015CGR...&pd_rd_r=8b0b64bd-558d-11e9-955d-c32f721ab8c0

Ξέρω ότι στο τρίποδο, δεν πρέπει να "τσιγκουνευόμαστε", αλλά έχει πολύ καλές κριτικές και υποτίθεται ότι αντέχει πολύ βάρος.
Χρειάζομαι ένα τρίποδο, για φωτογραφίσεις εσωτερικών χώρων και food photography. Το μέγιστο βάρος θα είναι περίπου 3 κιλά.

Αν τελικά αποφασίσω να πάρω κάτι πιό ποιοτικό, πιστεύετε ότι η σειρά 190 της manfrotto κάνει για την δουλειά ή είναι απαραίτητη η σειρά 055;
Κώστα (kbouk) διάβασα ότι προτείνεις το 190, αλλά επειδή δουλεύεις ελαφρύτρες (μ4/3) μηχανές, μήπως βαρύτερα σώματα και φακούς (π.χ. 5D + 70-200 2.8), θα έχω περιορισμούς.

To 190 είναι απολύτως ικανοποιητιικό. Απλώς χρειάζεσαι καλή κεφαλή. Το έχω και το δουλεύω με FF και με 8-200 2.8. Κανένα πρόβλημα. Αν όμως θέλεις σε portrait mode να κρατήσεις τηλεφακό 2.8 τότε χρειάζεσαι πολύ καλή κεφαλή.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Ακριβώς όπως τα λέει ο Βλάσσης και εγώ το είχα πάρει όταν δούλευα με βαριές DSLR και μετέπειτα το χρησιμοποιούσα με ακάθρεπτες και βαρείς τηλεφακούς (με βάρος πάνω από κιλό). Κάνει σχεδόν τα πάντα, γυρίζει ανάποδα για macro η κεντρική κολώνα, επεκτείνεται προς τα πλαγια για λήψη πανοραμικών κλπ. Και είναι αρκετά ψηλό και σταθερό. Όλο το κόλπο για τις παράκεντρες ικανότητες του 190 είναι στην κεφαλή που πρέπει να μεταφερει σωστά το βάρος του σετ που θα βάλεις επάνω. Απλά όταν μαζεύει είναι πιο μεγάλο και πιο βαρύ (το αλουμινένιο) από τα τριποδια που θελουμε να έχουμε συνήθως μαζί μας. Πλέον το κουβαλούσα μαζί μου μόνο όταν είχα αυτοκίνητο και κυρίως το χρησιμοποιούσα στο γραφείο για κοντρολαρισμενα τεστ. Τον ρόλο αυτό πλέον τον έχει αναλάβει το αλουμινένιο τρίποδο από το τοπογραφικό μου όργανο με κάποιους προσαρμογείς από eBay. Οι νέες εκδόσεις του 190 να πω επίσης είναι και πιο καλοσχεδιασμένες από την παλιά που είχα εγώ.

Τί θα μου προτείνατε για τρίποδο (ψηλό) μέχρι 150 για φίλο; Μια Sony RX100 IV έχει. Λογικά δε θα βάλει ποτέ κάτι φοβερά βαρύ επάνω. Σε αυτά τα λεφτά υπάρχει κάτι σε carbon ή δε φτάνουν;

Αγορά και από εξωτερικό, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Τί λέτε γι' αυτό;
Manfrotto Element Traveller Big Carbon Fiber MKELEB5CF-BH
https://www.skroutz.gr/s/13533874/M...n-Fiber-MKELEB5CF-BH-Τρίποδο-Φωτογραφικό.html

Με 150 το φέρνω απ' έξω.

Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Για την σειρά RX100 δεν γενάτται ζήτημα αν κάνει, σιγά το βάρος. Αν τα 40 εκ και το 1.4κιλο δεν είναι απαγορευτικά για να τα κουβαλά για τέτοια μηχανούλα μια χαρά επιλογή είναι.

Υπαρχει και ελαφρύτερη λύση αν είναι για τη συγκεκριμένη μηχανούλα ή γενικά κάτι ελαφρύ : https://www.skroutz.gr/s/11644763/Rollei-Compact-Traveler-No-1-Carbon-Τρίποδο-Φωτογραφικό.html, εγώ το χρησιμοποιώ με ακάθρεπτη μέχρι 1-1.5 κιλό (για 8 κιλά λέει αλλά οκ είναι υπερβολικό)

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Υπαρχει και ελαφρύτερη λύση αν είναι για τη συγκεκριμένη μηχανούλα ή γενικά κάτι ελαφρύ : https://www.skroutz.gr/s/11644763/Rollei-Compact-Traveler-No-1-Carbon-Τρίποδο-Φωτογραφικό.html, εγώ το χρησιμοποιώ με ακάθρεπτη μέχρι 1-1.5 κιλό (για 8 κιλά λέει αλλά οκ είναι υπερβολικό)

Το έχεις δοκιμάσει με κάποιο zoom φακό του στυλ fujinon 50-230 (βάρος περίπου 400g);

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Ο 12-100 που βάζω στην ΕΜ1.2 είναι 560γρ. Το χρησιμοποιώ για φωτό υψηλής ανάλυσης hires. Έχω μετακινήσει ελαφρύ εξοπλισμό πάνω του σε μικρές αποστάσεις με πολύ καλά σφιγμένη την μπίλια. Καλό σφίξιμο θέλει πάντα στην μπίλια (έχει και δεύτερη κίνηση πανοραμική). Είναι τυπου Arca-Swiss, δεν χρησιμοποιώ όμως το δικο του παπούτσι, οι δυο μηχανές μου φορούν πάντα από κάτω ένα Arca Swiss παπούτσι από την σειρά της peak design για να μπαίνουν και στο συμβατό clips on. Το συγκεκριμένο έχει αγοραστεί με μοναδική προϋπόθεση να μην μένει πίσω δηλ. να πιάνει μικρό χώρο, να έχει το λιγότερο δυνατό βάρος και να κάνει και δουλειά φυσικά με τον βασικό εξοπλισμό μου,

Κάποια στιγμή θα χρειαστει να αγοραστεί μια πιο καλή κεφαλή που να εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια. Για μεγαλύτερη σταθερότητα αν φυσάει πολύ έχει κρίκο να κρεμάσεις βάρος. Γίνεται και μονόποδο αλλά πολύ κοντό του 1μ περίπου κυρίως βολεύει όσους κάνουν βίντεο με μια ειδική θήκη που δίνει για τη ζώνη.

Το μόνο που με ενοχλεί είναι οτι δεν είναι πάρα πολύ ψηλό όπως το παλιό μου Manfrotto 190 οπότε πρέπει να σκύβω για να δω μέσα από το EVF, φυσικά δεν γυρίζει προς τα κάτω η κεντρική κολώνα ούτε βγαίνει στο πλάι (καλά αυτό και να το έκανε δεν θα ήταν σταθερό), ανεβαίνει βέβαια σε ύψος το κεντρικό στέλεχος αλλά προσπαθώ να το αποφεύγω γιατί μειωνεται η σταθερότητα.

Τελευταια οι περιστρεφόμενοι κοχλιες που σφίγγουν τα πόδια νόμισα οτι χάλασαν μιας και κάποιους τους γύριζα και δεν τερμάτιζαν αλλά τελικά τα λάστιχα τους έχουν χάσει την πρόσφυση με το εσωτερικό και γυρίζουν. Θέλει έλεγχο πλέον το καθένα στέλεχος για να είμαι σίγουρος οτι είναι σφιγμένα αλλά δουλεύουν κανονικά και σφίγγουν. Πάντως το αναφέρω ως μείον γιατί θεωρώ οτι θα συμβεί και σε άλλον.

Για μικρές compact που λέει ο Πράσινος πιο πάνω, όλα αυτά είναι overkill. Κάτι σαν αυτό https://www.skroutz.gr/s/11014668/Cullmann-Neomax-260-52526-%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C.html?keyphrase=Cullmann+Neomax+260 είναι αρκετό. ~130 ύψος, 28 διπλωμένο, 680 γραμμάρια, έχει και γάντζο για να μην το πάρει και το σηκώσει κανάς αέρας, από 55 .

Νομίζω ότι σε "κοντά" του στυλ 130-140 θα τσινίσει. Και το Rollei οριακό το βλέπω σα λύση. Έχει το καλό ότι είναι ελαφρύ και δεν το αποκλείω.

Εχω τό αλουμίνιο element,τό βάρος του ανεκτό σχετικά μέ τό 55xpro τό παλιό πού είχα καί έδωσα τό οποίο ήταν καλό γιά στούντιο αλλά δεινοπαθούσα στή μεταφορά στά όρη.Τό element μού είναι δύσκολο νά τό στήσω γρήγορα καί σηκώνει οριακά τήν d750 μέ μεγάλους φακούς.Μάλλον χρειάζεται καλύτερη κεφαλή γιά αυτή τήν χρήση.Γιά τήν μηχανή πού έχεις καλό θά ήταν νά πάς σέ ένα μαγαζί καί νά κάνεις δοκιμή καί πιστεύω ότι θά βρείς κάτι ελαφρύτερο καί πιό εύχρηστο καί ποιοτικότερο μιάς καί ή manfroto δίνει 2 χρόνια έγγύηση στό συγγεκριμένο καί 5 σέ άλλα μοντέλα.

Πράσινος ρίξε μιά ματιά καί στό συγκεκριμένο manfrotto πού είναι απ'ότι διαβάζω κατάλληλο γιά τήν σειρά sony
alpha μάλλον θά τό δοκιμάσω καί εγώ...στίς αξιολογήσεις τών χρηστών παίρνει άριστα ακόμη καί γιά τήν a9.Εννοείται μιλάμε γιά ευκολία μεταφορά...εάν θέλουμε κάτι τό πολύ σταθερό τά κιλά ανεβαίνουν καί τό κόστος.
https://www.bhphotovideo.com/c/prod...rla_bhus_befree_advanced_aluminum_tripod.html

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Ο 12-100 που βάζω στην ΕΜ1.2 είναι 560γρ. Το χρησιμοποιώ για φωτό υψηλής ανάλυσης hires. Έχω μετακινήσει ελαφρύ εξοπλισμό πάνω του σε μικρές αποστάσεις με πολύ καλά σφιγμένη την μπίλια. Καλό σφίξιμο θέλει πάντα στην μπίλια (έχει και δεύτερη κίνηση πανοραμική). Είναι τυπου Arca-Swiss, δεν χρησιμοποιώ όμως το δικο του παπούτσι, οι δυο μηχανές μου φορούν πάντα από κάτω ένα Arca Swiss παπούτσι από την σειρά της peak design για να μπαίνουν και στο συμβατό clips on. Το συγκεκριμένο έχει αγοραστεί με μοναδική προϋπόθεση να μην μένει πίσω δηλ. να πιάνει μικρό χώρο, να έχει το λιγότερο δυνατό βάρος και να κάνει και δουλειά φυσικά με τον βασικό εξοπλισμό μου,

Κάποια στιγμή θα χρειαστει να αγοραστεί μια πιο καλή κεφαλή που να εμπνέει μεγαλύτερη ασφάλεια. Για μεγαλύτερη σταθερότητα αν φυσάει πολύ έχει κρίκο να κρεμάσεις βάρος. Γίνεται και μονόποδο αλλά πολύ κοντό του 1μ περίπου κυρίως βολεύει όσους κάνουν βίντεο με μια ειδική θήκη που δίνει για τη ζώνη.

Το μόνο που με ενοχλεί είναι οτι δεν είναι πάρα πολύ ψηλό όπως το παλιό μου Manfrotto 190 οπότε πρέπει να σκύβω για να δω μέσα από το EVF, φυσικά δεν γυρίζει προς τα κάτω η κεντρική κολώνα ούτε βγαίνει στο πλάι (καλά αυτό και να το έκανε δεν θα ήταν σταθερό), ανεβαίνει βέβαια σε ύψος το κεντρικό στέλεχος αλλά προσπαθώ να το αποφεύγω γιατί μειωνεται η σταθερότητα.

Τελευταια οι περιστρεφόμενοι κοχλιες που σφίγγουν τα πόδια νόμισα οτι χάλασαν μιας και κάποιους τους γύριζα και δεν τερμάτιζαν αλλά τελικά τα λάστιχα τους έχουν χάσει την πρόσφυση με το εσωτερικό και γυρίζουν. Θέλει έλεγχο πλέον το καθένα στέλεχος για να είμαι σίγουρος οτι είναι σφιγμένα αλλά δουλεύουν κανονικά και σφίγγουν. Πάντως το αναφέρω ως μείον γιατί θεωρώ οτι θα συμβεί και σε άλλον.

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναλυτική απάντηση!

Αυτή τη στιγμή έχω το Benro A350 το οποίο μου έχει βγάλει 6 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Μόνο τώρα που πήρα τον 50-230 όταν είμαι full zoom out και κλειδώνω το ballhead αυτό θα πέσει λίγο με αποτέλεσμα να πρέπει να κλειδώσω πιο ψηλά από το κάδρο που θέλω και να υπολογίσω ότι θα πέσει λίγο για να έρθει εκεί που θέλω. Επίσης θα ήθελα πανοραμική κεφαλή με arca swiss. Τα flip lock πάντως μου φαίνονται πιο σίγουρα από τα περιστρεφόμενα, τόσο από άποψη ταχύτητας όσο και σιγουριάς ότι είναι κλειδωμένα και δεν θα γλιστρήσει κανένα πόδι. Απλώς λέω τις σκέψεις μου.

Απάντηση: Re: Τριπόδια και φωτογραφικές κεφαλές

Νομίζω ότι σε "κοντά" του στυλ 130-140 θα τσινίσει. Και το Rollei οριακό το βλέπω σα λύση. Έχει το καλό ότι είναι ελαφρύ και δεν το αποκλείω.

Υπάρχει και το πιο στιβαρο Rollei C5i carbon αν τα 43-44 εκ μάζεμα είναι οκ (το No1 compact Traveller μαζεύει στα 33εκ), πάει πιο ψηλό στα 1.57μ, βάρος με την κεφαλή περίπου 1.3 κιλό , γίνεται πολυ ψηλό μονόποδο γύρω στο 1.80μ και η κολώνα γυρίζει και ανάποδα για macro έως 2.5 εκ. πάνω από το έδαφος. Ο Κατερέλος από οτι είδα το έχει σε καλή τιμή λίγο παραπάνω από 150 , στο Γερμανικό Amazon θα το βρει πιο φθηνό γύρω στα 120-130 .