Τροφοδοσία ντακ με μπαταρία.

Στο tnt-audio έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο στο οποίο συγκρίνει regulators (τα κλασικά LM317-337, το TL431) και μπαταρίες. Από ό,τι θυμάμαι τα αποτελέσματα για τις μπαταρίες δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά το θόρυβο. Αυτή τη στιγμή δεν μου ανοίγει η σελίδα αλλιώς θα έβαζα και το λινκ.

Το κόλπο πέτυχε και δούλεψε (χωρίς απώλειες...)
Έχει 2 ώρες που παίζει το ντακ με μπαταρία και ουδέν πρόβλημα αξιοπιστίας.
Επίσης η μπαταρία δεν δείχνει ακόμα ακουστά σημάδια πτώσης.

Τα ηχητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής λίγο πολύ αναμενόμενα σε σχέση με το παλμοπακάκι.
Ήτοι καλύτερη ανάλυση, καθαρότητα και λεπτομέρεια.
Καλύτερη εικόνα, σαφέστερα περιγράμματα οργάνων και εστιασμός.
Πολύ ωραία πρίμα!(????)
Ελαφρά υποελεγχόμενο χαμηλό...
Άλλες ηχητικές "παρενέργειες" (ακόμα...) δεν διαπιστώθηκαν.
Πάντως ήδη το "άγχος" για την στιγμή που θα μείνω από μπαταρία άρχισε να κάνει την εμφάνισή του.
Έτσι εκτός από το κινητό έβαλα και άλλο μπελά στο κεφάλι μου...

Η μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι τίποτα σπουδαίο.
Κινέζικης προέλευσης, πάρθηκε από ένα τρανό τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο.
Με προβληματίζει μόνο το ρεύμα της που είναι αρκετά χαμηλότερο από το παλμοπακάκι.
Ενώ το τελευταίο δίνει 800mA, η μπαταρία αναφέρει παροχή 570mA και αυτή αρχικά, άρα σε πλήρη φόρτιση... (initial current less than 0.57A).
Ίσως γι' αυτό παρατηρήθηκε το "διαφορετικό" χαμηλό.
Θα δοκιμάσω και μία αρκετά μεγαλύτερη (από παιδικό αμαξάκι δύο ατόμων)

Πάρτε και μια φωτό της μπαταριούλας:

Attachments

• DSC01158.JPG
    DSC01158.JPG
    99.1 KB · Views: 19
  • DSC01159.JPG
    DSC01159.JPG
    129.1 KB · Views: 23
Γιάννη τα regulator που έχει το μαραφέτι σου (όπως τα βλέπω τουλάχιστον ) δίνουν max 100mA,
είναι αυτά που ονόμασες τρανζιστορακια ,άρα με την μπαταρία που έχεις θα παίζεις πολλές ώρες.

Εχω την εντυπωση οτι το initial current ειναι για την φορτιση και οχι για το φορτιo. Δες στην δευτερη παραγραφο εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Gel_battery. Επισης λιγο δυσκολο μου κανει το τηλεκατευθηνομενο να τραβαει μονο 0.5Α :p..

Το initial current αναφέρεται στο αρχικό ρεύμα φόρτισης σε περίπτωση που φορτίζεται με τη τεχνική «σταθερής τάσης», και ως εκ τούτου δεν απασχολεί.

Υποτίθεται οτι μπορεί να δίνει 0,095Α για 20 ώρες εξού και τα 1,9ΑΗ το οποίο μάλλον θα πέσει οριακό και σε ποσότητα και σε χρόνο. Η απλή λύση είναι να μετρήσεις το ρεύμα και να ωρείς τι τραβάει.
Με δεδομένη τη δήλωση οτι το τροφοδοτικό είναι πλούσιο / over engineered και με τους 5 σταθεροποιητές των 100mA που δε ζεσταίνωνται η απορρόφηση ρεύματος θα είναι το πολύ μερικές εκατοντάδες mA, με πιθανότερη από 50 μέχρι 150 mA.
Πάντως αυτού του τύπου μπαταρίες δεν είναι να τις εμπιστεύεσαι στη χωρητικότητα ούτε είναι χαμηλού ESR / υψηλών ρευμάτων.

Καλημέρα!

Re: Απάντηση: Τροφοδοσία ντακ με μπαταρία.

Το κόλπο πέτυχε και δούλεψε (χωρίς απώλειες...)
Έχει 2 ώρες που παίζει το ντακ με μπαταρία και ουδέν πρόβλημα αξιοπιστίας.
Επίσης η μπαταρία δεν δείχνει ακόμα ακουστά σημάδια πτώσης.

Τα ηχητικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής λίγο πολύ αναμενόμενα σε σχέση με το παλμοπακάκι.
Ήτοι καλύτερη ανάλυση, καθαρότητα και λεπτομέρεια.
Καλύτερη εικόνα, σαφέστερα περιγράμματα οργάνων και εστιασμός.
Πολύ ωραία πρίμα!(????)
Ελαφρά υποελεγχόμενο χαμηλό...
Άλλες ηχητικές "παρενέργειες" (ακόμα...) δεν διαπιστώθηκαν.
Πάντως ήδη το "άγχος" για την στιγμή που θα μείνω από μπαταρία άρχισε να κάνει την εμφάνισή του.
Έτσι εκτός από το κινητό έβαλα και άλλο μπελά στο κεφάλι μου...

Η μπαταρία που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι τίποτα σπουδαίο.
Κινέζικης προέλευσης, πάρθηκε από ένα τρανό τηλεκατευθυνόμενο αυτοκίνητο.
Με προβληματίζει μόνο το ρεύμα της που είναι αρκετά χαμηλότερο από το παλμοπακάκι.
Ενώ το τελευταίο δίνει 800mA, η μπαταρία αναφέρει παροχή 570mA και αυτή αρχικά, άρα σε πλήρη φόρτιση... (initial current less than 0.57A).
Ίσως γι' αυτό παρατηρήθηκε το "διαφορετικό" χαμηλό.
Θα δοκιμάσω και μία αρκετά μεγαλύτερη (από παιδικό αμαξάκι δύο ατόμων)

Πάρτε και μια φωτό της μπαταριούλας:

Γιαννη, το 1545 θα τραβηξει μερικα mA ρευμα, και αλλο λιγο και το input receiver το οποιο δεν φαινεται στις φωτο ποιο ειναι, αλλα μαλλον προκειται για το γνωστο 8412 της Κρυσταλ. Οποτε η μπαταρια δεν ειναι προβλημα. Ενεργο σταδιο εαν προσεξα καλα δεν φαινεται να υπαρχει. Το μονο πιθανο προβλημα ειναι η αμφιβολη δυνατοτητα οδηγησης μεχρι την εισοδο του προενισχυτη σου. Ισως το χαλαρο μπασο να οφειλεται σ αυτο. Γενικα, το μονο ολοκληρωμενο που μπορει να παιξει με παθητικο σταδιο εξοδου (και αυτο οριακα και υπο προυποθεσεις) ειναι το 1543. Αρχισε να σκεφτεσαι να βαλεις κανενα ΟΠΑ στην εξοδο.
Το τροφοδοτικο που δινει ο κιτρινιαρης, ειναι μαλλον γενικης χρησης μια και οι τασεις που χρειαζεσαι ειναι ~5 Βολτ.

Εδω και ενα σχετικο λινκ :

http://www.diyparadise.com/dackit/1545dackit.html

Καλη συνεχεια και επιτυχια .....

Re: Απάντηση: Τροφοδοσία ντακ με μπαταρία.

Tι διαφορά έχει το 1543 με το 1545;Γιάννη και εγώ το dac με τα 12 TDA 1543 με μπαταριά τα έχω.

Αρκετες, με το 1545 να θεωρηται καλυτερο, αλλα αυτη που σε ενδιαφερει εδω ειναι το full scale current (~ 1mA για το TDA1545 ενω ~2.5 mA για το TDA1543)

@Tζίμ τα χαρακτηριστικά του ντακ:

Support Digital Inputs:

Coaxial via PCB-mounted Gold-Plated Solid Copper Telfon-Isolated RCA Jack
Toslink via the Best Optical Receiver in the world, Toshiba TRX179 with Self-Tapping Hole

Premium Components:

Philips Filtering Caps ϴV Aluminium case 036 series
(same capacitors in Studer A730 or Revox CD player)Sanyo SVP Caps ϴV Expensive and Top of the Line from SanyoCS8412-IS ϴV The best digital receiver, Industrial Grade of CS8412-CSDraloric + Dale + Philips ResistorsNew Old Stock Siemens Coupling Caps
Motorola Voltage Regulators
Specifications
Input sampling frequency: 32Khz, 44.1kHz, 48kHz (selected automatically) Output Voltage: 0.6VrmsDigital Input: 1 S/PDIF unbalanced & Toslink
Analog Output: 1 pair unbalanced
Detail technical info
No external wire;
All components and connectors are on PCB board.
Premium grade on-board Pure Copper Gold-plated Telfon RCA Jacks
The best digital receiver - CS8412-IS is used (not industrial version of CS8412-CS)
The best Toslink receiver in the world- Toshiba TRX179 with self-tapping hole (support data rate 12.8Mb/s)
TDA1545a, Another well-renowned DAC chip.
The beauty of the DAC is "No Active I/V stage at the Output!"State-of-the-art components:
Philips Aluminium case 036 series, Sanyo OS-CON SVP series (very expensive!), Vishay Dale, WIMA, NOS Siemens
Well-renowned Motorola voltage regulators are used
2mm WHITE FR4 PCB board
Individual voltage regulator for each module; Totally eliminate the noise and interference between analogue and digital parts
14 x filter Capacitors + 2 x Choke Coils + 5 voltage regulators at power supply
An over-dimensioned power supply is included (100-240Vac at 50/60Hz)NO LED! NO POWER INDICATION! No on/off switch! As I do suggest u turn it on all the time.
Size: 18 (W) x 5.5 (H) x 11 (D) cm

Ο ψηφιακός δέκτης με bold.
To μανίσιο πακάκι είναι όντως γενικής χρήσης και πολυτασικό.
Ξεκινά από τα 3V και φτάνει μέχρι τα 15V.
Το άφησα όπως το πήρα, δηλαδή στα 12V.

O τύπος και καλά διαφημίζει σαν προσόν που δεν έχει τελεστικό στην έξοδο.
Βέβαια το ντακ μπορεί να βγάλει μόνο 0,6V έξοδο...
Ο προ μου από την άλλη μπορεί να πιάσει τα +20dB κέρδος.
Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα γιατί θα το είχε και με το παλμοτροφοδοτικό.
Μάλλον τελικά φταίει η μπαταριούλα...

Προς το παρών νομίζω (καθώς δεν είμαι ειδικός) πως με 12V μπαταρία θα έχω μεγαλύτερο περιθώριο λειτουργίας.
Δηλαδή η 12βολτη θα αργεί να φτάσει π.χ στα 7-8 V τάσης.
Και το ντακ θα δουλεύει έστω και με πεσμένη μπαταρία.
Δεν ξέρω όμως αν θα ήταν καλύτερο να έχω 6βολτη με μεγαλύτερο φορτίο.
Και ας την φορτίζω συχνότερα.
Μήπως έτσι δουλέψουν ανετότερα οι ρεγουλατόροι και έχουμε ακόμα καλύτερη ποιότητα ήχου.

@VFX και εμένα με παραξένεψε το χαρακτηριστικό αυτό και το 0,5Α.
Το αυτοκινητάκι είναι μεγάλο, σχεδόν 80cm και σχετικά βαρύ.

@ Νικ Τσαμπάζη τι μπαταρίες έβαλες.
Για γράφε!

Ευχαριστώ και πάλι όλα τα παιδιά:grinning-smiley-043 για το ενδιαφέρον και τις τεχνικές πληροφορίες.

Να σου προτεινω να φτιαξεις ενα pack με NiMH ή NiCd (ή ακομα και LiPol/LiIon αν δεν σε ενοχλει το κοστος) οπου εχουν πολυ καλα χαρακτηριστικα και φορτιζουν πολυ γρηγορα σε σχεση με τις Gel-Cell αλλα ειναι λιγο περιπλοκα στην χρηση. Το ειχα ψαξει προσφατα και μπορω να σε βοηθησω αμα θες σε φορτιστες και χρηση. Επισης μπορεις να παρεις δυο Gel-Cel 12V 7.2Ah (εχει ο Γερμανος με 20-25 το πακ) και να τα βαλεις παραλληλα (θα παιζει μεεεεεεεεερες) και τα φορτιζεις οταν κοιμασαι/δεν εισαι σπιτι.

Γιάννη έβαλα μια μπαταρία μολύβδου 12V 18Αh.Είναι μεγάλη η μπαταρία γιατί έχω 12 DAC παράλληλα και τραβάνε γύρω στα 700mA.Ετσι έχω μια αυτονομία γύρω στις 22 ώρες.

Attachments

• CIMG0003.JPG
    CIMG0003.JPG
    134.2 KB · Views: 29
  • CIMG0005.JPG
    CIMG0005.JPG
    73.1 KB · Views: 25
Απάντηση: Re: Τροφοδοσία ντακ με μπαταρία.

Να σου προτεινω να φτιαξεις ενα pack με NiMH ή NiCd (ή ακομα και LiPol/LiIon αν δεν σε ενοχλει το κοστος) οπου εχουν πολυ καλα χαρακτηριστικα και φορτιζουν πολυ γρηγορα σε σχεση με τις Gel-Cell αλλα ειναι λιγο περιπλοκα στην χρηση. Το ειχα ψαξει προσφατα και μπορω να σε βοηθησω αμα θες σε φορτιστες και χρηση. Επισης μπορεις να παρεις δυο Gel-Cel 12V 7.2Ah (εχει ο Γερμανος με 20-25 το πακ) και να τα βαλεις παραλληλα (θα παιζει μεεεεεεεεερες) και τα φορτιζεις οταν κοιμασαι/δεν εισαι σπιτι.

VFX φχαριστώ.
Λέω να πειραματιστώ αρχικά με ότι έχω (4 διαφορετικές και διαφορετικά voltaz)
Η μία είναι NiCd/9.6V.
2 μολύβδου (12βολτη και πακ 2χ6V) και άλλη μία 10βολτη Gel-Cel.
Αργότερα θα δω τι θα κάνω.
Προς το παρόν τις έχω όλες σε φόρτιση...:flipout:

Γιάννη έβαλα μια μπαταρία μολύβδου 12V 18Αh.Είναι μεγάλη η μπαταρία γιατί έχω 12 DAC παράλληλα και τραβάνε γύρω στα 700mA.Ετσι έχω μια αυτονομία γύρω στις 22 ώρες.

Νικ έμαθα πως το εργαλείο λαλεί καλώς!
Άντε και με ένα μούξου κουτί και να το φέρεις να το ακούσουμε.

Πάντως αφού τα 12! ντακς τραβάνε 700mA προφανώς για μένα δεν τίθεται θέμα μεγαλύτερης μπαταρίας.

To 1543 τραβαει ~50 mA, ενω το 1545 ~10. Η Philips εφαορμοσε μια νεα τεχνολογια ( τοτε ) την οποια ονομαζε continuous calibration, και καταφερε να εχει πολυ χαμηλη καταναλωση ενεργειας, μιας και το προιον προοριζοταν για το potrable audio (diskman κλπ).

Γενικα, αμφοτερα τα τσιπακια, ηταν χαμηλου κοστους και θεωρητικα, οχι υψιλων προδιαγραφων για χρηση σε φτηνες συσκευες / cd rom κλπ.
Τωρα, πως εφτασαν μετα απο τοσα χρονια να θεωρουνται (και να ειναι πραγματι σε μερικες περιπτωσεις) πολυ καλα ηχητικα, αυτο ειναι μια αλλη ιστορια...

Λοιπόν τα πράγματα μπήκαν σε μία σειρά.
Ο κατασκευαστής του ντακ προτείνει να το έχουμε συνέχεια στο ρεύμα.
Όταν έφτιαχνα και φόρτιζα τις μπαταρίες το είχα εκτός ρέυματος για ώρες.
Έχω δύο μέρες που το έχω στο ρεύμα με το τροφοδοτικό του.
Μετά έβαζα και έβγαζα την μπαταρία εναλλάξ με το τροφοδοτικό.
Έκανα δηλαδή ένα πιο "επίσημο" συγκριτικό μετά τις πρώτες εντυπώσεις και με πολύ περισσότερα δισκάκια.
Το πρόβλημα του χαμηλού με την μπαταρία απλά δεν υφίσταται!
Μάλιστα το χαμηλό έγινε ακόμα πιο διαυγές και "πλαστικό" με την μπαταρία...
Με λίγα λόγια δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας που να υπερτερεί το παλμοτροφοδοτικό από την μπαταριούλα.
Είναι δε τόσο καλά τα πράματα που δεν μου κάνει (ακόμα) κέφι να πάιξω τις άλλες μπαταρίες!
Έτσι η τελική λύση είναι το ντακ μόνιμα στο ρέυμα με το τροφοδοτικό του και για ακροάσεις κοτσάρισμα την (τις) μπαταρίες.

Βαλε κυκλωματακι ωστε οταν φορτιζεις την μπαταρια να περνει ρευμα και το DAC οταν με το καλο το φτιαξεις πιο μετα και οταν ειναι να ακουσεις απλα κοβεις την φορτιση.

Θα ήθελα ένα on line φορτιστή αλλά δεν ξέρω πως να το κάνω.
Δηλαδή το ντακ να παίρνει μόνιμα από την μπαταρία χωρίς να παρεμβάλεται ο φορτιστής αλλά και να έχω αυτόματη φόρτιση.

Δες πως ειναι το MAXIM MAX712/MAX713 (ΝιΜΗ/NiCd charger controller αντιστοιχα) για να παρεις μια ιδεα.

max712713su5.jpg

Μονο ιδεες αν σε εδιαφερουν.....

πχ στην παρουσα φαση μπορεις να εχεις το dac πανω στην μπαταρια και ενδιαμεσα απο τον φορτιστη και την μπαταρια εναν διακοπτη.Οταν δεν ακους κλεινεις τον διακοπτη για να φορτισει η μπαταρια και παραλληλα περνει ρευμα και το dac (απο οτι διαβασα παραπανω δεν εχει προβλημα με λιγη παραπανω ταση), απλα θα πρεπει ο φορτιστης να εχει και τα επιπλεον ma για να δουλευει το dac και να φορτιζει την μπαταρια ταυτοχρονα. Οταν παλι θες να ακουσεις μουσικουλα ανοιγεις τον διακοπτη και εισαι κυριος.

Ps το σχεδιαγραμμα ειναι πιο απλο απο οσο δειχνει διοτι περα απο μια μικρη ψυκτρα δεν χρειαζεσαι τπτ αλλο και οι τιμες των πραγματων ειναι στανταρ εκτος απο την Rsense που ρυθμιζει το ρευμα φορτισης.