Τροφοδοτικό Salas για το Trichord Dino

θα το ελέγξω με το dino συνδεδεμένο γιατί έχω μεγάλη περιέργεια.
χτες στο τελευταίο "ζέσταμα" είδα το θερμόμετρο στους 47⁰C

Δυστυχώς με το dino συνδεδεμένο δεν μπορώ να ελέγξω/ρυθμίσω τάσεις αφού έχω μονώσει τα πάντα...

Εκτός και αν έχω ανοιχτό το dino και βάλω το πολύμετρο στις άχρηστες πια διόδους.. λογικά (και) εκεί πάνε οι dc τάσεις.

23,2v (& -23,2v) οι τάσεις με το τροφοδοτικό κρύο χωρίς το dino πάνω του..

IMG_20250706_150300.jpg

23,1 (& -23,1v) με το dino συνδεδεμένο

IMG_20250706_151250.jpg

Ευτυχώς στους κονέκτορες του dino υπήρχε λίγο γυμνό τυπωμένο και πήρα μέτρηση γιατί από τις διόδους δεν τα κατάφερα..

Βλέπουμε αμελητέα πτώση τάσης αλλά την διαφορά κρύου - ζεστού (τροφοδοτικού) δεν την θεωρώ μικρή..

Δεν νομίζω να πάθει κάτι το dino και ίσως τα 23v να είναι "ωφέλιμα" αν είναι η αιτία που το dino αποδίδει καλά εξαρχής και όχι μετά από 5 ώρες όπως παλιά...

Μένει να δω την διαφορά στην θερμοκρασία με το dino συνδεδεμένο..

IMG_20250706_152059.jpg

Προσωπικά δεν περιμένω διαφορά πάνω από 1 βαθμό

Στις 15:15 η σύνδεση, σε 2-3 ώρες θα ελέγξω

(το θερμόμετρο είναι μέσα στο τροφοδοτικό)

Τελικός έλεγχος μετά από 5 ώρες στις πλέον δύσκολες συνθήκες λειτουργίας...

IMG_20250706_201708.jpg

Και οι 2 τάσεις καρφί στα 22v
(Στην φωτογραφία μόνο η αρνητική)

Η maximum θερμοκρασία που έπιασε εσωτερικά το θερμόμετρο ήταν αυτή:

IMG_20250706_201734.jpg

Τώρα μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και χαλάλι οι ώρες ενασχόλησης.

Τρύπες στο καπάκι θα γίνουν αν ο κ. Δημήτρης της ALMEK δεν μου φέρει αντίρρηση.. πιστεύω και ελπίζω να είναι μια όμορφη πινελιά πέρα από την χρησιμότητα...

Η επόμενη "αναφορά" μου εδώ θα είναι η τελική μορφή του τροφοδοτικού μιας και οι ρυθμίσεις του έκλεισαν.

Δεν παίζει ρόλο το γλίστρημα των τάσεων του με την θερμοκρασία αφού χρησιμοποιείς το Ubib ως προ-ρυθμιστή. Γιατί δεν αλλάζει η τάση εξόδου των εσωτερικών ρυθμιστών του Dino. Γενικά ρυθμίζουμε ζεστά τα Ubib όχι κρύα, για να πέφτουμε πιο κοντά στον εν λειτουργία στόχο.
Υπάρχει τρόπος αντιστάθμισης του γλιστρήματος στα Ubib βάζοντας παράλληλα στην αντίσταση R5 ειδικού τύπου NTC αντίσταση που αντιδρά στην θερμοκρασία αλλά είναι για περιπτώσεις άλλες, περίπου τύπου 4k7 3590k NTC* αλλά θέλει και εργαστηριακή εμπειρία στην παρατήρηση/κούρδισμα, μην ασχολείσαι.

*B57301V2472J060 σε SMD παράδειγμα για τους ειδήμονες

• Like
Reactions: vlad66
Καλημέρα στην παρέα.
Αλλο ενα ομορφο απόγευμα παρεα με τον vlad ακούσαμε ψηφιακά και αναλογικά με σημείο αναφοράς οτι ολα ηταν ντούικα.
Δεν θα σταθώ στο streamer μου βασισμενο στο rasberry pi που επαιξε πόλυ ωραια παρέα με το τίμιο ντακακι της smsl του Vlad αλλά στο νέο τροφοδοτικό του που οδηγησε το dino (καποτε δικό μου) σε πραγματικά εντυπωσιακά επίπεδα.
Ας παρουμε ομως την ακρόαση απο την αρχή η οποια ξεκινά με το θαυμάσιο βυνιλιο του Σπανου το Συμποσιο. Ενας δισκος που δεν ειχα, με καταπληκτική εγγραφή τον οποιο και ακουσαμε σχεδόν ολόκληρο μια με το τουμπανιασμένο Dino και μία με το spa. Αν και μπαίνουμε ξεκάθαρα στα χωράφια της αιώνιας κόντρας λάμπα vs τρανζίστορ (Το spa έχει 13 κατι λάμπες ) οπότε εδω είναι και λίγο θέμα προσωπικού γούστου, ευκολα αντάλλαζα το ταχύτατο στιβαρό και γεμάτο μπάσο του dino με το ελάχιστα πιο αρμονικό αλλα πλαδαρο μπασο του spa. Για να μη στεναχωρήσω κανέναν εφυγα λεγοντας 1-1 αλλα οσο περισότερο το σκέφτομαι τοσο ξεκάθαρα θεωρώ οτι το dino επαιξε καλύτερα.
Ενα μεγάλο μπράβο, σε ολους οσους εργάστηκαν για τη δημιουργία τα υλικά και το σχεδιασμό αυτου του τροφοδοτικού.

• Like
μα αυτός ήταν ο σκοπός μου από την στιγμή που κατάλαβα ότι το μηχανάκι έχει πολλές δυνατότητες..

πέρα από το άριστο τροφοδοτικό, μεγάλο ρόλο έπαιξαν η αύξηση του βάρους του ( περιμετρικά με μόλυβδο που συν τοις άλλοις "κόβει" τυχόν παρεμβολές) , οι αλλαγές στους πυκνωτές καθώς και η κατάργηση του AC.

τώρα μετά από τις λίγες ώρες λειτουργίας τα δυναμικά του ισοφάρισαν (και βάλε) του SPA και η γενική ηχητική απόδοση το "τοποθετεί" σε πολύ υψηλή κατηγορία , άξιος "εκπρόσωπος" των solid state phonos...

δεν είναι μικρό πράγμα να "χτυπάς" στα ίσα ένα SPA , ακόμα και αν αυτό είναι στην βασική του πρώιμη έκδοση.

Αντε με το καλό να στρώσει, να φτάσει και στην τελική του έκδοση και μετά πάμε για υψηλότερους στοχους απο το spa (εκει καπου προς clearaudio μεριά).;)

H NVO σημερα , εχει 4 μοντελα πιο πανω ηδη :)
Πληροφοριακα το αναφερω , μη νομισει κανεις οτι εμεινε με το pre-production design .

• Like
Προσωπικά τα γνώρισα αυτα τα μηχανηματα από το vlad και το Διονύση. Το μόνο που σχολίασα είναι η απόδοση του συγκεκριμένου πάντα σε 1-2 σύγκριση με το super tuned dino του vlad για να μη νομίσει κανείς:)
Και πάντα κρίνοντας με τα δικά μου γούστα, που τελικά όσο περνούν τα χρόνια, τόσο λιγοστεύουν οι λάμπες στα συστήματα μου.

• Like
Αντε με το καλό να στρώσει, να φτάσει και στην τελική του έκδοση και μετά πάμε για υψηλότερους στοχους απο το spa (εκει καπου προς clearaudio μεριά).;)
Υψηλότερος στόχος από το SPA , είναι το ίδιο το SPA...

Υπάρχουν πράγματα (υλικά) που θα μπορούσαν να αλλάξουν για να έρθει το μηχάνημα πιο κοντά στα νέα μοντέλα.

Άλλωστε να ασχοληθώ εκ νέου με solid state phono, δεν υπάρχει λόγος...
Να ασχοληθώ με λυχνίες όμως υπάρχει.. για την εμπειρία, τις γνώσεις, την διαφορετικότητα...

Υψηλότερος στόχος από το SPA , είναι το ίδιο το SPA...

Υπάρχουν πράγματα (υλικά) που θα μπορούσαν να αλλάξουν για να έρθει το μηχάνημα πιο κοντά στα νέα μοντέλα.

Άλλωστε να ασχοληθώ εκ νέου με solid state phono, δεν υπάρχει λόγος...
Να ασχοληθώ με λυχνίες όμως υπάρχει.. για την εμπειρία, τις γνώσεις, την διαφορετικότητα...
Γιαυτό σε κάνω παρέα ρε, δεν σε πιάνω πουθενά ξεγλυστρας σαν το χέλι με τις απαντήσεις σου.
Είσαι σίγουρος όμως ότι εχει φτάσει κορυφή το dino? Για θυμήσου λίγο το dino που είχα κάποτε.
Η πυραμίδα με τους μαύρους πυκνωτές σε σχέση με τους λευκούς είναι δυσανάλογη.🤣

Οι μαύροι πυκνωτές ( mundorf Mcap ) κατά πάσα πιθανότητα αφορούν φίλτρο ( ;; ) της RIAA και η "πυραμίδα" δεν ξέρω αν έχει κάποιο νόημα..
Ας μας διαφωτίσει κάποιος με περισσότερες γνώσεις στο θέμα..

Αντίθετα η αλλαγή σε καλύτερη σειρά (Mcap evo ή evo oil) έχει νόημα γιατί πολύ απλά είναι καλύτερης ποιότητας πυκνωτές σε ευαίσθητο στάδιο..

Και πάλι ας μας διαφωτίσει κάποιος με περισσότερες γνώσεις..

Μια ακόμα παρατήρηση στο δικό σου Dino Δημήτρη...

Η είσοδος των DC τάσεων από τα ισχυρά τροφοδοτικά, δεν είναι στην "ιδανική" θέση:

Screenshot_20250821-195644~2.png

Από την στιγμή που (πολύ σωστά) καταργήθηκε η ανόρθωση της AC, η είσοδος θα έπρεπε να είναι όσο πιο κοντά στο κύκλωμα και όχι στις παλιές θέσεις..

Έτσι δεν θα χρειάζονταν οι "γέφυρες" μεταφοράς του σήματος, που θεωρητικά καλό δεν κάνουν....

Και πάντα κρίνοντας με τα δικά μου γούστα, που τελικά όσο περνούν τα χρόνια, τόσο λιγοστεύουν οι λάμπες στα συστήματα μου.
Αυτο σαφως και ειναι δεκτο, οπως και το αντιθετο σε καποιους αλλους. Προσωπικα, παιζω με τρια λαμπατα και ενα solid state phono, αλλα και (λαμπατο) ενισχυτη.
Εν ολιγοις , οι λαμπες στο δικο μου συστημα, οσο περνουν τα χρονια , αυξανονται.
Οσον αφορα το γουστο που λες, αυτο ειναι σαφεστατα σεβαστο, μην πω και "ανικητο" για ολους.

Last edited:
  • Like
, μην πω και "ανικητο" για ολους.
Πολύ μου άρεσε αυτό. Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι αν δεν υπάρχουν έστω και 1-2 λαμπες προενισχυσης αντε και 1 ανορθωτρια στο σύστημα κάτι μου λείπει. Όταν μαζεύονται πολλές ομως κάτι δεν μου κάθεται καλά.
@ vlad
Το σχέδιο πυραμίδα είναι απλά ο πιο βολικός τρόπος να τοποθετήσεις και να κολλήσεις μαζί πολλούς πυκνωτές, τίποτε άλλο. Α σόρυ και να αισθανθείς Φαραώ :ROFLMAO:

Πολύ μου άρεσε αυτό. Αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι αν δεν υπάρχουν έστω και 1-2 λαμπες προενισχυσης αντε και 1 ανορθωτρια στο σύστημα κάτι μου λείπει. Όταν μαζεύονται πολλές ομως κάτι δεν μου κάθεται καλά.
@ vlad
Το σχέδιο πυραμίδα είναι απλά ο πιο βολικός τρόπος να τοποθετήσεις και να κολλήσεις μαζί πολλούς πυκνωτές, τίποτε άλλο. Α σόρυ και να αισθανθείς Φαραώ :ROFLMAO:

καταλαβαίνεις πιστεύω ότι η αμφιβολία μου δεν είναι για την πυραμίδα (σαν γεωμετρικό στερεό), αλλά για την αύξηση της χωρητικότητας των πυκνωτών

μπορεί και να κάνω λάθος φυσικά (και γι'αυτό ζητάω την άποψη των εμπειρότερων)

Φυσικά και καταλαβαίνω, αλλά δυστυχώς οπως διαβάζεις πάμε πίσω στο 2016 και η ακουστική μου μνήμη δεν μπορει να βοηθήσει, αν κάποιος εχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο σχέδιο (ξέρω εναν θα ρωτήσω) ας γράψει.

• Like
καταλαβαίνεις πιστεύω ότι η αμφιβολία μου δεν είναι για την πυραμίδα (σαν γεωμετρικό στερεό), αλλά για την αύξηση της χωρητικότητας των πυκνωτών

μπορεί και να κάνω λάθος φυσικά (και γι'αυτό ζητάω την άποψη των εμπειρότερων)
οι πυκνωτες ειναι πλαστικοι η ηλεκτρολυτικοι; αν ειναι πλαστικοι mkp η κατι τετοιο πιθανων να παιζουν τον ρολο τις αποζευξης τροφοδοσιας αλλα καλο ειναι σε τετοια ευαισθητα κυκλωματα να μην μπανουν ο ενας πανω στον αλλο γιατι μπορει να μαζευουν διαφορα σκουπιδια απο παρεμβολες και οτι αλλο
Αν καποιος θελει να κανει δοκιμη αυξανοντας την χωριτηκοτητα απλα βαζει εναν μεγαλυτερο και βλεπει αν παλι ειναι στην συνεχεια του σηματος τοτε βαζεις καλυτερης ποιοτητας αν θες αλλα δεν αλλαζεις χωρητικοτητα γιατι σιγουρα θα εχεις αλλαγη σε οτι ακους

οι πυκνωτες ειναι πλαστικοι η ηλεκτρολυτικοι; αν ειναι πλαστικοι mkp η κατι τετοιο πιθανων να παιζουν τον ρολο τις αποζευξης τροφοδοσιας αλλα καλο ειναι σε τετοια ευαισθητα κυκλωματα να μην μπανουν ο ενας πανω στον αλλο γιατι μπορει να μαζευουν διαφορα σκουπιδια απο παρεμβολες και οτι αλλο
Αν καποιος θελει να κανει δοκιμη αυξανοντας την χωριτηκοτητα απλα βαζει εναν μεγαλυτερο και βλεπει αν παλι ειναι στην συνεχεια του σηματος τοτε βαζεις καλυτερης ποιοτητας αν θες αλλα δεν αλλαζεις χωρητικοτητα γιατι σιγουρα θα εχεις αλλαγη σε οτι ακους
Του vlad mkp στο παλιό δικό μου ηλεκτρολυτικοι.
Χωρίς να εχω τεκμηριωμένη τεχνική άποψη αναφέρω ότι την συγκεκριμένη τοποθέτηση την έβλεπα παντού στα διάφορα τεχνικά forum την περίοδο πού ήμουν τρελός κι εγω με το dino
- όλοι λάθος??

Του vlad mkp στο παλιό δικό μου ηλεκτρολυτικοι.
Χωρίς να εχω τεκμηριωμένη τεχνική άποψη αναφέρω ότι την συγκεκριμένη τοποθέτηση την έβλεπα παντού στα διάφορα τεχνικά forum την περίοδο πού ήμουν τρελός κι εγω με το dino
- όλοι λάθος??
του vlad ξερω πως ειναι φτιαγμενο
Τωρα για το μηχανημα απο την φωτο εγω λεω οτι εχει πολλα λαθη οπως πολλα καλωδια τα οποια μεταφερουν ταση και σιγουρα και καποιες συχνοτητες που σκορπιζονται στο εσωτερικο του μηχανηματος και φυσικα ολα τα ποδια των πυκνωτων οσο μεγαλωνουν παιζουν και τον ρολο τις κεραιας ειδικα σε phono stage
Φυσικα δεν μπορουμε να εχουμε τεχνικη τεκμιριωση παρα μονον με μετρησεις
Εγω προσωπικα δεν θα το εκανα ετσι με τις γνωσεις που εχω τωρα γιατι πολυ ποιο παλια ειχα κανει και τερατουργηματα και φυσικα δεν διεκδικω το αλαθητο