Τροφοδοτικό Salas για το Trichord Dino

κάπου έχω κάμποσα τέτοια.. :LOL:

δεν μου έκοψε να ψάξω να τα βρω....
και σίγουρα κάποιο θα κάνει γιατί θυμάμαι ότι ήταν αρκετά μεγάλα νούμερα. :mad:

στο επόμενο project......

οχι ρε.
Παιρνεις ενα μεγαλυτερο τρυπανι, βαζεις χαμηλες στροφες και πατας τη σκανδαλη πολυ μαλακα ωστε να ξεκινησει να γυρναει αργα.
Και φροντιζεις να μη βυθισεις το τρυπανι.
Το κρατας με το χερι.

δεν γίνεται αυτό που λες στο δικό μου δράπανο, όυτε η βάση του βοηθάει.
μιλάμε για μεγάλους τζόγους..
το δράπανο είναι 35+ ετών !

μη ρωτήσεις γιατί δεν αγόρασα κάτι καλύτερο...
θα γίνει σύντομα όμως.

Για τέτοιες δουλειές θέλεις δραπανοκατσάβιδο.
Αν θέλεις, έχω ένα χιλιάρι που στο χαμηλό του θέλει 2-3 δευτερόλεπτα για να κάνει μία στροφή.

Ηλεκτρικό κατσαβίδι δεν έχεις;

Για τέτοιες δουλειές θέλεις δραπανοκατσάβιδο.
Αν θέλεις, έχω ένα χιλιάρι που στο χαμηλό του θέλει 2-3 δευτερόλεπτα για να κάνει μία στροφή.

Ηλεκτρικό κατσαβίδι δεν έχεις;

έχω ηλεκτρικό κατσαβίδι αλλά δυστυχώς δεν ταιριάζει στην βάση.
η βάση έχει κλίμακα για να κάνω τις τρύπες στο βάθος που θέλω.

τέλος πάντων δεν είναι μόνο κάποιες τρύπες άσχημες.. είναι και τα αλουμίνια σε πολλά σημεία, παρά την ανοδίωση.
αλλά είναι όλα εσωτερικά και δεν φαίνονται.. το ότι δεν είναι όμορφα δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουν την ίδια δουλειά με τα όμορφα....

Χτες το βράδυ έκανα έναν 1ο έλεγχο θερμοκρασίας στην λειτουργία των mosfets με φορτίο

IMG_20250629_014629_HDR.jpg

IMG_20250629_014731_HDR.jpg

Συνδέθηκε στις 24:45 στο ρεύμα και στο Dino, στις 01:15 οι κύριες ψύκτρες και τα mosfets είχαν θερμοκρασία ανθρώπου με πυρετό.

IMG_20250629_014839_HDR.jpg

IMG_20250629_015224_HDR.jpg

Πριν του βάλω το καπάκι άκουσα τον θόρυβο του Μ/Σ ο οποίος (ακόμα) δεν έχει τίποτα από κάτω του , παρά μόνο το λάστιχο που βάζει ο Γιατράς..

IMG_20250629_015057_HDR.jpg

Στην απόλυτη ησυχία της νύχτας και με το εργαστήρι να είναι στην πίσω πλευρά του διαμερίσματος, δεν άκουσα το παραμικρό στο στηθοσκόπιο.
Θα τον απομονώσω όμως γιατί δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να "παίρνει" θερμοκρασία από την βάση.

Η διασπορά είναι καταπληκτική.
Όλα ζεσταίνονται ομαλά , έχουν μια ενιαία "θαλπωρή" και τα mosfets δεν δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να φτάσουν τους 60°C

Είπα να το αφήσω όλη νύχτα στην πρίζα και μάλιστα σκεπασμένο!

IMG_20250629_022414_HDR.jpg

12 ώρες αργότερα η ίδια θαλπωρή μέχρι και στα πόδια.

Πίσω φυσικά είναι ανοιχτό αφού κομμένο πάνελ δεν υπάρχει ακόμα..
(Και το μπροστά είναι το λεπτό του κινέζου που ελπίζω να μην το χρησιμοποιήσω τελικά)

Κάπου έχω ένα θερμόμετρο αρκετά μαζεμένων διαστάσεων που ίσως να μπορεί να χωρέσει μέσα στο κλειστό κουτί, ούτως ώστε να έχω καλύτερη εικόνα για την θερμοκρασία λειτουργίας των mosfets.

Αλλά με αρκετή σιγουριά μπορώ να πω ότι εξαερισμός δεν χρειάζεται στο καπάκι ούτε τώρα το καλοκαίρι (που δεν βάζω πικάπ παρά μόνο για δοκιμές), πόσο μάλλον τον χειμώνα.

Θα το συνδέσω στο σύστημα για να το ακούσω αφού πρώτα ασφαλίσω το iec με θσ και στηρίξω τον Μ/Σ

Φωτογραφίες έπονται....

Αφού ασφάλισα το iec με το ρεύμα του δικτύου και απομόνωσα πρόχειρα τον Μ/Σ σε φελιζόλ με ταινία αλουμινίου,

IMG_20250630_022733_HDR.jpg

IMG_20250630_022309_HDR.jpg

IMG_20250630_022524_HDR.jpg

σύνδεσα το ζεύγος στο σύστημα για να το ακούσω...

IMG_20250701_000943.jpg

Πριν προχωρήσω στις πρώτες εντυπώσεις, να πω 2 (πολύ καλά) λόγια για την ρύθμιση στο dc από τα τρίμερ (ή όπως αλλιώς λέγονται)..

Αρκετές στροφές με το ψιλό κατσαβίδι για αλλαγή 0,1v

IMG_20250630_023345_HDR.jpg

Η ποιότητα της σχεδίασης του κυκλώματος και των υλικών, αδιαμφισβήτητη.
Φυσικά η ίδια ευκολία και ακρίβεια στην positive τάση.

Όπως είχα γράψει και παλιότερα όταν δοκίμασα το τροφοδοτικό εντελώς γυμνό και με το dino χωρίς αλλαγές σε υλικά, το 1ο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν η πολύ χαμηλή στάθμη θορύβου.
Ισχύει στο ακέραιο και τώρα.

Με το gain του (σημερινού) προενισχυτή στο 0, το φύσημα της κεφαλής έρχεται στο +15 του ποτ !

Με το gain στο +6 το φύσημα έρχεται από το "12 ακριβώς" αλλά σε στιλ "το ακούω - δεν το ακούω" ..
Το ακούω να έρχεται "καλύτερα" από το "και 5"

Έκανα την δοκιμή του gain στο +6 για να σας θυμίσω την στάθμη της έντασης του ήχου με πικάπ όταν το ποτ είναι στο "12 ακριβώς"..
Για όσους δεν παρακολουθούν το ανάλογο νήμα με την βελτίωση του audiolab 8000Q , στο "12 ακριβώς" και το gain στο +6 , η ένταση είναι στα 95db στην θέση ακρόασης.

Να πω εδώ ότι την δοκιμή του θορύβου δεν την έκανα από την θέση ακρόασης, αλλά (όπως πάντα) από την νοητή ευθεία ανάμεσα στα ηχεία.. δηλαδή κάπου στα 2,5 μέτρα πιο κοντά.

Στα της ποιότητας του ήχου σε σχέση με την αρχική κατάσταση και τροφοδοσία του phono...
Καμία σχέση!!

Πολιτισμένο και μάλιστα αμέσως!
Όποιος έχει τέτοιο phono σίγουρα έχει προσέξει ότι κρύο δεν "παίζει".....

Με το salas κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Σε 30' νιώθεις την θαλπωρή στο ακρυλικό καπάκι του όταν το καπάκι στο τροφοδοτικό είναι ακόμα κρύο.

Η ποιότητα του ήχου ήταν τόσο καλή που δεν άντεξα στον πειρασμό να μην το συγκρίνω με το spa...
Κακώς γιατί όλοι οι πυκνωτές του είναι φρέσκοι και ακόμα άστρωτοι .

Δεν λέω "κακώς" γιατί το dino έχασε την κόντρα.. το λέω γιατί πραγματικά αυτά τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους.

Η διαφορά τους είναι κυρίως στα δυναμικά.
Μη φανταστεί κανείς ότι το DC dino είναι "ψόφιο" ... κάθε άλλο!!

Μάλιστα στιγμές στιγμές μου έδινε την εντύπωση ότι δεν υστερούσε.. μέχρι που έκανα (ξανά) την αλλαγή για να δω τελικά ότι το NVO SPA ONE δεν "χτυπιέται" στον τομέα..

Αυτό λες και φτιάχτηκε να ρίχνει ξύλο στα ψηφιακά .....

Ένας τομέας που το DC dino ίσως είναι καλύτερο (και αν όχι καλύτερο αλλά πιο εντυπωσιακό) είναι στην διασπορά κάποιων ηχητικών εφέ..
Κάποια όργανα στις μεσοϋψηλές συχνότητες μου "ερχόντουσαν" από το ταβάνι, από τον πίσω τοίχο, από κάπου αλλού τέλος πάντων, εκτός από τα ηχεία..
Σαν να είχα surround ένα πράγμα..

Θέλει διερεύνηση γιατί μπορεί από απροσεξία να μην το "έπιασα" στο spa γιατί πρόσεχα άλλα πράγματα και να οφείλεται στον "νέο" προενισχυτή.

Πολλές οι αλλαγές το τελευταίο διάστημα και κάπου χάνεται η μπάλα.....

Λέω πολλές οι αλλαγές γιατί και το "συμμάζεμα" στα καλώδια του ρεύματος είχε ακουστή διαφορά.
Αυτό που δεν έκανε καμία διαφορά ήταν το πολύπριζο.. ούτε υποβάθμισε φυσικά.

Υπάρχει και κάτι που δεν "δένει" πια και δεν μπορώ να το ακούω..
Το phono της musical fidelity.. πολύ φτωχό για το σημερινό set-up
Φρένο, άγκυρα σε όλα...
Ούτε καν για νυχτερινή ακρόαση όπως παλιά.
Δεν ξέρω αν αξίζει ο κόπος (και τα έξοδα) να του φτιάξω shunt με την positive πλακέτα που περίσσεψε..
Βέβαια τα υλικά έχουν έρθει ήδη και μένει η αγορά του Μ/Σ και του κουτιού που θα μπει.. α ναι.. θα αρχίσω πάλι με βάση αλουμινίου, ψύκτρες σαν του παρόντος κλπ....

Ξέχασα να γράψω για την διαφορά στον θόρυβο μεταξύ DC dino - spa..

Καθαρός νικητής το DC dino..
Στην πρότερη AC κατάσταση, καθαρός ηττημένος!

Το spa με το gain του προ στο +6 αρχίζει να ακούγεται από το "παρά 5" όπου το DC dino δεν βγάζει τίποτα ακόμα και αν κολλήσω το αφτί σε κάποιο tweeter.

Βεβαίως εκεί η ένταση είναι ήδη σε στάθμη καγκουριάς και βάλε....

Στο μέλλον θα το ακούσω "καλύτερα" με διάφορες κεφαλές, αλλά πρώτα ας τελειώσω με τις δουλειές στην ALMEK...

Last edited: