Turntable

Re: Απάντηση: Turntable

Το τσοχενο ματ του linn αποτελει μερος του συνολικου του ηχου.Απ εκει και περα μπορει καποιος να πειραματιστει και να αποφασισει αν κατι αλλο λυνει το προβλημα του στατικου και ταυτοχρονα δεν αλλοιωνει τον ηχο,τουλαχιστον προς μια μη αρεστη ακουστικα κατευθυνση.

Έτσι είναι, έχω και το mat της origin live αλλά υποβαθμίζει τον ήχο κατά την άποψη μου. Θωμά, πάρε το nagaoka rolling cleaner μαζί με το zerostat 3 milty συν το σετ της clearaudio για την κεφαλή και είσαι κομπλέ.

Απάντηση: Re: Turntable

Κανει.
Ηταν το ultimate gadget απο την εποχη των πρωτων τευχων του ηχου. Τοτε αν θυμαμαι σωστα πρεπει να κοστιζε ενα υπερβολικό ποσο. Αλλα τοτε ακομα δεν υπηρχαν ουτε πλυντηρια

Δημήτρη τότε zerostat,αν θυμάμαι καλά,ήταν λευκό.Μετά,προϊούσης της τεχνολογίας, έγινε κόκκινο για να "πιάνει" το υπέρυθρο φάσμα και στη συνέχεια πήγαμε πιο κάτω,στο υπεριώδες και έγινε Μπλέ και έτσι καλύπτει όλο το ορατό φάσμα.:BDGBGDB55:
Μετά βγήκαν τα BBQ lighters (5-6EU)
ΥΓ. Εγώ,πάντως,μέχρι το κόκκινο έφτασα,άμα χαλάσει όμως... BBQ

Re: Απάντηση: Re: Turntable

Δημήτρη τότε zerostat,αν θυμάμαι καλά,ήταν λευκό.Μετά,προϊούσης της τεχνολογίας, έγινε κόκκινο για να "πιάνει" το υπέρυθρο φάσμα και στη συνέχεια πήγαμε πιο κάτω,στο υπεριώδες και έγινε Μπλέ και έτσι καλύπτει όλο το ορατό φάσμα.:BDGBGDB55:
Μετά βγήκαν τα BBQ lighters (5-6EU)
ΥΓ. Εγώ,πάντως,μέχρι το κόκκινο έφτασα,άμα χαλάσει όμως... BBQ

ποτέ δεν είχα
το θεώρησα εξ αρχής πολύ ακριβό αν και χρήσιμο.
Παλιά ήταν λευκό. Και ήταν της watt.
πρέπει να κόστιζε 5000 στα μέσα της δεκαετίας του 1970 όταν μια shure v15 κόστιζε 15000.

απο μια εποχή και μετά δεν έπλυνα ούτε καθάρισα κυριολεκτικά κανένα δίσκο.
Οι δίσκοι καθαρίζονται την ώρα που παίζουν με μια καθαριστική εν ξηρώ βούρτσα που είναι αναρτημένη σε άλλο βραχίονα και προηγείται λίγες στροφές της κεφαλής.
Δεν αγοράζω μεταχειρισμένους, δεν τους αφήνω ξεβράκωτους και τους αποθηκεύω σε σχετικά άσκονο χωρο. (εκ του ascona...). Στο θέμα καθαριότητας του δίσκου είμαι της σχολής Ivor.

γύρω στους 50 πρώτους δίσκους που είχα ποτέ και κάπως υπέφεραν, περιμένω να βρω ευκαιρία, ή δανεικό πλυντήριο. Ίσως δεν βρω ποτέ.
Για να επανέλθουμε, το zerostat είναι ίσως και πιό χρήσιμο από το πλύσιμο.
Αυτό ίσως το πάρω, μια και το θυμήθηκα με αφορμή τη συζήτηση

Εγώ είμαι φανατικός του πλυσίματος. Η συλλογή μου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά απο μεταχειρισμένους, οπότε ένα καλό πλυντήριο με αναρρόφηση είναι must. Έχω το nitty gritty, 0.5 και είναι ίσως η καλύτερη αγορά που έχω κάνει ποτέ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Turntable

Έτσι είναι, έχω και το mat της origin live αλλά υποβαθμίζει τον ήχο κατά την άποψη μου. Θωμά, πάρε το nagaoka rolling cleaner μαζί με το zerostat 3 milty συν το σετ της clearaudio για την κεφαλή και είσαι κομπλέ.

Ενδιαφερον το σχολιο σου για το origin live,ειχα την απορια γι αυτο.Που νομιζεις υποβαθμιζει τον ηχο?
Ενα πολυ καλο που χρησιμοποιω σε rega p3-24 ειναι αυτο της tonar (felt/carbon fibers) που ανκαι ελαφρα διαφορετικο στον ηχο (γενικα ελαφρα λιγο περισοτερο ελεγχο στο φασμα) ελυσε οριστικα το θεμα στατικου.

ο λόγος που δεν πήρα ποτέ ήταν ότι πάντα έμεναν γύρω στους 50 δίσκους και δεν δικαιολογούσαν την αγορά του.

Μερικές φορές σκέφτομαι γι αυτούς και το χειροκίνητο πλύσιμο.
Αλλωστε δικοί μου δίσκοι ήταν πάντα και έχουν αντικατασταθεί με cd και άυλα.

Κανει.
Ηταν το ultimate gadget απο την εποχη των πρωτων τευχων του ηχου. Τοτε αν θυμαμαι σωστα πρεπει να κοστιζε ενα υπερβολικό ποσο. Αλλα τοτε ακομα δεν υπηρχαν ουτε πλυντηρια

Αναλογικά, νομίζω ήταν αρκετά φτηνότερο από σήμερα, νομίζω το θυμάμαι 3000δρχ γύρω στο '85.
1979 : STANTON 881 7000δρχ, SME S3 13000δρχ, LUXMAN 121 23000δρχ περίπου

Last edited:

Δεν είναι true balanced όλα τα πικάπ?

Οι κεφαλες ναι.Το θεμα ειναι πως/που κολλας την θωρακιση στην πλευρα του βραχιονα.
Ενα καλωδιο xlr-xlr ειναι ευκολο ....... το pin1 στην πλευρα του πικαπ τι εχει πανω του?

ο λόγος που δεν πήρα ποτέ ήταν ότι πάντα έμεναν γύρω στους 50 δίσκους και δεν δικαιολογούσαν την αγορά του.

Μερικές φορές σκέφτομαι γι αυτούς και το χειροκίνητο πλύσιμο.
Αλλωστε δικοί μου δίσκοι ήταν πάντα και έχουν αντικατασταθεί με cd και άυλα.

Θα σου βάλω πιπερι στο στόμα! Δε σου έμαθε η μάνα σου να μη λες κακές λέξεις;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Turntable

Ενδιαφερον το σχολιο σου για το origin live,ειχα την απορια γι αυτο.Που νομιζεις υποβαθμιζει τον ηχο?
Ενα πολυ καλο που χρησιμοποιω σε rega p3-24 ειναι αυτο της tonar (felt/carbon fibers) που ανκαι ελαφρα διαφορετικο στον ηχο (γενικα ελαφρα λιγο περισοτερο ελεγχο στο φασμα) ελυσε οριστικα το θεμα στατικου.

Αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια λέξη θα έλεγα ότι τον "στεγνώνει" σε σχέση με το felt mat (πάντα μιλάμε για linn sondek). Σε clearaudio που το είχα στο παρελθόν ήταν μια χαρά.
Ως προς τον στατικό, σαφώς καλύτερο από την τσόχα, αλλά είπαμε υπέρ πάντων ο ήχος! (σε συνδυασμό με το zerostat όμως κανένα θέμα, δουλεύει άψογα)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Turntable

Αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μια λέξη θα έλεγα ότι τον "στεγνώνει" σε σχέση με το felt mat (πάντα μιλάμε για linn sondek). Σε clearaudio που το είχα στο παρελθόν ήταν μια χαρά.
Ως προς τον στατικό, σαφώς καλύτερο από την τσόχα, αλλά είπαμε υπέρ πάντων ο ήχος! (σε συνδυασμό με το zerostat όμως κανένα θέμα, δουλεύει άψογα)
:a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Turntable

γι αυτό είπα για επαγγελματίες...

Το ιδιο ερωτημα ισχυει και για το 5-pin connector των βραχιονων , οπως π.χ στο T-cable και αλλα 5-pin DIN-XLR καλωδια.
Προφανως η θωρακιση στην πλευρα του πικαπ ειναι floating...

Είχα την ευκαιρία να ακούσω τελευταίων προδιαγραφών Sondekκαι μάλιστα όπως ξανά-γραψα ,να συγκρίνω με Circus και προγενέστερα που υπήρχαν στον χώρο για αναβάθμιση.
Γι αυτό και η τοποθέτηση μου σχετικά με τις διαφορές που υπάρχουν με τις προγενέστερες εκδόσεις.
Όμως έδινα βάρος στις αναβαθμίσεις και σε προϊόντα όπως το Uphorik ,που με το Klimax έχουν αλλάξει επίπεδο το ιστορικό αυτό πλατό.
Προφανώς υποβάθμισα το καλώδιο στο τελικό ακουστικό σύνολο,ή δεν υπήρχε.
Το Uphorik π.χ. έπαιζε καλύτερα απ το Linto σε βαθμό μεγάλο.
Επιμένω πάντως ότι είναι 'διαφορετικός' ήχος απ τον ήχο που παίρνει απ το LP 12 του,ο χρήστης του εν λόγω.
Όλη η αλυσίδα είναι tuned για να δένει με το Νέο πλατό που καινούριο πια κοστίζει γύρω στις 18 χιλ. έξω,αν θυμάμαι καλά.

Ερώτηση, συνίσταται το πλατό να ακουμπά σε κάποιες αντικραδασμικές βάσεις ή δεν χρειάζεται?

για να μην μπερδευτούμε
πλατώ (turntable) λέμε το στρόγγυλο.
εννοείς αυτό ή το όλον (μαζί με το Plinth) (turntable +plinth =record player) (αν και συχνά ως turntable κακώς εννοούμε το πικαπ, record player κλπ - οπως και ο τίτλος του νήματος)

τεσπα, αν εννοείς το όλον σίγουρα κάποιο (εως πολυ ανάλογα με το είδος) καλό κανουν, αρκεί, η επιφάνεια του turntable να είναι οριζόντια.

Μόνο με δοκιμές θα κατασταλάξεις αν ναι ή όχι,δυστυχώς.
Προτείνω τις δικές του trampolin 1 ή 2 ,που προσωπικά κράτησαν το πλατό σε σεισμικό κύμα 6.7 R,όταν κάποια απ τα υπόλοιπα έγιναν θρύψαλα σε ύψος τρίτου ορόφου και εκτινάχτηκαν ακόμα και ηλιακοί θερμοσίφωνες....αυτό ίσως κάτι σημαίνει.
Με τα αντικραδασμικά κυρίαρχο σημείο παίζει το πως αντιλαμβάνεσαι τις αλλαγές.
Έχω π.χ χρησιμοποιήσει γνωστού ,πανάκριβες και το αποτέλεσμα ήταν μουντό..
Έτσι έφτιαξα ο ίδιος για τα υπόλοιπα πικάπ ,ακολουθώντας προτάσεις σε παλιότερα νήματα ,κάποιων μελών εδώ μέσα.
Ρίξε λίγο ψάξιμο ...