Τζάκι....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τζάκι....

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απαγορεύει κεντρικές εγκαταστάσεις με καυστήρες οποιασδήποτε μορφής βιόμαζας (γενικώς, ακόμη και ξύλων πχ). Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ζει ο μισός πληθυσμός μας.

@Φυσικά απαγορεύονται, αφού οι ντόπιοι πετρελαιάδες είναι βασικοί χρηματοδότες... των πολιτικών κομμάτων-κυβερνήσεων.

@Ξύλα, οξιά 10t προς 85/t.
+ 5t από άλλον προμηθευτή, προς 75/t.
Θα κάψω γύρω στους 11t.
Παλιά έκαιγα 3,5-4t πετρέλαιο...:damnyou:

Θα κάψω γύρω στους 11t.
Παλιά έκαιγα 3,5-4t πετρέλαιο...:damnyou:

Τόσο φθηνά???
Αποκλείεται να υπάρχουν τέτοιες τιμές σε Θεσσαλονίκη πάντως. Και πού να τους ανεβάσω εξάλλου 10 τόνους στον 4ο (έστω και εάν έχω αποθήκη στην ταράτσα).

Τόσο φθηνά???
Αποκλείεται να υπάρχουν τέτοιες τιμές σε Θεσσαλονίκη πάντως. Και πού να τους ανεβάσω εξάλλου 10 τόνους στον 4ο (έστω και εάν έχω αποθήκη στην ταράτσα).

Παίζει ρόλο η ποσότητα.
Οι ίδιοι προμηθευτές σε "μικροποσότητες" (3-4t) πουλάνε 100-105.
Οι 5t ήταν μέρος φορτίου 15t που πήρα μαζί με τον γείτονα.
Γι' αυτό και η τιμή των 75.
Η ισχύς εν τη ενώσει.:music-smiley-005:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τζάκι....

Θα κάψω γύρω στους 11t....

Με την οξιά θα ζεσταθείς;

Μόνο φλόγα βγάζει και από ζέστη τίποτα. Καίγεται υπερβολικά γρήγορα, δεν κρατάει καν κάρβουνο. Η οξιά είναι για συμπληρωματικό ξύλο. Μέσα π.χ. στις ελιές να ρίχνεις και κανά κούτσουρο οξιά.

Αν δεν κάψεις ελιά δεν γίνεται δουλειά......

Δεν βρίσκετε ελιές πάνω;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τζάκι....

Με την οξιά θα ζεσταθείς;

Μόνο φλόγα βγάζει και από ζέστη τίποτα. Καίγεται υπερβολικά γρήγορα, δεν κρατάει καν κάρβουνο. Η οξιά είναι για συμπληρωματικό ξύλο. Μέσα π.χ. στις ελιές να ρίχνεις και κανά κούτσουρο οξιά.

Αν δεν κάψεις ελιά δεν γίνεται δουλειά......

Δεν βρίσκετε ελιές πάνω;

O κατασκευαστής της εστίας την προτείνει ως καλύτερη έναντι άλλων ξύλων.
Το δικό μου τζάκι δεν είναι μαντέμι και λειτουργεί διαφορετικά από άλλα κλασικά ενεργειακά όπου ενδεχόμενα δρυς ή ελιά να είναι προτιμότερα.
Με λίγα λόγια θέλει φλόγα και όχι θράκα για να λειτουργήσει όπως πρέπει.

Ελιές εδώ πάνω δύσκολα.
Ίσως να έχει λίγες η Χαλκιδική αλλά ποιός να πρωτοπάρει.

Παρακάτω πίνακας με θερμιδικές αποδόσεις ξυλείας:
http://www.k-evo.gr/syxnes-erotiseis

Θέλω να βάλω ένα τζάκι όχι μεγάλο, συνολικό μήκος τείχου 1,20 χτιστό με πυρότουβλο. Ηρθε τζακάς, είδε και με υφάκι μου ζήτησε 1100 ευρώ. Λες και του είπα ενεργειακό. Ξέρει κανεις που θα βρω καλά τζάκια με καλές τιμές? Ευχαριστώ....

Έχει πολύ μελετημένα τζάκια και οικονομικά ο θερμοζέλ.
Ψάχτο λιγάκι. Και μαντέμι και πυρότουβλο.
Ότι και να αποφασίσεις πάντως αξίζει..

Έμαθα από γνωστό πως το σωστό τζάκι θα πρέπει να έχει καμινάδα 9 φορές το ύψος της εστίας.

Π.χ. αν η εστία έχει ύψος 70cm τότε η καμινάδα στο σύνολο της θα πρέπει να είναι 6,30m

Επίσης να με συμβούλεψε να πάρω "κόκκορα" γαλβανιζέ και όχι INOX, ώστε να γλιτώσω χρήματα.

Τι λέτε;

Αλλού διαβάζω τα παρακάτω:

Ύψος Καμινάδας
Η καμινάδα πρέπει να έχει τέτοιο ύψος το οποίο δεν θα εμποδίζεται σε καμιά περίπτωση από κάποιο σταθερό εμπόδιο. Π.χ. σκεπή, ηλιακό θερμοσίφωνα, κλιμακοστάσιο ή δωμάτιο. Ακόμα σε περίπτωση που υπάρχουν 3-4 σωλήνες μαζί θα πρέπει να έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους ανά 50-60 εκατοστά ώστε να αποφύγουμε την μεταφορά αναθυμιάσεων από την μία σωλήνα στην άλλη. Παράδειγμα: Ο 1 ος όροφος στο τέλος του οικοδομικού ύψους πρέπει να έχει την πιο μακριά σε μήκος σωλήνα Φ200 ακολουθεί ο 2ος 60 εκατοστά Φ250 χαμηλότερα και ο 3ος 60 εκατοστά πιο χαμηλά Φ300. Ο σωλήνας ο οποίος θα τοποθετείται σε κάθε διαμέρισμα θα κατεβαίνει μέσα στο χώρο μόνο 10 εκατοστά από το ταβάνι.

Last edited:
Ύψος Καμινάδας
Η καμινάδα πρέπει να έχει τέτοιο ύψος το οποίο δεν θα εμποδίζεται σε καμιά περίπτωση από κάποιο σταθερό εμπόδιο. Π.χ. σκεπή, ηλιακό θερμοσίφωνα, κλιμακοστάσιο ή δωμάτιο. Ακόμα σε περίπτωση που υπάρχουν 3-4 σωλήνες μαζί θα πρέπει να έχουν υψομετρική διαφορά μεταξύ τους ανά 50-60 εκατοστά ώστε να αποφύγουμε την μεταφορά αναθυμιάσεων από την μία σωλήνα στην άλλη......

Αυτά ισχύουν σίγουρα. Το άλλο για το ύψος καμινάδας = ύψος εστίας Χ 9, δεν το έχω ξανακούσει......

Τελικά βάζω χτιστό τζάκι απλό από ένα τζακά που έχει καλές συστάσεις από γνωστούς. Αύριο ολοκηρώνεται η εγκατάστασή του. Να δούμε και τα αποτελέσματα. Θα την βγάλουμε με ξύλα φέτος.

Πάντως Αθήνα και για μικρές ποσότητες 1-2 τόνους η τιμή για ελιά είναι στα 180-200 ευρώ ο τόνος. Οξιά και δρυς 160-180. Ανάλογα με τον προμηθευτή μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταφορά και την οργάνωση των ξύλων στην αποθήκη σου.

Πάντως Αθήνα και για μικρές ποσότητες 1-2 τόνους η τιμή για ελιά είναι στα 180-200 ευρώ ο τόνος. Οξιά και δρυς 160-180. Ανάλογα με τον προμηθευτή μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταφορά και την οργάνωση των ξύλων στην αποθήκη σου.
Για δωσε προτάσεις

Χθες παρέλαβα 3 τόνους, 90 ευρώ ο τόνος.
Συμπληρωματικούς ευτυχώς καθώς έχω ακόμα ξυλεία για κόψιμο (μέχρι πότε όμως? Πέρισυ και φέτος καλά με κράτησαν).........................

Με τα εδώ δεδομένα έχουν ανέβει λίγο οι τιμές....

Πάντως καλό θα ήταν να μας έγραφε και κάποιος άλλος από επαρχία τιμές, γιατί αυτές που βάζω φαίνονται εξωπραγματικές...

Re: Απάντηση: Re: Τζάκι....

Ναι. Μόνο μην τους τα λες των Αθηναίων έτσι απότομα γιατί θα σε μελετάνε -bye-

Είδες? Σε πρόλαβα....

Και ήθελε και 100 ο Αλβανός, αλλά του είπα ότι θα πάω δίπλα.

Θα σκανάρω το βράδυ αγγελία που δίνει 60 ευρώ τον τόνο, αλλά άκοπα όμως...-bye-

Έμαθα από γνωστό πως το σωστό τζάκι θα πρέπει να έχει καμινάδα 9 φορές το ύψος της εστίας.

Π.χ. αν η εστία έχει ύψος 70cm τότε η καμινάδα στο σύνολο της θα πρέπει να είναι 6,30m

Επίσης να με συμβούλεψε να πάρω "κόκκορα" γαλβανιζέ και όχι INOX, ώστε να γλιτώσω χρήματα.

Τι λέτε;

.

Αν μενεις σε μονοκατοικια η στον τελευταιο οροφο δεν γινεται να ακολουθησεις αυτη την αναλογια εστιας/καμιναδας, που δεν ξερω κιολας κατα ποσο ευσταθει.

Εγω αρχικα ειχα ακαλυπτη καμιναδα (4-5 μετρα) αλλα με αποτομες εναλλαγες αερα, καπνιζε. Εβαλα κοκκορα γαλβανιζε και ειμαι οκ. Βοηθα παρα πολυ. 'Καπελο' inox που γυριζει ισως ειναι ακομα καλυτερο.