Τζάκι....

Απάντηση: Re: Τζάκι....

@ Θα δουλέψει και με ανοκτή πρόσοψη, αλλά:
H ανοικτή πρόσοψη κάνει το τζάκι μη ενεργειακό.
Δηλαδή λόγω της ανοικτής πρόσοψης καταναλώνεται για την καύση και ο (ζεστός) αέρας του χώρου και όχι μόνο ο αέρας από το εξωτερικό περιβάλλον.
Έτσι ο χώρος αντί να ζεστένεται, κρυώνει νοιώθωντας ζέστη μόνο πέριξ της εστίας.
Συν τοις άλλοις με ανοικτή εστία η καύση γίνεται ανεξέλεγκτη αυξάνοντας την κατανάλωση ξύλου...

Βέβαια εννοείται πως αρχικά θα γίνει δοκιμή χωρίς πόρτα.
Διότι η πόρτα κοστίζει λόγω του πυράντοχου τζαμιού (κατασκευή/τζάμι κανά 200αρι).

@Βασίλη άμα θυμηθείς καμιά λεπτομέρεια, όπως το πάχος και τη διάμετρο των κοιλοδοκών ρίχτην.

φιλαράκι μήπως να βάλουμε κανα λουκάνικο στη φλόγα, να φέρουμε και καμιά κάσα κρασά, μετά ποιος νοιάζεται για το κρύο????

Re: Απάντηση: Re: Τζάκι....

φιλαράκι μήπως να βάλουμε κανα λουκάνικο στη φλόγα, να φέρουμε και καμιά κάσα κρασά, μετά ποιος νοιάζεται για το κρύο????

μέσα....
αυτό συζητάγαμε προχτές με τον Εκτορα τον Πέτρο τον Ντοκ και τον Τσάκωνα....

οπότε θα χρειαστούν παραπάνω λουκάνικα, αλλά θα τα φέρουμε εμείς...

μιλάγαμε γιά τζάκια και για κρύο, και ξαφνικά δεν ξέρω πως....μας ήρθε η ιδέα....

Μας ανοίξατε την όρεξη.
Μήπως έχει νόημα να αρχίσουμε να βάζουμε από που έχουμε βρει την ξυλεία που προμηθευόμαστε και σε τι τιμή?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τζάκι....

μέσα....

λίγδες σε ενεργειακό τζάκι; Δεν θα εμποτίσει τα μαντέμια κλπ;
Χθες το πρωτοάναψα (φτου-φτου) και έκανε ένα 4ωρο να φύγει η μπόχα της "μαντεμίλας", δλδ να δω να απλώνεται και ένα σύννεφο λίγδας σε αέρια μορφή πάνω από τα στέρεά μου; Είπαμε είμαι φαν, αλλά για εξωτερικούς χώρους :award:

μέσα....

Καλοπερνατε ρε μπαγασηδες.....

Το σκισες εσυ :flipout:

Αυτο το λιβινγκ ρουμ δεν θα θυμιζει σπιτι ταβερνα εξοχικη θα γινει .

για υπόγειο μιλάμε....(πιό σωστά: υπόγα)
και μιλάμε για στέρεα heavy duty....όχι μιμόζες αισχυντηλές...-bye-

εγώ πάντως το χρησιμοποιώ το τζάκι και για ψήσιμο. Εχω ένα παραδοσιακό τριπόδι 10 εκ. ύψος και πάνω βάζω τη σχάρα. Λουκάνικα, παϊδάκια, πιπεριές, μελιτζάνες, κλπ. αυτά δηλ. που θέλουν δυνατή φωτιά τα ψήνω εκεί αρκετά συχνά. Τα ευαίσθητα (κοτόπουλα, σηκώτι, κλπ.) ποτέ. Επίσης ψάρι ποτέ.

τα κάστανα ξέρετε πως γίνονται?
μιά ζωή τα καίω, και έχω και ειδικό τρύπιο σκεύος.

Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και τα καλύπτουμε με λίγη στάχτη.Αλλιώς πάλι σε αλουμινόχαρτο στην άκρη του τζακιού.Το ίδιο περίπου ισχύει και για τις πατάτες.
Posted via Mobile Device

τα κάστανα ξέρετε πως γίνονται?
μιά ζωή τα καίω, και έχω και ειδικό τρύπιο σκεύος.

χε χε.. σου καιγονται επειδη τα ξεχνας λιγο.

Το τρυπιο σκευος ειναι ο,τι καλυτερο, περιπου αυτο που εχουν οι πλανοδιοι κασταναδες, αλλα αναλογα με την ενταση των καρβουνων (καρβουνα οχι φωτια) πρεπει να τσεκαρεις και να τα γυρνας. Δεν ειναι να τα αφηνεις να ψηθουν απο μονα τους:))

Αν υπαρχει φωτια, σερνεις μια ικανη ποσοτητα καρβουνα παραδιπλα.

Good luck!

μέσα....

Κι εμένα όταν ανέβηκα με πήγατε για καφέ....... :flipout: