Unleashed: Apple Event 18/10/21

Στο chart του gpu power εχει παντως ενα msi ge66 με 11800h + rtx 3070.

Οτι την βολεύει βάζει σε καθε chart? :p
απο το site της apple...

MSI GE76 , lenovo legion 5, razer blade 15 advanced.

Αυτο που δειχνει στην ουσια ειναι οτι βρσκεται μεταξυ 3070 και 3080, αλλα με πολυ μικροτερη καταναλωση.

αππλε1.jpg

ευτυχως που δεν ασχοληθηκε ο Linus αυτη τη φορα.... θα ετρωγε το κραξιμο της αρκουδας παλι!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απο το παρακάτω chart, εγω αντιλαμβάνομαι πάντως οτι τα συγκεκριμένα προγράμματα παραμένουν cpu based διοτι δεν εξηγειται αλλιως να υπάρχει τοση μικρή διαφορα μεταξύ της 16αρας και 32αρας gpu.

gpu performance.png

Θεωρω λοιπον οτι οι συγκεκριμένες GPU δεν ειναι ουτα κατα διάνοια συγκρίσιμες με τις κορυφαίες της Nvidia στην mobile αγορά.
Ακομα και το memory bandwidth ειναι κατώτερο στην ΜΑΧ εκδοση απο την mobile 3070 (του Μ1 Pro εφαμιλλης μια απλης 3050Μ) , ενω προφανώς δεν υπάρχει υποστηριξη RTX cores για συγκεκριμένες σχεδιαστικές εργασίες. Ουτε λογος για textur/fill rate η οποιαδήποτε αλλη μέτρηση.
Αυτό μάλλον επιβεβαιώνεται απο τις ακομα χαμηλότερες επιδοσεις του 14" που συγκρίνονται με απλα iris graphics. Στα M1 λοιπόν την διαφροά μαλλον την κανει η ιδια η αρχιτεκτονική και το fine tuning, παρά οι raw επιδοσεις της gpu που περιλαμβάνει.

Απο την άλλη, αυτο δεν θα πρεπει να απασχολεί τους κατόχους οποιουδήποτε Μ1 συστήματος επειδη στην τελική μετράει το overall performance που δειχνει να ειναι εξαιρετικο με απόλυτα κριτήρια.

Στα Μ1 τρεχει άραγε το 3d mark η καποιο αλλο αμιγώς gpu benchmark?

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το ποστ μου αφορά την μεμονωμένη επιδοση της GPU και μόνο στα Μ1 Pro και MAX.

μα το ειπα , σαν raw performance ειναι περιπου μια rtx 3060... αλλα αυτο δεν μετραει σε μας καθολου .
Σε προγραμματα που εχουν γραφτει ή θα γραφτουν ειδικα για M1 (ποου σε λιγο θα ειναι τα περισσοτερα) θα εχεις τρομερες επιδοσεις και με μικρη καταναλωση (αυτο ειναι το σημαντικοτερο σε laptop).

Τι να τα κανω τα laptop που ειχα που οταν τα εβγαζα απο τη πριζα ηταν πιο αργα απο χελωνα ?

Τι να τα κανω που εκαναν σαν αεροπλανο με το πραμικρο ζορι ?

Τι να τα κανω που η μπαταρια ηταν απλα αστειο (οταν τα ζοριζα σε κανα σοβαρο προγραμμα - davinci - ειχα το πολυ 2 ωρες ?

Tι να τα κανω που εκαιγαν κι εψηνες αβγα ?

Οποιος τα εχει χρησιμοποιησει και εχει ταυτοχρονα διπλα του ενα mbp/mb air M1 καταλαβαιβει τι ακριβως λεω!

Πολλα προγραμματα θα γραφτουν παλι (ηδη το Davinci εχει γινει optimised, περιμενουμε και την Adobe ).
το affinity και αλλα apps γιναν optimised... και θα ερθουν κι αλλα.

Σημασια εχει το αποτελεσμα... και αυτο ειναι θεαματικο για laptop.

YG... η adobe ειναι η χειροτερη , οποτε βγαλτην απο την εξισωση που ειδες παραπανω .
Δεν ειναι τυχαιο που το premiere ειναι εως και 10x πιο αργο απο το FCPX/Davinci!!!

YG.2... ta ξερα benchmarks δεν εχουν καμια σημασια εδω , οι εφαρμογες μετρανε και το πως αξιοποιουν το hradware

Πχ τα benchmarks δεν μετρανε τις επιδοσεις των Hw accellarators σε encoding/decoding , ουτε ta neural engines και το ML !
Οπως ειπα, για να εχεις αυτη τη στιγμη reaal time trackinbg σε 4κ video, θελεις τουλαχιστον desktop 3080 (160 watt και βαλε) κι εδω το εχεις σε laptop με 50 Watt !
Aυτο μετραει στη τελικη για το χρηστη...

YG3... τα παραπανω γραφηματα ειναι με τις ηδη υπαρχουσες εφαρμογες, που δεν εχουν γινει optimised για τα νεα cpu/gpu, οποτε περιμενε και θα δεις πολυ μεγαλυτερες βελτιωσεις.

ακομα και το κακογραμμενο adobe premiere, εγινε τουλαχιστον 2 φορες πιο γρηγορο στην εκδοση για M1 (παραμενει φυσικα πιο αργο απο το απολυτο εργαλειο FCPX).

Last edited:
μα το ειπα , σαν raw performance ειναι περιπου μια rtx 3060... αλλα αυτο δεν μετραει σε μας καθολου . Ουτε καν rtx 3050 πιθανοτατα η 16αρα και η 24αρα gpu, και χωρις καν να βαλουμε μεσα το rtx κομμάτι. Αλλα οπως γραφεις παρακατω σωστά, μετράει η συνολική αποδοση.
Σε προγραμματα που εχουν γραφτει ή θα γραφτουν ειδικα για M1 (ποου σε λιγο θα ειναι τα περισσοτερα) θα εχεις τρομερες επιδοσεις και με μικρη καταναλωση (αυτο ειναι το σημαντικοτερο σε laptop). Δεν διαφωνώ, το εγραψα κιόλας. Απλα ηθελα να τονίσω οτι η ωμή ισχύς της GPU των συγκεκριμένων SoC δεν είναι κατι το ιδιαίτερο μεμονωμένα.

Τι να τα κανω τα laptop που ειχα που οταν τα εβγαζα απο τη πριζα ηταν πιο αργα απο χελωνα ? Ειχες high end laptop 10th/11th gen με nvme που να ηταν χελώνα εντος η εκτος ρευματος? Ιδιους επεξεργαστές δεν φορούσαν και τα Macbook Pro εως τώρα? Αν ειχες θέματα, μαλλον θα υπήρχε θέμα στο hardware διοτι δεν εξηγείται αλλιώς.

Τι να τα κανω που εκαναν σαν αεροπλανο με το πραμικρο ζορι ? Νομιζω φουλ στροφές πιανουν και τα 16αρια Mbpro με τους intel επεξεργαστες.

Τι να τα κανω που η μπαταρια ηταν απλα αστειο (οταν τα ζοριζα σε κανα σοβαρο προγραμμα - davinci - ειχα το πολυ 2 ωρες ? Το ιδιο σε οποιοδήποτε intel based laptop. Αλλου λιγοτερο, αλλού λιγο περισσότερο. Αλλα για τετοια χρήση φαντάζομαι πριν την ελευση του Μ1, ολοι χρηστες, ανεξαρτήτως πλατφόρμας δεν δουλευαν σε battery mode αλλα plugged in.

Tι να τα κανω που εκαιγαν κι εψηνες αβγα ? Παντού τα ίδια σε intel based. Αν και στους Μ1 διαβάζω οτι ψηνεις αβγά στην cpu τους.

Οποιος τα εχει χρησιμοποιησει και εχει ταυτοχρονα διπλα του ενα mbp/mb air M1 καταλαβαιβει τι ακριβως λεω! Δεν διαφωνω. Ειναι αποτέλεσμα διαφορετικής αρχιτεκτονικής ομως κατα κύριο λογο.

Πολλα προγραμματα θα γραφτουν παλι (ηδη το Davinci εχει γινει optimised, περιμενουμε και την Adobe ).
Ηδη το affinity και αλλα apps γιναν optimised... και θα ερθουν κι αλλα. Μαζι σου και μακάρι. Αυτός ειναι ο σκοπός.

Σημασια εχει το αποτελεσμα... και αυτο ειναι θεαματικο για laptop. Ειναι όντως. Αλλα συνδιαστικά. Οχι εξαιτίας της εξαιρετικής νεας GPU.

YG... η adobe ειναι η χειροτερη , οποτε βγαλτην απο την εξισωση που ειδες παραπανω .
Δεν ειναι τυχαιο που το premiere ειναι εως και 10x πιο αργο απο το DCPX/Davinci!!! Δεν την εβαλα εγω στην εξισωση, αλλα η Apple. Οσο μη καλογραμμένα να ειναι (αρνουμαι το κακογραμμένο), το να βλέπεις το ιδιο πρακτικά performance μεταξύ 16core gpu & 32, θα επρπε να σου δινει ενα hint για τον τομέα που δρα πιο ευεργετικά στο overall performance των Μ1 SoC.

Δες τα κοκκινάκια

250 ευρω καπελο στην Ελλαδα για το πι μικρο base model 14 "!
Θα ξεκιναει απο 2500 , 250 ευρω πανω απο το Γερμανικο....

https://cdn-bb-eu1.insomnia.gr/file...mage.png.b8766fdb0c5d24a5e25179fc6a7c1afd.png

Δες τα κοκκινάκια
ασχετες αναφορες ολες σχεδον... μιλας για intel based mac, που δεν υπαρχουν πια, εδω μιλαμε για τα M1.
Φυσικα και ειχα τα νεοτερα intel based που εγραψα και πολλα ακομα.
Ειδικα στη τελευταια δουλεια, εκλεινα συνεχως τα δικα μου laptop οταν ημασταν για γυρισμα και color , γιατι ενοχλουσαν το κοσμο!
Η μπαταρια ηταν για κλαματα και η αποδοση με αυτην στα ταρταρα (δεν μπορουσε να παιξει ουτε ενα αρχειο 6κ χωρις encoding me mpataria mono).

Και ποιος ειπε οτι ολα οφειλονται στη νεα GPU?
Το αντιθετο εγραψα, οτι ειναι θεμα σχεδιασμου και custom design chips
Μην λες αλλα απ αυτα που αναφερω ρητα!

ΣΥΝΟΛΙΚΑ δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο στην αγορα.

YG... ta Adobe ειναι κακογραμμενα ειτε σ αρεσει ειτε οχι.
Η αποδοση τους το δειχνει.

Last edited:
Καλύτερες πληροφορίες απευθείας απο την Apple.

"The GPU in M1 Pro is up to 2x faster than M1, while M1 Max is up to an astonishing 4x faster than M1"

Τιποτα το ιδιαίτερο σε σχέση με high end RTX υλοποιήσεις.

Δεν φαινεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να παει καποιος απο το Pro 10/16 στο MAX 10/32 SoC, εκτος αν τα reviews μας δειξουν κάτι διαφορετικό.

ασχετες αναφορες ολες σχεδον... μιλας για intel based mac, που δεν υπαρχουν πια, εδω μιλαμε για τα M1.
Φυσικα και ειχα τα νεοτερα intel based που εγραψα και πολλα ακομα.
Ειδικα στη τελευταια δουλεια, εκλεινα συνεχως τα δικα μου laptop οταν ημασταν για γυρισμα και color , γιατι ενοχλουσαν το κοσμο!
Η μπαταρια ηταν για κλαματα και η αποδοση με αυτην στα ταρταρα (δεν μπορουσε να παιξει ουτε ενα αρχειο 6κ χωρις encoding me mpataria mono).

Και ποιος ειπε οτι ολα οφειλονται στη νεα GPU?
Το αντιοθετο εγραψα, οτι ειναι θεμα σχεδιασμου.
Μην λες αλλα απ αυτα που αναφερω ρητα!

ΣΥΝΟΛΙΚΑ δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο στην αγορα.

Γιάνναρε βασίστηκα σε αυτο το ποστ σου:

"
οπως ειπα .... λογω optimised λειτουργικου και σχεδιασμου, οι πραγματικες επιδοσεις της ΜΑΧ GPU βρισκονται πολυ ψηλα, μεταξυ μιας RTX 3080 στα 110 Watt και 160 Watt περιπου!!!

αλλα με τη μιση , ισως και λιγοτερη καταναλωση (55 Watt) !"

Μην αρπάζεσαι, δεν υπάρχει λόγος. Κουβέντα περι τεχνολογίας κάνουμε. 😎

Γιάνναρε βασίστηκα σε αυτο το ποστ σου:

"
οπως ειπα .... λογω optimised λειτουργικου και σχεδιασμου, οι πραγματικες επιδοσεις της ΜΑΧ GPU βρισκονται πολυ ψηλα, μεταξυ μιας RTX 3080 στα 110 Watt και 160 Watt περιπου!!!

αλλα με τη μιση , ισως και λιγοτερη καταναλωση (55 Watt) !"

Μην αρπάζεσαι, δεν υπάρχει λόγος. Κουβέντα περι τεχνολογίας κάνουμε. 😎
τι δεν καταλαβες απο τα γραφομενα μου?
Λογω σχεδιασμου του λειτουργικου γραφω και αναφερομαι σε πραγματικες επιδοσεις, οχι bnchmarks!

Τι πιο απλο και κατανοητο ?

παλι τα ιδια.... :(
Σου πατησα καρδούλα να ξερεις :p

τι δεν καταλαβες απο τα γραφομενα μου?
Λογω σχεδιασμου του λειτουργικου γραφω και αναφερομαι σε πραγματικες επιδοσεις, οχι bnchmarks!

Τι πιο απλο και κατανοητο ?

Δεν ημουν συγκεκριμένος?

Αναφερεσαι ξεκάθαρα σε μεμονωμενο gpu performance στο post που σου παρεθεσα πιο πανω:

"οι πραγματικες επιδοσεις της ΜΑΧ GPU βρισκονται πολυ ψηλα, μεταξυ μιας RTX 3080 στα 110 Watt και 160 Watt περιπου!!!"

Last edited by a moderator:
Οι GPU, παρότι παρουσιάζονται ως κάτι το εξωπραγματικό, θα είναι σίγουρα οι καλύτερες onboard, αλλά προφανώς απέχουν πολύ από τις διακριτές υλοποιήσεις σε raw performance.
Το ότι η εμπειρία σε συγκεκριμένα προγράμματα που χρησιμοποιεί στοχευμένο κοινό θα είναι καλή, δεν νομίζω πως θα το αμφισβητήσει κανείς, παρά ταύτα, επειδή δεν ασχολούνται όλοι με τα creative apps, ενδιαφέρει και το raw performance που θα το δεις παντού.

Το πιο ενδιαφέρον κατ εμέ είναι τα thermals. Μακάρι να τα έχουν βελτιώσει, στο mpb 16 -που το χρησιμοποιούν για συγκρίσεις παρότι έχει 9th gen επεξεργαστές- ήταν τέτοια που ο επεξεργαστής έμενε στο base clock το οποίο πάντα το ρύθμιζαν σε TDP-down με θερμοκρασίες ακόμη και στο base clock ακραίες.

για να το κλεινουμε....

Ειχα 3 laptop στη τελευταια δουλεια μου (MSI, DELL kai RAZER , ολα τουμπανα με διπλα nvme, 32 kai 64 gb ram και rtx 3070 kai 3080 )
Οχι δικα μου ολα, στην επιχειρη ανηκαν.
Εγω ειχα διπλα το ταπεινιο MB air M1 base model.... μαντεωε ποιο ειχα ανοιχτο ολη μερα και γιατι !
Το ανεφερα πολλες φορες... οι ανθρωποι διπλα μου δυσανασχετουσαν (θορυβος, κομπιαζε στο Playback κλπ)
Επρεπε να το εχω με μπαταρια μονο, οποτε δεν μπορουσα να τα χρησιμοποιησω για πανω απο 1 ωρα και μετα παπαλα.

Σε γυρισμα αλλα στο στουντιο επρεπε να το εχω πανω απιο 10 ωρες συνεχομενα , μονο με μπαταρια....

ΚΑΝΕΝΑ δεν μπορουσε να ανταπεξελθει στις απαιτησεις αυτες ... τι να τα κανω που ΟΛΑ ειχαν καλυτερα specs αλλα ΣΥΝ ΟΛΙΚΑ πολυ χειροτερη αποδοση, ηταν βαρια και θορυβωδη και με μπαταρια για πλακα?

Δεν ημουν συγκεκριμένος?

Αναφερεσαι ξεκάθαρα σε μεμονωμενο gpu performance στο post που σου παρεθεσα πιο πανω:

"οι πραγματικες επιδοσεις της ΜΑΧ GPU βρισκονται πολυ ψηλα, μεταξυ μιας RTX 3080 στα 110 Watt και 160 Watt περιπου!!!"
το νοημα ειναι στις πραγματικες επιδοσεις... τι δεν καταλαβαινεις ?

για να το κλεινουμε....

Ειχα 3 laptop στη τελευταια δουλεια μου (MSI, DELL kai RAZER , ολα τουμπανα με διπλα nvme, 32 kai 64 gb ram και rtx 3070 kai 3080 )
Οχι δικα μου ολα, στην επιχειρη ανηκαν.
Εγω ειχα διπλα το ταπεινιο MB air M1 base model.... μαντεωε ποιο ειχα ανοιχτο ολη μερα και γιατι !
Το ανεφερα πολλες φορες... οι ανθρωποι διπλα μου δυσανασχετουσαν (θορυβος, κομπιαζε στο Playback κλπ)
Επρεπε να το εχω με μπαταρια μονο, οποτε δεν μπορουσα να τα χρησιμοποιησω για πανω απο 1 ωρα και μετα παπαλα.

Σε γυρισμα αλλα στο στουντιο επρεπε να το εχω πανω απιο 10 ωρες συνεχομενα , μονο με μπαταρια....

ΚΑΝΕΝΑ δεν μπορουσε να ανταπεξελθει στις απαιτησεις αυτες ... τι να τα κανω που ΟΛΑ ειχαν καλυτερα specs αλλα ΣΥΝ ΟΛΙΚΑ πολυ χειροτερη αποδοση, ηταν βαρια και θορυβωδη και με μπαταρια για πλακα?

Δεν βλέπω να διαφωνει κανεις σε αυτο το σενάριο.
Σιγουρα οχι εγω. ;)

το νοημα ειναι στις πραγματικες επιδοσεις... τι δεν καταλαβαινεις ?

"...της MAX GPU" .

Μάλλον δεν εδωσες προσοχή σε τι εικονα αφηνεις και σε τι εστιάζω εγω στα γραφόμενα μου.

Η διαφορα, δεν ειναι εξαιτίας της MAX GPU λοιπόν, και ουτε κατα διάνοια δεν φτάνει την mobile RTX3080.
Ακομα και με τα γραφομενα της Apple για τις επιδοσεις συγκριτικά με το υφιστάμενο M1 -8core GPU.

Οι οποιες εξαιρετικές επιδόσεις οφείλονται στη συνδιαστική αποδοση του M1 Pro/MAX SoC.

Δεν το συνεχίζω άλλο.
Ημουν σαφής σε ολα τα σχόλια και με καμμια απολύτως διάθεση για τριβή.

Οι GPU, παρότι παρουσιάζονται ως κάτι το εξωπραγματικό, θα είναι σίγουρα οι καλύτερες onboard, αλλά προφανώς απέχουν πολύ από τις διακριτές υλοποιήσεις σε raw performance.
Το ότι η εμπειρία σε συγκεκριμένα προγράμματα που χρησιμοποιεί στοχευμένο κοινό θα είναι καλή, δεν νομίζω πως θα το αμφισβητήσει κανείς, παρά ταύτα, επειδή δεν ασχολούνται όλοι με τα creative apps, ενδιαφέρει και το raw performance που θα το δεις παντού.

Το πιο ενδιαφέρον κατ εμέ είναι τα thermals. Μακάρι να τα έχουν βελτιώσει, στο mpb 16 -που το χρησιμοποιούν για συγκρίσεις παρότι έχει 9th gen επεξεργαστές- ήταν τέτοια που ο επεξεργαστής έμενε στο base clock το οποίο πάντα το ρύθμιζαν σε TDP-down με θερμοκρασίες ακόμη και στο base clock ακραίες.
καμια εφαρμογη δεν βασιζεται σε raw επιδοσεις (ελαχιστες ισως).

Σε ενα συστημα μετραει η συνολικη αποδοση.

Και παμε να δουμε τι σημαινει αυτο....

Σε καθημερινες εργασιες , ακομα κι ενας απλος M1 ειναι υπεραρκετος , δεν υπαρχει θεμα γι αυτο.
Εκει που θες ακομα περισσοτερη δυναμη ειναι σε σοβαρες εφαρμογες.. παμε εκει λοιπον.

Πχ σε photo editing , πολλες διεργασιες πια γινοντα μεσω ML και neural engines .
Eπισης χρειαζεσαι πολυ καλο memory management, bandwith και πολλη VRAM.

αυτα τα εχεις με τα νεα M1 pro/max κατι που δεν εχε3ις (και δεν μετριεται ) σε ενα PC.
Κι αυτο το βλεπεις οταν χρησιμοποιησεις καλογραμμενη εφαρμογη

ΠΧ δες το affinity vs photoshop/lightroom... ενα φιλτρο που με adobe γινεται render σε 1 λεπτο, στο affinity γινεται σε 10 sec ή και real time πολλες φορες!
αυτο δεν το μετρανε ομως τα benchmarks...

το ιδιο συμβαινει και με ολες σχεδον τις creative εφαρμογες.

Το ιδιο μπορει να συμβει και με αλλες εφαρμογες , αφου οπως ειπα τα extra modules του νεου SOC ειναι programmable.
ΟΠως γινεται και με το after burner στα MAC PRO !

Εκει μπορει οι επιδοσεις να εκτοξευθουν , πολυ περισσοτερο απ οτι ενα benchmark Μπορει να μετρησει.

ΥΓ... θημηθειτε τι γινοταν με την Amiga και τα customs chips της εποχης.

To αποτελεσμα μετραει.

Σιγουρα υπαρχουν τομεις που το raw performance μπορει να μετρησει, αλλα και παλι θα ειναι λογω κακου σχεδιασμου (μη εκμεταλλευσης των πορων στην ουσια).

ενα ακομα παραδειγμα...

Σε παιχνιδια που παιζω στο pc , βλεπεις την GPU ναι καιγεται και να κανει σαν αεροπλανο (100% usage) ενω η cpu καθεται, λιγοτερο απο 25% usage!

αυτο ειναι παραλογο.... θα μπορουσαν να εκμεταλλευονται τον επεξεργαστη να κανει πολλα παραπανω , καθως και αλλα custom chips αν υπηρχαν.

Εδω λοιπον εχουν ενα συστημα που εχει πολλα υπο-συστηματα σε ενα μονο soc.
Εχει cpu / gpu , neural engine και ML , καθως και συστηματα για encoding/decoding που ειναι programmable.
Αν ολα αυτα συνδιαστουν , μπορεις να εχεις πολλαπλασια αποδοση χωρις να εχεις τη καταναλωση που χρειαζονται τα pc.

Φυσικα κατι τετοιο ειναι δυσκολο να γινει , πχ σε παιχνιδια, γιατι εκει πια γραφονται ειδικα για τις συγκεκριμενες gpu .
Βλεπουμε πχ στα νεα xbox/ps5 οτι ακομα δεν υπαρχει καποιο παιχνιδι που να εκμεταλλευται πληρως τα νεα soc , αυτα θα βγουν οπως παντα προς το τελος της ζωης τους (οπως πχ εγινε με τα τελευταια παιχνιδια σε ps4)
Χρειαζεται χρονος και κοπος να ξεζουμισεις ενα τετοιο συστημα , που οι εταιρειες παιχνιδιων δεν διαθετουν... οχι αξ ερχης τουλαχιστον.
ΚΑι δεν καιγονται φυσικα για τα mac... οι επαγγελματιες ομως νοιαζονται και αυτοι ειναι που κινουν τη συγκεκριμενη αγορα των mac.

και οπως το ειπα...

Καλυτερη επιδοση απο PS5 (10.4 vs 10.2 terraflops , raw perf. )
αν βαλεις και οτι εχει ταχυτερο δισκο το νεο MBP (7,4 vs 5.5 GB/sec ) και σαφως περισσοτερα και πιο εξελιγμενα custom chips, βλεπεουμε οτι οι επιδοσεις μπορουν να ανεβουν πολυ παραπανω.
Ακομα και σε παιχνιδια... αρκει να ασχοληθουν οι εταιρειες.

ενα ακομα παραδειγμα...

Σε παιχνιδια που παιζω στο pc , βλεπεις την GPU ναι καιγεται και να κανει σαν αεροπλανο (100% usage) ενω η cpu καθεται, λιγοτερο απο 25% usage!

αυτο ειναι παραλογο....

Οχι και παράλογο βρε Γιάννη.
Μην ξεχάσουμε και την αλφάβητο τωρα...

Υποσυστημα γραφικών ειναι. Ειναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ετσι για καλύτερες επιδοσεις και να αφαιρει φόρτο εργασίας απο τον επεξεργαστή ωστε αυτος να μπορει να πραγματοποιεί (και) αλλες διεργασίες.

Και διαχωρισμο σε cpu + gpu performance εκανε και η Apple.

Καμία εφαρμογή δεν βασίζεται σε raw επιδόσεις; Αυτό είναι καινούριο.
Όλες οι εφαρμογές βασίζονται στις raw επιδόσεις, με ορισμένες που είναι εξαιρετικά optimized για το συγκεκριμένο hardware να αποδίδουν πολύ καλύτερα, όχι από λίγες άλλες, αλλά από το σύνολο των διαθέσιμων εφαρμογών.

Οι σοβαρές εφαρμογές τώρα, δεν είναι αποκλειστικά αυτές για τους creators. Δεν είναι σοβαρές οι εφαρμογές της autodesk επί παρεδείγματι; Ή της solarwinds; Ή και πάρα πολλών ακόμα;
Μπορεί επειδή είναι η εργασία σου να εστιάζεις εκεί -και καλά κάνεις προσωπικά- παρά ταύτα αυτό είναι ένα συγκεκριμένο υποσύνολο.

δεν ειναι ετσι... μπορει ενας επεξεργαστης να συνεισφερει κι αλλο.
Το ιδιο και αλλα custom chips.
Το θεμα ειναι οτι οι εταιρειες δεν ασχολουνται πια με σοιβαρο προγραμματισμο... again remember Amiga!