Unleashed: Apple Event 18/10/21

απο B&H μάλλον, θα δούμε.
Το θέμα 32GB vs 64GB δε θα έχει διαφορά στην απόδοση;
Ανάλογα ποια θα ειναι η χρήση του.

Αν έτυχε να παρακολούθησες τον φιλο Damian Allen ή ομιλίες της adobe στο post production world, αναφέρουν ξεκάθαρα οτι η γρηγορότερη μνήμη δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα σε προγράμματα οπως after effects, fusion, nuke, flame κτλ αλλα εκει που θα δεις διαφορά ειναι στην περισσότερη μνήμη και ας ειναι αρκετά πιο αργή. Προτείνουν minimum τα 64gb για επαγγελματίες αλλα και με 32gb για αρχη ειναι καλά, με δυνατότητα να βάλεις και αλλη στο μέλλον. Στα mac ομως ξεχνάς την δυνατότητα αυτή + οτι ειναι shared και οχι dedicate.

O Damian και γενικα οι περισσότεροι VFX/3D artist χτίζουν σχεδον αποκλειστικά pc με 128GB ram, 3090 κτλ
οι colorist/editors που γενικά χρειάζονται λιγότερη ισχύ, εχουν κατα κύριο λόγο mac.

Εξαιρετικά τα νεα macbook οχι τόσο απο άποψη επιδόσεων που ηταν αναμενόμενη, αλλα γιατι κυρίως διορθωσαν τα λάθη τους, που εδω και χρόνια έκαναν πεισματικά, έλλειψη hdmi, sdcard, headphone jack, magsafe και την απόλυτη αποτυχία touch bar. Επιτέλους κανονικό πληκτρολόγιο!

βεβαια φαντάζομαι αρκετοι εδω μέσα θα βγουν (οπως και στο παρελθον) να τα δικαιολογήσουν και να πουν ποσο καλα ηταν, οπως με το 3d touch στο iphone και το οτι ο αντίχειρας φτάνει εως εκει.. απο εποχή iphone 5 που τοτε πεισματικά δεν έδιναν μεγάλες οθόνες και ειχαν πείσει και τους fanboy οτι δεν θέλουν. Αυτοι εξάλλου θα αγοράζουν κάθε χρόνο οτι και να βγάλει η apple, samsung, oneplus κτλ

Το deal breaker ειναι οπως πάντα οι τιμες στην ελλάδα απο την istorm με πολύ μεγάλο καπέλο απο ότι είδα και με τον βασικό μισθό στην ελλάδα να ειναι 550€.
οχι τόσο για αμερική οπου έχουν τετραπλάσιο αν δεν κάνω λάθος, βασικό μισθό οπου εκεί τις λες και οκ.

Με τις τιμές των καρτών 3080/3090 να εχουν εκτοξευθεί, αναβάλλω συνεχώς την αγορά pc/mac, οπότε αναμένω να δω τι θα βγάλουν και για την επαγγελματική σειρά mac pro. Προσωπικά, θεωρώ οτι με τα αντίστοιχα χρήματα που διαθέτω αν χτίσω ενα σταθερό pc (δεν με ενδιαφέρει το mobility των macbook αν και αν ήταν μέχρι 2500€ για την 64Gb εκδοση ισως και να έπαιρνα ενα) παιρνω περισσότερη ισχύ για αυτά που θέλω να κάνω.

Last edited:
Περίπου ίδια χρήματα βγαίνει με ενα DIY config σταθερού, φυσικά με περισσοτερη RAM rtx3070+ δίσκους & nvme.
Αλλά σε win 11, ήδη υπάρχει θέμα με τους Ryzen... Στην Αpple αυτα ειναι οχι μόνο λυμένα αλλά και βελτιστοποιημένα οσο δε πάει.
Επίσης το θέμα είναι αν χρειάζεται φορητότητα.
Πρόσφατα κουβαλάω το σταθερό μαζι για κάποιες δουλειές οπου είμαι εκτός για μερικές μέρες, και χρειάζεται δυνατό μηχάνημα, αλλά δεν ειναι ότι καλύτερο...

Ως προγραμματιστής σίγουρα δεν βαριέμαι. :D
Ως team supervisor εκτιμώ τα έργα, με βάση τις δοθείσες προδιαγραφές. :cool:
Ως it demand team member, προτεραιοποιώ με βάση τις διαθέσιμες mandays του έτους και της επιθυμητής σειράς εκτέλεσης των έργων κάθε μονάδας που μας τα παραθέτει. :geek:

Περίπου ίδια χρήματα βγαίνει με ενα DIY config σταθερού, φυσικά με περισσοτερη RAM rtx3070+ δίσκους & nvme.
Αλλά σε win 11, ήδη υπάρχει θέμα με τους Ryzen... Στην Αpple αυτα ειναι οχι μόνο λυμένα αλλά και βελτιστοποιημένα οσο δε πάει.
Επίσης το θέμα είναι αν χρειάζεται φορητότητα.
Πρόσφατα κουβαλάω το σταθερό μαζι για κάποιες δουλειές οπου είμαι εκτός για μερικές μέρες, και χρειάζεται δυνατό μηχάνημα, αλλά δεν ειναι ότι καλύτερο...
αυτο λέω, οτι παιρνεις πολύ περισσότερη ισχύ και πιο πολλά (nvme, επέκταση μνήμης κτλ) αν κανεις DIY PC και το θεμα ειναι να παρεις 3080 ή 3090 με κανονική τιμή και οχι τετραπλάσια που εχουν τώρα.

γιατι να μη μείνεις με win10 μεχρι να λυθούν; υπάρχει λόγος να έχεις τα 11;
για main mac εχω εδω και 10+ χρόνια, αλλα σπίτι εχω pc και ενα γερασμένο macbook pro. αν δεν βγάλει κατι καλό για mac pro, θα φτιάξω pc.

Πάντως να πω και κάτι άλλο που σκέφτηκα στη παρουσίαση….

Εδώ κάπου τελειώνει η εποχή Jony Ive!
Η εποχή του Steve Jobs έχει ήδη παρέλθει εδώ και καιρό, αλλά βλέπω μετά λύπης μου ότι απομακρύνεται και από το σχεδιαστικό πρότυπο που προσωπικά ήθελα να συνεχιστεί.

Το βάρος έχει αυξηθεί έστω και λίγο , το design παλιό και αναχρονιστικό , notch, επανέρχονται ports που αναγκαστικά αυξάνουν ελάχιστα τον όγκο κλπ

Είναι φυσικά προς όφελος πολλών επαγγελματιών , αλλά μειώνεται κάπως η ένταση για καινοτομία και η επιβολή κάποιων προτύπων έστω και με άκομψο τρόπο.
Το να φέρνεις πίσω κάποια πράγματα ξεχασμένα από πολλούς , μπορεί να φέρνει χαμόγελα σε πολλούς , αλλά δεν οδηγεί τι ς εξελίξεις…. Τις ακολουθεί.

Από την άλλη, ένα βήμα πίσω , 2 μπροστά …. Ίσως.

Προσωπικά θα μείνω με το MacBook Air M1, που είναι απίστευτα μικρό κι ελαφρύ , με πιο ωραίο σχεδιασμό , minimal σε ports και αισθητική.

Με καλύπτει απόλυτα σαν δεύτερο μηχάνημα και δεν με κουράζει στη μεταφορά .
Είναι επίσης εντελώς αθόρυβο και με θερμοκρασίες Αλασκας!

ΥΓ… είναι βεβαια που δεν μου βγαίνουν τα κουκιά για το ΜΑΧ :p

• Like
Reactions: b_bil2

Form follows function​

Καινοτομία δεν ειναι η μόδα και ο αυτισμός του να προσπαθείς να κάνεις τα πάντα πιο λεπτά σε κάθε νέο μοντέλο, αφαιρώντας λειτουργικότητα και πρακτικότητα.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή οπου διαχωρίζει τον καλό minimal σχεδιασμό (που αφαιρεί ολα τα περιττά για να αναδείξει τα βασικά) απο τον αυτιστικό minimal, ο ενας ειναι απλός, ο άλλος απλοικός και κακέκτυπο του απλού.

Αν και θα προσπεράσω ξανά τα νεα macbook, επικροτώ το οτι επιτέλους άκουσε τις ανάγκες των επαγγελματιών, η apple δεν κάνει τέχνη για να μην ακούει τις ανάγκες του κοινού για να καινοτομήσει και να αναδείξει πτυχές μιας τέχνης που λίγοι θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν, οπως ευτυχώς ή δυστυχώς (για κάποιους) συμβαίνει με την σύγχρονη τέχνη, αλλα δημιουργεί καταναλωτικά προιόντα που εξυπηρετούν, ή και δημιουργούν, ανάγκες.

Αν έλυνε την ανάγκη των ports με άλλο τρόπο και οχι με αντάπτορες, τοτε θα καινοτομούσε.

Last edited:
Αυτό ακριβώς, η Apple έπρεπε να αποφασίσει αν απευθύνεται σε instagramers ή σε επαγγελματίες. Καλό, χρυσό το design, αρκεί να μην αφαιρεί λειτουργικότητα.

Από την άλλη βέβαια, θα δείξει αν το καινούριο design είναι χειρότερο στην πράξη, εμένα πχ ποτέ δε μου'κατσε σωστά στο χέρι αυτή η κυρτάδα της πλάτης του MBP.

την αναγκη των ports την ελυσε, με το usb c/thunderbolt... δεν χρειαζοταν κατ εμενα να φερει πισω τις πορτες αυτες.
Προσωπικα εχω πια ολα τα αξεσουαρ σε usb c μορφη (δισκοι, φλας , καλωδιο usb c -> hdmi κλπ)

Οποτε δεν μου κανει κατι που τις επανεφερε.

Ισως η μπαταρια ειναι το μονο που καταλαβαινω περισσοτερο, γι αυτονομια.
Βαρυνε για να καλυψει τις αυξημενες αναγκες για ενεργεια.
αλλα κι εκει θα ηθελα περισσοτερη ερευνα για καλυτερες μπαταριες με μικροτερο μεγεθος .

Η apple επι jobs ποτε δεν "ακουγε" τους επαγγελματιες... τους οδηγουσε.

Εδιωξε το floppy disk και την κοροιδευαν.
Το ιδιο και με το CD.

Εφερε το firewire, εδιωξε το απλο usb κλπ

Επεβαλε την online μουσικη και το Mp3.

Εφερε το FCPX , που εκανε επανασταση στο χωρο του editing.
Πολλοι επαγγελματιες εφυγαν βεβαια γιατι δεν μπορεσαν να δουν το οραμα της , αλλα προσωπικα δεν με πειραξε... ετσι πανε αυτα.

Τεσπα... σκεψεις ειναι .

• Like
Αν και θεωρω τεραστια την συνεισφορα του Ive στην apple, η αληθεια ειναι πως η εμμονη του με τα λεπτα προιοντα ορισμενες φορες ηταν αντιπαραγωγικη.
Ναι, μπορουσες οντως με ενα πολυ-dongle να εχεις τα περισσοτερα ports μεσω ενος usb-c, εχω χασει ομως το μετρημα των φορων που ξεχασα να το παρω μαζι.
Εφοσον απευθυνεται σε pros, ας εχει τις πιο χρησιμες θυρες και ας ειναι λιγο πιο παχυ το ΜΒP, δεν χαθηκε ο κοσμος.
Παντως, το καλο πλεον με την apple ειναι οτι ακουει το feedback των πελατων της και δεν δισταζει να διορθωσει τις αστοχιες, εστω και καθυστερημενα.

• Like
ο κοσμος δε χαθηκε...απλα δε παει ετσι μπροστα.

Προσωπικα ειμαι εμμονικος και γι αυτο μ αρεσει (μ αρεσε) η Apple.... για τις εμμονες της , που οδηγησαν ομως τα πραγματα μπροστα!

Τεσπα... οπως ειπα , σκεψεις κανω (το MAX οντως θα το ηθελα , εστω και πιο παχυ/βαρυ :p)

ΥΓ... δεν εχω πια κανενα dongle, απλα εχω ολα τα αξεσουαρ σε μορφη usb c / thunderbolt

Όλα έχουν ένα όριο, είναι σημαντικό κάποιες φορές να έχεις εμμονές, από την άλλη στην περίπτωση μας δεν γίνεται να πουλάς μηχάνημα 3.000+ ευρώ και να μην έχεις πάνω π.χ. HDMI, είναι στα όρια του γελοίου, επίσης μην ξεχνάμε ότι τα συγκεκριμένα laptops απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό που μάλλον βάζει την εμφάνιση σε δεύτερη μοίρα και καλά κάνει, αν ενδιαφερει η εμφάνιση υπάρχουν τα απλά macbooks.
Για μένα είναι πολύ σωστή η κίνηση της Apple, ακουσε τους πελάτες της και έβγαλε ένα μηχάνημα κομμένο και ραμμένο για τους pro….τόσο απλά..

Αν ακούς ‘τυφλα’ το πελάτη σου που δεν θέλει να ‘ξεβολευτει’ τότε ‘πρόοδος’ δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ! Νόμος αυτό…. Σε ολα τα πράματα πρέπει να υπάρχει η χρυσή τομή.
Και εγώ θα συμφωνήσω πως οι θύρες αυτές είναι μαλλον’αχριαστεσ’ πια.

Last edited:
Εχετε να προτείνετε κάποιο nvme casing TB4 να συνεργαζεται με mac οικονομικό;

Αν ακούς ‘τυφλα’ το πελάτη σου που δεν θέλει να ‘ξεβολευτει’ τότε ‘πρόοδος’ δεν θα υπάρξει ΠΟΤΕ! Νόμος αυτό…. Σε ολα τα πράματα πρέπει να υπάρχει η χρυσή τομή.
Και εγώ θα συμφωνήσω πως οι θύρες αυτές είναι μαλλον’αχριαστεσ’ πια.
Πως ειναι αχρείαστες οταν ολος ο κοσμος αγοράζει dongles/hubs για δαυτες?
Δεν εβαλαν δα και USB type A.

Πως στο καλο εισαι pro audio engineer σε macbook (το τοονιζω, οχι imac) χωρίς minijack ή φωτογράφος χωρις SD?
Για την HDMI ψιλοαδιάφορο.

Κι όμως, και η HDMI είναι πρακτικά απαραίτητη αν είσαι επαγγελματίας, γιατί όλο και σε κάποιον προβολέα θα χρειαστεί να συνδεθείς για να κάνεις μια παρουσίαση.

Γενικά, ένα μηχάνημα για να μπορεί να χαρακτηρίζεται "Pro" θα πρέπει να προσφέρει κάποια features που δεν διαθέτουν οι αντίστοιχες consumer συσκευές.

Αυτό το είχε κάνει γαργάρα η Apple τα τελευταία χρόνια. Τώρα αρχίζει και συνέρχεται.

Δεν θα μου λείψει ο Ive. Είχε κάνει κάτι σαν "δικτατορία" εκεί μέσα με τις εμμονές του. Γέλαγε ο (απέξω) κόσμος.

μα καλωδιο θελεις και παλι... hdmi -> hdmi
Το ιδιο ειχες και πριν.
Εγω πχ την εξωτερικη οθονη/προβολεα κλπ τη συνδεω απο το macbook air m1 με καλωδιο usb c -> hdmi ... δεν αλλαζει κατι , ουτε dongle ουτε ανταπτορας.

το ιδιο και οι δισκοι μου και τα φλασακια... ολα ειναι "διπλα¨, εχουν δηλ. και τις 2 συνδεσεις , usb c / usb a.
Δεν εχω ανταπτορες και dongles.

Προσωπικα δεν μου αρεσε εξισου και η παρομοια αυξηση ογκου/βαρους στα iphone.
Ενας λογος που πηγα φετος στο απλο 13PRO , ηταν ακριβως αυτο.

Εχετε να προτείνετε κάποιο nvme casing TB4 να συνεργαζεται με mac οικονομικό;
καλυτερα πηγαινε σε κατι ετοιμο, οπως ο samsung X5 ή OWC
ετσι κι αλλιως αν θελεις κατι αλλο σε DIY πας ψηλα σε τιμες, αλλιως δεν εχει την απαιτουμενη ταχυτητα/συμβατοτητα

Last edited by a moderator:
Δεν θα μου λείψει ο Ive. Είχε κάνει κάτι σαν "δικτατορία" εκεί μέσα με τις εμμονές του. Γέλαγε ο (απέξω) κόσμος.

Δυστυχώς ο κόσμος ακόμα έχει ίνδαλμαμα και πιστεύει σε guru που κατέχουν μόνο αυτοί κάποια καινοτόμα τεχνογνωσία.

Οι υπόλοιποι που προσπαθούν να τα δουν πιο σφαιρικά με λογική και χωρίς φανατισμους, γνωρίζουν ότι ο πολιτισμός και η τεχνολογία εξελίσσεται με copy/paste, από την ομιλία και τις ιδέες της xerox (που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν) στην apple και Microsoft κτλ

Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι ο Steve, o Bill ή οποίος άλλος θέλει, είναι καινοτόμοι και διακατέχουν την μόνη αλήθεια, είναι το ίδιο δικαίωμα με κάποιον που πίστευει σε καλικάντζαρους, θεούς και δαίμονες.

Σεβαστό αλλά όχι λογικό και αντικειμενικό.

μα καλωδιο θελεις και παλι... hdmi -> hdmi
Το ιδιο ειχες και πριν.
Εγω πχ την εξωτερικη οθονη/προβολεα κλπ τη συνδεω απο το macbook air m1 με καλωδιο usb c -> hdmi ... δεν αλλαζει κατι , ουτε dongle ουτε ανταπτορας.

Συνήθως όταν πηγαίνεις κάπου για να κάνεις μια παρουσίαση βρίσκεις έτοιμη μια εγκατάσταση, η οποία συνήθως καταλήγει σε ένα καλώδιο HDMI.

Οπότε χρειαζόσουν dongle.

Συνήθως όταν πηγαίνεις κάπου για να κάνεις μια παρουσίαση βρίσκεις έτοιμη μια εγκατάσταση, η οποία συνήθως καταλήγει σε ένα καλώδιο HDMI.

Οπότε χρειαζόσουν dongle.
δεν το αντιμετωπισα ποτε.... κι εκανα απειρες παρουσιασεις και μαθηματα.

Δυστυχώς ο κόσμος ακόμα έχει ίνδαλμαμα και πιστεύει σε guru που κατέχουν μόνο αυτοί κάποια καινοτόμα τεχνογνωσία.

Οι υπόλοιποι που προσπαθούν να τα δουν πιο σφαιρικά με λογική και χωρίς φανατισμους, γνωρίζουν ότι ο πολιτισμός και η τεχνολογία εξελίσσεται με copy/paste, από την ομιλία και τις ιδέες της xerox (που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν) στην apple και Microsoft κτλ

Τώρα αν κάποιος πιστεύει ότι ο Steve, o Bill ή οποίος άλλος θέλει, είναι καινοτόμοι και διακατέχουν την μόνη αλήθεια, είναι το ίδιο δικαίωμα με κάποιον που πίστευει σε καλικάντζαρους, θεούς και δαίμονες.

ο κοσμος δεν εγινε πιο ωραιος επειδη υπαρχει λογικη... κι εγω κυνηγαω μαζι με το εφικτο , και το ωραιο.
Το λιγο πιο τρελλο, αυτο που θα δωσει καποια ωθηση.

το να εμενεις στο παρελθον εμενα μου φαινεται πιο παραολογο κι εμμονικο και καθολου λογικο

Last edited by a moderator:

Αχ, αυτά να μην έγραφες…

• Like
Reactions: GKalantas