Unraid Home Server

Upgrade από 5 σε 6 και αλλαγή filesystem... Από το λίγο που είδα αφού έχω δύο άδειες, ίσως φτιάξω ένα πρόχειρο server με την 6 μεταφέρω εκεί κάποια αρχεία, τουλάχιστον τα πολύ σημαντικά και κάνω την μετάβαση στον κυρίως σερβερ ποιο εύκολη....

αν ξεκινησεις απο την 6 τα πραγματα ειναι πιο απλα. Τα update μπαινουν απλα με ενα κλικ και ενα restart. Απο την 5 στην 6 υπηρχαν μεγαλες αλλαγες (και νομιζω αλλαξε και filesystem) οποτε τα πραγματα ειναι λιγο πιο πολυπλοκα. Δεν το εχω ψαξει παραπανω γιατι δεν με αφορα.

Το πρόβλημα δεν είναι το update, αλλά η αλλαγή filesystem... OK ευχαριστώ θα δω τι και πότε.. Μία χαρά δουλεύει οπότε αν είναι μεγάλη η διαδικασία ίσως το καθυστερήσω...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

τα upgrade απο την μια version στην αλλη, δεν γινονται απο πανω;
Μία χαρά γίνεται.. Και μία χαρά πάει τα 4 χρόνια που τρέχει.
Απλά στα ίδια λεφτά που πλήρωσα μου δίνει τώρα παραπάνω. Το αντίθετο δηλαδή με synology στυλ κλπ που κάθε φορά πληρώνεις το software και παίρνεις hardware 4τιας σε διπλάσια τουλάχιστον τιμή από unraid

Το πρόβλημα δεν είναι το update, αλλά η αλλαγή filesystem...

Η αλλαγή filesystem κατά το update από την 5 στην 6 δεν είναι υποχρεωτική. Για την ακρίβεια μάλλον δεν συστήνεται από την Lime για τους δίσκους που είναι ήδη στο array, αλλά προτείνει να γίνει σταδιακά, όταν προσθέτουμε νέους ή αντικαθιστούμε τους παλιούς.

Ίσως το κάνω γρήγορα τότε και ίσως και καθαρή εγκατάσταση αν το μόνο που θα χάσω είναι οι ρυθμίσεις δικτύου και τα shares

Τελικά ήταν πολύ ποιο απλό 5 λεπτά η όλη υπόθεση από την 5 στην 6 + μισή ώρα διάβασμα πριν αυτά που ήξερα για να είμαι σίγουρος ότι θα πάνε όλα καλά. Έγινε και ένα κουλό. Όταν έκανα assign τους δίσκους κρασαριζε το webinterface και είχα πρόσβαση μόνο από τελνετ. Τελικά έφταιγε το filesystem που είχα από την 5. Μόλις στην 6 το άλλαξα από xfs που ήταν default σε riserfs που είχα όλα καλά :)

Η αλλαγή filesystem κατά το update από την 5 στην 6 δεν είναι υποχρεωτική. Για την ακρίβεια μάλλον δεν συστήνεται από την Lime για τους δίσκους που είναι ήδη στο array, αλλά προτείνει να γίνει σταδιακά, όταν προσθέτουμε νέους ή αντικαθιστούμε τους παλιούς.
Τώρα που έβαλα την 6 θα διαβάσω για τις αλλαγές κλπ. Δηλαδή αν αλλάξω ένα δίσκο μπορώ να διαλέξω το καινούργιο filesystem και οι υπόλοιποι να έχουν το παλιό;; Να έχω δηλαδή δύο filesystem στον ίδιο σερβερ μέχρι να γίνει η αλλαγή σε όλους;

ωραιος! αντε γιατι μαζευονται αποριες για 6 και docker apps και δεν εχω καπου "κοντα" να τις θεσω :)

Δηλαδή αν αλλάξω ένα δίσκο μπορώ να διαλέξω το καινούργιο filesystem και οι υπόλοιποι να έχουν το παλιό;; Να έχω δηλαδή δύο filesystem στον ίδιο σερβερ μέχρι να γίνει η αλλαγή σε όλους;

Απ' ό,τι έχω καταλάβει διαβάζοντας εδώ, αυτό συστήνεται.

Έχεις δίκιο από ότι διαβάζω με την έννοια ότι ο parity δίσκος αδιαφορει για το filesystem. Btrfs σίγουρα δεν θα βάλω τελικά γιατί το bitrot που έχει για file integrity οι δίσκοι πρέπει να είναι σε pool και όχι όπως στο unraid που ο κάθε δίσκος έχει το δικό του filesystem. Άρα το unraid θα αναγνωρίσει το λάθος δεν θα μπορεί να το διορθώσει. Xfs φαίνεται η λογική επιλογή αν και το παλιό filesystem παραμένει ακόμα η καλύτερη επιλογή για recover.
Και μία που είπα για recover χτες κοκκινισε ένας δίσκος πάνω που ήθελα να πάρω ένα 4tb για parity. Τώρα αν το πρόβλημα δεν είναι ότι ότι κουνηθηκε κάποιο καλώδιο πχ, θα πρέπει να πάρω και πάλι 2 tb δίσκο..
Επειδή ήμουν εκτός αρκετό καιρό ξέρει κανείς για αγορά 4 tb από κάπου σε καλή τιμή; αυτοί οι intenso 4 tb, τους βλέπω περίπου στα 130 είναι καλοί;;;

Επειδή ήμουν εκτός αρκετό καιρό ξέρει κανείς για αγορά 4 tb από κάπου σε καλή τιμή; αυτοί οι intenso 4 tb, τους βλέπω περίπου στα 130 είναι καλοί;;;

Άσε naxian παρακολουθώ τους 4ρηδες πόσο καιρό και αντί να πέφτουν ανεβαίνουν. Είχα πάρει έναν WD Red 4TB για parity πριν 2-3 χρόνια (πριν τα CC δλδ) στα 164 ευρώ και τώρα παίζει στα 171! Και στο εξωτερικό δεν είναι πολύ καλύτερες οι τιμές πάντως...

Έχω δει και την ανωμαλία 4tb εξωτερικούς στα 112 ευρώ περίπου. Μπορεί να ανοιχτούν και να πάρουμε τον δίσκο από μέσα αλλά τότε αν γίνει στραβή σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει εγγύηση...
http://www.amazon.co.uk/Seagate-Exp...1?ie=UTF8&qid=1454063861&sr=8-1&keywords=4+tb

Στους SSD βλέπω και πέφτουν γρήγορα οι τιμές αλλά αν δεν λύσουν το πρόβλημα στην αντοχή του χρόνου για σερβερ δεν...

χαζευοντας youtube, επεσα πανω σε αυτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

του εχουν δωσει την 6.2 .Στο 6:57 οπου φτιαχνει τους σκληρους στο μενου, φαινεται parity/parity2, cache/cache2. Εχετε πετυχει πουθενα να μιλουν για dual disk redundancy σε προσεχεις εκδοσεις;

Λοιπόν ο δίσκος 2 είχε κάποιο corruption και δεν μπορούσε να γίνει mount. Δεν ήθελα αγοράσω πάλι 2tb δίσκο, βρήκα έναν 5 tb στα 190 ευρα και τον έβαλα παρόλο που ο parity ήταν μόνο 2tb κάνοντας την διαδικασία parity swap που περιγράφεται εδώ,
https://lime-technology.com/wiki/index.php/The_parity_swap_procedure τα κατάφερα.
Είχα και άλλο πρόβλημα μετά που δεν έχει να κάνει με την διαδικασία και παρόλο το rebuild που έγινε στον δίσκο δεν έχασα τίποτα. (Αν έχανα θα ήταν μόνο 5 αρχεία)
Το riserfs με έχει σώσει όσο δεν πάει, ελπίζω να γίνεται το ίδιο και με το xfs που θα πάω σταδιακά...
Εδώ φαίνεται και η αλλαγή και το τελικό parity check που τρέχει τώρα... :)

https://www.dropbox.com/s/hprwzuh1ug8f3wb/Screenshot_2016-01-31-17-45-27.png?dl=0

Λοιπόν ο δίσκος 2 είχε κάποιο corruption και δεν μπορούσε να γίνει mount. Δεν ήθελα αγοράσω πάλι 2tb δίσκο, βρήκα έναν 5 tb στα 190 ευρα και τον έβαλα παρόλο που ο parity ήταν μόνο 2tb κάνοντας την διαδικασία parity swap που περιγράφεται εδώ,
https://lime-technology.com/wiki/index.php/The_parity_swap_procedure τα κατάφερα.
Είχα και άλλο πρόβλημα μετά που δεν έχει να κάνει με την διαδικασία και παρόλο το rebuild που έγινε στον δίσκο δεν έχασα τίποτα. (Αν έχανα θα ήταν μόνο 5 αρχεία)
Το riserfs με έχει σώσει όσο δεν πάει, ελπίζω να γίνεται το ίδιο και με το xfs που θα πάω σταδιακά...
Εδώ φαίνεται και η αλλαγή και το τελικό parity check που τρέχει τώρα... :)

https://www.dropbox.com/s/hprwzuh1ug8f3wb/Screenshot_2016-01-31-17-45-27.png?dl=0
Ακόμα παιδεύεσαι με το unraid, πάρε ένα synology να σωθεις

Αν φτιάξω πάντως και αλλο σερβερ, θα δοκιμάσω το unraid αν και θα προτιμούσα να ήταν και unpaid όπως το xpenology, καθώς είναι για οικιακή χρήση.

Σκεφτόμουν και τα cloud. υποθετικα μιλώντας, για να ανέβει 1Tb με ftth 100αρα γραμμη upload ποσο χρόνο περίπου θελει;

Και για να κάνουμε 1tb encryption πριν το ανεβάσουμε, πόσο χρόνο (χοντρικά) θελει;

χαζευοντας youtube, επεσα πανω σε αυτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

του εχουν δωσει την 6.2 .Στο 6:57 οπου φτιαχνει τους σκληρους στο μενου, φαινεται parity/parity2, cache/cache2. Εχετε πετυχει πουθενα να μιλουν για dual disk redundancy σε προσεχεις εκδοσεις;
Αυτό με την cache νομίζω γίνεται, δεύτερη parity το συζητούσαν άποψή εποχή 5 έκδοσης. Η 6.2 δεν έχει βγει ακόμα κάποια beta θα είναι και κάνουν τεστ :)
Καλό είναι που μας τα δίνουν χωρίς να ζητάνε έξτρα χρήματα κάποιοι ίσως τα θέλουν... Ωραίο είναι δεν λέω να έχεις και σερβερ και htpc όλα σε ένα, αν και είναι λίγο overkill να τρέξεις VM μόνο για kodi πχ. Βέβαια έχω σχεδόν ακριβώς αυτό το hardware και κουτί http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=45793.0 και ψήνομαι κάποια στιγμή :)

Ακόμα παιδεύεσαι με το unraid, πάρε ένα synology να σωθεις

Αν φτιάξω πάντως και αλλο σερβερ, θα δοκιμάσω το unraid αν και θα προτιμούσα να ήταν και unpaid όπως το xpenology, καθώς είναι για οικιακή χρήση.

Σκεφτόμουν και τα cloud. υποθετικα μιλώντας, για να ανέβει 1Tb με ftth 100αρα γραμμη upload ποσο χρόνο περίπου θελει;

Και για να κάνουμε 1tb encryption πριν το ανεβάσουμε, πόσο χρόνο (χοντρικά) θελει;
Δεν παιδευομαι καθόλου(ότι ποιο σταθερό έχω δοκιμάσει) είχα synology και το πέταξα καμία σχέση μα καμία

Καλά στο synology πληρώνεις κάθε φορά το software που αγοράζεις γιατί το hardware δεν αξίζει μια και στο unraid που είναι εφάπαξ σε πειράζει;;;

Δεν παιδευομαι καθόλου(ότι ποιο σταθερό έχω δοκιμάσει) είχα synology και το πέταξα καμία σχέση μα καμία

Καλά στο synology πληρώνεις κάθε φορά το software που αγοράζεις γιατί το hardware δεν αξίζει μια και στο unraid που είναι εφάπαξ σε πειράζει;;;

σε πειραζω :p

νταξ δεν ειναι για πεταμα τα synology απλα απεθυνονται σε απλο χρηστη που απλα θελει να κανει την δουλεια του μεσα απο ενα ευχαριστο και ευκολο interface.
προσωπικα με βολεψε το ui και η ευκολια που παρεχουν.
βεβαια ειναι αρκετα ακριβα για την αποκτηση τους.

Το ίδιο εύκολο είναι και στο unraid τα είχα και τα δύο και αφού είσαι εδώ και διαβάζεις δεν δικαιολογισαι να μην έχεις ;)

Το ίδιο εύκολο είναι και στο unraid τα είχα και τα δύο και αφού είσαι εδώ και διαβάζεις δεν δικαιολογισαι να μην έχεις ;)

προσεχε γιατι εσυ θα την πληρωσεις με ερωτησεις και μεταμεσονυχτια τηλεφωνηματα.. γιατι δεν παιζει; :p

ας μαζεψω πρωτα λεφτα για κανα δισκο.. και βλεπουμε..