Unraid Home Server

Ούτε εγώ είμαι είμαι λινουξ γκουρού(τα τελευταία 4 χρόνια κανένα PC κακώς δεν τρέχει λινουξ) και ότι βλακεια και να έκανα με τον σερβερ δεν έχω καταφέρει να χάσω κάποιο αρχείο.
Με unraid θα έχεις καλύτερη υποστήριξη από synology + την βοήθεια στα ελληνικά από εδώ... Πάρε το γρήγορα(και βάλε ότι παλιούς δίσκους έχεις) όταν κάνω όλες τις αλλαγές που θέλω θα εξαφανιστω πάλι + ότι τώρα τα φρεσκαρισα και πάλι στο μυαλό μου

Τώρα είδα ότι με το docker μπορούμε να έχουμε και kodi και plex κλπ χωρίς VM.. Εχει ξεφυγει το unraid παααρα πολύ.. :) Αν τα είχα δει δεν θα έβαζα win 10 στο HP microserver.....
Έχει κανείς εφαρμογές στο docker? Το image πού δημιουργεί το έχετε στο array, cache drive?

Έχω βάλει αρκετές εφαρμογές docker. Στο array το έχω ώστε μην διαλυθεί το σύμπαν αν χαθεί σκληρός

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Βάλε κατευθείαν community applications, που πλέον είναι ένα ενιαίο app store για docker apps και plug ins

Σκεφτόμουν και τα cloud. υποθετικα μιλώντας, για να ανέβει 1Tb με ftth 100αρα γραμμη upload ποσο χρόνο περίπου θελει;

Εγώ με την 100άρα στο Amazon Cloud Drive ανεβάζω ~40GB/ώρα (αν μιλάμε για μεγάλα αρχεία).

με 100αρα μπορουμε να ανεβασουμε στο cloud 25 με 28TB μεσα σε ενα μηνα.
και με κοστος 59$ / ετος για το amazon cloud!

ειναι μαλλον η καλυτερη λυση προστασιας (πραγματικου back up)
τελικα η λυση back up ηρθε απο cloud και οχι απο filesystem, raid types, κτλ
φυσικα υπαρχει και το downtime που παρεχουν τα raid (και οχι τα cloud) αλλα αυτο νομιζω ειναι δευτερευουσας σημασιας σε οικιακη χρηση.

What's the catch?

Δηλαδή μπορώ να ανεβάσω 20tb? Δεν είναι παράλογο αυτό;

Υπάρχει ένας όρος στα terms ο οποίος λέει ότι αν παρατηρήσουν ότι η χρήση που κάνεις αποκλίνει πολύ από τον "μέσο όρο" (όποιος και να είναι αυτός..) μπορούν να σε πετάξουν έξω.

Προσωπικά έχω ανεβάσει τα αρχεία μου και τη μουσική μου (γύρω στο 1,8ΤΒ).. Δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία να ανεβάσω και ταινίες. Δεν καίγομαι τόσο.

Το cloud drive δεν το ειχα υποψιν μου. Το s3 και το glacier ηξερα που ειχαν πιο παραξενη τιμολογιακη πολιτικη. Εχετε βρει ομως κανενα plugin/docker για το clouddrive που να κανει το upload μονο του το unraid; γιατι αν ειναι να αφηνουμε και υπολογιστη ανοιχτο με mapped network folder χαιρετα μου τον πλατανο....

@auteur το cloud και τα raid ειναι κομματια του puzzle. Για να εισαι σιγουρος (οσο σιγουρος μπορει να ειναι κανεις) θελεις καποια μορφη disk redundancy ωστε να προστατευεσαι απο αστοχια σκληρου ΚΑΙ remote copy (cloud ή nas σε ενα αλλο γεωγραφικο σημειο) ωστε να προστατευσαι απο κλοπη-φωτια-σεισμο κτλπ.

@auteur αυτο το νημα δεν καταλαβαινω γιατι το παρακολουθεις :D ... το unraid, οπως και αλλα server os δεν σε ψηνουν (και καλα κανεις, αποψη σου ειναι), παρα μονο το synology/xpenology.

Το cloud drive δεν το ειχα υποψιν μου. Το s3 και το glacier ηξερα που ειχαν πιο παραξενη τιμολογιακη πολιτικη. Εχετε βρει ομως κανενα plugin/docker για το clouddrive που να κανει το upload μονο του το unraid; γιατι αν ειναι να αφηνουμε και υπολογιστη ανοιχτο με mapped network folder χαιρετα μου τον πλατανο....

@auteur το cloud και τα raid ειναι κομματια του puzzle. Για να εισαι σιγουρος (οσο σιγουρος μπορει να ειναι κανεις) θελεις καποια μορφη disk redundancy ωστε να προστατευεσαι απο αστοχια σκληρου ΚΑΙ remote copy (cloud ή nas σε ενα αλλο γεωγραφικο σημειο) ωστε να προστατευσαι απο κλοπη-φωτια-σεισμο κτλπ.

@auteur αυτο το νημα δεν καταλαβαινω γιατι το παρακολουθεις :D ... το unraid, οπως και αλλα server os δεν σε ψηνουν (και καλα κανεις, αποψη σου ειναι), παρα μονο το synology/xpenology.

επιθυμω να κανω απλα την δουλεια μου, χωρις ιδιαιτερο κοπο.
εχω λιγες γνωσεις με δικτυα κτλ ενω δεν εχω καποιο φιλο/γνωστο για να μου λυνει τις αποριες.
οποτε ρωταω εδω.

ειμαι της φιλοσοφιας make it simple, ειδικα για τετοια θεματα.
αν ημουν επαγγελματιας ή ειχα εταιρια θα ηταν διαφορετικα.

με ενδιαφερει να ειναι ευκολο στο στησιμο και στην διαχειρηση και να κανω την δουλεια μου..
αν ειναι xpenology, unraid, drivebender ή οτιδηποτε αλλο δεν με απασχολει. ηδη δοκιμασα αρκετα και τα προβληματα τους τα βλεπω αφου την εχω πατησει.. πχ drivebender που εχασα ενα δισκο και δεν ξερω τι ειχε μεσα..
αν ομως κατι μου παρεχει μεγαλυτερη ασφαλεια και ειναι εφικτο να το μαθω (ειπαμε δεν το κατεχω το θεμα), χωρις να αφιερωνω ωρες στο να ψαχνω τι και πως, δεν εχω προβλημα να δοκιμασω κατι καινουργιο. ηδη οπως ειπα δοκιμασα και αλλα..windows server, drivebender, synology, xpenology, qnap, windows 7 με shared folders..
ευχαριστω για την κατανοηση.

με 100αρα μπορουμε να ανεβασουμε στο cloud 25 με 28TB μεσα σε ενα μηνα.
και με κοστος 59$ / ετος για το amazon cloud!

ειναι μαλλον η καλυτερη λυση προστασιας (πραγματικου back up)
τελικα η λυση back up ηρθε απο cloud και οχι απο filesystem, raid types, κτλ
φυσικα υπαρχει και το downtime που παρεχουν τα raid (και οχι τα cloud) αλλα αυτο νομιζω ειναι δευτερευουσας σημασιας σε οικιακη χρηση.
Μην τρολαρης.. Δεν ανακάλυψε τον τροχό η αμαζον. Με τον χρόνο που παιρνας εδώ 10 unraid μηχανήματα θα είχες στήσειΥπάρχει και το crashplan εδώ και πάρα πολλά χρόνια με ανάλογη τιμή, απεριόριστο χώρο και build in εφαρμογή στο unraid;)
http://www.code42.com/crashplan/
Το έχω και μάλιστα ο πρώτος χρόνος ήταν δωρεάν :)

To crashplan εχει το καλο οτι υπαρχει εφαρμογη για το unraid, αλλα τα πλεονεκτηματα νομιζω σταματουν εδω. 60 δολλαρια το χρονο και μαλιστα για 1 μονο υπολογιστη. Το καλο του crashplan (εφαρμογη οχι της υπηρεσιας) ειναι οτι δινει εναν ευκολο τροπο να κανεις backup σε αλλους υπολογιστες (φιλων, συγγενων, desktop/unraid/synology) χωρις να πληρωσεις τιποτα. Επισης το crashplan εχει καπως ιδιαιτερο ui, επειδη κραταει και versions. Δεν μπορεις να μπεις στο σαιτ τους και να πεις "φερε μου αυτο το αρχειο", αλλα γινεται μεσω του software.

Τεσπα, ολες αυτες οι υπηρεσιες εχουν δωρεαν δοκιμαστικες περιοδους οποτε οποιος ενδιαφερεται δοκιμαζει και αποφασιζει.

ειμαι σε σοβαρη σκεψη να μεταβω στο unraid..
μερικες ερωτησεις..

σε gigabit lan, με τι write speed γραφει (στο περιπου) για να υπολογισω τον χρονο που θα απαιτηθει για να μεταφερω τα δεδομενα μου..
πχ 1 TB ποσο χρονο απαιτει; οι δισκοι θα ειναι οι seagate archive 8TB.

εχει διαφορα αν εχουμε απλα ενωμενους τους δισκους και αν τους εχουμε με raid (parity ενος δισκου για αρχη και μελλοντικα και δευτερο δηλ raid6);

κατι αλλο πολυ σημαντικο ειναι τα rebuilt time μετα απο fail ενος δισκου;
παλι στο περιπου ποσο χρονο απαιτει για 1TB rebuilt;

αν σε περιπτωση που χτυπησουν 2 δισκοι και εχουμε raid, (απο οσο θυμαμαι χανουμε μονο τα αρχεια σε αυτους τους 2 δισκους και ΟΧΙ σε ολο το pool array..
υπαρχει ομως τροπος να γνωριζουμε ποια αρχεια ειχαμε σε αυτους τους 2 δισκους; θα βολευε κατι σαν μια καταγραφη των φακελων και οχι ενα index με εκατομμυρια αρχεια οπου δεν βγαζεις ακρη..

τελος, μπορει να γινει wake on lan οταν το χρειαζομαστε, πχ αν επιλεξουμε ενα network share απο ενα media player και να ξυπνησει το unraid;

κατι αλλο που πρεπει να ξερω..;

Υπάρχει ολόκληρο νήμα για τους 8αρηδες και νομίζω ότι είχα βάλει το λινκ πιο παλιά. Πάντως, εν συντομία, μια χαρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε unraid

Στο reddit έχει αρκετούς με seagate 8tb και unraid..

Μπορω να ξεκινήσω με 2 seagage 8αρηδες και μετα να προσθέτω άλλους ή θα εχω απειρο rebuilt;
Δυστυχώς οι αλλοι δισκοι ειναι γεμάτοι και πρέπει πρωτα να τους αδειαζω στο unraid πριν τους ξηλωσω απο το xpenology...

Έχουμε κάποιο ενδεικτικό χρόνο μεταφοράς (write speed) ή rebuilt time;

Μήπως να αφησω το xpenology ως έχει και να φτιαξω το unraid μελλοντικά...
Με εναν μικρό ssd ως cache drive διορθώνεται το πρόβλημα του write speed;

ειμαι σε σοβαρη σκεψη να μεταβω στο unraid..
μερικες ερωτησεις..

σε gigabit lan, με τι write speed γραφει (στο περιπου) για να υπολογισω τον χρονο που θα απαιτηθει για να μεταφερω τα δεδομενα μου..
πχ 1 TB ποσο χρονο απαιτει; οι δισκοι θα ειναι οι seagate archive 8TB.

εχει διαφορα αν εχουμε απλα ενωμενους τους δισκους και αν τους εχουμε με raid (parity ενος δισκου για αρχη και μελλοντικα και δευτερο δηλ raid6);

κατι αλλο πολυ σημαντικο ειναι τα rebuilt time μετα απο fail ενος δισκου;
παλι στο περιπου ποσο χρονο απαιτει για 1TB rebuilt;

αν σε περιπτωση που χτυπησουν 2 δισκοι και εχουμε raid, (απο οσο θυμαμαι χανουμε μονο τα αρχεια σε αυτους τους 2 δισκους και ΟΧΙ σε ολο το pool array..
υπαρχει ομως τροπος να γνωριζουμε ποια αρχεια ειχαμε σε αυτους τους 2 δισκους; θα βολευε κατι σαν μια καταγραφη των φακελων και οχι ενα index με εκατομμυρια αρχεια οπου δεν βγαζεις ακρη..

τελος, μπορει να γινει wake on lan οταν το χρειαζομαστε, πχ αν επιλεξουμε ενα network share απο ενα media player και να ξυπνησει το unraid;

κατι αλλο που πρεπει να ξερω..;

Κανω την αρχη με οτι ξερω (ή νομιζω οτι ξερω :D ) και με συμπληρωνετε.

Χωρις parity drive η ταχυτητα περιοριζεται απλα απο το δικτυο. Ειχα δει 80+ ας πουμε. Με parity drive εγκατεστημενο εχω δει απο 10-30MB/sec. Ισως ειναι αναλογως ποιον σκληρο χρησιμοποιει για εγγραφη. Υποψιν επισης οτι δεν ειναι αναγκη να γινει η μεταφορα δεδομενων μονο μεσω lan. Υπαρχει ενα plugin (unassigned devices) που επιτρεπει στο unraid να αναγνωρισει σκληρους που δεν βρισκονται στο array (ειτε εσωτερικους ειτε εξωτερικους) και να τους χρησιμοποιησεις για μεταφορα δεδομενων. Αμφιβαλλω ομως αν θα καταφερεις να πετυχεις καλυτερη ταχυτητα εγγραφης μιας και ακομα και στα 30MB/sec δεν φτανει στα ορια το lan, αλλα οι δυνατοτητες του unraid.

Οπως ειπες και μονος σου, για να πετυχεις μεγαλυτερο write speed, μονοδρομος ειναι το cache drive. Υποψιν οτι δυνατοτητα για cache drive εχουν και τα "μεγαλα" synology (φαινεται καθαρα στο xpenology που βασιζεται σε 3615xs), οποτε δεν ειναι μονο "παραξενια" του unraid αυτο.

Για rebuild time ας απαντησει καποιος που το εχει "παθει". FYI ομως δες εδω

http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=34669.0

https://lime-technology.com/forum/index.php?topic=37953.0

Κοινως, μπορεις να χρησιμοποιεις το array οταν γινεται rebuild (ή parity check), απλα καθυστερει παραπανω.

Αυτην τη στιγμη υπαρχει η δυνατοτητα ενος parity drive. 2ο parity μαλλον ειναι κατι που ετοιμαζουν για το εγγυς μελλον.

Αν κατι παει πολυ στραβα (σκασουν 2 δισκοι ταυτοχρονα), οντως χανεις τα δεδομενα που υπαρχουν μονο σε αυτους τους δισκους. Φαινεται ευκολα τι υπαρχει που, ειτε απο το ui του unraid, ειτε ακομα και απο τα windows σου. Μπορεις να δεις τον καθε δισκο ξεχωριστα και να κανεις λιστα τι περιεχει μεσα. Νομιζω ειχα δει καπου και ενα script για linux command line, που σου εκανε ενα αρχειο "χρυσο οδηγο".

Απο οτι θυμαμαι, εχει δυνατοτητες wake on lan, αλλα δεν τις εχω χρησιμοποιησει ποτε. Υποψιν οτι γινονται spin down οι σκληροι που δεν χρησιμοποιουνται ανα πασα στιγμη, για να ελαχιστοποιει την καταναλωση. Αυτο, τελευταια φορα που το ειχα ψαξει, ηταν κατι που στο xpenology δεν το ειχαν φτιαξει σωστα και δεν εκανε ποτε spin down (ισως τωρα να δουλευει σωστα)

Σε τι μηχάνημα το έχεις στημένο το Unraid? Τα 10-30MB/sec είναι λόγω αδύναμης CPU ή παίζει κάτι άλλο;

Σε Synology στημένο σε Microserver (AMD πολύ μικρός διπύρηνος επεξεργαστής) με Hybrid RAID εγώ γράφω με ~90MB/sec χωρίς SSD για caching.