Unraid Home Server

Δυστυχώς δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά Raid συστήματα, συνεπώς οταν είσαι από "ενα κόσμο" και θες να μάθεις τις διαφορές, αναγκαστικά θα ρωτήσεις στον άλλο, "εδω το κάνουν έτσι... εκει???"
Ισως ενα νήμα με Raid1 vs Raid2 vs ....RaidN να ήταν χρήσιμο.

Αν ήταν νήμα που έλεγε κάποιος: "Nέος DIY server τι λειτουργικό να βάλλω;" πιστεύεις θα έγραφα κάτι;
Δηλαδή που περιμένεις να καταλήξει η συζήτηση; "Ναι auteur έχεις δίκιο τα synology είναι καλύτερα , παρακαλώ κλειδώστε το νήμα!"

Παλιά μέλη είστε και οι δυο, γνώσεις έχετε, εμπειρία από servers έχετε... ο καθένας επιλέγει ότι τον βολεύει.

Ο σεβασμός κερδίζετε απο τις πράξεις (στην προκειμένη περίπτωση απο τα γραφόμενα αλλα και τον τροπο γραφής αυτών) και οχι απο την παλαιότητα.

Ενα νέο μέλος, με ενα ενεργό μέλος απο την δημιουργία του forum, καλο ειναι, να εχει ακριβώς την ίδια αντιμετώπιση, ειδικά σε τέτοια μέσα, όπου "θεωρούνται" δημοκρατικά. Ως συντονιστές καλο θα ηταν να υποστηρίζεται την δημοκρατικότητα του μεςου κ οχι τον σεβασμό της παλαιότητας, αλλιώς καταλήγει σε μια κλειστή κοινότητα με απόλυτα ταυτισμενες απόψεις που απλα συμφωνούν δημόσια.

Περα απο τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλει καποιος οταν παρουσιάζει ενα νέο προϊόν/υπηρεσία κτλ, η οποία ειναι αξιέπαινη, δύσκολα μπορεί να ειναι αντικειμενικός (λόγω ενθουσιασμού με το προϊόν/υπηρεσία που περιγράφει) ούτε ομως μπορεί να σκεφτεί όλες τις παραμέτρους/απορίες που δημιουργουνται. Και προφανώς ακομα πιο δύσκολο κ χρονοβόρο, να δοκιμάσει όλα τα αντίστοιχα προϊόντα για να καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα.

Ετςι τα πιο ενδιαφερον σχόλια στα νηματα, έρχονται απο απλές απορίες κάποιου που εχει δοκιμάσει κατι αλλο ή απο επικρίσεις. Ιςως ακομα κ απο κάποιον κακοπροαίρετο, διότι έτσι δίνεται η δυνατότητα διαλόγου κ σύγκρισης βλ νήμα apple. Αρκεί βεβαια να υπάρχει σεβασμός μεταξύ των ομιλητών.

Τέλος, ποτέ ενας διάλογος ή συζήτηση, δεν γίνεται με στόχο συγκεκριμένη κατάληξη, αλλιώς ειναι ανώφελο να γίνει απο την πρώτη στιγμή.

Ps οι συντονιστές θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα και να μην υποπεφτουν σε ειρωνίες. :p

Last edited:
Μπρε σταμάτα το τρολαρισμα... Ναι εγώ τα δοκίμασα σχεδόν όλα πριν καταλήξω. Το γράφω στο πρώτο ποστ που ποτέ δεν έκανες το κόπο να διαβάσεις.. Ποιος ενθουσιασμός ;Σχεδόν όλοι εδώ το έχουμε 2, 3 χρόνια αν δεν έκανε αυτό που λέει ή δεν ήταν σταθερό, εμείς θα το θαβαμε πρώτοι... Απλά εσύ έχεις βάλει την κασέτα και γράφεις συνέχεια τα ίδια :δεν είναι εύκολο, είναι τα plug-ins από τρίτους, λες και έχει σημασία αφού δουλεύουν.. Μια ανούσια συζήτηση που γράφεις τα ίδια ξανά και ξανά χωρίς νόημα, που δεν βοηθάει κανέναν...

Sent from my Nexus 7

Φίλε naxian τα παραπάνω τα έγραψα γενικά αλλα εσυ δυστυχώς τα παίρνεις προσωπικά, θίγεσαι κ δεν μπαίνεις στον κόπο να υπόστηρίξεις αυτό που τόσο αγαπάς. Θα ήθελα να γνωρίζω ενα προς ενα τα apps με τα οποία κάνω αυτά που έγραψα πιο πάνω και απλούς οδηγούς για να τα έγκαταστήσω και να δώ πως λειτουργούν, τότε ναι θα δοκιμάσω το unraid μιας και ενδιαφέρομαι για μια ολοκληρωμένη λύση.

Δεν εχω κανένα απολύτως προβλημα να μεταβω σε ενα αλλο λειτουργικό, αρκεί αυτό εχει στήσιμο for dummies, να ειναι εύκολο στην διαχειρηςη με apps κτλ και απο πίσω να τρέχει ενα υψηλής τεχνολογίας και δυνατότητων λειτουργικό, κ φυςικα σε λογική τιμη.

Δεν το εχω δοκιμάσει, αλλα αν λειτουργεί σωστα, με το XPEnology έχουμε δυνατότητες κ ευχρηστία synology με οτι hardware θελουμε πχ hp microserver και μάλιστα δωρεάν.

Όλα τα λειτουργικά αυτά ξεπερνιούνται μέρα με την μέρα κ με το να υποστηρίζουμε ενα στρατόπεδο το μονο κακό που κανουμε ειναι στον εαυτό μας αλλα και στην εξέλιξη ενός προϊόντος. Αν πχ γκρίνιαξετε γιατι το synology κάνει αυτό, το qnap τρέχει πχ Xbmc (τυχαίο παραδειγμα) το αλλο αυτό κτλ ενώ το unraid οχι, και υλοποιηθούν/προστεθούν τότε θα ανάγεται το unraid σε ενα ακομα καλύτερο λειτουργικό.

Last edited:
Τον οδηγό δεν τον έγραψα για να πείσω κανέναν.. Είχα τον χρόνο και τη διάθεση και ήταν και για εμένα τον ίδιο. Πολλές φορές έχω ανατρέξει εδώ γιατί είναι όλα συγκεντρωμενα..
Δεν το παίρνω προσωπικά, αλλά αν μιλάς γενικά υπάρχει αντίστοιχο τοπικ, μπλα μπλα εδώ είναι για το unraid. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;
Και είναι σερβερ. Τα υπόλοιπα μπιμπλικια είναι έξτρα και δεν χρειάζονται. Στο φόρουμ του unraid συζητιέται για ενσωμάτωση του xbmc και οι περισσότεροι δεν το θέλουν, γενικά δεν θέλουμε plug ins ενσωματωμένα... Μόνο έξτρα και με επιλογή αν και ποια θα χρησιμοποιησουμε...

Τον οδηγό δεν τον έγραψα για να πείσω κανέναν.. Είχα τον χρόνο και τη διάθεση και ήταν και για εμένα τον ίδιο. Πολλές φορές έχω ανατρέξει εδώ γιατί είναι όλα συγκεντρωμενα..
Δεν το παίρνω προσωπικά, αλλά αν μιλάς γενικά υπάρχει αντίστοιχο τοπικ, μπλα μπλα εδώ είναι για το unraid. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβεις;
Και είναι σερβερ. Τα υπόλοιπα μπιμπλικια είναι έξτρα και δεν χρειάζονται. Στο φόρουμ του unraid συζητιέται για ενσωμάτωση του xbmc και οι περισσότεροι δεν το θέλουν, γενικά δεν θέλουμε plug ins ενσωματωμένα... Μόνο έξτρα και με επιλογή αν και ποια θα χρησιμοποιησουμε...
Κανεις δεν είπε οτι τον οδηγό τον έγραψες για να πείσεις κάποιον, ίσα ισα ευχαριστούμε για την παρουσίαση.

Κατάλαβα απόλυτα, οτι δεν θελεις να ενοχλούμε το νήμα σου :p

Στο package center (synology) κανεις install/uninstall ή ενεργοποιεις/απενεργοποιεις οτι θελεις..

No hard feelings
Καλή συνεχεια
Αν θελεις ενημέρωσε να μεταφερθούν στο αντίστοιχο νήμα που λες..

Last edited:
Φίλε auteur κάνε ένα κόπο και εγκατέστησε το unraid (10 λεπτά θα σου πάρει) ή δες το κάπου στημένο και δούλεψε λίγο μαζί του. Θα αλλάξεις γνώμη σίγουρα!
Το copy/paste δεν είναι τόσο slow όσο νομίζεις. Άλλωστε πόσα c/p κάνεις καθημερινά;
Τα plugins υπάρχουν όλα στο unmenu και επιλέγεις εσύ τι θα βάλεις.
Το έχω απ'το 09 και έχω πάθει πλάκα με τη σταθερότητα και την ευχρηστία του. Κακώς ο κόσμος πιστεύει το αντίθετο, έχει άγνοια!

Απάντηση: Re: Unraid Home Server

Φίλε auteur κάνε ένα κόπο και εγκατέστησε το unraid (10 λεπτά θα σου πάρει) ή δες το κάπου στημένο και δούλεψε λίγο μαζί του. Θα αλλάξεις γνώμη σίγουρα!
δεν νομίζω
εδώ το θέμα είναι μονίμως μπλα μπλα μπλα WINDOWS RULES μπλα μπλα μπλα

Το copy/paste δεν είναι τόσο slow όσο νομίζεις. Άλλωστε πόσα c/p κάνεις καθημερινά;
Τα plugins υπάρχουν όλα στο unmenu και επιλέγεις εσύ τι θα βάλεις.
Το έχω απ'το 09 και έχω πάθει πλάκα με τη σταθερότητα και την ευχρηστία του.

δεν έχουν καμία σημασία, δες από πάνω

Κακώς ο κόσμος πιστεύει το αντίθετο, έχει άγνοια!
ποιος κόσμος ; ο μόνος που παραπονιέται είναι το μέλος που δεν είναι χρήστης του

Α, και δεν έχει ελεύθερο χρόνο όπως εμείς :p

Re: Απάντηση: Re: Unraid Home Server

δεν παραπονιεται κανεις.. ρωτησα (ευγενικα) πως γινονται αυτα που κανω ηδη με το synology και ποσο ευκολα ειναι.
μετακινω καθε μερα 100-200GB και χρησιμοποιω αποκλειστικα smartphone/tablet για την διαχειρηση τους (δεν θελω να ανοιγω pc) και συνηθως το κανω on the go οταν περιμενω για κατι..
δεν θελω να ξοδεψω ελευθερο χρονο για κατι που δεν μου παρεχει τα παραπανω ευκολα και γρηγορα,
Ισως το δοκιμασει ενας φιλος μου, που δεν τον πειραζει να πειραματιζεται/χανει ωρες με αυτα, και το δω επιτελους και απο κοντα... αλλα και παλι για να κανω αυτα που ηδη κανω (με apps κτλ) πρεπει καποιος να ασχοληθει παραπανω και να ψαχνει στο ιντερνετ οδηγους και ποιο app κανει τι..

ποτε δεν καταλαβα τον οπαδισμο και την ταυτιση σε ενα συστημα/λειτουργικο/προιον κτλ ειναι τοσο εφημερα αυτα, που σε λιγο καιρο θα υπαρχουν νεα, καλυτερα λειτουργικα..
ουτε και τις ειρωνιες αυτων που θιγονται, οπου το μονο που πετυχαινουν ειναι το ακριβως αντιθετο απο αυτο που επιζητουν, στην προκειμενη περιπτωση ενα μεγαλυτερο κοινο για το συστημα που θεωρουν οτι υπερεχει απο τις αντιστοιχες λυσεις. Με την ειρωνια αυτη, καταφερνεται και απαξιείτε οι ιδιοι το unraid.

ποιος μιλησε για windows; ο Δημητρακουδης ηδη εκανε μια παρουσιαση..

Last edited:
Βρε όλοι έτσι δουλεύουμε! Έχουμε κι εμείς smartphone/tablet...
Θέλεις να κατεβάσεις κάτι απλά τσιμπάς το τορρεντάκι, το πετάς στον κατάλληλο φάκελο στο unraid και το transmission αρχίζει αυτόματα το ανεβοκατέβασμα.
Θέλεις c/p ανοίγεις τη σχετική εφαρμογή (file browser στο iOS), βλέπεις όλα τα shares κ κάνεις ό,τι θες.
Θέλεις plex απλά το ενεργοποιείς, μισό κλικ δουλειά! Μάλιστα το plex δεν είναι καν στο unMENU (δηλ. ως έξτρα εφαρμογή), είναι στο βασικό μενού.
...και 1002 άλλα.
Όλα αυτά πανέυκολα, αβίαστα, αυτονόητα για έναν μέσο χρήστη.... Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις καθόλου χρόνο, όπως λες. Ούτε οδηγοί, ούτε τίποτα.
Εκεί όμως που πραγματικά υπερέχει το unraid είναι στη σταθερότητα κ αξιοπιστία. Όπως σου είπα και πριν πέρασα απ´ όλα πριν καταλήξω σε αυτό. Είναι μακράν το καλύτερο και τα windows (home server) ήταν μακράν τα χειρότερα!
Τόσα ΧΡΟΝΙΑ το μόνο προβληματάκι που ίσως είχα ήταν μερικά parity checks για την ακεραιότητα των δεδομένων που προκλήθηκαν από unclean shutdowns (από διακοπές ρεύματος). Και αυτό μέχρι που έβαλα UPS. Δεν έχει κάνει κιχ από τότε, έχω ξεχάσει ότι υπάρχει. Ή καλύτερα το θυμάμαι περίπου μια φορά το χρόνο για να του προσθέσω άλλον έναν 2ΤΒ.
Αν δεν το δοκιμάσεις δεν μπορείς να συγκρίνεις...

Βρε όλοι έτσι δουλεύουμε!

Θέλεις να κατεβάσεις κάτι απλά τσιμπάς το τορρεντάκι, το πετάς στον κατάλληλο φάκελο στο unraid και το transmission αρχίζει αυτόματα το ανεβοκατέβασμα.
Ε πες μας και με ποιο app το κανεις να δοκιμάσουμε; (εκτός τοπικού LAN)

Για DDNS εχει δικό του (πχ username.unraid.org) όπου μεςα απο το μενού του unraid, βάζεις mail, username κ password και εχεις access ή πρεπει να μπλεξεις με no-ip κτλ.;

uploadfromtaptalk1391469111238.jpg
uploadfromtaptalk1391469147601.jpg
uploadfromtaptalk1391469177324.jpg
uploadfromtaptalk1391469200525.jpg
Δεν έχεις μόνο εσύ ταμπλετ :-P :-D.
Αλλά που να σου εξηγούμε τώρα, είναι δύσχρηστο το unraid, πρέπει να είσαι guru στο Linux, μείνε καλύτερα με Windows :-P
Sent from my Nexus 7

Last edited:
View attachment 100775
View attachment 100776
View attachment 100777
View attachment 100778
Αλλά που να σου εξηγούμε τώρα, είναι δύσχρηστο το unraid, πρέπει να είσαι guru στο Linux, μείνε καλύτερα με Windows :-P
Sent from my Nexus 7
Μονο το interface που εχει (unraid) και οτι μπαίνεις ssh/command κτλ στον οδηγό, ήδη αποτρέπουν τους περισσότερους να το δοκιμάσουν...

Είδα ψαχουλευεις το XPEnology..
Δοκίμασε το για να δεις πως πρεπει να ειναι ενα interface και για να δεις οτι οτι κανεις το κάνει πιο απλα κ γρήγορα. Και πλέον ειναι κ δωρεάν.

Τέλος ΔΕΝ έγραψα πουθενά για windows, εχεις φάει κόλλημα.. Μακριά :p

@Nassos ,καλύτερα transmission.
@auter ναι που να μπλέκεις τώρα με shh, terminal, command line, όλα γίνονται με το χέρι, αφού σου είπα είναι μόνο για Linux gurus, δεν είναι για σένα.. Πήγαινε στο τοπικ του synology να τρολαρεις...
Sent from my Nexus 7

auteur, είδα να γράφεις για στρατόπεδα, κακώς ΙΜΗΟ
Είδα να βάζεις παραμέτρους για την δική σου ευκολία
Μπλέκεις τα OS με τα filesystems με τα servicies και την ευκολία σου
Κι όμως κάποιους από εμάς δεν μας νοιάζει η ευκολία σου
Ή η ευκολία για τους πολλούς κατά την άποψή σου
Βολευόμαστε και αλλιώς.
Ναι το command line δεν είναι για όλους λ.χ. αλλα εμείς δε το κόβουμε :music-smiley-005:

auteur, είδα να γράφεις για στρατόπεδα, κακώς ΙΜΗΟ
Είδα να βάζεις παραμέτρους για την δική σου ευκολία
Μπλέκεις τα OS με τα filesystems με τα servicies και την ευκολία σου
Κι όμως κάποιους από εμάς δεν μας νοιάζει η ευκολία σου
Ή η ευκολία για τους πολλούς κατά την άποψή σου
Βολευόμαστε και αλλιώς.
Ναι το command line δεν είναι για όλους λ.χ. αλλα εμείς δε το κόβουμε :music-smiley-005:

Δεν έθεσα ποτέ στρατόπεδα, ρώτησα κατι πως γίνεται στο unraid και αντί για απάντηση δέχθηκα ειρωνίες.

Ρώτησα πως γίνονται αυτά που κάνω με το tablet με ποια προγράμματα και πήρα απάντηση "δεν εχεις μονο εσυ tablet αλλα που να σε εξηγούμε τωρα" κτλ

Οι 31 χρήστες δείχνουν ξεκάθαρα οτι δεν ειναι για το μέσο χρήστη και με ειρωνική ελιτίστικη αντιμετώπιση απο τα ήδη υπάρχων μέλη κάνει ακομα πιο δύσκολο το εγχείρημα της δοκιμής. Ειδικά τωρα που υπάρχουν πιο εύκολα και δωρεάν σύστηματα.

Σε καμια περίπτωση, δεν είπα οτι ΔΕΝ ειναι καλο και σταθερό λειτουργικό, ή οτι δεν εξυπηρετεί κάποιους, απλα δεν προσφέρει αυτά που ψάχνω. Μια ολοκληρωμένη λύση με εύχρηστο και καλαιςθητο μενού, σταθερότητα, ευελιξία και δυνατότητες.

Last edited:
View attachment 100775
View attachment 100776
View attachment 100777
View attachment 100778
Sent from my Nexus 7

ποτέ δεν είπα οτι ειμαι ο μόνος κάτοχος tablet. Απλα οτι με αυτό θελω να το διαχειρίζομαι. Τελοσπαντων, μην λέμε τα ίδια κ τα ίδια.