Δεν υπάρχει λόγος για αντιπαραθέσεις.
Βασικά αν κάποιος θέλει να φτιάξει ένα σερβερ που να έχει απλά την μουσική τις ταινίες τις σειρές , τις φωτογραφίες κλπ, τα πιο πολλά NAS OS θα τον καλύψουν. Ακόμη και τα NAS που δουλεύουν με snapshots σαν τον SnapNas.
Ο λόγος είναι απλός. Τα δεδομένα δεν αλλάζουν και τόσο συχνά (σχεδόν δεν αλλάζουν) και οι ανάγκες είναι κυρίως για ασφάλεια και ταχύτητα για κάποιους χρήστες. Φυσικά και mobility.
Με αυτές τις προυποθέσεις δεν νομίζω να υπάρχει λόγος για πολλές διαφορές.
Τι γίνετε όμως αν θέλεις περισσότερα. Αν θέλεις ενα NAS/SAN υβρίδιο? Πχ θέλεις να δημιουργήσεις iscsi targets και iscsi lun's . Γιατί? Γιατί θες πχ οι υπολογιστές σου να μην έχουν πλέον σκληρούς δίσκους, αλλά να χρησιμοποιούν τα lun's. Με τον τρόπο αυτό όλα τα δεδομένα σε κάθε υπολογιστή θα είναι ασφαλή και φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται αύξηση του χώρου.
Θα μου πει κάποιος , μα γιατί να μπω στην διαδικασία να δημιουργήσω iscsi targets αφού απλά κάνω ένα shared folder (η δίσκο) και ξεμπερδεύω. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ SMB/CIFS και ISCSI.
Το πρώτο (SMB) κάνει export το filesystem έτσι ώστε άλλα μηχανήματα να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Μπορεί κάποιος να γράψει να διαβάσει κλπ.. αλλά μέχρι εκέι.
Με το ISCSI το μηχάνημα πελάτης είναι σε θέση να διαχειριστεί τον iscsi target σαν να είναι ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ. Μπορεί να τον φορμάρει και να μπουτάρει από αυτόν. Να κάνει partition , ότι θέλει σαν κανονικό φυσικό δίσκο και φυσικά ή ταχύτητα είναι σαφώς μεγαλύτερη γιατί η δουλειά γίνετε σε block level
Εξαρτάται τι ψάχνει κάποιος, αν γνωρίζει οτι υπάρχει κάτι τέτοιο και μετά τις λύσεις που υπάρχουν. Δεν είναι και τόσο εύκολο.
Στην παρούσα φάση, σκέφτομαι να διαχωρίσω κάπως τα πράγματα. Έναν σέρβερ για το multimedia υλικό και έναν που να λειτουργεί σαν SAN αποκλειστικά. Χωρίζοντας τις ανάγκες μου λοιπόν, το Synology είναι overkill γιατι είναι NAS/SAN και κάνει περισσότερα από ότι χρειάζεται και πρέπει να αρχίσει καταλαβαίνοντας οτι υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός fileserver (NAS) και ενός storage server (SAN) και να δει τι ακριβώς χρειάζεται
Ένα πολύ ωραίο αρθρο για το θέμα μπορεί να διαβάσει κάποιος
εδώ