Unraid Home Server

Δεν έθεσα ποτέ στρατόπεδα, ρώτησα κατι πως γίνεται στο unraid και αντί για απάντηση δέχθηκα ειρωνίες.

... ... στρατόπεδο ...

Ρώτησα πως γίνονται αυτά που κάνω με το tablet με ποια προγράμματα και πήρα απάντηση "δεν εχεις μονο εσυ tablet αλλα που να σε εξηγούμε τωρα" κτλ

Οι 31 χρήστες δείχνουν ξεκάθαρα οτι δεν ειναι για το μέσο χρήστη και με ειρωνική ελιτίστικη αντιμετώπιση απο τα ήδη υπάρχων μέλη κάνει ακομα πιο δύσκολο το εγχείρημα της δοκιμής. Ειδικά τωρα που υπάρχουν πιο εύκολα και δωρεάν σύστηματα.

Σε καμια περίπτωση, δεν είπα οτι ΔΕΝ ειναι καλο και σταθερό λειτουργικό, ή οτι δεν εξυπηρετεί κάποιους, απλα δεν προσφέρει αυτά που ψάχνω. Μια ολοκληρωμένη λύση με εύχρηστο και καλαιςθητο μενού, σταθερότητα, ευελιξία και δυνατότητες.

IMHO το κουράζεις το θέμα, και μας κουράζεις
Δεν είναι ειρωνεία – διαπίστωση είναι
Δε σου κάνει *εσένα*, το καταλάβαμε.

Δεν υπάρχει λόγος για αντιπαραθέσεις.

Βασικά αν κάποιος θέλει να φτιάξει ένα σερβερ που να έχει απλά την μουσική τις ταινίες τις σειρές , τις φωτογραφίες κλπ, τα πιο πολλά NAS OS θα τον καλύψουν. Ακόμη και τα NAS που δουλεύουν με snapshots σαν τον SnapNas.
Ο λόγος είναι απλός. Τα δεδομένα δεν αλλάζουν και τόσο συχνά (σχεδόν δεν αλλάζουν) και οι ανάγκες είναι κυρίως για ασφάλεια και ταχύτητα για κάποιους χρήστες. Φυσικά και mobility.
Με αυτές τις προυποθέσεις δεν νομίζω να υπάρχει λόγος για πολλές διαφορές.

Τι γίνετε όμως αν θέλεις περισσότερα. Αν θέλεις ενα NAS/SAN υβρίδιο? Πχ θέλεις να δημιουργήσεις iscsi targets και iscsi lun's . Γιατί? Γιατί θες πχ οι υπολογιστές σου να μην έχουν πλέον σκληρούς δίσκους, αλλά να χρησιμοποιούν τα lun's. Με τον τρόπο αυτό όλα τα δεδομένα σε κάθε υπολογιστή θα είναι ασφαλή και φυσικά ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται αύξηση του χώρου.

Θα μου πει κάποιος , μα γιατί να μπω στην διαδικασία να δημιουργήσω iscsi targets αφού απλά κάνω ένα shared folder (η δίσκο) και ξεμπερδεύω. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ SMB/CIFS και ISCSI.
Το πρώτο (SMB) κάνει export το filesystem έτσι ώστε άλλα μηχανήματα να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Μπορεί κάποιος να γράψει να διαβάσει κλπ.. αλλά μέχρι εκέι.
Με το ISCSI το μηχάνημα πελάτης είναι σε θέση να διαχειριστεί τον iscsi target σαν να είναι ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΙΣΚΟΣ. Μπορεί να τον φορμάρει και να μπουτάρει από αυτόν. Να κάνει partition , ότι θέλει σαν κανονικό φυσικό δίσκο και φυσικά ή ταχύτητα είναι σαφώς μεγαλύτερη γιατί η δουλειά γίνετε σε block level

Εξαρτάται τι ψάχνει κάποιος, αν γνωρίζει οτι υπάρχει κάτι τέτοιο και μετά τις λύσεις που υπάρχουν. Δεν είναι και τόσο εύκολο.

Στην παρούσα φάση, σκέφτομαι να διαχωρίσω κάπως τα πράγματα. Έναν σέρβερ για το multimedia υλικό και έναν που να λειτουργεί σαν SAN αποκλειστικά. Χωρίζοντας τις ανάγκες μου λοιπόν, το Synology είναι overkill γιατι είναι NAS/SAN και κάνει περισσότερα από ότι χρειάζεται και πρέπει να αρχίσει καταλαβαίνοντας οτι υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός fileserver (NAS) και ενός storage server (SAN) και να δει τι ακριβώς χρειάζεται

Ένα πολύ ωραίο αρθρο για το θέμα μπορεί να διαβάσει κάποιος εδώ

Last edited:
Αν μπορείς γίνε λιγο ποιο σαφής ως προς την τελευταία παράγραφο. Γράφεις "πρεπει να αρχίσει καταλαβαίνοντας"..

Ενδιαφερον θεμα επιαςες, ιςως να ανοιγες ενα νέο νήμα για να μην είμαστε κ τελείως off topic εδω.

σορρυ που συνεχιζω το χαιτζακ αλλα πρεπει να το πω
ρε φιλος γυρναω απο το πρωι σε τρελαμενους κεφαλλονιτες, δεν εχω παρει τα χαπια μου ολη μερα και διαβαζω οτι σε ενδιαφερει το iscsi
νταξ το τερματισες

και μιας και τωρα μoλις πατησα startx στο hp και θα κατσω να δω ΠΟΙ το synology μπορει να τρεξει media server ?
οχι ;;; ε τοτε δεν μου κανει, ο κοσμος θελει νασ και μεντια σερβερ μαζι για την ευκολια του :p

Καταρχήν το iscsi δεν είναι τίποτα "extreme" . Η ονομασία μπορεί να ξενίζει, αλλά δεν ξενίζει το SMB , CIFS και άλλα τέτοια που όλοι χρησιμοποιούν χωρίς να ξέρουν τι είναι γιατί δεν χρειάζεται (ετσι και με το iscsi) και απλά κάνουν share ενα φάκελο.

Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται NAS (δηλαδή fileserver) και άλλοι που μπορεί να χρειάζονται SAN (storage server). Το πρωτόκολλο υλοποίησης δεν παίζει και ρόλο (αν είναι SMB iscsi ή όπως θέλει αλλιώς να το λέει η μανούλα του)

Ξέρεις τι χρήσιμο είναι ο υπολογιστής σου να μην χρειάζεται να έχει σκληρό , να μην σε ενδιαφέρει αν χαλάσει η όχι, να έχει 0 offtime όταν αλλάζεις pc.

Απλά είναι καλό όταν είσαι έτοιμος να ξοδέψεις χρήματα να μπορείς να γνωρίζεις τι επιλογές έχεις

p.s φυσικά και μπορεί να τρέξει το synology media server , αν και εγώ προτιμώ το plex να το έχω στο pc μου
p.s 2 σταματάω εδώ την παρένθεση

Έστω οτι έχουμε λειτουργικό κ εφαρμογές εγκατεστημένες σε χώρο που έχουμε στο nas μεςω iscsi, αν δηλαδή χαλάσει το pc/laptop και το αντικαταστήσουμε, αρκεί να κανουμε link με το iscsi του nas κ θα έχουμε παλι το pc μας όπως ηταν πριν; Χωρίς νεα εγκατάσταση των προγραμμάτων κτλ..

Αν θελει καποιος mod ας μεταφέρει τα ποστ μας σε νέο νήμα.

i, αν δηλαδή χαλάσει το pc/laptop και το αντικαταστήσουμε, αρκεί να κανουμε link με το iscsi του nas

Περίπου έτσι. Για νορμάλ χρήστη δεν έχει νόημα. Εγώ προτιμώ να μπουτάρω απο SSD. και αν δεν πέσουν παρα πολύ οι τιμές τους για να είναι μια η άλλη η χρήση τους σε storage server απλά δεν κάνω κάτι άλλο. Αλλά αν έχεις μια μικρή εταιρεία (η ακόμη και internet cafe ή τετοιου τύπου ανάγκες) είναι μεγάλη λύση.

Μπορείς να ψάξεις στο δίκτυο για PXE Boot ή αν θές για synology tutorial έχει η ίδια η εταιρεία εδώ
Δεν το έχω μπει στην διαδικασία να κάνω bootable network disks οπότε δεν μπορώ να μιλήσω για προβλήματα και λεπτομέρειες

@buffos δεν αναφερόμουν σε σένα αν αυτό κατάλαβες, πολύ καλά έκανες την αναφορά και ξέρω τι ακριβώς είναι
όσων αφορά το media server λάθος δικό μου, media center ήθελα να γράψω
δεν αναφέρομε σε λύσεις plex αλλά σε πλήρως λειτουργικό και δυνατότητες media center, για xbmc ο λόγος
δλδ να έχω δυνατότητα να βάλω την έξοδο HDMI στον AV μου και να έχω fullHD 24p/30p/59.94p κτλ αλλά και όλα τα φόρμά ήχου DTS,MASTER,THD κτλ 7,1

Υπάρχουν πολλές επιλογές... Slackware (δεν θέλω σχόλια εδώ) unraid, xbmc, ή unraid, virtual box, xbmc, ή υπομονή μέχρι την έκδοση 6 vm του unraid :-D
Sent from my nexus 7

naxian εσύ που έχεις unraid θα πρέπει να είχες δοκιμάσει καιρό τώρα vsphere η esxi
υπάρχουν πολλές υλοποιήσεις με microserver και esxi
έμενα με σταμάτησε το filesystem μιας και το btrfs δείχνει τα δόντια του σε physical disk

esxi με microserver HP και unraid, αλλά η CPU είναι μικρή δεν αξίζει ο κόπος... Όταν υπάρξει χρόνος και κυρίως το οικονομικό ποια το έχω σκεφτεί αλλά με σωστό motherboard, xenon CPU, κλπ...
Νομίζω κάπου είχα δει (δεν είμαι σίγουρος) υπάρχει σκέψη για btrfs στο unraid...
Sent from my nexus 7

Last edited:
esxi με microserver HP και unraid, αλλά η CPU είναι μικρή δεν αξίζει ο κόπος... Όταν υπάρξει χρόνος και κυρίως το οικονομικό ποια το έχω σκεφτεί αλλά με σωστό motherboard, xenon CPU, κλπ...
Νομίζω κάπου είχα δει (δεν είμαι σίγουρος) υπάρχει σκέψη για btrfs στο unraid...
Sent from my nexus 7

Τι ταχύτητες πιάνεις σε read/write μεγάλων αρχείων (π.χ. 1GB);

Για να θέσω και εγώ τη δικιά μου απορία (ελπίζω να μην την έχετε λύσει πιο πριν - κοίταξα τις τελευταίες σελίδες που είδα ότι ψιλοτσακώνεστε και βαρέθηκα να πάω πιο πριν)

Ενδιαφέρομαι να αγοράσω/στήσω NAS. Προτιμώ να αγοράσω αλλά μπορεί και να το στήσω αν η διαφορά χρημάτων είναι μεγάλη.

- Με ενδιαφέρει μηχάνημα με χαμηλή κατανάλωση (π.χ. 40 watt - εκτός σκληρών) το οποίο να μπορεί να μπαίνει μόνο του σε sleep με σχεδόν μηδενική κατανάλωση (3-5 watt).
- Θέλω να σηκώνει 4 σκληρούς
- Θέλω να σηκώνει 100MB/sec στο read και σίγουρα πάνω από 50 στο write (1GB files).

Θα ήθελα να κοστίζει λιγότερο από το Synology DS414 που τα κάνει όλα αυτά και κοστίζει 400 ευρώ.
Και για να είμαι ontopic οι server που στήσατε με unraid ή με οποιοδήποτε άλλο nas sotware, πόσο κόστισαν και τι ταχύτητες σηκώνουν;

Σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων!

Last edited:
Καλυτερα άνοιξε ενα νέο νήμα που θα εχεις παραπάνω απαντήσεις. Όλα αυτά που θελεις τα κάνει το ds413j (~300 ) θα πιάνεις 70-100mb σε write και εχει ελάχιστη κατανάλωση. Για δισκους προτίμησε wd red. Ρίξε και μια ματιά στο hp microserver + XPEnology δίπλα ειναι μαλλον η καλύτερη λύση δεν ξέρω ομως αν μπαίνουν σε sleep οι δίσκοι.

Κοίτα την πρώτη σελίδα για να πάρεις μια ιδέα για το κόστος, χονδρικά μέχρι 4,6 δίσκους με unraid το κόστος θα είναι το μισό από οποιοδήποτε άλλη έτοιμη λύση nas. Για μεγαλύτερες συστοιχίες η διαφορά κόστους υπέρ του unraid μεγαλώνει...
Ναι σε όλα που ρωτάς εκτός από το write σε δίσκο για ένα μικρό σύστημα σε κατανάλωση όπως το HP microserver, με unraid θα έχεις 40 mb/sec. Γενικά το unraid στο write παίζει 40-60, ανάλογα το σύστημα... Έχει όμως την δυνατότητα να χρησιμοποιείσεις το cache drive, και έτσι να έχεις την μάξιμουμ ταχύτητα του δίσκου...

Καλυτερα άνοιξε ενα νέο νήμα που θα εχεις παραπάνω απαντήσεις. Όλα αυτά που θελεις τα κάνει το ds413j (~300 ) θα πιάνεις 70-100mb σε write και εχει ελάχιστη κατανάλωση. Για δισκους προτίμησε wd red. Ρίξε και μια ματιά στο hp microserver + XPEnology δίπλα ειναι μαλλον η καλύτερη λύση δεν ξέρω ομως αν μπαίνουν σε sleep οι δίσκοι.

ΟΚ, η συνέχεια εδώ

Re: Απάντηση: Unraid Home Server

naxian εσύ που έχεις unraid θα πρέπει να είχες δοκιμάσει καιρό τώρα vsphere η esxi
υπάρχουν πολλές υλοποιήσεις με microserver και esxi
έμενα με σταμάτησε το filesystem μιας και το btrfs δείχνει τα δόντια του σε physical disk

Με έβαλες στην μπριζα... Είχα να μπω και καιρό στο φόρουμ (ένας από τους λόγους είναι κάθε φορά ξυλωνομαι λολ, τώρα φαίνεται ότι τα έχω σχεδόν όλα για το εγχείρημα)

http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=31803.msg289438.msg#289438

http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=5754.msg289252#msg289252

Εδώ λέει ότι στις τελευταίες εκδόσεις υπάρχει option που βάζει όλους τους δίσκους να κάνουν spin κατά το write και το parity υπολογίζεται πιο γρήγορα (70-110 MB/sec).
Αν αυτό ισχύει τότε είναι πολύ καλά νέα!

naxian, δεν ρίχνεις καμιά ματιά; ;)

http://lime-technology.com/forum/index.php?topic=5754.msg289252#msg289252

Εδώ λέει ότι στις τελευταίες εκδόσεις υπάρχει option που βάζει όλους τους δίσκους να κάνουν spin κατά το write και το parity υπολογίζεται πιο γρήγορα (70-110 MB/sec).
Αν αυτό ισχύει τότε είναι πολύ καλά νέα!

naxian, δεν ρίχνεις καμιά ματιά; ;)

Δεν με ενδιαφέρει γιατί θέλω όλα τα αρχεία να πηγαίνουν σε συγκεκριμενους δίσκους και όχι σκόρπια σε όλους... 45-50 μια χαρά είναι... Αν ήθελα μάξιμουμ ταχύτητα, θα μπορούσα να την έχω μέσω cache drive που υποστηρίζει το unraid... Το κόλλημα με την ταχύτητα στο write μέχρι 100-200gb(για μεγάλα αρχεία) την ημέρα δεν μπορώ να το καταλάβω, αλλά περι ορέξεως...

Sent from my nexus 7