Μπα.. Αν πάρει από 2-3 μέρες για τον κάθε δίσκο, το τεστ κοπωσεως, παμε για τέλη της άλλης εβδομάδας.δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα ωστε να χρειαστεις και AC. Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να προσεξεις τιποτα αλλο. Ο,τι αλλο χρειαστεις μου λες, εδω, pm ή τηλεφωνικα. Ποτε βλεπεις να το στηνεις; κυριακη;
εχε παντος υποψιν σου οτι το cache drive δεν ειναι πανακεια. Η λογικη του ειναι απλη, οταν αντιγραφεις προς το unraid, πανε ολα τα δεδομενα στον cache και καθε ορισμενο αριθμο ωρων, μεταφερονται απο το cache εντος του array. Αυτο σημαινει οτι αν μεσα στις Χ αυτες ωρες που περνανε μεχρι να "αδειασει" το cache, πας να μεταφερεις και αλλα δεδομενα, δεν θα εχεις τα πλεονεκτηματα στην ταχυτητα εγγραφης. Επισης προφανως καταλαβαινεις οτι το μεγεθος του cache drive εχει σημασια. Αν δηλαδη πας να μεταφερεις 2τερρα δεδομενα προς το unraid και ο cache σου ειναι ενας ssd 256gb, τα πρωτα 256γιγα που θα αντιγραψεις, θα πανε σφαιρα, και τα υπολοιπα 1,75τερρα θα πανε με την "κανονικη" ταχυτητα του unraid. Ολα αυτα με οδηγησαν να απορριψω τη χρηση cache drive, μιας και τουλαχιστον στην περιπτωση μου δεν βοηθαει καθολου. Επισης, οτι ειναι πανω στον cache δεν εχει προστασια του raid, κοινως αν ο cache κλαταρει, παιρνει μαζι του οτι δεδομενα υπηρχαν πανω του.
Επειδή σκέφτομαι τη μετάβαση σε Unraid (το μέλλον του xpenology είναι συγκεχυμένο και αναβαθμίσεις περιμένουμε με χακεριες) είδα ότι υπάρχει και το Duplicati για backup (όχι συγχρονισμό). Το έχει δοκιμάσει κανείς;
Επειδή δεν έχω διαβάσει όλο το νήμα - είναι και πολλές οι σελίδες και τα ποσταρίσματα - θα ήθελα να κάνω κι εγώ μερικές ερωτήσεις.
Ίσως φανούν λίγο χαζές, αλλά αν απαντηθούν περιεκτικά, θα μου λύσουν τις απορίες.
Από το πρώτο ποστάρισμα του φίλου naxian, κατάλαβα ότι ένα Unraid PC είναι ένας υπολογιστής που τρέχει ένα εξειδικευμένο λειτουργικό (το Unraid), του οποίου προορισμός είναι να λειτουργεί ως Server και το συγκεκριμένο λειτουργικό πρέπει να το αγοράσεις (ή να το δοκιμάσεις για 30 μέρες). Επίσης έχω καταλάβει ότι αυτό εγκαθίσταται σε υπολογιστές μέσω USB stick ή τέλος πάντων κάποιας άλλης συσκευής USB (π.χ. ένας εξωτερικός δίσκος με σύνδεση USB), όχι μικρότερο από 1GB και όχι μεγαλύτερο από 32GB.
Ως εδώ τα λέω καλά;
Είχα ήδη θέσει μιαν ερώτηση σε ένα νήμα που άνοιξα, στο οποίο απλά ρωτούσα ποια είναι η καλύτερη λύση για έναν File Server, σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Server που είχα στήσει με το παρωχημένο πλέον λειτουργικό των Windows Home Server, και με τα ίδια περίπου υλικά.
Στη συζήτηση εκείνη δεν είχα δει κάπου πρόταση για το Unraid και αναρωτιέμαι αν αυτή είναι η καταλληλότερη λύση με το υπάρχον υλικό (όπως περιγράφεται στο παλιό νήμα εδώ και εδώ, στο οποίο είχα εμφανίσει το χτίσιμο του WHS) ή έστω με αντικατάσταση του (διπύρηνου) Intel Pentium D 935 με κάποιον νεότερο μεν, αλλά σίγουρα παλιό τετραπύρηνο με Socket 775, που θα μπορεί να δουλέψει πάνω στην ίδια μητρική P5QL-E της Asus.
Αν τα λέω καλά στην προκαταρτική ερώτηση πιο πάνω, οι βασικές μου ερωτήσεις είναι:
1. Τι διαφορά - πέραν της χρήσης παλιού hardware και της χρήσης εξωτερικού USB drive - έχει το Unraid συγκρινόμενο με κάποιο Linux λειτουργικό για τη δουλειά που το θέλω, ένα απλό File Server δηλαδή, όπως το περιγράφω στο προηγούμενο νήμα μου;
2. Αν καταλήξω ότι μου κάνει, ποια έκδοσή του πρέπει να επιλέξω, ώστε να μπορώ να χρησιμοποιήσω το μεγαλύτερο αριθμό αποθηκευτικών μονάδων (σκληρών), χωρίς πρόβλημα; Ή μήπως ακόμα και η φθηνότερη έκδοση δεν θέτει περιορισμό σε αυτό;
Ευχαριστώ και μόλις κατανοήσω τις απαντήσεις, ενδεχομένως να επανέλθω με περισσότερες ερωτήσεις για πληροφορίες.
Καλό απόγευμα.
δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα ωστε να χρειαστεις και AC. Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να προσεξεις τιποτα αλλο. Ο,τι αλλο χρειαστεις μου λες, εδω, pm ή τηλεφωνικα. Ποτε βλεπεις να το στηνεις; κυριακη;
τι κανουμε τώρα αρχηγέ;
μελετάμε το getting started
εχει και guide για mac user!
λέω να το στησω (πρόχειρα) στο Desktop βγαζωντας το power cable & sata cable απο τους δίσκους που έχω τωρα.
και θα συνδέσω MONO τους 2 νέους Seagate archive + το Unraid USB Stick.
να επισημανω οτι ο σκληρος που εχει το docker image και τα docker apps δεν πανε σε sleep. Οποτε συμφερει να τα εχεις και τα δυο σε εναν σκληρο. Επισης docker apps βαζεις σε 1 σκληρο και ΟΧΙ σε user share. Δηλαδη τα docker apps θα πρεπει να μπαινουν σε path τυπου /mnt/diskX/dockerappspathpougoustarw
προσωπικα (και αυτο κανουν οι πιο πολλοι) δημιουργουν διαφορετικα user shares για καθε ειδος. π.χ. ενας φακελος ειναι movies, αλλος tv, ebooks, comic books, backup κτλπ. Αυτο εχει (τουλαχιστον) δυο πλεονεκτηματα. α) βαζεις διαφορετικο split level αναλογα με τη δομη των υποφακελων, β) στα docker apps δινεις δικαιωμα προσβασης μονο στους φακελους που ενδιαφερουν το καθε app (π.χ. το sickrage δεν εχει δουλεια να βλεπει τους φακελους με τα κομικ και τις ταινιες).
1. δεν το εχω κανει. Απο οτι ξερω, απλα παιρνεις το στικακι και τους σκληρους και τα βαζεις στο αλλο μηχανημα. Απλα θυμησου (ή γραψε καπου) ποιος σκληρος ειναι ποιος (δηλαδη ποιος ειναι data1,2,3 κτλπ...). Αν και νομιζω οτι πλεον κανει αυτοματα αναγνωριση, αλλα ενα σκονακι καλο ειναι να υπαρχει.
2. νομιζω οτι το xfs ειναι καλυτερο απο το προηγουμενο (reiserfs νομιζω λεγοταν).
3. αν βαλεις parity θα χασεις σε ταχυτητα εγγραφης (γιατι θα γραφονται δεδομενα ταυτοχρονα σε δυο δισκους), αλλα θα εισαι σιγουρος οτι αν σκασεις δισκος δεν θα χασεις τιποτα. Οποτε... "do you feel lucky, punk?"![]()
4. υπαρχουν προγραμματακια που μπορουν να συγκρινουν φακελους. Θυμαμαι ειχα παλια για windows ενα, δεν θυμαμαι πως λεγοταν. Παντως για το unraid δεν εχω δει τιποτα. Δεν σου κανει απλα να κανεις δεξι κλικ-properties και να συγκρινεις αριθμο αρχειων και συνολικο μεγεθος;
αν θα εχει μεσα μονο ταινιες, τοτε οντως δεν εχει νοημα να εχεις πανω απο ενα φακελο. Προφανως θα υπαρχει και ενας ξεχωριστος φακελος (σε disk share και οχι σε user share) με τα docker apps. Εσυ οριζεις σε ποσους δισκους απλωνεται το συγκεκριμενο user share (default νομιζω ειναι σε ολους).
Το unraid δεν ειναι φτιαγμενο (οπως το synology) να "βλεπει" ιντερνετ. Προφανως βεβαιως, αν καποιος εχει προσβαση στο lan σου θα μπορεσει να εχει προσβαση και στο unraid. Δεν ειναι ομως οπως το synology που εχει ειδικο login screen, dynamic dns υπηρεσιες κτλπ. Απο τη δουλεια οταν θελω να εχω προσβαση, μπαινω μεσω vpn.
Για Wake on Lan δεν το εχω ψαξει γιατι δεν με ενδιαφερει. Η εφαρμογη που εχω για android ειναι το controlR, το οποιο ειναι επι πληρωμη. Δεν κανει παρα πολλα πραγματα (οπως εχω πει και στο παρελθον, δεν υπαρχει τιποτα αντιστοιχο με dsfile), αλλα σου δινει πληροφοριες για το array και μπορεις να σταματας ξεκινας docker apps.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.