Unraid Home Server

εκανα reset το array και μπορεσα να βάλω τους 2 δισκους να κανουν preclear ταυτοχρονα.
λογικα θα παρει 2-3 μέρες, ελπιζω να ειναι έτοιμοι μεχρι την Κυριακη που θα έχω χρόνο για να δω πως θα τον στήσω.

παντως αυτο το URE (μας γιουχάρει κανονικα..) με έβαλε σε προβληματισμό.. να το στησω εξαρχής με dual parity,
λογο οτι οι δίσκοι θα είναι παραπάνω απο 6 (που μπορει να παρει το n54l) θα πρεπει να το στησω στο Define R3 και να προβώ στην αγορά νέας motherboard, cpu και μνημης.
οσο περισσοτερα μαθάινεις, τόσο περισσότερο ξοδεύεις.. για ολα αυτα φταίει ο avpap :p
αλλα αν στηθεί σωστά, θα πίνω Nikka, Yamazaki & Hibiki στο ονομα του!

αρα θα πρεπει να ψαχνω για φτηνη motherboard με πολλές sata..
:bebored:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

In this video, you will learn to setup and install essential plugins that take your unRAID server to the next level. You will learn to install and configure
Community applications
fix common problems
unassigned devices
system stats
s3 sleep
system temperature
nerd pack
system buttons

new since this video was made
tips and tweaks plugin (advanced users only)

1) ποια plugin θεωρείτε οτι κανουν την χρηση του unraid ευκολότερη;
μηπώς.. όσα περισσότερα plug ins βάζουμε, τοσο το συστημα επιβαρύνεται και τελικά δημιουργουν περισσότερα προβλήματα απο όσα λύνουν;
γιατι καποια απο αυτά που δειχνουν πολύ βασικά και χρήσιμα, δεν τα εχει εφαρμόσει η LimeTech σε κάποιο απο τα update του unRAID;

2) βρήκα το pcpartpicker.com οπου μπορεις να επιλέξεις motherboard με βάση ποσες sata διαθέτει, πολύ χρησιμο!
υπάρχει καποιο άλλο με ευρωπαικές τιμες / ;
γιατί αρκετοί χρησιμοποιούν τις ακριβές supermicro, έχουν κατι το ιδιαίτερο που θα χρειαστεί σε ενα cold storage server;
τι θύρα πρέπει να έχει η motherboard, για να βάλω μελλοντικά μια κάρτα για να έχω περισσοτερες sata για δισκους;
οσο περισσότερη μνήμη και cpu έχουμε, τόσο γρηγορότερα γίνεται το preclear των δίσκων και το rebuilt σε περίπτωση failed drive;
εχει νοημα η γρήγορη cpu και η πολύ ram σε cold storage server;
κουτί μάλλον θα ειναι το Define R3 οπως αυτο του naxian στο πρωτο ποστ.

απο το παραπάνω βίντεο μπορουμε να κανουμε WOL μόνο τα VM και όχι start up/WOL το UnRAID..
σωστά κατάλαβα;

1. Προσωπικα εχω βαλει τα ακολουθα
- advanced buttons
- command line tool
- community applications (προφανως!)
- nerd tools
- preclear disks
- unassigned devices
- unbalance
- user scripts

docker apps
- btsync
- cops
- couchpotato
- deluge
- sickrage
- dolphin
- handbrake
- jdownloader2
- plex
- rdp-calibre
- sabnzbd
- ubooquity

Θεωρω οτι το μονο πραγμα που θα επρεπε να φτιαξει η limetech ειναι ενας επισημος filemanager με γραφικο interface. Το θεωρω γελοιο να πρεπει να εξαρτασαι για απλα file commands ειτε σε πρωτογονα εργαλεια οπως ο midnight commander ειτε σε docker apps τριτων (dolphin, krusader).

απο το παραπάνω βίντεο μπορουμε να κανουμε WOL μόνο τα VM και όχι start up/WOL το UnRAID..
σωστά κατάλαβα;

ριξε μια ματια εδω. Μιλουν για plugin που βαζει σε sleep τον σερβερ. Το wake up μπορεις να το κανεις, οπως σου εχω ξαναπει, απο το ρουτερ σου. Τα vm μπορεις να τα ενεργοποιησεις/απενεργοποιησεις απο το γραφικο περιβαλλον του unraid.

Θεωρω οτι το μονο πραγμα που θα επρεπε να φτιαξει η limetech ειναι ενας επισημος filemanager με γραφικο interface. Το θεωρω γελοιο να πρεπει να εξαρτασαι για απλα file commands ειτε σε πρωτογονα εργαλεια οπως ο midnight commander ειτε σε docker apps τριτων (dolphin, krusader).

Από το στόμα σου και στης limetech το αυτί. Πραγματικά όταν έρχεσαι από Sy(xpe)nology όλα αυτά σου φαίνονται τόσο βασικά που απορείς γιατί δεν τα έχουν φτιάξει.

Από το στόμα σου και στης limetech το αυτί. Πραγματικά όταν έρχεσαι από Sy(xpe)nology όλα αυτά σου φαίνονται τόσο βασικά που απορείς γιατί δεν τα έχουν φτιάξει.
Γιατί νομίζεις δεν επιχειρούσα τόσα χρόνια να το δοκιμάσω;
για πρόγραμμα που πληρώνεις θεωρώ επιβεβλημένο ένα εύχρηστο και καλαίσθητο UI που σου παρέχει τουλάχιστον τις βασικές χρήσεις.
Νομίζω όμως ότι πλέον είναι σε καλό δρόμο. Ας ελπίσουμε ότι στο επόμενο θα δουν τις ελλείψεις και τα πιο βασικά και χρήσιμα plug ins θα τα ενσωματώσουν πχ το krusader, preclear, unassigned drives κτλ. στο πρόγραμμα.

για οποιον ενδιαφέρετε εδω δειχνει πως κάνουμε back up το unRAID FLASH DRIVE στο ίδιο το unRAID
(λογικά μετα θα το μεταφέρουμε σε ενα USB Stick για να έχουμε πραγματικό back up του flash drive)

1. Προσωπικα εχω βαλει τα ακολουθα
- advanced buttons
- command line tool
- community applications (προφανως!)
- nerd tools
- preclear disks
- unassigned devices
- unbalance
- user scripts

docker apps
- btsync
- cops
- couchpotato
- deluge
- sickrage
- dolphin
- handbrake
- jdownloader2
- plex
- rdp-calibre
- sabnzbd
- ubooquity

με αυτόν τον τρόπο στο 8:00 λεπτο, μπορώ να συνδέσω τους δίσκους απο το xpenology στο μηχάνημα που έχω στημένο το unRAID και να μεταφέρω τα δεδομένα ετσι;
ετσι θα γλιτώσω να έχω 2 μηχανήματα ανοιχτά και (ίσως) θα γίνει και πιο γρήγορη η μεταφορά των δεδομένων..
τελικά να βαλω απευθύας 2 parity δίσκο ή να ξεκινήσω με εναν και προσθέτω εναν δευτερο στο μέλλον; (φοβάμαι αυτο το URE..)

Screen_Shot_2017-06-01_at_16.23.53.png

στο unRAID έχει κάτι αντιστοιχο του Data scrubbing;

--- email notification ---
Dear user,

Data scrubbing on DS1815 has not been performed for a month. We recommend you perform data scrubbing to ensure data integrity.

Sincerely,
Synology DiskStation
--------------------------

=== Web interface notification ===

Data Scrubbing Reminder

Data scrubbing has not been performed for a month. We recommend
you perform data scrubbing to ensure data integrity. Click OK to
launch Storage Manager to manually perform data scrubbing on the
following volume(s):

Disk Group 1[Volume 1, Volume 2]
[ ] Don't show this again

στο hardware recommendation για controllers διαβάζω, αρα λογικα θα γίνεται αυτοματοποιημένα, που ομως;
Since parity sync/check can be done during times when your server is not being used, parity sync/check speed is less important.

Μόνο το parity check μπορώ να σκεφτώ. Επίσης μπορείς να κάνεις smart test αλλά αυτό έχει σχέση με την υγεία των σκληρών παρά με τα δεδομένα.

Μόνο το parity check μπορώ να σκεφτώ. Επίσης μπορείς να κάνεις smart test αλλά αυτό έχει σχέση με την υγεία των σκληρών παρά με τα δεδομένα.

ναι το ιδιο ειναι, έχει setting να κάνει αυτόματα parity check και smart test (quick & extended) πχ καθε μήνα μια φορά και να ξεκινάει στις 6 το πρωί;

ενδιαφέρον video απο τον linus.

τι λενε οι ειδικοί;

Είχα δει πρώτη φορά τέτοιο μηχάνημα στο podcast της Callie Lewis/luria petrucci. Πάνε χρόνια οπότε τα specs ήταν πιο ταπεινά. Νομίζω το είχα ποσταρει και στο νήμα ή στο θέμα γενικότερα.

Λίγο off topic ποιο hdd προτείνετε? Red 6 tb? Αλλά ειναι 5400ρπμ , 8 tb cold storage? 'Η κάποιο 7200 rpm ? Ταινίες, μουσική, διαφορά χρήση. Steaming μετά μεσο δικτύου

Ειναι πολυ σχετικο αυτο που λες. Θα μπει σε καποιο raid array; ειναι δεδομενα που δεν θελεις να χαθουν με τιποτα (αν βεβαιως ειναι ναι η απαντηση εδω, τοτε τιποτα δεν σε σωζει και θελεις backup ΚΑΙ cloud backup); Γενικα η εταιρεια backblaze δημοσιευει στατιστικα της δεδομενα απο τη χρηση της και ποσοι σκληροι της "χτυπησαν" ανα ειδος. Θεωρω οτι ειναι ενας καλος μπουσουλας. Προσωπικα, επειδη οι σκληροι μπαινουν μεσα στο unraid βαζω παντα οτι εχω ευκαιρο ή οτι πιο φτηνο βρω / tb χωρητικοτητας. 7200rpm ειναι παντως overkill για media, εκτος αν το εχεις ηδη ή αν το εχεις βρει σε καλη τιμη.

από ότι είδα ο red 6 tb έχει 2% fail αρκετά πάνω
αν και έχω τον 2tb red είναι πολύ ευχαριστημενος και σε θέμα θορύβου.
προς το παρών θα μπει σε pc, μετά μελλοντικά θα είναι σε nas (unraid or qnas or..)
θα έχει ταινίες και μουσική.
δεν χρειάζομαι 8τβ.. αλλά η τιμή είναι πολύ καλή. (προσωπικά αρχεία και κτλ.. αυτά γίνονται buck up! σε 2 τοποθεσίες. χειροκίνητα προς το παρών και cloud με 60 kbps upload δεν πας πουθενααααα)

Seagate Archive HDD v2 8TB --> 243 ευρω. πες τε μου γνώμη για αυτόν ?

από ότι είδα ο red 6 tb έχει 2% fail αρκετά πάνω
αν και έχω τον 2tb red είναι πολύ ευχαριστημενος και σε θέμα θορύβου.
προς το παρών θα μπει σε pc, μετά μελλοντικά θα είναι σε nas (unraid or qnas or..)
θα έχει ταινίες και μουσική.
δεν χρειάζομαι 8τβ.. αλλά η τιμή είναι πολύ καλή. (προσωπικά αρχεία και κτλ.. αυτά γίνονται buck up! σε 2 τοποθεσίες. χειροκίνητα προς το παρών και cloud με 60 kbps upload δεν πας πουθενααααα)

Seagate Archive HDD v2 8TB --> 243 ευρω. πες τε μου γνώμη για αυτόν ?
Πάρε δύο, τρεις τώρα που έπεσαν οι τιμές. 223

3 χρόνια εγγύηση.

το βαζω εδω γιατι ειναι σχετικο..

με το Docker στο synology, μπορω να εχω καποιον internet browser ωστε να μπω στο GUI του unRAID server;
πχ θελω να κλεισω το unRAID (τελειωσε το parity check), δεν ειμαι σπιτι και δεν εχω σετάρει ουτε εχω μάθει πως λειτουργει το OpenVPN..