Unraid Home Server

αν θελεις να κανεις το vpn στο unraid τοτε μπορεις να κανεις μονο αυτο, χωρις το duckdns, αφου εχεις ηδη ddns απο το ρουτερ/815. Θα πρεπει ομως να ανοιξεις την καταλληλη πορτα στο ρουτερ για το unraid. Αν το openvpn σου ζητησει κατα το στησιμο, να βαλεις ποια ddns χρησιμοποιεις θα βαλεις αυτη που χρησιμοποιεις τωρα απο τα synology.

Α μάλιστα! Αυτό αλλάζει τα δεδομένα. Θα το προσπαθήσω σήμερα αλλιώς το βλέπουμε κάποια στιγμή οπότε μπορείς.

τελικα ειμαι χακερ!
με hot spot απο το κινητο στο laptop για να ειμαι εκτος του τοπικου μου LAN, καταφερα και συνδεθηκα με openvpn και ειδα το GUI του unRAID αλλα και τα Shares!

ομως θα δοκιμάσω να το κάνω με το vpn plus app του synology router μου, λογικα θα ειναι καλύτερα ισως και πιο αξιοπιστο.

Ωραίος!

ρε συ ειναι πολύ ωραιος αυτος ο διάολος OpenVPN
βλεπω τα πάντα σαν να ειμαι σπίτι μου!
ενταξει το λέει και το όνομα virtual private network, αλλα αγνοούσα την ύπαρξη του και την ευκολία που παρέχει.

Για κάποιο λόγο ομως θέλω να το στήσω στο router μου.
ενας λόγος που σκέφτομαι ειναι οτι αν ειναι κλειστό το unRAID δεν θα μπορώ να το χρησιμοποιήσω, αφου ειναι εγκατεστημένο στο unRAID.

κανενας άλλος λόγος;
θέματα ασφάλειας;

τωρα μένει να μάθω να ανοίγω απομακρυσμένα το unRAID..

φαινεται οτι έχω δυο Docker Images αρα πρεπει να σβησω το ενα.

image.png

image.png

και μερικα screen για την σωστή εγκατάσταση του Docker

image.png

image.png

image.png

image.png

@avapap

αν σταματήσω το openvpn container δεν θα έχω απομακρυσμένο έλεγχο του unRAID..
αν σταματήσω το docker (που ειναι απαραίτητο για να τρέχει το openvpn container) πάλι δεν θα έχω απομακρυσμένο έλεγχο του unRAID..

Αν στήσω openvpn στο router μου, θα μπορώ να σταματάω το docker του unRAID όποτε θέλω
ή θα πρεπει και πάλι να τρέχει το docker + openvpn container για να έχω απομακρυσμένο έλεγχο στο unRAID;

αυτα τα MTU τι ειναι; να τα αφήσω στο default.. 1500;
This is the MTU size to use on the physical Ethernet interface. If left blank, the MTU will automatically be determined (by default 1500 bytes).

Last edited:
Αν στήσεις openvpn στο ρούτερ, μπορείς να μπαίνεις και να κάνεις στο unraid ότι θέλεις.

Αν στήσεις openvpn στο ρούτερ, μπορείς να μπαίνεις και να κάνεις στο unraid ότι θέλεις.

:music-smiley-005:

αυτό ηθελα να διαβάσω!

στην αρχη, μεχρι να καταλάβω οτι παντα πρεπει να ειναι το array > started,
το docker > enabled και το openvpn container > run, έφαγα τα νιάτα μου να ψάχνω γιατι την μια δουλεύει και την άλλη όχι..

τωρα το σεταρα με το που κανω start up το unRAID, να γινονται όλα τα παραπάνω αυτόματα.

Enable disk shares:
If set to No, disk shares are unconditionally not exported.
If set to Yes, disk shares may be exported. WARNING: Do not copy data from a disk share to a user share unless you know what you are doing. This may result in the loss of data and is not supported.If set to Auto, only disk shares not participating in User Shares may be exported.

κύριε avpap τα φώτα σας μην κάνουμε καμια μεγάλη μ@λ@κι@..

User Share Copy Bug

μια βοήθεια και για το UPS.

το UPS ειναι συνδεμενο με USB σε ενα synology, το οποιο έχει network UPS server.
πως πρέπει να το ρυθμίζω για να προστατεύει και το unRAID και να κλείνει πρώτα το unRAID και μετά το Synology.
εννοειτε οτι έχω συνδέσει και τις 2 τροφοδοσίες ρευματος (unRAID, Synology) πάνω στο UPS.

Screen_Shot_2017-06-23_at_16.25.41.png

Screen_Shot_2017-06-23_at_16.26.42.png

Screen_Shot_2017-06-23_at_16.27.04.png

για το θεμα με τα disk share:
το συγκεκριμενο bug δεν το γνωριζω, αλλα θυμαμαι να διαβαζω να μην αντιγραφουμε απο disk share σε user share. Εχουν απολυτο δικιο, αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν χρειαζεται. Copy/move απο disk share σε disk share εχει νοημα ωστε να αδειασεις εναν σκληρο και να γεμισεις εναν αλλον. Δεν μπορω να φανταστω καποια περιπτωση που εχει νοημα μεταφορα disk share->user share. Το ιδιο πραγμα (μεταφορα απο δισκο σε δισκο) κανει πολυ ωραια και το plugin unbalance.

Γενικα προταση μου, οποτε μεταφερεις αρχεια προς το unraid, να χρησιμοποιεις τα user shares. Οποτε μεταφερεις αρχεια εσωτερικα στο unraid (απο εναν σκληρο σε αλλον) να χρησιμοποιεις ειτε το unbalance ειτε τα disk shares.

λιγο μπερδεμενα τα πραγματα...

τωρα εχω 1 δισκο και θελω να τον γεμισω απο το 1 εως το 150 πχ και να έχει λιγο ελευθερο χώρο.
μετά που θα βάλω τον δευτερο δίσκο (data) θελω να έχει απο το 151 εως το 300 και λίγο ελεύθερο χώρο.
στον τρίτο δίσκο (data) θελω να έχει απο το 301 εως το 450 και λίγο ελεύθερο χώρο.
κτλ

ετσι αν χτυπησει πχ ο δίσκος 2 (και δεν γίνει σωστο rebuilt) θα γνψρίζω οτι έχω χάσει απο το 151 εως το 300..

αυτο θέλω να κάνω, οποτε αν το unbalance ή ότι άλλο, πετάει το δεδομένα μου σε οποιο δίσκο θέλει, θα πρέπει να το απενεργοποιησω.
τωρα τα μεταφέρω απο το xpenology στο disk1 > Movies > Collection > Blu..

οκ, εισαι ειδικη περιπτωση επειδη θελεις να ξερεις σε ποιον δισκο βρισκεται το καθε νουμερο spindle. Εσυ λοιπον θα ασχοληθεις μονο με disk shares. Απλα φροντισε καθε φορα που βαζεις εναν κενο δισκο μεσα στο unraid, να τον κανεις include στο user share movies, ωστε να πηγαινει και να φτιαχνει τον φακελο movies. Βεβαιως το ιδιο ακριβως πραγμα που θελεις να κανεις γινεται ως εξης. Βαζεις στο user share επιλογη fill level = most free space και αντιγραφεις απο xpenology -> user share movies

οκ, εισαι ειδικη περιπτωση επειδη θελεις να ξερεις σε ποιον δισκο βρισκεται το καθε νουμερο spindle. Εσυ λοιπον θα ασχοληθεις μονο με disk shares. Απλα φροντισε καθε φορα που βαζεις εναν κενο δισκο μεσα στο unraid, να τον κανεις include στο user share movies, ωστε να πηγαινει και να φτιαχνει τον φακελο movies. Βεβαιως το ιδιο ακριβως πραγμα που θελεις να κανεις γινεται ως εξης. Βαζεις στο user share επιλογη fill level = most free space και αντιγραφεις απο xpenology -> user share movies
Οκ θα το δω και αυτό αλλά αν έχεις να προτείνεις κάτι που να γνωρίζω τι έχει ο κάθε δίσκος, δεν έχω πρόβλημα πχ να έχει μπερδεμένα τα νούμερα..

Εξάλλου δεν έχουν κυκλοφορήσει όλα με αριθμητική σειρά. Πχ από το 1 έως το 150 μπορεί να λείπουν 40-50 νούμερα πχ 26, 38, 45, 67 κτλ αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς μπορεί να κυκλοφορήσει το 26 τον άλλο μήνα πχ.
Και αν δεν έχω ελεύθερο χώρο στον disk 1 που ανήκει το 26 θα πρέπει να μετακινήσω μερικά νούμερο από το τέλος στον disk 2. Εκτός και αν υπολογίσω τον χώρο που θέλουν 150 (εξάλλου δεν είναι τυχαίο το 150...) αλλά και πάλι κάποιοι τίτλοι κυκλοφορούν σε 2 ή και 3 blu..

Για να μην σε μπερδεύω απλά θέλω με κάποιον τρόπο να γνωρίζω τι έχει μέσα ο δίσκος 1, δίσκος 2 κτλ σε περίπτωση που χτυπήσει...

Το πως θα το πετύχω αυτό δεν με απασχολεί και ούτε θέλω να τα έχω πχ με σειρά 1 εως 150 κτλ απλά είναι ένας τρόπος που βρήκα για να γνωρίζω τι εχει ο κάθε δίσκος.

Οπότε θέλεις μιλάμε
Ευχαριστώ και πάλι

αυτο που ειπα ειναι για να πετυχεις το ιδιο ακριβως πραγμα. Γεμιζεις τον disk1. Μετα βαζεις τον disk2 και το unraid τα παει μονο του εκει, αφου εκει εχει διαθεσιμο χωρο κτλπ. Φροντισε μονο, οπως σου ειχα πει να ρυθμισεις σωστα το split level. 21:30 θα ειμαι σπιτι, οποτε αν θελεις παρε με τοτε.

ταλαιπωρουμαι με αργη ταχυτητα parity check και ψαχνοντας επεσα πανω σε αυτο. Για την ιστορια, το παριτι τσεκ ξεκινουσα στα 80-100MB/sec και μετα επεφτε στα 15 και καποια στιγμη (3-4 τερρα μετα) ανεβαινει παλι. Βαζοντας τις ρυθμισεις του λινκ, το 15 εγινε 50-60, αλλα και αυξηθηκε το cpu load / memory usage. Εχω την εντυπωση οτι οι default ρυθμισεις ειναι για hardware πολυ χαμηλων δυνατοτητων και αλλαζοντας τις τιμες πεφτει πιο πολυ βαρος στη μνημη/cpu. Δεν το εχω ψαξει παρα πολυ οποτε δεν θελω να παρω στο λαιμο μου κοσμο. Σε εμενα παντως φαινεται να εκανε δουλεια και ξεφυγα απο την τραγικη ταχυτητα που ειχα. Οταν τελειωσει (αυριο!) το parity check θα δοκιμασω να κανω μεταφορες αρχειων, οπου και εκει σε καποια σημεια ειχα τραγικες ταχυτητες. Πιστευω οτι ειναι θεμα σκληρων/καλωδιων/mobo γιατι δεν το ειχα το θεμα αυτο, αλλα το απεκτησα πριν 3-4 μηνες.

χρειαζεται να κανουμε parity check καθε μήνα;
στα synology καθε μηνα σου εμφανίζει μια ειδοποιηση για να κάνεις data scrubbling

φανταζομαι κατι αντίστοιχο θα ειναι το και το parity check στο unRAID.

οσο για το UPS μεσω synology server, παρολο που δειχνει πληροφορίες, αναφέρει Lost communication, αλλα μικρό το κακό αφου το unRAID δεν θα μένει ανοιχτό.

image.png

Last edited: