Unraid Home Server

προσωπικα εγω κανω parity check οποτε το θυμαμαι :) Δεν υπαρχει καποια επιλογη να γινεται αυτοματα.

Βρηκα κατι ακομα ενδιαφερον! Με λιγα λογια βρισκεται εδω

Κατεβαζουμε αυτο το αρχειακι, κοβουμε την καταληξη ωστε να ληγει σε .sh και το κανουμε copy στο flash drive του Unraid. Μετα παμε, ειτε απο command line ειτε μεσω telnet και το τρεχουμε. Αυτο τι κανει; Κανει μικρα parity check αλλαζοντας τα tunables στα disk settings και μετραει την ταχυτητα. Στο τελος βγαζει μια αναφορα και σε ρωταει αν θελεις να κρατησεις τα παλια σου ή να βαλεις τα καινουρια. Μετα χρειαζεται stop/start το array για να παρει τις καινουριες επιλογες. Καλο θα ηταν να κλεισετε ολα τα apps που τρεχουν, ωστε π.χ. μην παει ο plex server να κανει refresh και μπερδεψει το τεστ.

Προσωπικα εβαλα τις default επιλογες και ειδα αισθητη βελτιωση στην ταχυτητα. Υποψιν οτι θα δειτε αυξηση στην χρηση ram (κυριως) και cpu (λιγοτερο ομως νομιζω). Επισης, ισως ασχετο, αλλα βλεπω πολυ πιο "σταθερες" ταχυτητες οταν κανω μεταφορα αρχειων μεσω του midnight commander. Στο dolphin και στο krusader εχω συνεχη ανεβοκατεβασματα. Στο MC κολλαει στο 40MB/sec.

Δοκιμαστε και γραψτε εντυπωσεις!
 
Στο δικό μου μέσω xpenology με remote folder βλέπω 80mb/sec αλλά δεν κάθομαι από πάνω να δω τι κάνει μετά.

Μέχρι τώρα όμως πάει σφαίρα.
Με ένα δίσκο data και ένα parity
 
Στο δικό μου μέσω xpenology με remote folder βλέπω 80mb/sec αλλά δεν κάθομαι από πάνω να δω τι κάνει μετά.

Μέχρι τώρα όμως πάει σφαίρα.
Με ένα δίσκο data και ένα parity
Τα 80 τα βλέπεις σε μεταφορά από xpenology προς unraid ή σε εσωτερική μεταφορά του unraid?
 
Στο δικό μου μέσω xpenology με remote folder βλέπω 80mb/sec αλλά δεν κάθομαι από πάνω να δω τι κάνει μετά.


Μέχρι τώρα όμως πάει σφαίρα.
Με ένα δίσκο data και ένα parity


εσωτερική μεταφορά πως μπορώ να κάνω αφου εχω ΕΝΑ δίσκο data. το move γινεται instant και copy το ιδιο αρχειο σε αλλο folder δεν υπάρχει λογος να το κάνω.

ευτυχώς ακομα δεν ειδα το μειονέκτημα του unRAID, λογικά θα το δώ, οταν βάλω και δευτερο δισκο data.
ειδομεν..
 
Ριχνοντας μια ματια στα βιντεακια που ανεβασε ο auteur απο τον spaceinvader (εχει κανει πραγματικα εξαιρετικη δουλεια ο τυπος)

επεσα πανω σε αυτο

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Το ακολουθησα και πρεπει να πω οτι ηταν η πρωτη φορα που καταφερα (με τις οδηγιες του) να σηκωσω vm. Ειναι πραγματικα πανευκολο! 2-3 πραγματα πρεπει να προσεξει κανεις (που αλλοι στους οδηγους τους δεν τα ανεφεραν ομως!) και ειναι παιχνιδακι. Δοκιμασα ηδη windows 7, ubuntu 16 και τωρα κανω windows 10. Με "πληρες" vm (και οχι docker apps) εχει κανεις στη διαθεση του ολο το οικοσυστημα εφαρμογων του συγκεκριμενου λειτουργικου και ετσι οι περιορισμοι σχεδον εξαλειφονται. π.χ. δεν δουλευει πλεον το rclone (για amazon cloud drive); ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! βαζουμε την επισημη εφαρμογη του amazon cloud drive, κανουμε mount τα user shares του unraid και δουλευουν ολα τελεια.

Το κακο ειναι οτι τρωγοντας ερχεται η ορεξη και ο g1820 μου δεν την πολυπαλευει. Σκεφτομαι αναβαθμιση σε i3 γιατι εστω και 1 VM windows να σηκωσω σεεεερνεται.
Σας το συστηνω να το δοκιμασετε ακομα και για τον χαβαλε σας μιας και ειναι πραγματικα πανευκολο!
 
(που αλλοι στους οδηγους τους δεν τα ανεφεραν ομως!)

αυτο ξαναπέστο...
για καποιο λόγο αρκετοί δεν τα λενε ολα step by step και μετά αναρωτιόμαστε γιατι δεν δουλεύει..

ο τυπος με απλα λογια εξηγεί και τι ειναι το docker καθως και τις διαφορες απο τα vm.
ο μονος λόγος που σκεφτομαι καποιος να θελει vm και οχι docker ειναι αν δεν υπαρχει πακετο για να τρεξει την εφαρμογη που θελει μεσα απο το docker.

πολυ καλος και ο οδηγος του spaceinvader για το docker!

καποια στιγμη θα ξαναδω τον οδηγο για να στησω σωστα το Krusader και να εχω ολες τις συντομευσεις που χρειαζομαι.
for the record το unraid για 12 δισκους κοστιζει 81,45 .
οχι φθηνο αλλα πιστεύω οτι θα μου λύσει το θεμα της αποθηκευσης.

ευχαριστώ πολυ και τον φίλο avpap που με βοήθησε να το στησω!
 
εχω αρχισει να ονειρευομαι gaming vm με steam και gamestream στο nvidia shield. Αλλα εκει το οικονομικο πακετο ανεβαινει πολυ. Θελει cpu, gpu και καινουρια mobo που να υποστηριζει iommu (hardware passthrough για την gpu). Οποτε.. Δεν :)
 
Έχεις χρόνο για gaming?
Μπράβο!

Ενα ps3 είχα πάρει πριν 6+ χρόνια και θέμα να έχει αναψει 30 ώρες..

Εγώ δύο χρόνια τώρα πάλευα, να βρω ελεύθερο χρόνο και διάθεση για να συμμαζευτω σε εναν σερβερ.

Ψάξε τον Linus έχει κάνει αυτό που θέλεις.

Πότε δεν κατάλαβα τι ακριβώς κάνει αυτό το shield με τα games..?? Κάνει stream το game στην τηλεόραση που είναι συνδεμένο, οπότε αντί να παίζεις στην οθόνη του pc, παίζεις στην τηλεόραση; και γιατί να μην πάρεις ενα ps4, Xbox τοτε;
 
δεν εχω, αλλα γουσταρω την ιδεα οτι θα γινεται ολο αυτο το πανηγυρι. Σε ενα wii που ειχα, εκατσα βρηκα rom, το εσπασα, πηρα απο φιλο συμβατα χειριστηρια... και τελικα επαιξα μιση ωρα και το παρατησα :)

Το shield αυτο ακριβως κανει, δουλευει ως client και παιζεις παιχνιδια pc (συμβατα, αλλα η λιστα ειναι αρκετα μεγαλη) στην τηλεοραση καθισμενος στον καναπε. Ο linus αν θυμαμαι καλα εχει κανει κατι ακομα πιο extreme. Ενας unraid server με 2 windows vm που παιζουν ταυτοχρονα παιχνιδια :)
 
δεν εχω, αλλα γουσταρω την ιδεα οτι θα γινεται ολο αυτο το πανηγυρι. Σε ενα wii που ειχα, εκατσα βρηκα rom, το εσπασα, πηρα απο φιλο συμβατα χειριστηρια... και τελικα επαιξα μιση ωρα και το παρατησα :)

:flipout:
και εγω το ιδιο εκανα με το ps3, εφαγα μερικα απογευματα πως να το σπασω.. στην αρχη ειχαν κατι usb stick που αγοραζες και επρεπε να ειναι συνδεμενα συνεχεια στο ps3..
μετα απο καιρο γινοταν και με απλο firmware update.. αλλα υπηρχαν 523 firmware και επρεπε να διαλεξεις το σωστο και να κανεις την διαδικασια σωστα, αλλιως brick και το πετουσες.

ειχα βαλει μερικα παιχνιδια για δοκιμη και μετα το παρατησα.. που να βρεις 3-4 ωρες μαζεμενες για να κατσεις να παιξεις :)
 
...
Το κακο ειναι οτι τρωγοντας ερχεται η ορεξη και ο g1820 μου δεν την πολυπαλευει. Σκεφτομαι αναβαθμιση σε i3 γιατι εστω και 1 VM windows να σηκωσω σεεεερνεται.
Σας το συστηνω να το δοκιμασετε ακομα και για τον χαβαλε σας μιας και ειναι πραγματικα πανευκολο!

εχω αρχισει να ονειρευομαι gaming vm με steam και gamestream στο nvidia shield. Αλλα εκει το οικονομικο πακετο ανεβαινει πολυ. Θελει cpu, gpu και καινουρια mobo που να υποστηριζει iommu (hardware passthrough για την gpu). Οποτε.. Δεν :)

... Ο linus αν θυμαμαι καλα εχει κανει κατι ακομα πιο extreme. Ενας unraid server με 2 windows vm που παιζουν ταυτοχρονα παιχνιδια :)

Χεχ είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με IOMMU ακόμα και σήμερα
Και γενικά ένας ι3 εάν θες VMs δεν είναι αρκετός, θα θές ryzen με μπόλικη RAM
Ενώ τελικά, δεν θες να κάνεις όλα αυτά πάνω σε ένα file server. Άσε το file server να κάνει τη δουλεία του.
 
Χεχ είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα με IOMMU ακόμα και σήμερα
Και γενικά ένας ι3 εάν θες VMs δεν είναι αρκετός, θα θές ryzen με μπόλικη RAM
Ενώ τελικά, δεν θες να κάνεις όλα αυτά πάνω σε ένα file server. Άσε το file server να κάνει τη δουλεία του.

κατι τετοια διαβαζω και μαλλον θα εγκαταλειψω την ιδεα. Σκεφτομουν το windows vm γιατι ηθελα να εχω comicrack στο unraid, αλλα να σηκωνεις vm και να τρως ενα σωρο πορους απο το συστημα μονο για μια εφαρμογη, ψιλοχαζομαρα μου φαινεται. Το ubuntu το τρεχει πολυ καλυτερα απο τα windows, οποτε αν χρειαστω καποια αλλη εφαρμογη πιστευω ανετα θα κανω τη δουλεια μου απο εκει. Σκεφτομαι ομως σοβαρα εναν 250αρι ssd cache drive οχι τοσο πολυ για τις μεταφορες, οσο για να μπουν εκει πανω ολα τα docker apps, το docker image και ο,τι vm εχω.
 
το comicrack δεν μπορει να μπει με docker;

πάντως συμφωνώ με τον tmjuju
Άσε το file server να κάνει τη δουλεία του.

για τον ssd νομιζω ειναι καλή ιδεα.

εμενα με τρώει (οταν ξαναμαζέψω μερικα ) κανενα σωστό κουτι με sata cages και μια νεα μητρική (8+ sata), cpu και ram.
αλλα θέλω να ειναι και ωραιο με απλές γραμμες οπως αυτα της fractal design και όχι σαν αυτα με window, led, πολλές γωνίες και τρύπια εξατμίση... :p

νομιζω οτι δύσκολα θα βρω κατι..
 
το comicrack δεν νομιζω να υπαρξει σε docker, γιατι ειναι εφαρμογη μονο σε windows. Αυτο σημαινει οτι για να μπει σε docker app θα πρεπει να παρουν και κομματι του λειτουργικου, το οποιο ειναι "κλειστο" και επι πληρωμη, οποτε δεν παιζει.

αυτα με το καινουριο κουτι και τα cages το σκεφτομουν εδω και παρα πολυ καιρο, αλλα ολο το τσιγκουνευομαι... σκεφτομαι, "αφου το υπαρχον setup δουλευει, για ποιο λογο να σκασω και αλλα χρηματα;" και καπως ετσι το αφηνω. Ειναι ο σερβερ χωμενος κιολας κατω απο ενα γραφειο και δεν τον βλεπει κανενας, οποτε.....
 
η lian li ειχε κατι πρακτικα κουτια, αλλα δεν ξερω αν θα σου αρεσαν.. φοβερα πρακτικα, με απειρες θεσεις για σκληρους, αλλα ακριβουτσικα και απο designa.. χ*σε μεσα... σαν μικρα ψυγεια ηταν :)
 
η lian li ειχε κατι πρακτικα κουτια, αλλα δεν ξερω αν θα σου αρεσαν.. φοβερα πρακτικα, με απειρες θεσεις για σκληρους, αλλα ακριβουτσικα και απο designa.. χ*σε μεσα... σαν μικρα ψυγεια ηταν :)

παλιότερα ειχα lian li, καλά ειναι αλλα οι σκανδιναβοί στο design ειναι καλύτεροι.
γενικά οι απλές γραμμες μου αρέσουν.

τωρα για το κουτί..
(αν και μάλλον δεν σε νοιαζει ιδιαίτερα αν χάσεις αρχεία απο το pool..)
πολλές φορές χάνουμε δεδομένα απο σφάλματα καλωδίων sata, τροφοδοτικών και από υπαιτιότητα του χρήστη πχ delete
παρά απο fail των δίσκων. μεταφέρω σχόλια που διάβασα στο unraid forum

οποτε ενα σωστό κουτι με sata cages και σωστή τροφοδοσία, για μεγάλους file server ειναι must.

There is no brand name cable that is considered the best that I am aware of. I buy my cables from Monoprice. They have very good prices and I have been happy with the quality. I bought a bunch of locking cables from them several years ago and still have a good supply. They work nicely. They are "IO Gear" branded, although when I bought them it did not advertise a brand name.

As far as the case, There are 5 basic options ...

1 - A big rack mounted monster. Norco or Supermicro (often obtained on ebay). These have the drive cages built in, and are well-priced and relatively popular for big arrays. I personally do not have a rack to mount such a thing. So for me it would take up a lot of floor space. I hear a lot of complaints about the noise levels, but is a good option for many.

2 - A case that have a bunch of 5.25" drive slots, for example Antec 900/1200. You can install 3/4 5in3 cages*(like*SuperMicro CSE-M35T-1B) for 15/20 drives. Not as easy to find any more. I have a Sharkoon Rebel 12 case like this, and I love it. Small footprint, easily moved, good cooling. And an Antec 900 for my backup server. Both work great. I like this style case with cages best of all.

3 - A tower case with some accommodation for drives. They angle them for easier access to the cable connections, some sorts of rails or trays, and may include some cable management features. I'd put the R3 in this category. They are not my favorite*because you are still having to take the computer apart and touch the cables every time you want to swap drives. Risk to the cabling is reduced but*not eliminated. A big change involving 3 or 4 drives I can do in 5*minutes with 0 risk, would easily take an 30*mins to an hour and could easily result in a dropped disk and need to rebuild. This type of case may be ok for smaller numbers of disks - maybe 4-5, but I am not a big fan of loading up such a case with lots of drives.

4 - A traditional case with no cages or special accommodates for drives. You screw them into the case, maybe using adapters to mount 3.5" drives in 5.25" slots. These are awful! Accessing cabling is difficult. You are going to constantly have cable problems. Every time you add or exchange disks you will create a risk of creating intermittent problems which result*wasting nights and weekends to sort it out. Using it for a 3*drive array is ok, but I'd not try to do more.*

5 - An innovative approach would be to buy the 5in3s and keep them external to the case. My backup server with 15 drives isn't big enough, so I have 2 5in3s sitting nearby powered by a PSU pigtail, and utilizing a controller with external SFF-8088 plugs.*I'm thinking you could take four of them and create a "quad" that gets screwed together with some ingenuity and use that for ALL of your array disks. The computer itself could be small and perhaps only include the SSD, USB disk, and controller card(s).Not every person could accommodate such a configuration, but I think it is viable in many situations. And it would be almost portable!

A note on the 5in3 cages. Drives are 100% externally replaceable. You don't even see a wire. Replacing a disk means shutting*down, removing the disk tray, unscrewing 4 screws that secure the drive to the tray, installing the new disk into the tray with the 4 screws, and sliding it into the cage. Takes 2*minutes. You know you have not rattled any wires. There are other advantages. While one drive is not that heavy, put 15 or*20 of them in a case and it can give you a hernia. With the drive cages, , you can literally remove every drive, and then the server is not too heavy to pick up and move to a workbench or relocate to another location. You can then carry the drives separately and reinsert.*

Most of these units support hotswap, meaning you can add or remove to a running server. But I never use them for hotswap, I shutdown and do what I need to do, without opening the case.*

Cheers!

οπότε ψάχνω για κανένα κουτί απο την 2 κατηγορία ή απο την 5 κατηγορία.

καμια πρόταση;
 
Last edited:
Έχω το Fractal Node 304 με 6 θέσεις για σκληρούς (μπορείς να βάλεις + 1 ακόμα SSD στο πλάι, το έχω δει σε φωτο) και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είχα και το Node 804 αλλά τελικά δεν θα χρειαζόμουν 8 θέσεις και το επέστρεψα.
Είναι πολύ βολικά κουτιά που μπορούν να κρυφτούν εύκολα, με εξαιρετικές δυνατότητες και το πολύ σημαντικό του να είναι σχεδόν αθόρυβα. Τώρα αν θες πάνω από 8 θέσεις πρέπει να πας σε μεγαλύτερες λύσεις.
 
Έχω το Fractal Node 304 με 6 θέσεις για σκληρούς (μπορείς να βάλεις + 1 ακόμα SSD στο πλάι, το έχω δει σε φωτο) και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είχα και το Node 804 αλλά τελικά δεν θα χρειαζόμουν 8 θέσεις και το επέστρεψα.
Είναι πολύ βολικά κουτιά που μπορούν να κρυφτούν εύκολα, με εξαιρετικές δυνατότητες και το πολύ σημαντικό του να είναι σχεδόν αθόρυβα. Τώρα αν θες πάνω από 8 θέσεις πρέπει να πας σε μεγαλύτερες λύσεις.

και εσύ "δικός μας"..

ήδη έχω το fractal design R3 και λεω να πάω σε κάποιο που να δέχεται 5 in 3 cages για να μην έχω θέματα με τα καλώδια.
Καθώς αρκετοί στο forum του unRAID λένε οτι τα περισσότερα προβλήματα parity check δημιουργούνται από τα καλώδια και την τροφοδοσία.
εννοείτε οτι ο σέρβερ ειναι πάνω σε ups που δίνει ημίτονο (αν και δεν νομίζω να έχει τόσο σημασία να δίνει ημίτονο, αλλά αφού το έχω.. ειναι καλύτερα)
 
@newlynx οταν εννοεις οτι ειναι αθορυβα κουτια, αυτο που οφειλεται; μεγαλους ανεμιστηρες ή κατι αλλο; Επισης, πως τα παει απο θερμοκρασια; με τρομαζει λιγο ο συνδυασμος πολλοι σκληροι σε μικρο ογκο.

Το 304 ειναι πραγματικα πολυ ωραιο κουτακι, αλλα ειναι mITX, ενω αυτη τη στιγμη εχω atx. To R3 ή κατι αντιστοιχο του μοιαζει πιο ευκολο στη συναρμολογηση (λογω μεγαλου μεγεθους), ενω οι "δισκοι στο πλάι" ειναι σαφως πιο ευκολοι στην αλλαγη απο το κλασσικο στησιμο. Τα cages ειναι παρα πολυ ωραια λυση (εχω ενα 2x5.25 to 3x3.5), αλλα ειναι πανακριβα. Το bulletpoint 5. απο το post του auteur τα σπαει! Θα ηθελα πραγματικα να δω φωτο απο τον σερβερ του τυπου. Φανταζομαι κατι σε φρανκενσταιν με καλωδια να κρεμονται :)