Unraid Home Server

Γράφω μόνο για να σας πώ ότι σας πήρα τώρα χαμπάρι!
Τρέχω unraid latest stable απο το τέλος του 2015 και είμαι 100% ευχαριστημένος!

Φυσικά με dockers και ένα VM για δουλειές εκτός σπιτιού κυρίως.

Έχει στήσει κάποιος dns server?

να ρωτησω, γιατι ψαχνεσαι για κουτι; το R3 βλεπω οτι εχει 8 εσωτερικες θεσεις και εχει και 2 Χ 5.25 (οπουβαζεις ενα cage και εχεις αλλους 3 σκληρους).
You ask a LOT of questions...

Καλύτερο airflow, τα φίλτρα καθαρίζονται χωρίς να βγάζεις βιδες, Dust filter στο κάτω μέρος, 140mm fan τα οποία είναι αθόρυβα (οχι ότι αυτά που έχει τωρα 120mm δεν είναι) καλύτερο cable management, θέλω να ξεφορτωθώ την τεράστια gpu, για να έχω usb3 στο πάνω μέρος, δεν γνωρίζω αν το τροφοδοτικό μου είναι single rail (ενδεικνύεται για unraid)

Αν και να σου πω την αλήθεια, πιο πολύ θα ήθελα άλλους 2 archive δίσκους, για να έχω 2 δίσκους parity και τον άλλο για data... Απλά σκεφτόμουν μήπως πέσουν οι τιμές στους δίσκους.

Γράφω μόνο για να σας πώ ότι σας πήρα τώρα χαμπάρι!
Τρέχω unraid latest stable απο το τέλος του 2015 και είμαι 100% ευχαριστημένος!

Φυσικά με dockers και ένα VM για δουλειές εκτός σπιτιού κυρίως.

Έχει στήσει κάποιος dns server?

εισαι παλιουρας και τωρα μας πηρες ειδηση; τσκ τσκ τσκ.. απαραδεκτος :)

με dns server δεν ασχοληθηκα ποτε. Για πες.. τι μηχανημα εχεις και (μιας και ειναι το θεμα των ημερων μας εδω :) ) σε τι κουτι ειναι.

εισαι παλιουρας και τωρα μας πηρες ειδηση; τσκ τσκ τσκ.. απαραδεκτος :)

με dns server δεν ασχοληθηκα ποτε. Για πες.. τι μηχανημα εχεις και (μιας και ειναι το θεμα των ημερων μας εδω :) ) σε τι κουτι ειναι.
+1

θα έπρεπε να τον ρωτήσεις ποιανού παιδί είναι;

Αλλά τελικά είναι ο παλιουρας του χωριού.. Απαράδεκτος

Αυτά τα dns self service που αυτοεξυπηρετουνται; τι κάνουν; τα θέλουμε;

Τον είχα στη δουλειά και τον άλλαξα με έναν πιο απλό αφού ήταν overkill για εκεί.
Το κουτί δε χωράει και έχει ξεχειλίσει!
Αφού δουλεύει δε δίνω δεκάρα.

Η φωτογραφία είναι παλιά και έχουν φτιάξει λίγο τα πράγματα αλλά γενικά είναι έτσι.

Kc99SsU.jpg

Model: HP Z230 SFF DIP35AV
M/B: Hewlett-Packard - 1906
CPU: Intel� Xeon� CPU E3-1230 v3 @ 3.30GHz
HVM: Enabled
IOMMU: Enabled
Cache: 1024 kB, 256 kB, 8192 kB
Memory: 12 GB (max. installable capacity 32 GB)
Network: eth0: 1000 Mb/s, full duplex, mtu 1500
Kernel: Linux 4.9.30-unRAID x86_64
OpenSSL: 1.0.2k
Uptime: 29 days...

Τον είχα στη δουλειά και τον άλλαξα με έναν πιο απλό αφού ήταν overkill για εκεί.

Η φωτογραφία είναι παλιά και έχουν φτιάξει λίγο τα πράγματα αλλά γενικά είναι έτσι.

Kc99SsU.jpg

α. υποθετω το ολο rack ειναι στη δουλεια και απλα μας δειχνεις πως ειναι ο σερβερ ή εχεις ολο το rack σπιτι; Γιατι αν το rack ειναι σπιτι, εχουμε ΠΟΛΛΕΣ αποριες :)

β. μην βαζεις τετοιες φωτο ετσι... βαλε και καμμια προειδοποιηση νωριτερα.. ο auteur θα εχει παθει ηδη δυο εγκεφαλικα. Πριν ειχαμε ολοκληρη συζητηση για το αν πειραζει να βιδωσει μονο με δυο βιδες τους σκληρους πανω στο tray.... και ερχεσαι εσυ με κουτι ανοιχτο και χυμα τους σκληρους :D

Αυτό είναι σπίτι.
Στη δουλειά έχω μόνο ένα ραφάκι που έχω πάνω ρούτερ, modem, switch.

Νέα κατοικία που προσπάθησα να τα φτιάξω όλα σωστά.

Μέσα υπάρχουν όλα...
server, ups, NVR με PoE, modem, router(mikrotik), ενισχυτής TV με τα splitter/injector του, switch gigabit, 2 patch panel για τερματισμό των καλωδίων του σπιτιού και γεφύρωμα των τηλεφώνων

Kc99SsU.jpg

ασυμμάζευτα συμμαζεμένω και σίγουρα σεσημασμένο σε βρίσκω ;)

βλεπω κάνει και καφέ.. αυτο απο τα αριστερά υδρόψυξη φαντάζομαι.. :p

το rack αυτο το θέλω! για πες τιμή ψιθυριστά.. εκει μέσα απο ζέστη πως πάει;

χθες μάλιστα που συμμάζευα σκεφτηκα μηπως ξαναφτίαξω το δικτυο που εχω φτίαξει (μόνος μου) με ενα τρυπάνι οπου τρύπησα ολους τους τοιχους για να εχω κυκλικό δίκτυο.
ειναι και το σπιτι σε (π) οποτε βόλεψε... στο κενο του π ειναι η ταράτσα και κακώς περασα απλα το καλώδιο χωρίς να βάλω ενα μπριζακι για να εχω δικτυο και εκει (το προορίζω για θερινό σινεμά)

Αυτό είναι σπίτι.
Στη δουλειά έχω μόνο ένα ραφάκι που έχω πάνω ρούτερ, modem, switch.

Νέα κατοικία που προσπάθησα να τα φτιάξω όλα σωστά.

Μέσα υπάρχουν όλα...
server, ups, NVR με PoE, modem, router(mikrotik), ενισχυτής TV με τα splitter/injector του, switch gigabit, 2 patch panel για τερματισμό των καλωδίων του σπιτιού και γεφύρωμα των τηλεφώνων

α οκ.. ετσι εξηγειται. Ολα σε ενα συμμαζεμενα. Αν καταλαβαινω καλα εχεις δικτυωση ethernet και στα δωματια. Αυτο ειναι κατι που το ζηλευω απιστευτα!! Υποθετω ολο το rack ειναι στο υπογειο, οποτε η θερμοκρασια που ζηταει ο φιλςο auteur δεν θα ειναι ενδεικτικη

όντως είναι στο υπόγειο και έχω ανοιχτή πόρτα γιατί δεν έχω ασχοληθεί να βάλω ανεμιστήρες
θερμοκρασίες φυσιολογικές

είναι στη λίστα με τις δουλειές αλλά πολύ χαμηλά!

Αυτό αριστερά είναι φίλτρο νερού με βρυσάκι στην κουζίνα και στον όροφο.

Με υδρόψυξη έπαιξα παλιά, εποχές που βάζαμε ψυγείο απο ford transit και μπλοκ του "eleven" αν ειστε αρκετά μεγάλοι για να γνωρίζετε :p
Πλέον μόνο με αέρα.

To rack το βρήκα 160 ευρώ και είναι 22u με 45εκ βάθος αν θυμάμαι καλά.
Ήταν τρελή προσφορά και το χτύπησα κατευθείαν μόλις το βρήκα.

Ότι άλλο θέλετε ρωτήστε :)

ΥΓ. Σε όλα τα δωμάτιο 2 ή και 3 χ UTP cat6 για 2Gbit αν και όποτε χρειαστεί (αργούμε πολύ ακόμα).
Απο ένα απο αυτά περναώ και τηλεφωνία αν θελήσω. Απλά κουμπώνω αντί στο switch στο patch panel τέρμα πάνω που κάποιες πόρτες είναι όλες γεφυρωμένες για το τηλέφωνο.

α οκ.. ετσι εξηγειται. Ολα σε ενα συμμαζεμενα. Αν καταλαβαινω καλα εχεις δικτυωση ethernet και στα δωματια. Αυτο ειναι κατι που το ζηλευω απιστευτα!! Υποθετω ολο το rack ειναι στο υπογειο, οποτε η θερμοκρασια που ζηταει ο φιλςο auteur δεν θα ειναι ενδεικτικη

μια κυριακή, παρε ενα τρυπάνι, μερικά καλωδια ethernet cat6, και καποια κανάλια και ξεκίνα να τρυπάς.
το έκανα και ησύχασα.. μονο στην τουαλέτα δεν έβαλα και ΔΥΣΤΥΧΩΣ στην κουζίνα το οποιο ομως τελικά χρειάζεται!

απλα κάποια στιγμή σκεφτομαι να το κάνω με νέα καλωδια και κανάλια (τωρα στους περισσότερους χώρους τα καλώδια ειναι καρφωμένα με ροκες) και να βάλω μερικά εξωτερικά πριζάκια αντι για switch.

επειδή με απασχολει το θέμα επεκτασιμότητα.

οι περισσότερες οικονομικές μητρικές που βλέπω εχουν μεχρι 8 Sata.
βρηκα μια που εχει 8 Sata και 1 eSATA.

οι κάρτες αυτές που μας δίνουν περισσότερες sata πρεπει να υποστηρίζουν κατι συγκεκριμένο για το unRAID;
πρεπει να ειναι PCI-Express 2.0, 16 κτλ; παζει ρόλο στην ταχύτητα copy/paste το 2.0/16 κτλ;

τι να προτιμήσω για cold storage server χωρις ανάγκη vm, transcoding κτλ
(δεν θελω να ξεφύγω με ακριβούς επεξεργαστές γιατι δεν νομιζω οτι τους χρειάζομαι, εκτος και αν πχ γίνεται το parity check/copy/paste γρηγορότερα, τοτε να το σκέφτω)

CPU Socket FM2+
Chipset AMD A88X

ή

CPU Socket LGA1150
Chipset Intel Z87

ποιους επεξεργαστες να κοιτάξω;
ο φθηνότερος μας κάνει;

με 2 ethernet τί θα κερδίσω;
ποιο σκοπό εξηπηρετούν; (εκτος απο failover και το link aggregate το οποιο ειναι πανάκριβο να υλοποιηθεί)

Last edited:
Για επεξεργαστή πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις. Plex με direct play ή transcoding, αποθήκευση/μοίρασμα αρχείων, στήσιμο VM, ταυτόχρονη χρήση ως gaming pc?
Όταν έστησα το δικό μου πέρυσι πήγα σε μια απλή λύση αφού με ενδιέφερε μόνο φύλαξη των αρχείων και Plex όπου οι συσκευές μου υποστηρίζουν direct play. Mini itx μητρική και έναν AMD CPU Athlon 5350 με χαμηλή κατανάλωση και μόνο 4GB μνήμη. Κάνει αυτά που θέλω μια χαρά. Κάποια στιγμή θα γίνει και η μετάβαση σε Unraid αν και έχω και άλλες σκέψεις για μια άλλη λύση :)

Για επεξεργαστή πρέπει να σκεφτείς τι θέλεις να κάνεις. Plex με direct play ή transcoding, αποθήκευση/μοίρασμα αρχείων, στήσιμο VM, ταυτόχρονη χρήση ως gaming pc?
Όταν έστησα το δικό μου πέρυσι πήγα σε μια απλή λύση αφού με ενδιέφερε μόνο φύλαξη των αρχείων και Plex όπου οι συσκευές μου υποστηρίζουν direct play. Mini itx μητρική και έναν AMD CPU Athlon 5350 με χαμηλή κατανάλωση και μόνο 4GB μνήμη. Κάνει αυτά που θέλω μια χαρά. Κάποια στιγμή θα γίνει και η μετάβαση σε Unraid αν και έχω και άλλες σκέψεις :)

ε γράψε μας τις άλλες σκέψεις..

λιγο παραπάνω αναφέρω οτι ειναι για χρηση cold storage server χωρις ανάγκη vm, transcoding κτλ

απλα δεν γνωρίζω αν ο καλύτερος επξεργαστής και παραπάνω ram, θα επηρεάσει το parity check/copy/paste κτλ τα οποια με ενδιαφέρουν να γίνονται γρηγορότερα.

παντως με 70-90 εχει μητρικές με 8 SATA και με Onboard Video Depends on CPU, οποτε και με ένα φθηνό cpu με υποστήριξη GPU θα γίνει η δουλειά.

Last edited:
ρώτα στο φόρουμ του unraid

θα σου πούν πόσο Passmark να έχει ο επεξεργαστής και πάνω για ότι δουλειά θές

έχουν ένα πολύ καλό φόρουμ και βοηθάνε πολύ

πόσα ΤΒ θα βάλεις?

sata pcie κάρτα ρώτα πάλι εκεί για να μήν έχεις θέματα

Αλλά μήπως δεν θα έχεις σχεδιάσει σωστά?
Πόσα ΤΒ έχεις?

ε γράψε μας τις άλλες σκέψεις..

Σκέφτομαι για debian+mergerfs+snapraid αλλά θέλει πολύ δουλειά αυτή η λύση για να αυτοματοποιηθεί όπως τη θέλω εγώ (μάλλον θα επέλεγα Ubuntu που στηρίζεται στο Debian). Αυτή τη στιγμή κλείνω προς Unraid αλλά επειδή δεν έχει έρθει ακόμα το disk docker που έχω παραγγείλει κοιτώ διάφορες λύσεις. H πλάκα είναι πως αν είχε έρθει το docker θα είχα τελειώσει με το unraid και δεν θα παραστρατούσα.
Ο παραπάνω συνδυασμός δεν είναι για απλούς χρήστες οπότε μόνο σαν μελέτη παραθέτω το παρακάτω link
https://www.linuxserver.io/2017/06/24/the-perfect-media-server-2017/

Last edited: