Unraid Home Server

Σκέφτομαι για debian+mergerfs+snapraid αλλά θέλει πολύ δουλειά αυτή η λύση για να αυτοματοποιηθεί όπως τη θέλω εγώ (μάλλον θα επέλεγα Ubuntu που στηρίζεται στο Debian). Αυτή τη στιγμή κλείνω προς Unraid αλλά επειδή δεν έχει έρθει ακόμα το disk docker που έχω παραγγείλει κοιτώ διάφορες λύσεις. H πλάκα είναι πως αν είχε έρθει το docker θα είχα τελειώσει με το unraid και δεν θα παραστρατούσα.
Ο παραπάνω συνδυασμός δεν είναι για απλούς χρήστες οπότε μόνο σαν μελέτη παραθέτω το παρακάτω link
https://www.linuxserver.io/2017/06/24/the-perfect-media-server-2017/
Μπορείς να εξηγήσεις γιατί θα το προτιμούσες αυτό σε σχέση με το unraid; Καταλαβαίνω τι χαρά του χομπίστα που φτιάχνει κάτι που λίγοι έχουν κάνει, αλλά ρεαλιστικά που πιστεύεις ότι υπερτερεί; Είναι δωρεάν βεβαίως, ενώ το unraid κοστίζει κάποια χρήματα

My 2 cents στο θέμα, ίσως βοηθήσουν τους επόμενους. Εχω στημένο Unraid σε έναν HP Microserver N36L (την πρώτη γενιά δηλαδή) εδώ και 6 χρόνια σχεδόν.
Η χρήση είναι αποθηκευτικός χώρος για ταινίες (πριν ανακαλύψω τις streaming δυνατότητες του Kodi :award:), για φωτογραφίες (όλα τα RAW από την αρχή σχεδόν της ενασχόλησής μου με τη φωτογραφία), για μουσική (logitech media server για το squeezebox touch), torrents (rutorrent), usenet (sabnzbd+couchpotato), dropbox client κλπ.

Σε αυτό το διάστημα έχουν αλλαχθεί όλοι οι δίσκοι περισσότερες από μία φορές με μεγαλύτερους, για να φτάσω σήμερα να έχω Parity 4tb + 3 χ data 4tb + 1 data 3tb + έναν 3tb (όλοι WD Red) unassigned για τις εφαρμογές, temporary downloads για όλο το οικιακό δίκτυο, torrents κλπ. Το array (15tb) είναι ουσιαστικά γεμάτο (99%). Ενώ λοιπόν έχω ήδη πάρει τον τέταρτο 4tb για να αντικαταστήσω τον τελευταίο 3άρη του array, έχω φρακάρει για τον εξής λόγο: στον υπο αντικατάσταση δίσκο έχω υλικό στο οποίο χρειάζομαι οπωσδήποτε πρόσβαση τους τελευταίους 2 μήνες και για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες οπότε είναι αδύνατον να βγει offline ο σερβερ.
Οπότε, μια και ούτως ή άλλως θα χρειαστεί (κυρίως για τις φωτογραφίες, μια και οι ανάγκες αποθήκευσης είναι για περίπου 70000 raw αρχεία το χρόνο), εχω καταλήξει στο στήσιμο δεύτερου NAS, πάνω σε ένα HP Microserver Gen8 και δίσκους 8TB (θα μπουν σταδιακά βέβαια, όχι από την αρχή όλοι μαζί, μια και δεν υπάρχει λόγος). Προσανατολίζομαι είτε στους Ironwolf Pro είτε πάλι σε WD Red.

Η αλήθεια είναι ότι με απασχόλησε λίγο το ενδεχόμενο μήπως στήσω κάποιο diy μηχάνημα, αλλά αφ' ενός με καλύπτουν μια χαρά οι επιδόσεις του HP, αφ' ετέρου είμαι κατά της συγκέντρωσης πολλών ( > 5-6) δίσκων στο ίδιο μηχάνημα για λόγους ασφαλείας (προφανώς δεν αναφέρομαι σε μεγάλους enterprise level servers, με δυσβάσταχτο κόστος και κατανάλωση σε ρεύμα).

δεν εχω καταλαβει κατι που ανεφερε τοσο ο @NassosT οσο και ο @teodor_ch. Για ποιο λογο αφηνεται δισκο ως unassigned device και δεν το βαζετε σε ρολο cache; ετσι εχετε ολα τα πλεονεκτηματα της υπαρξης cache στο unraid (δικοι spun down, γρηγοροτερη αποκκριση docker apps, γρηγοροτερο write σε φακελους που υποστηριζονται απο τον cache) ΑΛΛΑ ΚΑΙ της υπαρξης ενος "απλου" δικτυακου σκληρου οπου μπορειτε να "πετατε" πραγματα προσωρινα.

Υπαρχει καποιο πλεονεκτημα στην χρηση ενος σκληρου ως unassigne device; Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι οι unassigned δεν μετρανε στο οριο δισκων της αδειας που εχουμε αγορασει (6 για την basic). Ο @NassosT ομως, αν μετραω καλα, εχει 1 parity, 4 data, 1 unassigned. O @teodor_ch εχει 1 parity, 2 data, 1 cache, 1 unassigned. Φανταζομαι καπως το εχετε σκεφτει, αλλα μου διαφευγει το πλεονεκτημα.

δεν εχω καταλαβει κατι που ανεφερε τοσο ο @NassosT οσο και ο @teodor_ch. Για ποιο λογο αφηνεται δισκο ως unassigned device και δεν το βαζετε σε ρολο cache; ετσι εχετε ολα τα πλεονεκτηματα της υπαρξης cache στο unraid (δικοι spun down, γρηγοροτερη αποκκριση docker apps, γρηγοροτερο write σε φακελους που υποστηριζονται απο τον cache) ΑΛΛΑ ΚΑΙ της υπαρξης ενος "απλου" δικτυακου σκληρου οπου μπορειτε να "πετατε" πραγματα προσωρινα.

Υπαρχει καποιο πλεονεκτημα στην χρηση ενος σκληρου ως unassigne device; Το μονο που μπορω να σκεφτω ειναι οτι οι unassigned δεν μετρανε στο οριο δισκων της αδειας που εχουμε αγορασει (6 για την basic). Ο @NassosT ομως, αν μετραω καλα, εχει 1 parity, 4 data, 1 unassigned. O @teodor_ch εχει 1 parity, 2 data, 1 cache, 1 unassigned. Φανταζομαι καπως το εχετε σκεφτει, αλλα μου διαφευγει το πλεονεκτημα.

Για μένα δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, από την αρχή έτσι το είχα στήσει, χωρίς cache, με το Snap plugin, αν το θυμάστε (το οποίο δεν υποστηρίζεται πλέον, μια και έχει ενσωματωθεί η δυνατότητα για unassigned δίσκους εκτός array). Στο νέο σύστημα, το οποίο δεν θα έχει apps, ίσως βαλω cache drive, μια που μου περισσεύει και ένας SSD.

προφανως ο καθενας οπως βολευεται.

Απλα εκανα αυτην την επισημανση, διοτι στα δικα μου ματια, "χαραμιζεται" αποθηκευτικος χωρος. Επισης, δεν ειχα καθολου cache drive και οταν τελικα εβγαλα εναν σκληρο απο το array (μηχανικο σκληρο οχι ssd) και τον ορισα cache, ενιωσα οτι κερδισα αισθητα σε ταχυτητα αποκρισης (δεν αναφερω καν το write speed, διοτι δεν γραφω σχεδον τιποτα στο array απο εντος του LAN).

προφανως ο καθενας οπως βολευεται.

Απλα εκανα αυτην την επισημανση, διοτι στα δικα μου ματια, "χαραμιζεται" αποθηκευτικος χωρος. Επισης, δεν ειχα καθολου cache drive και οταν τελικα εβγαλα εναν σκληρο απο το array (μηχανικο σκληρο οχι ssd) και τον ορισα cache, ενιωσα οτι κερδισα αισθητα σε ταχυτητα αποκρισης (δεν αναφερω καν το write speed, διοτι δεν γραφω σχεδον τιποτα στο array απο εντος του LAN).

αποκρισή στο GUI του unRAID ή συνολικά σε ολα τα app/dockers;
τι ταχύτητες μεταφοράς ειχες πριν τον cache και πόσο μετά;

NassosT, IMHO καλά κάνεις και σκέπτεσαι δεύτερο νεότερο nas.
Τα έχει βγάλει τα λεφτά του ο n36 και οι 3TB δίσκοι, και θα τον κρατήσεις για backups.

Μόνη μου ένσταση ότι ο g8 παίρνει μόνο 4 δίσκους, ενώ όπως είδες οι 6 δίσκοι σου δίνουν περισσότερες επιλογές.

Πολύ καλή και η επιλογή σου να ξεκινήσεις με 8ΤΒ.
Πέρασαν τα χρόνια και οι 3ΤΒ είναι μικροί για να τους συντηρείς.
Χοντρικά τώρα που συζητάμε σε RED
οι 6ΤΒ έχουν 38 ευρώ ανά TB,
οι 8ΤΒ 39 ευρώ ανά ΤΒ,
και οι 10ΤΒ 42 ευρώ ανά ΤΒ

Μακροχρόνια μπορεί να συμφέρει να ξεκινήσεις σήμερα και με 10ΤΒ.

Μπορείς να εξηγήσεις γιατί θα το προτιμούσες αυτό σε σχέση με το unraid; Καταλαβαίνω τι χαρά του χομπίστα που φτιάχνει κάτι που λίγοι έχουν κάνει, αλλά ρεαλιστικά που πιστεύεις ότι υπερτερεί; Είναι δωρεάν βεβαίως, ενώ το unraid κοστίζει κάποια χρήματα

1. Μου αρέσει να διαμορφώνω όπως επιθυμώ το σύστημά μου χωρίς να εξαρτώμαι από κάποιον τρίτο.
2. Η λογική του Snapraid διαφοροποιείται από του Unraid στο ότι κάνω parity στα αρχεία που θέλω και όποτε θέλω. Πχ αν έχω έναν φάκελο με προσωρινά downloads δεν χρειάζεται να τρέχει realtime το parity check. Μπορείς να το ορίσεις να τρέχει αν δει αλλαγές σε πχ 100 αρχεία. Από τη σελίδα του snapraid
SnapRAID is a backup program for disk arrays. It stores parity information of your data and it recovers from up to six disk failures.
SnapRAID is mainly targeted for a home media center, with a lot of big files that rarely change.
Και εδώ http://www.snapraid.it/compare η σύγκριση με άλλα προγράμματα. Τα 3 πρώτα για μένα είναι πολύ σημαντικά και τα ψάχνω περισσότερο για να είμαι καλύτερα διασφαλισμένος.

Βέβαια λόγω χρόνου πιο κοντά είμαι σε λύση unraid. Ίσως μια δοκιμούλα όμως να την κάνω!

NassosT, IMHO καλά κάνεις και σκέπτεσαι δεύτερο νεότερο nas.
Τα έχει βγάλει τα λεφτά του ο n36 και οι 3TB δίσκοι, και θα τον κρατήσεις για backups.

Μόνη μου ένσταση ότι ο g8 παίρνει μόνο 4 δίσκους, ενώ όπως είδες οι 6 δίσκοι σου δίνουν περισσότερες επιλογές.

Πολύ καλή και η επιλογή σου να ξεκινήσεις με 8ΤΒ.
Πέρασαν τα χρόνια και οι 3ΤΒ είναι μικροί για να τους συντηρείς.
Χοντρικά τώρα που συζητάμε σε RED
οι 6ΤΒ έχουν 38 ευρώ ανά TB,
οι 8ΤΒ 39 ευρώ ανά ΤΒ,
και οι 10ΤΒ 42 ευρώ ανά ΤΒ

Μακροχρόνια μπορεί να συμφέρει να ξεκινήσεις σήμερα και με 10ΤΒ.

Όντως @tmjuju, οι 4 δίσκοι (3 δηλαδή αν υπολογίσουμε το parity) μπορεί να είναι περιοριστικοί (μα καλά, γιατί την τσιγκουνεύτηκαν την esata?), αλλά σκέφτομαι ότι με 3χ8tb ή 3χ10 θα είμαι καλυμμένος για αρκετό καιρό (ελπίζω μέχρι οι ταχύτητες upload στην τριτοκοσμική Λούτσα να καταστήσουν περιττή την τοπική αποθήκευση και πάμε σε cloud). Btw, έχεις καμιά άλλη ιδέα παρόμοιου κόστους αντί για τον G8;

διαβάζωντας λιγο για το bitrot στο forum τοu unRAID, αναφέρουν...

But the five plus years that I here been watching this board, I have have not heard of a single case of even suspected bitrot....

Agree -- I've been using UnRAID for ~ 8 years and have been pretty active on this board for about half that time, and have never seen any confirmed instance of data loss due to bitrot.

αν έχουμε bitrot σε αρχείο βιντεο/φωτογραφία, θα το καταλάβουμε/δουμε αν γινει αναπαραγωγή αυτου του βίντεο ή τις φωτογραφίας;

το unRAID έχει ενα plug in (Dynamix File Integrity) που ελέγχει για bitrot αλλα ΔΕΝ τα διορθώνει.

τελικά ειναι σοβαρό θέμα ή όχι;

(το οτι πρεπει να έχουμε back up σε άλλο χώρο, τα αρχεια που δεν μπορούμε να ανακτήσουμε, ειναι γνωστό)

1. Μου αρέσει να διαμορφώνω όπως επιθυμώ το σύστημά μου χωρίς να εξαρτώμαι από κάποιον τρίτο.
2. Η λογική του Snapraid διαφοροποιείται από του Unraid στο ότι κάνω parity στα αρχεία που θέλω και όποτε θέλω. Πχ αν έχω έναν φάκελο με προσωρινά downloads δεν χρειάζεται να τρέχει realtime το parity check. Μπορείς να το ορίσεις να τρέχει αν δει αλλαγές σε πχ 100 αρχεία. Από τη σελίδα του snapraid
SnapRAID is a backup program for disk arrays. It stores parity information of your data and it recovers from up to six disk failures.
SnapRAID is mainly targeted for a home media center, with a lot of big files that rarely change.
Και εδώ http://www.snapraid.it/compare η σύγκριση με άλλα προγράμματα. Τα 3 πρώτα για μένα είναι πολύ σημαντικά και τα ψάχνω περισσότερο για να είμαι καλύτερα διασφαλισμένος.

Βέβαια λόγω χρόνου πιο κοντά είμαι σε λύση unraid. Ίσως μια δοκιμούλα όμως να την κάνω!

ακριβώς στην ίδια φάση ημουν εδω και χρόνια οταν ανακάλυψα το συγκριτικό πινακάκι http://www.snapraid.it/compare
ημουν αναμεσα στo unRAID, snapRAID, flexRAID, αλλα λόγο ελάχιστων γνώσεων περι δικτύων και filesystems, αλλα και οτι το unRAID εγινε πιο user friendly με την έκδοση 6, (+ τον δευτερο parity) + το οτι ήδη υπήρχαν καποια παιδία εδω που το εγκατέστησαν, λίγο και απο την προώθηση απο LINUS/MKBHD οι οποιοι αποθηκεύουν πολλα TB RAW video, (κατι αντίστοιχο με την περίπτωση μου), κατέληξα στο unRAID.

Όντως @tmjuju, οι 4 δίσκοι (3 δηλαδή αν υπολογίσουμε το parity) μπορεί να είναι περιοριστικοί (μα καλά, γιατί την τσιγκουνεύτηκαν την esata?), αλλά σκέφτομαι ότι με 3χ8tb ή 3χ10 θα είμαι καλυμμένος για αρκετό καιρό (ελπίζω μέχρι οι ταχύτητες upload στην τριτοκοσμική Λούτσα να καταστήσουν περιττή την τοπική αποθήκευση και πάμε σε cloud). Btw, έχεις καμιά άλλη ιδέα παρόμοιου κόστους αντί για τον G8;

εχω το hp n54l και δέχεται μέχρι 6 δίσκους. ομως δεν έχει ανεμιστήρακι στην θέση του cd-rom οπου τοποθετούνται οι extra 2 δισκοι.
αν δεν το έχεις online 24/7, αυτο δεν θα ειναι πρόβλημα.

Ο πιο φθηνός HP Proliant gen10 με 6χ θέσεις για δίσκους είναι στα ~500 ευρώ.
Ένα custom κουτί με αθόρυβα και καλά συστατικά θα σου βγει επίσης 500 ευρώ.
Γενικά ο λόγος που είχαμε όλοι αγαπήσει τον παλιό microserver (και οχι τον καινούριο), αυτός ήταν: ο παλιός ήταν φθηνός και με 6 δίσκους..

εχω το hp n54l και δέχεται μέχρι 6 δίσκους. ομως δεν έχει ανεμιστήρακι στην θέση του cd-rom οπου τοποθετούνται οι extra 2 δισκοι.
αν δεν το έχεις online 24/7, αυτο δεν θα ειναι πρόβλημα.

ναι ο πανω δίσκος ψήνεται
αλλα με 6xHDD σε raid6 , μειώνεις το ρίσκο
(και OS στο usb)

Screen_Shot_2017-07-14_at_15.24.55.png

το plug in λέγεται Dynamix Auto Fan Control
και υποτίθεται ρυθμίζει τις στροφές σε PWM ανεμιστηράκια.
το δικό μου PWM ανεμιστηράκι δεν το βρήκε.. εκτος και αν πρεπει να συνθεθεί σε συγκεκριμένη 4pin θέση στην μητρική.

Last edited:
o φιλος μας spaceinvader στο τελευταιο του βιντεακι δειχνει ενα πολυ ωραιο plugin, το custom tabs. Βαζοντας σε tab το dolphin νιωθω οτι το unraid εχει file manager :D

ναι ο πανω δίσκος ψήνεται

Επειδή έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα με τον auteur (ένας 4ρης Red στη θέση του cd-rom), στους πόσους βαθμούς περίπου έχουμε "ψήσιμο";

Βεβαια το δικό μου κουτί είναι πιο ευρύχωρο απο το hp n54l...

Τώρα πχ βλέπω ότι όλοι οι δίσκοι (parity + 5 data) είναι στους 34-38 βαθμούς ενώ αυτός (o 6ος data) παίζει στους 40!
Είναι και το πρώτο του καλοκαίρι...