My 2 cents στο θέμα, ίσως βοηθήσουν τους επόμενους. Εχω στημένο Unraid σε έναν HP Microserver N36L (την πρώτη γενιά δηλαδή) εδώ και 6 χρόνια σχεδόν.
Η χρήση είναι αποθηκευτικός χώρος για ταινίες (πριν ανακαλύψω τις streaming δυνατότητες του Kodi :award

, για φωτογραφίες (όλα τα RAW από την αρχή σχεδόν της ενασχόλησής μου με τη φωτογραφία), για μουσική (logitech media server για το squeezebox touch), torrents (rutorrent), usenet (sabnzbd+couchpotato), dropbox client κλπ.
Σε αυτό το διάστημα έχουν αλλαχθεί όλοι οι δίσκοι περισσότερες από μία φορές με μεγαλύτερους, για να φτάσω σήμερα να έχω Parity 4tb + 3 χ data 4tb + 1 data 3tb + έναν 3tb (όλοι WD Red) unassigned για τις εφαρμογές, temporary downloads για όλο το οικιακό δίκτυο, torrents κλπ. Το array (15tb) είναι ουσιαστικά γεμάτο (99%). Ενώ λοιπόν έχω ήδη πάρει τον τέταρτο 4tb για να αντικαταστήσω τον τελευταίο 3άρη του array, έχω φρακάρει για τον εξής λόγο: στον υπο αντικατάσταση δίσκο έχω υλικό στο οποίο χρειάζομαι οπωσδήποτε πρόσβαση τους τελευταίους 2 μήνες και για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες οπότε είναι αδύνατον να βγει offline ο σερβερ.
Οπότε, μια και ούτως ή άλλως θα χρειαστεί (κυρίως για τις φωτογραφίες, μια και οι ανάγκες αποθήκευσης είναι για περίπου 70000 raw αρχεία το χρόνο), εχω καταλήξει στο στήσιμο δεύτερου NAS, πάνω σε ένα HP Microserver Gen8 και δίσκους 8TB (θα μπουν σταδιακά βέβαια, όχι από την αρχή όλοι μαζί, μια και δεν υπάρχει λόγος). Προσανατολίζομαι είτε στους Ironwolf Pro είτε πάλι σε WD Red.
Η αλήθεια είναι ότι με απασχόλησε λίγο το ενδεχόμενο μήπως στήσω κάποιο diy μηχάνημα, αλλά αφ' ενός με καλύπτουν μια χαρά οι επιδόσεις του HP, αφ' ετέρου είμαι κατά της συγκέντρωσης πολλών ( > 5-6) δίσκων στο ίδιο μηχάνημα για λόγους ασφαλείας (προφανώς δεν αναφέρομαι σε μεγάλους enterprise level servers, με δυσβάσταχτο κόστος και κατανάλωση σε ρεύμα).