Unraid Home Server

Για <40 νομίζω δεν τίθεται καν θέμα πάντως. Το unraid έχει default shutdown στους 55

εχω εδω και 2 μερες πάρα πολύ αργα transfer speed απο μερικα Kb εως 3-8mb/s
μεταφέρω αρχεία απο xpenology στο Unraid μεσω του mount remote folder (CIFS) απο ενα synology
η διαδρομή ειναι xpenology > unRAID μεσω ομως ενος synology nas.
(για κάποιο λόγο δεν λειτουργεί το mount folder του xpenology)

χθες είπα να κάνω Parity Check
το εβαλα κατα της 3 το βράδυ και έλεγα οτι ήθελε ~15 ώρες..
2-3 φορές νωρίτερα που το τσέκαρα σήμερα, έλεγε οτι θα ολοκληρώνονταν το parity check εντός του προβλεπόμενου χρόνου (~15 ωρες)

μπαινω τώρα και βλέπω οτι θέλει άλλες ~14 ώρες γιατι το ESTIMATED SPEED εχει πέσει στα 14,8mb/s ενώ στην αρχή ηταν 100-140mb/s..
αρα μάλλον το πρόβλημα συσχετίζεται με τον 3 δίσκο που έβαλα για data. (εχω 1 parity, 3 data)

Screen_Shot_2017-07-17_at_17.24.21.png

το preclear που έκανα για τον τρίτο δίσκο που έβαλα, ηταν sucess...
αλλα έκανε αντί για ~40 ώρες οπου έκαναν οι άλλοι δίσκοι ίδιας μάρκας και χωρητικότητας, αυτός έκανε ~49 ώρες..
ακομα ένα στοιχείο που μου λέει οτι κάτι δεν πάει καλά με τον δίσκο αυτο...

πως μπορώ να τσεκάρω αν ο δίσκος ειναι οκ;
στο smart δεν παρατήρησα κάτι ανησυχητικό.

EDIT: μόλις τώρα είδα οτι ξεκόλλησε και ανέβηκε η ταχύτητα parity check.
αλλα λογικά το πρόβλημα με τα transfer speed θα παραμένει.. θα το δώ μόλις τελειώσει το parity check.

Screen_Shot_2017-07-17_at_17.44.43.png

Last edited:
σίγουρα εξαρτάται απο το μέγεθος του pool, τους δίσκους καθώς και το hardware, αλλα σε εσάς πόση ώρα χρειάζεται για να κάνετε PARITY CHECK;
πόση χωρητικότητα και πόσους δίσκους έχετε;
θυμάστε πόση ώρα σας παίρνει να κάνετε PRECLEAR (1 cycle) σε δίσκο σας;

δες τι ειχα γραψει πριν μερικες σελιδες για το σκριπτακι που σου τσεκαρει τα disk tunables. Προσωπικα βελτιωθηκαν πολυ οι ταχυτητες, τοσο μεταφορας, οσο κυριως parity.

Εγω με 14 τερα pool κανω parity check σε λιγοτερο απο 24 ωρες (γυρω στις 20 αν θυμαμαι καλα), με speed >100ΜΒ/sec. Πριν "παιξω" με τα tunables ειχα φοβερα σκαμπανεβασματα. Για preclear δεν θυμαμαι ποσο χρονο χρειαζοταν.

πολύ αργά κάνεις parity check... ειναι ολοι οι δισκοι στο ίδιο SATA controller?
εγω νομιζω οτι εχω τους 3 στο ίδιο και τον τελευταίο τέταρτο σε άλλο controller, θα το δώ και θα θα επανέλθω..

με 24ΤΒ pool εχει φτάσει στο 92% σε ~15 ώρες..

Screen_Shot_2017-07-17_at_18.27.32.png

Το πιο σχετικο που βρηκα ειναι αυτο. Δεν ειμαι σιγουρος οτι τα καταλαβαινω ολα οσα γραφουν παντως :)

Το πιο σχετικο που βρηκα ειναι αυτο. Δεν ειμαι σιγουρος οτι τα καταλαβαινω ολα οσα γραφουν παντως :)

πλεον εχω φτασει τις 19 ωρες parity check.. και συνεχίζει.

Indeed. I had to get rid of my non-8TB drives when using 8TB parity, they made monthly parity checks far too slow. For example, my parity check with 2/3/4/8TB drives was estimated at roughly 2 days, removing everything but 4TB reds and 8TB archive drives was roughly 30 hours, and finally removing everything but the 8TB archive drives brought it down to reasonable 18 hours. If you have a mixture of even slower/smaller drives, especially drives of different platter sizes, I could see 8TB parity checks taking a few days on some systems.

αναφέρουν οτι για διαφορετικά drives παίρνει παραπάνω χρόνο.
προσωπικά χρησιμοποιώ ίδιους δισκους, ίδιας χωρητικόητητας.

:offtopic:

ποια DNS server χρησιμοποιείτε;
ακουσα οτι αυτα της google δεν ειναι και τα καλύτερα 8.8.8.8 και 8.8.4.4.
και οτι υπάρχει ενα προγραμματακι που βρίσκει ποια ειναι τα βέλτιστα.. αλλα δεν θυμάμαι όνομα και μάλλον θα ειναι μόνο για pc (εχω mac)

Last edited:
https://forums.lime-technology.com/...eal-world-max-throughput-during-parity-check/

Πολύ χρήσιμο λινκ.

Επειδή ψάχνω για μητρική, ποια pci πρέπει να σιγουρευτώ οτι διαθέτει για να συνδέσω έναν sata/sas controller, για να μπορώ να έχω γρηγορότερα rebuilts/parity checks?

Ενδιαφέρον έχει και η διαφορά single ram vs dual channel ram. Οπότε θα πρέπει η μητρική που θα αγοράσω να έχει 4 ram slots. Θα ξεκινήσω με 2 x 4GB ECC ram, και μελλοντικά που θα προσθέσω έναν sata/SAS controller, θα προσθέσω αλλά 2 x 4GB

https://forums.lime-technology.com/...eal-world-max-throughput-during-parity-check/

Πολύ χρήσιμο λινκ.

Επειδή ψάχνω για μητρική, ποια pci πρέπει να σιγουρευτώ οτι διαθέτει για να συνδέσω έναν sata/sas controller, για να μπορώ να έχω γρηγορότερα rebuilts/parity checks?

Ενδιαφέρον έχει και η διαφορά single ram vs dual channel ram. Οπότε θα πρέπει η μητρική που θα αγοράσω να έχει 4 ram slots. Θα ξεκινήσω με 2 x 4GB ECC ram, και μελλοντικά που θα προσθέσω έναν sata/SAS controller, θα προσθέσω αλλά 2 x 4GB

Σε πλατφόρμα 1151 δεν προσανατολίζεσαι? Αν ναι μην ανησυχείς έχουν όλες PCIe x16

Απέφυγε atom/allinone που έχουν μονό μια PCIe x1 (ακόμα και αν κουμπώνουν x16, εσωτερικά είναι x1)

Σε πλατφόρμα 1151 δεν προσανατολίζεσαι? Αν ναι μην ανησυχείς έχουν όλες PCIe x16

Απέφυγε atom/allinone που έχουν μονό μια PCIe x1 (ακόμα και αν κουμπώνουν x16, εσωτερικά είναι x1)
Ναι προς το παρόν βλέπω μόνο 1150 και 1151. Λόγο του παρακάτω ίσως παω σε 1151.

DMI

There is another bus that can be a bottleneck for Intel based boards, much more so than Sata 2, the DMI that connects the south bridge or PCH to the CPU.

Socket 775, 1156 and 1366 use DMI 1.0, socket 1155, 1150 and 2011 use DMI 2.0, socket 1151 uses DMI 3.0

προσωπικα εγω κανω parity check οποτε το θυμαμαι :) Δεν υπαρχει καποια επιλογη να γινεται αυτοματα.

Βρηκα κατι ακομα ενδιαφερον! Με λιγα λογια βρισκεται εδω

Κατεβαζουμε αυτο το αρχειακι, κοβουμε την καταληξη ωστε να ληγει σε .sh και το κανουμε copy στο flash drive του Unraid. Μετα παμε, ειτε απο command line ειτε μεσω telnet και το τρεχουμε. Αυτο τι κανει; Κανει μικρα parity check αλλαζοντας τα tunables στα disk settings και μετραει την ταχυτητα. Στο τελος βγαζει μια αναφορα και σε ρωταει αν θελεις να κρατησεις τα παλια σου ή να βαλεις τα καινουρια. Μετα χρειαζεται stop/start το array για να παρει τις καινουριες επιλογες. Καλο θα ηταν να κλεισετε ολα τα apps που τρεχουν, ωστε π.χ. μην παει ο plex server να κανει refresh και μπερδεψει το τεστ.

Προσωπικα εβαλα τις default επιλογες και ειδα αισθητη βελτιωση στην ταχυτητα. Υποψιν οτι θα δειτε αυξηση στην χρηση ram (κυριως) και cpu (λιγοτερο ομως νομιζω). Επισης, ισως ασχετο, αλλα βλεπω πολυ πιο "σταθερες" ταχυτητες οταν κανω μεταφορα αρχειων μεσω του midnight commander. Στο dolphin και στο krusader εχω συνεχη ανεβοκατεβασματα. Στο MC κολλαει στο 40MB/sec.

Δοκιμαστε και γραψτε εντυπωσεις!
But that doesn't mean something can't go horribly wrong. For one, simply using this utility may stress your server to the breaking point. Weak hardware may meet an early demise. While the utility tries to guide you towards safe selections, there's nothing stopping you from running 2561 Extreme level tests (each of which reads 4% of the array) for a resulting test that is longer than 100 full Parity Checks! Even in Fully Automatic mode, the server will be reading from the disk for the equivalent of about 1.5 full Parity Checks, and those reads will be focused on the first 5% of your hard drives.

All array drives will be spinning simultaneously (smaller drives won't spin down like a normal Parity Check permits) and heat will build up in your system. Ensure you have good cooling.

Running these tests, especially Fully Automatic, may be harder on your system than a full Parity Check.

You have to decide for yourself which tests are appropriate for your server and your comfort level. If you are unsure, the default values are a pretty safe way to go.

And if you decide after starting a test that you want to abort it, just hit CTRL-C on your keyboard. If you do this, the Parity Check will most likely still be running, but you can Cancel it through the GUI.

Another issue that can crop is is out of memory errors. The three unRAID tunable values are directly related to memory allocation to the md subsystem. Some users have reported Kernel OOPS and Out Of Memory conditions when adjusting the unRAID Tunables, though it seems these users are often running many add-ons and plug-ins that compete for memory.

This utility is capable of pushing memory utilization extremely high, especially in Fully Automatic mode, which scans a very large range of assignable values beyond what you may rationally consider assigning.

Typically, running out of memory is not a fatal event as long as you are not writing to your array. If you are writing to your array when a memory error occurs, data loss may occur!

The best advice is to not use your server at all during the test, and to disable 3rd party scripts, plug-ins, add-ons and yes even GUI/menu replacements - something made easier with unRAID's new Safe Boot feature.

One last caution: If you have less than 4GB of RAM, this utility may not be for you. That goes doubly if you are running a barebones, lightweight 512MB server, which should probably stay at the default Tunable values. This utility was designed and tested on a server with 4GB, and ran there without any issues, but you may run out of memory faster and easier if you have less memory to start with.

φοβάμαι λίγο να το δοκιμάσω τώρα με τις ζέστες, με ένα δισκο parity και το παλιό μου hardware..
το κρατάω όμως για χειμώνα που θα έχω 2 disk parity και (μάλλον) νεο hardware.

δεν έτρεξες το Fully Automatic?
οι default ρυθμίσεις δεν κάνουν αυτα τα τεστ;

απο που βλέπω το memory usage και cpu usage στο unRAID;

Last edited:
Έτρεξα κάποιο από τα μικρά test γιατί δεν ήθελα να το αφήσω πολλές ώρες. Είχα ήδη παίξει με τις ρυθμίσεις οπότε ήξερα ότι είχε βελτιωθεί η κατάσταση.

Ενα μικρο update σχετικα με το rclone + amazon cloud drive. Εδω ο developer λεει οτι εχει βρει τροπο να παρακαμψει το ban που ειχα φαει το προγραμμα. Προσωπικα δεν το δοκιμασα, διοτι βολευτηκα με διαφορετικο τροπο. Απλα, τελος του μηνα κατεβαζω τις φωτο του μηνα στον σερβερ μου (στο σπιτι κυριως για φωτο το ηθελα). Στη δουλεια υπαρχει το xpenology, οπου το cloudsync δεν σταματησε ποτε να συνεργαζεται με το ACD.

οταν κάνω copy/paste απο ενα pc στο unRAID ή σε οποιοδήποτε άλλο pc/nas και κάνω restart το router μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην μεταφορά των δεδομένων;
έχω βάλει το router να κάνει restart 1 φορά την εβδομάδα αλλα πολλές φορες αφήνω τα pc να κάνουν μεταφορά δεδομένων..

οταν κάνω copy/paste απο ενα pc στο unRAID ή σε οποιοδήποτε άλλο pc/nas και κάνω restart το router μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην μεταφορά των δεδομένων;
έχω βάλει το router να κάνει restart 1 φορά την εβδομάδα αλλα πολλές φορες αφήνω τα pc να κάνουν μεταφορά δεδομένων..

κανονικα ναι θα εχεις προβλημα! Δεν θα εχεις προβλημα μονο, α. αν οι ip ειναι δωσμενες χειροκινητες και οχι μεσω dhcp και β. αν οι συσκευες ειναι πανω σε switch.
Επειδη το δικο σου δικτυο θυμαμαι οτι ειναι λιγο παραξενο (κυκλικο οπως ειχες εξηγησει), δεν εχω ιδεα τι ισχυει σε εσενα.

Τότε που ρώτησα είχα μόνο το synology router και 4 συσκευές πάνω του, όλες με static ip, αλλά δεν θυμάμαι αν έκανα restart το router. Θα κάνω μερικά τεστ να δω.

Το θέμα είναι ότι η απευθείας αναπαραγωγή full bluray rip από το unraid κολλούσε. Αλλά ταυτόχρονα εκείνη την στιγμή μετέφερα με ~40mb/s.
Θα δοκιμάσω και χωρίς copy / paste.

Κατι ακομα που ανακαλυψα εσχατως και υπερβολικα καθυστερημενα, το midnight commander επιτρεπει μεταφορα αρχειων στο background. Αρκει μονο οταν πατησουμε f5 ή f6 για copy/move να επιλεξουμε background αντι απλα OK. Ετσι, μπορουμε να κανουμε exit απο το session χωρις να διακοπει η μεταφορα αρχειων. Βεβαιως το ιδιο πραγμα κανουν και τα docker apps (dolphin, krusader), αλλα α. το midnight commander εχω δει οτι μεταφερει δεδομενα με μεγαλυτερη ταχυτητα (τουλαχιστον στο δικο μου συστημα), β. το dolphin μου εβγαζε μηνυμα λαθους μετα απο μερικα γιγα, οταν εκανα μεταφορα σε unassigned device.

Ειμαι στη φαση που αλλαζω cache drive (μηχανικος -> ssd) και αντιγραφω τα 400 γιγα του cache σε εξωτερικο usb3, για αυτο και ψαχνομουν.

πολύ προσοχή στις μεταφορές αρχείων εντός του array γιατί μπορείτε να χάσετε αρχεία

και απο τον cache πάλι προσοχή είτε απευθείας σε /mnt/disk1/disk2 ή τo άλλο Mount point που δεν συμπεριλαμβάνει τον cache