Unraid Home Server

μαλλον αυτό θα γίνει.. αλλα δεν παύει οτι στο modem/router ειναι η καλύτερη λύση..

δεν ειναι απαραιτητα η καλυτερη λυση. Παντως απο οτι διαβαζω το openvpn θελει ανοιχτη την udp 1194. Αν το ρουτερ της hcn την εχει κλειστη, τοτε φοβαμαι οτι θα υπαρχει προβλημα. Για αυτον τον λογο δεν γουσταρω το ftth οπως το εχουν στησει μεχρι στιγμης, με κλειδωμενο εξοπλισμο και χωρις δυνατοτητα bridge mode. Ισως ανοιγει αυτοματα μεσω upnp ισως οχι, δεν ξερω.

Το παρήγγειλα με βεβαίωσε το τοπικο μαγαζι οτι αλλαζει και μπορει να βαλει αντίστοιχη οταν θα χρειαστει αν θέλω......
Εννοείται ότι αλλάζει, αλλά δεν είναι εύκολη η αλλαγή από τον χρήστη και θέλει να το πας σε "ειδικό". Κάπου το είχα διαβάσει. Τα άλλα απλά τα ανοίγεις και βάζεις την καινούργια μπαταρία.

δεν ειναι απαραιτητα η καλυτερη λυση. Παντως απο οτι διαβαζω το openvpn θελει ανοιχτη την udp 1194. Αν το ρουτερ της hcn την εχει κλειστη, τοτε φοβαμαι οτι θα υπαρχει προβλημα. Για αυτον τον λογο δεν γουσταρω το ftth οπως το εχουν στησει μεχρι στιγμης, με κλειδωμενο εξοπλισμο και χωρις δυνατοτητα bridge mode. Ισως ανοιγει αυτοματα μεσω upnp ισως οχι, δεν ξερω.
Σρο modem είναι η καλύτερη λύση γιατί δεν κλείνει ποτέ και αν έχεις ίντερνετ θα είναι πρώτα στο modem/router. Πχ στο synology έκανα update πριν λίγες μέρες και ενώ έβλεπε το τοπικό lan, δεν ειχε πρόσβαση wan (ίντερνετ) και έπρεπε να βάλω στο network dhcp, ενώ είχα static ip.και τώρα έχω ίντερνετ αλλά πρέπει να ξαναρυθμισω τις συσκευές να το βλέπουν...

Screen_Shot_2017-10-16_at_16.35.55.png

Screen_Shot_2017-10-16_at_16.36.29.png

1) τι εχετε επιλέξει στο Spin down delay; (το 4 setting του 1 screenshot/parity settings)
έχετε την ίδια ρύθμιση και για τους DATA δίσκους και για τον/ους PARITY;
τους parity παρόλο που τους έχω στο USE DEFAULT δεν τους βάζει σε SLEEP (GREY)

Screen_Shot_2017-10-16_at_16.46.03.png

2) ειναι προτιμότερο να κάνω SPIN DOWN ή να τους βάζω σε SLEEP;
και πώς ξυπνάνε μετά; με το κουμπί που ανοίγω το pc;

Last edited:
Πώς μπαίνουν σε sleep?

ειτε με το κουμπί SLEEP που δείχνει στο screenshot..
Sleep will immediately put the server in sleep mode.
Make sure your server supports S3 sleep. Check this wiki entry for more information.

και το SPIN DOWN κάτι τέτοιο τέτοιο κάνει για τον κάθε δίσκο ξεχωριστά..;

ειτε με το κουμπί SLEEP που δείχνει στο screenshot..
Sleep will immediately put the server in sleep mode.
Make sure your server supports S3 sleep. Check this wiki entry for more information.

και το SPIN DOWN κάτι τέτοιο τέτοιο κάνει για τον κάθε δίσκο ξεχωριστά..;

δεν ξερω απο ποια σκοπια εξεταζεις το θεμα. Ανθεκτικοτητα σκληρων; καταναλωση; Προσωπικα εγω τους εχω να κανουν spin down στον ελαχιστον δυνατο χρονο. Εχω ssd για cache πανω στον οποιο βρισκονται τα downloads, docker image, docker apps. Κοινως, συνηθως spun up ειναι μονο αυτος. Εχω διαβασει αποψεις που λενε οτι οι σκληροι καταπονουνται πιο πολυ κανοντας spin up/down παρα να περιστρεφτονται συνεχεια και αυτοι εχουν αυτην την αποψη τους αφηνουν up συνεχεια. Προσωπικα με ενδιαφερει πιο πολυ η καταναλωση καθως θεωρω οτι οι σκληροι ειναι κατι αναλωσιμα και καθε 1-3 χρονια θα χαλανε και θα αλλαζω.
Βεβαιως ο unraid ειναι ο κυριος σερβερ μου στο σπιτι, ενω εσυ τον εχεις για cold storage. Στη δικια σου περιπτωση ισως εχει ενδιαφερον να τον εχεις σε sleep και να τον ξυπνας οποτε θελησεις. Εχε υποψιν σου οτι φτιαχονται ευκολα scripts για το synology για wol. Εχω κανει στη δουλεια για να ανοιγω το pc μου αν χρειαστω κατι.

εχεις και το synology router οποτε μπορεις να το κανεις και μεσω αυτου.

ευχαριστώ το εχω κάνει ήδη.. με τον task scheduler. το ειχα αναφέρει πριν λίγες μέρες.

η κατανάλωση δεν με ενδιαφέρει, όλο το χρόνο να ειναι ανοιχτό πόση καταναλώση να κάνει; 10-20-30 ..
σκεφτόμουν οτι ίσως καλύτερα αν ειναι το sleep mode αλλα δεν γνωρίζω περι αυτού.. γιαυτό ρώτησα εδω..

αν μπορεις να το ανοιγεις απο shut down με τα scripts για ποιο λογο να τον βαλεις σε sleep; για να ανοιγει μερικα δευτερολεπτα γρηγοροτερα; δεν νομιζω οτι αξιζει

αν μπορεις να το ανοιγεις απο shut down με τα scripts για ποιο λογο να τον βαλεις σε sleep; για να ανοιγει μερικα δευτερολεπτα γρηγοροτερα; δεν νομιζω οτι αξιζει

γιατί δεν γνωρίζω τι είναι καλύτερο.. για τους δίσκους (μηπως να στέιλω μαιλ στην seagate;)
1) να μπαίνουν σε sleep mode οι δίσκοι μετά απο 15 λεπτά (που ειναι το minimum);
2) να ειναι spin up όλη την ώρα;
3) να το κλέινω και να το ανοιγω όταν χρειάζομαι κάτι απο το αυτό (2-3 φορες την εβδομάδα περίπου)

διαθεσιμο το 6.4 official stable

εκ πρωτης οψεως δεν θα δειτε μεγαλες διαφορες περα απο απο το tab logout και terminal. Δοκιμασα file operations μεσω midnight commander και μοιαζουν να πηγαινουν πιο γρηγορα απο πριν, αλλα ισως ειναι η ιδεα μου.

Πως γίνεται το update;
Υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων;
Η ταχύτητα του copy/paste μέσω samba από άλλο pc στο unraid και το ανάποδο υπήρξε κάποια αλλαγή στην ταχύτητα;

Πρέπει να σου έχει βγάλει μήνυμα κάτω κάτω.

Δεν νομίζω να υπάρχει κίνδυνος. Δεν δοκίμασα copy από εκτός array

Τεράστια αλλαγή με πολλά καλούδια.
Την είχα απο RC15 περίπου χωρίς προβλήματα.

https με let's encrypt certificate και πολλά έξτρα
Από τη στιγμή που δεν είναι προσβάσιμο εκτός lan, έχει σημασία;
Επίσης για πες άλλες αλλαγές που σου φάνηκαν σημαντικές.

Γιατί να μην είμαι προσβάσιμο εκτός Lan?

Αν δεν μπορούμε να στήσουμε vpn στο router ή σε κανα άλλο μηχάνημα, μπορούμε και στο unraid με το openvpn plug in.

Νομίζω ότι τα ssl δεν έχουν σχέση με το vpn. Αν χρησιμοποιείς VPN δηλαδή, η προστασία οφείλεται στο secure tunnel του VPN.
Τα ssl/tls νομίζω ότι έχουν πιο πολύ σημασία αν η ίδια η συσκευή έβγαζε login screen στο internet. Όπως πχ τα Synology

Απο έξω (WAN) μόνο με VPN αν μας ενδιαφέρουν αυτά που έχουμε.
Γενικά αυτό για όλο το δίκτυο του σπιτιού μας.

Το https είναι απαραίτητο αφού χωρίς αυτό κάποιος στο σπίτι (πχ. πάρτυ παιδιών) θα μπορεί να πιάσει την non-encrypted κίνηση.

άλλα καλούδια είναι το nginx multi-threaded access, patch για τα τελευταία bugs των ιντελ επεξεργαστών, device encryption που θα περιμένω το utility γιατί δεν έχω χώρο για format κλπ κλπ

https://lime-technology.com/forums/topic/65494-unraid-os-version-640-stable-release-available/

https://lime-technology.com/forums/topic/53388-enabling-i915-for-host/#comment-530722

Το παραπανω ειναι τροπος ενεργοποιησης του quicksync (για οσους επεξεργαστες το υποστηριζουν εννοειται) μεσα στο unraid, ωστε να μπορει να χρησιμοποιησει hardware transcoding το plex. Αφου κανετε αυτα που περιγραφονται στο λινκ μετα πρεπει να τσεκαρετε το κουτακι "use hardware transcoding" απο το μενου settings του plex.

https://ark.intel.com/Search/FeatureFilter?productType=processors&QuickSyncVideo=true
Εδω μπορειτε να δειτε αν ο επεξεργαστης σας υποστηριζει quicksync.

Παντως ο ταπεινος μου celeron g1820 καταφερε να κανει μεσω hardware transcoding να στελνει ταυτοχρονα 3 streams. Δεν δοκιμασα περισσοτερα. Η αληθεια ειναι οτι το hardware transcoding, οπως εχει ηδη αναφερθει σε αρκετα βιντεο στο youtube, δεν εχει την ιδια ποιοτητα με το software και εχω την εντυπωση οτι θελει λιγο χρονο για να πιασει τη μεγιστη του ποιοτητα, αλλα βοηθαει παρα πολυ σε cpu χαμηλων δυνατοτητων.
Αν εχτιζα τωρα unraid server, που θα τον χρησιμοποιουσα και για plex, θα σκεφτομουν σοβαρα καποιον celeron της σειρας N που υποστηριζουν quicksync και εχουν χωμα καταναλωση.