USB DAC MUSICAL FIDELITY

Και τι ακούσατε απο την USB;Μόνο τις δυνατοτητες των μηχανημάτων δεν ακούσατε...

Και τι ακούσατε απο την USB;Μόνο τις δυνατοτητες των μηχανημάτων δεν ακούσατε...

Ποιές δυνατότητες εννοείς? Tα εν λόγω μηχανήματα δεν είναι αυτά που παίρνουν data και παραδίδουν σήμα στην έξοδο, ανεξαρτήτως εισόδου των data? Τί ακούσαμε αν όχι τα μηχανήματα και φυσικά τις δυνατότητές τους? Ούτως ή άλλως τα είχαμε ψιλοσυγκρίνει και από την οπτική είσοδο σε άλλο σύστημα (Krell-Analysis) και η εικόνα ήταν παρόμοια. Επειδή όμως το συγκεκριμένο V-DAC που έχω στα χέρια μου μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα με την οπτική είσοδο (ακούγονται τσικ-τσικ)και η διαθέσιμη πηγή είχε μόνο οπτική έξοδο αλλά κι επειδή αυτή η σύγκριση έγινε λίγο "στο πόδι", δεν μπόρεσα να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα και γι' αυτό δεν την ανάφερα. Αλλά ακόμα κι έτσι οι διαφορές στο χαρακτήρα των μηχανημάτων ήταν αισθητές. Οφείλω να πώ ότι με βάση τις φήμες ήταν κάτι που καθόλου δεν περίμενα, δηλαδή να επικρατήσει τόσο ξεκάθαρα το V-DAC. Όποιος επιθυμεί να ακούσει, ευχαρίστως να κανονίσουμε μιά συνακρόαση.

Πολλές φορές τα διάφορα συγκριτικά αποτυγχάνουν γιατί δεν σταθμίζουμε τις εξόδους - στην προκειμένη περίπτωση των dac.
Αν και πιστεύω ότι η έξοδος του V-dac και του Dac Magic μάλλον είναι ίδιες ή πολύ κοντινές (ως προς τη τάση ac αναφέρομαι), μήπως κάνατε καμία μέτρηση της τάσης πριν την ακρόαση;

Στην περίπτωση (που μάλλον δεν) οι τάσεις εξόδου διαφέρουν σημαντικά, είναι φυσικό να ακουστεί "ψόφιο" κάτι που έχει χαμηλότερη έξοδο.

Σημ= δεν δικαιολογώ το αποτέλεσμα, απλά αναφέρω μία εκδοχή που ίσως να ήταν καθοριστική.
Σημ2= κρατώ τη διάθεση σας για συν-ακρόαση γιατί ίσως σας φέρω και ένα άλλο ανταγωνιστικό dac - ευκαιρία ευρύτερων αποτελεσμάτων...

Απάντηση: Re: USB DAC MUSICAL FIDELITY

Πολλές φορές τα διάφορα συγκριτικά αποτυγχάνουν γιατί δεν σταθμίζουμε τις εξόδους - στην προκειμένη περίπτωση των dac.
Αν και πιστεύω ότι η έξοδος του V-dac και του Dac Magic μάλλον είναι ίδιες ή πολύ κοντινές (ως προς τη τάση ac αναφέρομαι), μήπως κάνατε καμία μέτρηση της τάσης πριν την ακρόαση;

Στην περίπτωση (που μάλλον δεν) οι τάσεις εξόδου διαφέρουν σημαντικά, είναι φυσικό να ακουστεί "ψόφιο" κάτι που έχει χαμηλότερη έξοδο.

Σημ= δεν δικαιολογώ το αποτέλεσμα, απλά αναφέρω μία εκδοχή που ίσως να ήταν καθοριστική.
Σημ2= κρατώ τη διάθεση σας για συν-ακρόαση γιατί ίσως σας φέρω και ένα άλλο ανταγωνιστικό dac - ευκαιρία ευρύτερων αποτελεσμάτων...

Όχι, δεν μπήκαμε στη διαδικασία αυτή (μέτρηση στάθμης εξόδου), παρ ότι το σκέφτηκα και υπήρχε η δυνατότητα. Αυτό που κάναμε ήταν να ακούσουμε και τα δύο μηχανήματα σε διαφορετικές στάθμες, (σιγά - μέτρια - δυνατά). Ο χαρακτήρας τους δεν άλλαζε κι έτσι θεώρησα τη στάθμιση των εξόδων περιττή.

Διάβαζα σε άλλο thread ότι ίσως το Dack Magic έχει θέμα jitter από την είσοδο USB. Πάντως οι διαφορές που ακούσαμε δεν εμπίπτουν στον τομέα του jitter ("ψηφιακές" χροιές κλπ). Και τα δύο ακούγονται επαρκώς "αναλογικά". Οι ηχητικές διαφορές που έγραψα παραπάνω μάλλον αφορούν κυρίως το αναλογικό στάδιο. Το V-DAC φαίνεται να ελέγχει την έξοδό του πολύ καλύτερα (ταχύτητα, δυναμικά, ανάλυση) και χωρίς παρενέργειες (θολώματα, σκληράδες), πέρα από το τί συμβαίνει στο ψηφιακό πεδίο.

Η πρόσκληση για συνακρόαση ισχύει με προειδοποίηση λίγων ημερών ώστε να υπάρχει και το Dack Magic διαθέσιμο. Εκτός αν το φέρει μαζί του κάποιος ενδιαφερόμενος φίλος.

Θα ήταν πολύ ενδιαφέρων να μαζέψουμε 2-3 "ανταγωνιστικά" dac, για να ακούσουμε με τα αυτάκια μας, τις όποιες διαφορές. Έτσι και αλλιώς αλλάζοντας τελεστικούς έχεις διαφορετικό άκουσμα που σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι.

Πάντως αυτό που ακούσατε, ηχεί στους περισσότερους περίεργο, γιατί τουλάχιστον σε διάφορα περιοδικά του χώρου το Dac Magic απείραχτο θεωρείται ότι έχει ένα κλικ καλύτερο άκουσμα από τα άλλα. Αλλά βέβαια "άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας" (καταλαβαίνεις τι εννοώ με το θέμα των περιοδικών). Βέβαια τα δοκιμάσατε από τη USB που προσωπικά ούτε με έχει απασχολήσει, γιατί χρησιμοποιώ οπτική μέσω media player.

Θα ειδοποιήσω όχι μόνο λίγες μέρες, αλλά ολόκληρη εβδομάδα πρωτύτερα και θα είμαι διαθέσιμος για όποια μέρα σας βολέψει. Θα σας φέρω ένα beresford το οποίο παίζει και με εργοστασιακό setup αλλά και με απαλλαγμένο το αναλογικό του μέρος.

Last edited:
Ποιές δυνατότητες εννοείς? Tα εν λόγω μηχανήματα δεν είναι αυτά που παίρνουν data και παραδίδουν σήμα στην έξοδο, ανεξαρτήτως εισόδου των data? Τί ακούσαμε αν όχι τα μηχανήματα και φυσικά τις δυνατότητές τους? Ούτως ή άλλως τα είχαμε ψιλοσυγκρίνει και από την οπτική είσοδο σε άλλο σύστημα (Krell-Analysis) και η εικόνα ήταν παρόμοια. Επειδή όμως το συγκεκριμένο V-DAC που έχω στα χέρια μου μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα με την οπτική είσοδο (ακούγονται τσικ-τσικ)και η διαθέσιμη πηγή είχε μόνο οπτική έξοδο αλλά κι επειδή αυτή η σύγκριση έγινε λίγο "στο πόδι", δεν μπόρεσα να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα και γι' αυτό δεν την ανάφερα. Αλλά ακόμα κι έτσι οι διαφορές στο χαρακτήρα των μηχανημάτων ήταν αισθητές. Οφείλω να πώ ότι με βάση τις φήμες ήταν κάτι που καθόλου δεν περίμενα, δηλαδή να επικρατήσει τόσο ξεκάθαρα το V-DAC. Όποιος επιθυμεί να ακούσει, ευχαρίστως να κανονίσουμε μιά συνακρόαση.

Το ότι διαθέτουν είσοδο USB δεν σημαίνει,ότι μέσω αυτής αποδίδουν όπως μέσω SPDIF.Στην USB "κλειδώνουν" στα 48 Khz,ενώ απο χρονισμό φροντίζει το...pc (χαίρε jitter αμέτρητο).Οπως θα ξέρεις το MF διαφημίζεται σαν 24/192,ενώ το άλλο σαν 24/96.Και στις δυό λοιπόν περιπτώσεις,δεν ακούσατε τι πραγματικά μπορούν να κάνουν και τα δύο μηχανήματα.

Το ότι διαθέτουν είσοδο USB δεν σημαίνει,ότι μέσω αυτής αποδίδουν όπως μέσω SPDIF.Στην USB "κλειδώνουν" στα 48 Khz,ενώ απο χρονισμό φροντίζει το...pc (χαίρε jitter αμέτρητο).Οπως θα ξέρεις το MF διαφημίζεται σαν 24/192,ενώ το άλλο σαν 24/96.Και στις δυό λοιπόν περιπτώσεις,δεν ακούσατε τι πραγματικά μπορούν να κάνουν και τα δύο μηχανήματα.

Έχουν ακολουθήσει ακροάσεις από όλες τις εισόδους. USB και Coaxial στο σύστημά μου και οπτική σε άλλο.

Το V-Dac απέδωσε δύο σκάλες επάνω μέσω USB απ' ότι μέσω SPDIF (Coaxial) παρ' ότι στη δεύτερη τροφοδοτήθηκε με 24/192 (PHILIPS DVD 963SA). Σαφώς και δέχεται σήμα μέχρι 48kh στη USB (στην προκείμενη περίπτωση 44,1 από το laptop) αλλά μετά το κάνει upsampling 24/192. Με βάση τα ηχητικά αποτελέσματα ή κάνει καλύτερο upsampling από το PHILIPS ή το laptop δίνει τελικά λιγότερο jitter από το PHILIPS ή και τα δύο.

Το Dac Magic σε καμία περίπτωση δεν ακούστηκε καλύτερα από το V-Dac.

Και δεν άκουγα μόνος μου.

Υπάρχει διαθέσιμο Esoteric για χρήση ως transport. Αν και είναι παραλογισμός σε σχέση με την αγορά που απευθύνονται τα συγκεκριμένα Dac, σκέφτομαι να τα συγκρίνω και μ' αυτό, μήπως και καταλάβω γιατί οι φήμες είναι αντίθετες από τις δικές μου διαπιστώσεις.

Με τροφοδοσία από μπαταρία μολύβδου 12Volt ο έλεγχος του χαμηλού και τα δυναμικά υποβαθμίστηκαν! Απορημένος μέτρησα το δικό του τροφοδοτικό και είδα 18,4Volt αντί των 12 ονομαστικών! Προσοχή σε όσους επιχειρήσουν αναβάθμιση της τροφοδοσίας, θέλει ψάξιμο.

Βρήκα ανάλογο thread στο avsite, όπου υπάρχουν πολλές τεχνικές πληροφορίες (και όχι μόνο):

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=70603

Στο τελευταίο sterophile υπήρχαν και μετρήσεις για εξοπλισμό αντίστοιχου κόστους. Δε θυμάμαι εάν είχαν παλιότερα μετρήσεις και για το v dac… σίγουρα το είχαν αναφέρει έστω σαν προϊόν.

Re: Απάντηση: USB DAC MUSICAL FIDELITY

Έχουν ακολουθήσει ακροάσεις από όλες τις εισόδους. USB και Coaxial στο σύστημά μου και οπτική σε άλλο.

Το V-Dac απέδωσε δύο σκάλες επάνω μέσω USB απ' ότι μέσω SPDIF (Coaxial) παρ' ότι στη δεύτερη τροφοδοτήθηκε με 24/192 (PHILIPS DVD 963SA). Σαφώς και δέχεται σήμα μέχρι 48kh στη USB (στην προκείμενη περίπτωση 44,1 από το laptop) αλλά μετά το κάνει upsampling 24/192. Με βάση τα ηχητικά αποτελέσματα ή κάνει καλύτερο upsampling από το PHILIPS ή το laptop δίνει τελικά λιγότερο jitter από το PHILIPS ή και τα δύο.

Το Dac Magic σε καμία περίπτωση δεν ακούστηκε καλύτερα από το V-Dac.

Και δεν άκουγα μόνος μου.

Υπάρχει διαθέσιμο Esoteric για χρήση ως transport. Αν και είναι παραλογισμός σε σχέση με την αγορά που απευθύνονται τα συγκεκριμένα Dac, σκέφτομαι να τα συγκρίνω και μ' αυτό, μήπως και καταλάβω γιατί οι φήμες είναι αντίθετες από τις δικές μου διαπιστώσεις.

Μήπως επηρεαζει τι ταιριασμα με τις άλλες συσκευές ?

Με τροφοδοσία από μπαταρία μολύβδου 12Volt ο έλεγχος του χαμηλού και τα δυναμικά υποβαθμίστηκαν! Απορημένος μέτρησα το δικό του τροφοδοτικό και είδα 18,4Volt αντί των 12 ονομαστικών! Προσοχή σε όσους επιχειρήσουν αναβάθμιση της τροφοδοσίας, θέλει ψάξιμο.

Βρήκα ανάλογο thread στο avsite, όπου υπάρχουν πολλές τεχνικές πληροφορίες (και όχι μόνο):

http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=70603

Εδώ κάτι συμβαίνει!
Επειδή διάβασα το σύνδεσμο στο φόρουμ του avsite, η τάση σου είναι υπερβολικά υψηλή, βασιζόμενος σε αυτά που αναφέρονται στο avsite. Είτε πρόκειται για διαφορετική έκδοση (εννοώ το δικό σου) με αλλαγμένα τα χαρακτηριστικά λειτουργίας και ίσως του κυκλώματος, είτε έχεις πρόβλημα στο τροφοδοτικό σου (που υπεροδηγεί το ψηφιακό μέρος...).

Για διασταύρωσε τις πληροφορίες....

Λές να είναι turbo το δικό μου? :flipout:

Το τροφοδοτικό του πάντως γράφει επάνω 12V 500mA. Όλα τα τροφοδοτικά, όταν τα μετρήσεις χωρίς φορτίο έχουν τάση ψηλότερη της ονομαστικής, ώστε όταν σηκώσουν φορτίο η τάση να μην πέσει κάτω από αυτή. Απλά εδώ η περίπτωση είναι όντως ακραία. Για το αν είναι διαφορετική έκδοση (που δεν νομίζω), απλά θα το ανοίξω και βλέπουμε.

Αλήθεια πως μπορώ να ενσωματώσω φωτό στο post? Πρέπει πρώτα να τις "ανεβάσω" στο site και αν ναί πως γίνεται αυτό?

Εάν βρίσκονται σε σύνδεσμο (link) στο Internet πατάς το εικονίδιο
insertimage.gif
και βάζεις το που βρίσκεται η φωτογραφία.

Καλύτερα προτίμησε να τις ανεβάζεις– καθώς τα εξωτερικά link μπορεί να δυσλειτουργήσουν στο μέλλον (θα έχετε δει σε αρκετά forum εικόνες από Imageshack/whatever που πια δεν υπάρχουν). Για να τις ανεβάσεις πάτα πρώτα Go Advanced και μετά το εικονίδιο
attach.gif
το οποίο θα σου ανοιξει τον attachment manager. Πιθανά να χρειαστεί να κάνεις κάποιο resize τη φωτογραφία.

Το τροφοδοτικό του πάντως γράφει επάνω 12V 500mA. Όλα τα τροφοδοτικά, όταν τα μετρήσεις χωρίς φορτίο έχουν τάση ψηλότερη της ονομαστικής, ώστε όταν σηκώσουν φορτίο η τάση να μην πέσει κάτω από αυτή.

Όχι όλα. Απλά τα μη-σταθεροποιημένα.

Το V-DAC μπορεί να το ακούσει κανείς, έστω Θεσσαλονίκη,
παλιά υπήρχε ένα μαγαζί (Audiohall) αλλά έκλεισε νομίζω...

Επειδή όμως το συγκεκριμένο V-DAC που έχω στα χέρια μου μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα με την οπτική είσοδο (ακούγονται τσικ-τσικ)και η διαθέσιμη πηγή είχε μόνο οπτική έξοδο αλλά κι επειδή αυτή η σύγκριση έγινε λίγο "στο πόδι", δεν μπόρεσα να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα και γι' αυτό δεν την ανάφερα. Αλλά ακόμα κι έτσι οι διαφορές στο χαρακτήρα των μηχανημάτων ήταν αισθητές.

ώχ...για δώσε λίγο παραπάνω πληροφορίες με την σύνδεση με την οπτική ίνα που έκανες?

Γιατί κι εγώ νομίζω πως αντιμετοπίζω αυτό το πρόβλημα όταν το συνδέω με οπτική ίνα από το pc και με καλό καλώδιο Toslink.

Είναι καλύτερα με ψηφιακή ή με USB να συνδεθεί ο υπολογιστής;

εγώ που έκανα την σύγκριση δεν μπόρεσα να παρατηρήσω κάποια αισθητή διαφορά οπότε δεν το έψαξα και πολύ.

Αλλά προτιμότερο είναι να το συνδέσεις με ψηφιακή ώστε να μην έχεις περιορισμό σε αρχεία 24-bit και 96kz